شب یلدای صلاحیت‌ها



اخبار,اخبار انتخابات  ,خبرهای انتخابات  , انتخابات  مجلس

 بنا بر زمان‌بندی‌های انتخاباتی، تا پایان وقت اداری امروز – شنبه، 16 بهمن ماه – نتایج نهایی بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی از سوی شورای نگهبان اعلام می‌شود. این اسامی از فردا به کاندیداها اعلام خواهد شد و شاید به همین دلیل، نامزدهای انتخاباتی، به خصوص آن‌هایی که در مراحل قبلی رد یا عدم احراز صلاحیت شده و چشم امیدشان برای تایید صلاحیت‌ها به شورای نگهبان است، شب یلدایی را به انتظار صبح امید می‌نشینند تا شاید خبرهای خوبی درباره تایید صلاحیت‌ها به گوششان برسد.

سیامک ره‌پیک سخنگوی هیات مرکزی نظارت بر انتخابات با اعلام این که نتایج نهایی بررسی صلاحیت‌ها تا پایان وقت اداری شنبه اعلام می‌شود، تاکید کرده است: فقط کسانی که در مراحل قبلی صلاحیتشان احراز شده و در مرحله شورای نگهبان رد صلاحیت شده‌اند می‌توانند در مدت زمانی محدودی که متعاقباَ اعلام می‌شود اعتراض خود را اعلام کنند و شورا بررسی مجدد را در رابطه با آنها انجام خواهد داد.

 

در شرایطی که نسبت قبول صلاحیت‌شدگان از سوی هیات‌های نظارت نسبت به کل ثبت‌نام‌کنندگان حدود 40 درصد بود، بسیاری از کاندیداهای رد صلاحیت شده در انتظار نظر نهایی شورای نگهبان هستند تا بدانند آیا هنوز شانسی برای حضور در رقابت‌های انتخابی دارند یا خیر. محمدرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، در همایشی با موضوع احزاب و انتخابات، سخنانی مطرح کرده است که می‌تواند امیدها را در دل این جمع زنده نگه دارد. وی در سخنان خود با شرح روند انتخابات گفته است: مراحل مربوط به تشکیل هیات های اجرایی، ثبت‌نام از نامزدها، بررسی صلاحیت داوطلبان توسط هیات‌های اجرایی از طریق استعلام از مراجع چهارگانه به خوبی پیش رفته است و وزارت کشور در خصوص بررسی اعتراض‌های افراد رد صلاحیت شده و عدم احراز شده توسط هیات‌های نظارت نیز، بیشترین هماهنگی و تعامل را حول محور قانون با شورای نگهبان داشته و این روند کماکان ادامه دارد.


وزیر کشور با بیان اینکه از نظر قانون، وزارت کشور ارتباطی با رد یا تائید صلاحیت در هیات‌های نظارت ندارد، افزود: پیگیری‌های ما برای جلوگیری از ضایع شدن حقوق برخی از کاندیداها صرفا بدلیل احساس مسئولیت و از بعد مشورتی و همراهی با شورای نگهبان صورت می‌گیرد و در تعامل با شورای نگهبان تلاش می‌کنیم، مر قانون اجرا شود و ان‌شاءالله ‌حق کسی ضایع نشود و رقابت انتخاباتی شکل گیرد. رحمانی فضلی با اظهار رضایت از نتایج تعامل با شورای نگهبان گفت: بر اساس نتایجی که تاکنون در تعداد تائید صلاحیت‌ها به دست آمده است حجم قبول‌شدگان به گونه‌ای است که شاهد رقابت خوبی بین داوطلبان خواهیم بود.


نجات‌الله ابراهیمیان سخنگوی شورای نگهبان نیز در این باره گفت: در این مرحله از رسیدگی به اعتراضات تاکنون 25 درصد از معترضان تایید صلاحیت شده‌اند. وی در حاشیه نشست راهبردهای نظارتی در نظام انتخاباتی ایران و جایگاه شورای نگهبان در جمع خبرنگاران درباره اینکه آیا تا به این لحظه آمار کلی از تایید صلاحیت کسانی که اعتراض کرده‌اند وجود دارد یا خیر؟ گفت: هنوز مشخص نیست. وی افزود: البته بنده حدس می‌زنم، براساس کاری که خودم انجام دادم، بیش از 20 تا 25 درصد از افراد باشند که صلاحیت‌شان تایید شده است.


علاوه بر کاندیداها، گروه‌های سیاسی نیز در انتظار اعلام نتایج نهایی بررسی صلاحیت‌ها هستند تا لیست‌های انتخاباتی خود را نهایی و اعلام کنند. تمامی گروه‌های سیاسی، زمان اعلام لیست‌های خود را تاریخی بعد از 16 بهمن‌ماه اعلام کرده‌اند. مثلا ائتلاف اصولگرایان اعلام کرده است که لیست نهایی این جریان سیاسی تقریبا تکمیل شده و احتمالا 17 بهمن ماه اعلام می‌شود. این در حالی است که به گفته چهره‌های این ائتلاف، چهره‌هایی که در لیست ائتلاف اصولگرایان حضور نداشته باشند، باید از ادامه راه انصراف دهند.

