درماتیت تماسی یا کهیر: علائم، علل، و درمان



درماتیت تماسی, تفاوت کهیر و اگزما, کهیر

درماتیت تماسی

 

درماتیت تماسی چیست؟

درماتیت تماسی (Contact dermatitis) بر اساس تعریف به هرگونه اختلال پوستی گفته می شود که متعاقب تماس با یک ماده خارجی و ایجاد یک واکنش آلرژیک یا پاسخ تحریکی بروز می یابد! بسياري از موارد درماتیت تماسی در اثر پاسخ تحریکی به یک ماده محرک ایجاد می شوند. طبق مطالعه های انجام شده، حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از مردم به درماتیت تماسی( بعنوان نوعی بیماری پوستی شایع) مبتلا می باشند.

به طور کلی دو نوع درماتیت تماسی وجود دارد :

درماتیت تماسی تحریکی

این نوع درماتیت شایعترین درماتیت تماسی است و ۸۰ درصد موارد درماتیت تماسی را شامل می شود. این بیماری میتواند پس از تماس با اسیدها، قلیاها مانند برخی از شوینده ها، نرم کننده ها، حلال ها، شامپوها، لوازم آرایشی و بهداشتی مثل رنگ های مو، تماس طولانی مدت با پوشک ها در بچه ها، حشره کش ها، و دیگر مواد شیمیایی ایجاد شود.

 

درماتیت تماسی آلرژیک

درماتیت تماسی آلرژیک نوعی درماتیت است که از واکنش نسبت به مواد آلرژن به وجود می آید و در پایان در بدن واکنش ایمنی ایجاد می کند و سبب التهاب پوست می شود. اقسام گوناگون داروها، آفت‌کشها ، لوازم آرایشی، افزودنی های غذایی، مواد شیمیایی تجاری، مواد پلاستیکی و لاتکس و تمام موادی که به نوعی سبب بروز آلرژی میشوند ، میتوانند سبب پیدایش این نوع درماتیت شوند. برخی از اشخاص حتی به نیکل موجود در انواع جواهرات آلرژی دارند.

 

درماتیت تماسی, تفاوت کهیر و اگزما, کهیر

درمان کهیر

 

علایم و نشانه ها ی درماتیت تماسی

از علائم درماتیت تماسی تحریکی بیشتر شامل قرمزی، خارش، پوسته پوسته شدن، تورم، تاول، خشکی، فلسی شدن، ضخیم شدن و احساس حرارت در نقطه تماس می شود. در موردهای شدیدتر، تاول های شدید و زخم های باز ایجاد می شود. بیشتر افرادی که با آب در تماسند، مثل آرایشگرها و تولیدکنندگان موادغذایی ، بیشتر به این نوع درماتیت مبتلا می شوند.

 

از درماتیت تماسی آلرژیک، نوعی درماتیت است که از واکنش نسبت به مواد آلرژن به وجود می آید و در پایان در بدن واکنش ایمنی ایجاد می کند و باعث التهاب پوست می شود. این نوع درماتیت به ناحیه ای از پوست محدود می شود که در تماس با آلرژن قرار می گیرد؛ مثل اگزما دست و صورت.

 

در واقع ، چند سال طول میکشد تا آلرژی ایجاد شود و هنگامی که این حساسیت ایجاد شود، تا پایان عمر در فرد باقی می ماند و کوچک ترین تماس با ماده آلرژن میتواند سبب برگشت حساسیت پوستی شود. علایم آن از خفیف تا شدید متغیر و مانند درماتیت تماسی تحریکی است. تشخیص آن هم از روش ازمایش انجام می شود.

 

درماتیت تماسی, تفاوت کهیر و اگزما, کهیر

کهیر پوستی

 

ولی بطور کلی میتوان علایم درماتیت تماسی را چنین برشمرد:

- گاهی خارش

- قرمزی مختصر

- ایجاد ترک و شقاق در پوست

- در موارد شدید، نواحی قرمز روشن که مایع از آن ها تراوش می کند بوجود می آید.

