98 روز تا انتخابات؛ راست و چپ سیاسی ایران چه می‌کنند؟



اخبار,اخبارانتخابات ,انتخابات مجلس

روزشمار تقویم انتخابات، 98 روز تا 7 اسفند 94 را نشان می‌دهد. 98 روزی که قرار است راست و چپ سیاسی ایران، هر کدام برای رسیدن به مجلس مطلوب تدبیر کنند. در این مسیر یک روز همایش‌های اصلاح‌طلبانه و روز دیگر نشست‌های اصولگرایانه برگزار می‌کنند. اما وضعیت در میان این دو جناح سیاسی کمتر از 100 روز مانده به انتخابات مجلس دهم چگونه است؟

دغدغه‌های این دو جناح سیاسی متفاوت است. انشقاق و تشتتی که مدت‌ها گریبانگیر جناح راست شده در خرداد 92 نمود علنی یافته و حالا بزرگ‌ترین دغدغه سیاسی آنها رسیدن به وحدت و حداقل خواست سیاسی‌شان دست یافتن به ائتلافی انتخاباتی است؛ موضوعی که در دو سال گذشته نقل بیشتر مجالس حزبی و نشست‌های انتخاباتی‌شان بوده است. مهر 93 چهارمین همایش سراسری وحدت و همگرایی اصولگرایان و البته بزرگ‌ترین آن در مجتمع فرهنگی 13 آبان برگزار شد؛ مجلسی که متولی آن سیدرضا تقوی و بانی اصلی آن محمدعلی موحدی‌کرمانی بود. موحدی‌کرمانی که بعد از وفات آیت‌الله محمدرضا مهدوی‌کنی قبای زعامت اصولگرایان را بر دوش انداخته، در یک سال گذشته علاوه‌بر مدیریت اصولگرایان برای رسیدن به وحدت نقش واسطه خیر را هم برای آنان ایفا کرده است.


تلاش برای دیدار و نشست مشترک میان محمد یزدی و محمد‌تقی مصباح‌یزدی دو روحانی موثر در جریان اصولگرایی نقشی بود که موحدی‌کرمانی در یک سال اخیر برعهده داشت. دو روحانی که هر کدام به نوعی رهبری دو طیف متفاوت از راست سیاسی را برعهده دارند و اختلاف مشی میان آنها و انتساب رهبری دو طیف متفاوت به آنها مذاکره را سخت‌تر هم می‌کند. درنهایت اما موحدی‌کرمانی توانست شیخ محمد یزدی و محمد‌تقی مصباح‌یزدی را وادارد تا به خاطر انتخابات پیش رو هم که شده کنار هم بنشینند و برای وحدت اصولگرایان چاره‌اندیشی کنند.


آخرین جلسه مشترک این سه تن سه‌شنبه شب برگزار شد. مثل چند بار گذشته خروجی این نشست مشخص نبود و خبر هم همچنان یک‌خطی بود.


«آیات موحدی‌کرمانی، محمد یزدی و مصباح‌یزدی در نشست مشترک خود بر لزوم یکپارچگی و انسجام نیروهای اصولگرا تاکید داشتند.» این بخشی از گفت‌وگوی سیدرضا تقوی با «تسنیم» است. در جلسه سه‌شنبه‌شب جامعه روحانیت مبارز که با حضور اعضای شورای مرکزی برگزار شد، موحدی‌کرمانی گزارشی از نشست مشترک با مصباح‌یزدی و محمد‌یزدی را که هفته گذشته برگزار شده بود، ارائه داد. گزارشی که برای رسانه‌ها به رسم گذشته هیچ جزئیاتی نداشت و تنها محور آن، یعنی «وحدت» مشخص بود.


اما در این میان وضعیت اصلاح‌طلبان تا حدی متفاوت است. دغدغه اصلی آنها شاید به اندازه رقیب وحدت طیف‌های مختلف اصلاح‌طلبی نباشد اما این جناح سیاسی چندان هم برای انتخابات آسوده‌خاطر نیست. به نظر می‌رسد وضعیت همگرایی در جناح چپ سیاسی بهتر باشد. آنها گرچه می‌دانند بازتکرار مجلس ششم برایشان میسر نیست اما نباید کنش سیاسی را که برای مجلس نهم از خود نشان دادند، تکرار کنند. تجربه یازدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری هم نقشه راه‌شان برای رسیدن به کرسی‌های پارلمان است.


اما دغدغه اصلی آنها شاید فیلترهای نظارتی باشد. گرچه رد شدن از فیلتر شورای نگهبان برای برخی اصلاح‌طلبان سخت به نظر می‌رسد، آنها بارها تاکید کرده‌اند برای تمام گزینه‌های رد صلاحیت شده گزینه‌های جایگزین دارند.


