از سرفه کودکان نترسید



از سرفه کودکان نترسید

 

شنیدن صدای سرفه کودکان برای والدین خوشایند نیست و معمولا باعث اضطراب والدین می شود. این در حالی است که سرفه همیشه نشانه بدی در کودک نیست.

 

کودکان طی روز چند بار سرفه خواهند داشت و معمولا به دنبال عفونت تنفسی مثل سرماخوردگی ممکن است سرفه تا چند روز ادامه یابد. به هر حال، سرفه ای که بیش از ۲ یا ۳ هفته طول بکشد، حتما باید بررسی شود.

 

اکثر کودکان به دنبال سرماخوردگی ساده دچار سرفه حاد می شوند که این مساله ممکن است طی سال چند نوبت تکرار شود. گاهی کودکانی که قبل از سنین مدرسه در مهدکودک ها نگهداری می شوند، در سال دچار ۸ بار عفونت تنفسی ساده می شوند و به دنبال آن نیز کمتر از یک هفته سرفه شان ادامه می یابد.

 

اما اگر سرفه کودکی بیش از ۲ تا ۳ هفته ادامه یابد، یعنی مزمن شده و معمولا علتی باعث این مساله شده است که باید حتما ارزیابی شده و به آن توجه شود. یکی از علل شایع سرفه مزمن در کودکان بیماری آسم است. بیماری آسم باتوجه به التهابی که در راه های هوایی کودک وجود دارد، باعث سرفه مزمن می شود که این مساله با عفونت تنفسی ویروسی تشدید خواهد شد. این نوع سرفه در خواب و بیداری وجود داشته و معمولا در شب و با فعالیت و حضور در هوای سرد تشدید می شود. از علل دیگر سرفه مزمن کودکان درگیری سینوس ها است که گاهی سرفه مزمن می تواند تنها علامت عفونت سینوس باشد. (بیشتر بخوانید: درمان سرفه کودکان)

 
رینیت آلرژیک یا آلرژی های فصلی یا تب یونجه که معمولا در بهار و تابستان و پاییز دیده می شود نیز می تواند باعث سرفه مزمن شود. از علل دیگر سرفه مزمن برگشت محتویات معده به حلق است که ریفلاکس نام دارد و نیاز به مداخله پزشکی دارد. عفونت های سیستم تنفسی فوقانی و تحتانی نیز هر کدام به نوعی باعث سرفه مزمن می شوند. تماس با دود سیگار و آلاینده های محیطی مثل دود های حاصل از سوختن چوب و مواد سوختی نیز از علل دیگر سرفه مزمن در کودکان هستند.

 

اگر سرفه کودک به دنبال عفونت تنفسی ایجاد شده باشد معمولا نیاز به مداخله پزشکی و مصرف دارو ندارد و طی یک یا دو هفته بهبود می یابد. در موارد سرفه مزمن که معمولا بیماری زمینه ای باعث این مساله می شود باید کودک ویزیت شده و بیماری زمینه ای تشخیص داده و درمان شود تا سرفه برطرف شود. در کودکان مصرف خودسرانه داروهای ساپرس کننده سرفه توصیه نمی شود، چون این امر می تواند برای کودک بسیار خطرناک باشد.

 

نکته مهم اینکه به هر حال سرفه یک مکانیسم محافظتی در کودک است و با برداشتن موکوس، مواد محرک و عوامل عفونی از سیستم تنفسی باعث محافظت کودک می شود. بنابراین از بین بردن مکانیسم سرفه به وسیله داروهای از بین برنده سرفه در کودکان به هیچ وجه توصیه نمی شود.

 

منبع : عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------