 

چه زمانی باید نگران کهیرهای صورت یا گردن باشیم؟

کهیرهای صورت و گردن معمولاً به درمان خاصی احتیاج ندارند و در کم تر از شش هفته از بین میروند ، حتی اگزما یا آنژیوادم که با تورم همراه هستند در موارد عادی و ملایمشان به درمان پزشکی احتیاج ندارند.

 

چنانچه کهیر روی صورتتان بیشتر از چند هفته باقی ماند بهتر است پیش یک متخصص پوست بروید. چنانچه پس از ایجاد کهیر روی صورت، زبان، لب ها، دهان یا گلویتان در حال ورم کردن است یا تنفستان دچار مشکل شده، هر چه سریعتر به پزشک پوست مراجعه کنید.

 

درماتیت تماسی, تفاوت کهیر و اگزما, کهیر

علت کهیر زدن

 

عوامل خطرساز کهیر

برخی از عوامل میتواند خطر ابتلا به انواع خاصی از اگزمای پوستی را افزایش دهد، از جمله :

 

سن اشخاص

اگزمای پوستی میتواند در هر سنی رخ دهد، ولی اگزمای پوستی اتوپیک( اگزما) معمولا” از زمان نوزادی شروع می شود.

 

آلرژی و آسم

برای افرادی که سابقه شخصی یا خانوادگی اگزما، آلرژی، تب یونجه یا بیماری آسم دارند، احتمال بیشتری برای ابتلا به اگزمای پوستی آتوپیک وجود دارد.

 

شغل و حرفه

مشاغلی که شما را در تماس با فلزات خاص، مواد حلال و یا محصولات پاک کننده قرار می دهد، خطر ابتلا به اگزمای پوستی تماسی را افزایش می دهد. مثلا” اگزمای دست با شغل ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مرتبط است.

 

وضعیت سلامتی

درصورت ابتلا شما به یکی از یک بیماری های متعددی مثل نارسایی احتقانی قلب، پارکینسون و عفونت ویروس اچ آی وی(HIV) ، امکان دارد در معرض افزایش خطر ابتلا به اگزمای پوستی سبورئیک باشید.

 

درماتیت تماسی, تفاوت کهیر و اگزما, کهیر

درمان کهیر پوستی

 

شخص مبتلا به درماتیت تماسی چطور میتواند به بهبود خویش کمک کند؟

- با جلوگیری از تماس با محرک ها و عوامل برانگیزاننده.

- با استفاده مکرر از کرم های نرم کننده و ضدحساسیت.

- با نخاراندن نواحی مبتلا

- با قرار گرفتن در معرض نور افتاب به مدت ۱۰ دقیقه، چند مرتبه در هفته.

- با مالیدن کرم کالندولا بر روی پوست نواحی مبتلا.

- با پوشیدن دستکش در موقع انجام کارهای خانه و تماس با مواد شستشودهنده

 

تشخیص و درمان درماتیت تماسی

برای درمان و کنترل درماتیت تماسی باید نخست عامل محرک و آلرژی زا شناسایی شود. به همین منظور شخص بیمار باید به متخصص پوست مراجعه نماید. پزشک متخصص پس از اگاهی از سابقه پزشکی بیمار و معاینات بالینی، بطور معمول برای شناسایی دقیق عامل محرک انجام ازمایش های پوستی( Patch test) و یا خونی تشخیصی را توصیه می نماید.

 

در خصوص درمان درماتیت تماسی خوشبختانه اغلب علایم پس از عدم تماس با ماده محرک و حساسیت زا کم کم بدون درمان خاصی رفع میشوند ولی برای موارد حاد و شدید بیماری، با نظر پزشک متخصص از داروهای موضعی و خوراکی ضد التهابی استفاده می گردد.

 

گردآوری: بخش آرایش و زیبایی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------