اصلاح‌طلبان که در هشت سال گذشته حضور تشکیلاتی موثری در رقابت سیاسی نداشته‌اند و از عرصه مدیریتی کشور به حاشیه رفته‌اند، حالا دو سالی است که فرصت تنفس سیاسی پیدا کرده‌اند؛ فرصتی برای تاسیس احزاب جدید، برگزاری نشست‌های مشترک و گردهمایی‌های اصلاح‌طلبانه.

 

دی‌ماه 93 بود که اصلاح‌طلبان یکی از بزرگ‌ترین گردهمایی‌های سیاسی خود را در کانون توحید تهران برگزار کردند؛ گردهمایی که همه طیف‌های سیاسی در آن شرکت داشتند و البته خروجی این نشست و نشست‌های پیاپی سران اصلاحات تاسیس شورای عالی سیاستگذاری انتخابات اصلاح‌طلبان شد که در 98 روز باقیمانده سیاست‌های انتخاباتی آنها را تدوین و تبیین کند. اما اصلاح‌طلبان تنها به برگزاری یک همایش بسنده نکردند؛ اصلاح‌طلبان قرار است آذر ماه سال جاری و دو ماه مانده به انتخابات بار دیگر تجربه جمع شدن زیر یک سقف را رقم بزنند تا شاید برای رقیبی که غایبان همایش‌هایش بیش از حاضران است، خودنمایی کنند. «فارس» دیروز به نقل از یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب نوشت: «در این همایش بنا داریم در مورد انتخابات، استراتژی‌ها و خط قرمزهای خود برای انتخابات بحث و تبادل نظر کنیم. در این همایش از دو هزار نفر برای شرکت دعوت به عمل آورده‌ایم اما هنوز مکان آن مشخص نشده؛ ولی به احتمال زیاد مکان آن سالن اجلاس سران خواهد بود.»

  قم سیاسی می‌شود
پایتخت مذهبی ایران به رسم ماه‌های منتهی به انتخابات، سیاسی‌تر می‌شود. قم 98 روز مانده به انتخابات به یکی از پرحاشیه‌ترین شهرهایی تبدیل شده است که پیش‌بینی در مورد کاندیداهای آن می‌تواند تا زمان ثبت‌نام کاندیداها این گمانه‌ها را رد کند یا قوت بخشد. تا پیش از احتمال کاندیداتوری صادق خرازی، علی لاریجانی و سعید جلیلی رقبای اصلی برای نمایندگی از قم بودند. سعید جلیلی گزینه مطلوب و «ارجح» پایداری‌ها و مورد حمایت محمدتقی مصباح‌یزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 92 بود که حالا به نظر می‌رسد قرار است برای پارلمان با علی لاریجانی، اصولگرای محافظه‌کار و البته مورد حمایت اصلاح‌طلبان و حامیان دولت رقابت کند. هفته گذشته بود که حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران در گفت‌وگو با هفته‌نامه صدا اعلام کرد اصلاح‌طلبان به پاس حمایت‌های لاریجانی از دولت در قم کاندیدا نخواهند داشت و از او حمایت می‌کنند. این اظهارنظر مثل ائتلاف با طیف لاریجانی واکنش بقیه اصلاح‌طلبان را به همراه داشت.

 

آنها همان‌طور که به عدم ائتلاف با طیف لاریجانی تاکید داشتند باز هم اعلام کردند از قم کاندیدا خواهند داشت. مرعشی دیروز در گفت‌وگویی با «ایسنا» از احتمال کاندیداتوری صادق خرازی از حوزه انتخابیه قم در انتخابات مجلس خبر داد. او در این‌باره توضیح داد: «ممکن است اصلاح‌طلبان در قم از آقای لاریجانی حمایت کنند و در عین حال ممکن است در مقابل ایشان کاندیدا نداشته باشیم یعنی از سه کرسی نمایندگی قم، دو کاندیدا معرفی کنیم و کاندیدای سوم نداشته باشیم اما این موضوع به این معنا نیست که در قم فهرستی ارائه نمی‌دهیم و در حال حاضر احتمال دارد آقای خرازی در قم کاندیدا شود که اگر این اتفاق بیفتد جبهه اصلاحات از ایشان در قم حمایت می‌کند.»


به هر روی روزهای منتهی به انتخابات روزهای پرکاری برای دو جناح راست و چپ محسوب می‌شود. روزهای تصمیم‌گیری‌های پرهزینه برای هر دو طرف. حالا باید دید در این میان قرار است منتهاالیه سمت راست و چپ سیاسی نقش‌آفرینی تاثیرگذارتری داشته باشند یا معتدلان و آنان که به هم‌پوشانی دایره دو جناح تعلق دارند پیشرو خواهند بود؟

 

اخبارانتخابات  - فرهیختگان 

----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------

Makan Inc.| All Rights Reserved - © 2013 - 2024