 

در مورد لیست تهران این جریان، در حالی که 190 کاندیدای تایید صلاحیت شده به عنوان گزینه‌های اصولگرایان شناخته می‌شوند، بعد از انتخاب لیست 30 نفره نهایی، 160 کاندیدا باید انصراف دهند. این در حالی است که هدف وحدت و همگرایی اصولگرایان از این لیست ائتلافی – که پیشتر با جدا شدن برخی چهره‌های معتدل‌تر اصولگرا از ائتلافی «فراگیر» به ائتلافی «حداکثری» تبدیل شده بود – در صورت خلف وعده این کاندیداها، با لطمه مواجه خواهد شد. در این میان خبرهایی نیز از جدا شدن اعضای جبهه پایداری و جریان وزرا و مدیران دولت‌های محمود احمدی‌نژاد – که در قالب تشکل بی‌مجوز جبهه یکتا فعالیت می‌کنند – به گوش می‌رسد. گفته می‌شود این دو جریان سیاسی، در صورت نداشتن سهم کافی از لیست ائتلاف اصولگرایان، لیست جداگانه‌ای ارائه خواهند کرد.


در کنار اصولگرایان، جریان رهروان ولایت با ترکیبی از اصولگرایان معتدل و برخی چهره‌های نزدیک به اصلاح‌طلبان – که در واقع بر بستر فراکسیونی با همین نام در مجلس نهم و با هدایت کاظم جلالی و رهبری معنوی علی لاریجانی شکل گرفته است – نیز در انتظارند تا پس از اعلام رای نهایی بررسی صلاحیت‌ها لیست خود را اعلام کنند. از میان بیش از 35 نفری که در میان نمایندگان مجلس نهم برای انتخابات مجلس دهم رد یا عدم احراز صلاحیت شده‌اند، اکثریت آن‌ها عضو فراکسیون رهروان ولایت هستند و بازگشت آن‌ها به عرصه رقابت‌های انتخاباتی می‌تواند بر لیست این جریان تاثیرگذار باشد. در روزهای اخیر اخباری از ملاقات نماینده‌های رد صلاحیت شده با نمایندگان شورای نگهبان و حتی رئیس قوه قضاییه به منظور رایزنی درباره صلاحیت‌ها مطرح شد. همچنین گفته می‌شود علی لاریجانی رئیس مجلس نیز در این مورد رایزنی‌هایی داشته است.


در این میان، اصلاح‌طلبان اعتقاد دارند که در بررسی صلاحیت کاندیداها، بیشترین سهم را از عدم احراز یا رد صلاحیت‌ها داشته‌اند و همین موضوع کار لیست‌بندی این جریان برای انتخابات پیش رو را بسیار دشوار می‌کند. اصلاح‌طلبان در حالی شب اعلام نهایی بررسی صلاحیت‌ها را به صبح می‌رسانند که امیدوارند بخشی از چهره‌های شاخص خود را در میان تایید شدگان شورای نگهبان ببینند.

 

با این همه برخی چهره‌های اصولگرا معتقدند که گلایه اصلاح‌طلبان از رد صلاحیت‌ها یک بازی تبلیغاتی بوده است و این جریان کاندیداهای پنهان فراوانی در میان تایید صلاحیت‌شدگان دارد. هرچند اصلاح‌طلبان معتقدند که این سخنان تنها یک ادعای تبلیغاتی از سوی رقیب است، اما با این حال اعلام کرده‌اند که در انتخابات با تمام قوا شرکت می‌کنند. این جریان سیاست خود را لیست‌بندی با کاندیداهای موجود اعلام کرده و براساس اعلام چهره‌های عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان، در صورت عدم وجود کاندیدای اصلاح‌طلب در برخی حوزه‌ها، از کاندیداهای مستقل یا اصولگرای معتدل حمایت می‌شود. در واقع در صورتی که این جریان تغییر محسوسی را در تایید صلاحیت کاندیداهای منسوب به خود احساس نکند، تقابل با کاندیداهای تندرو جریان مقابل را هدف خود قرار خواهد داد.


حامیان دولت نیز که شاخص‌ترین گروه آن‌ها را حزب اعتدال و توسعه تشکیل می‌دهد، به دنبال رد صلاحیت چهره‌هایی که برای سرلیستی در نظر گرفته بودند، در انتظارند تا پس از بررسی نهایی صلاحیت‌ها، سازوکار حضور خود را در انتخابات تعیین کنند. این جریان در صورت نداشتن کاندیدای کافی در حوزه‌های مختلف، احتمالا با اصلاح‌طلبان ائتلاف خواهد کرد.


گروه‌های مستقلی نیز در انتخابات حضور دارند که اغلب با رویکرد اعتدالی در صحنه حاضر شده‌اند. این گروه‌ها با توجه با قلت کاندیداهای مرتبط با خود، یا از کاندیداهای سایر لیست‌ها یارگیری می‌کنند و یا تکلیف آن‌ها با همین کاندیداهای موجود تا حد زیادی مشخص شده است.


به هر ترتیب علاوه بر کاندیداها، گروه‌های سیاسی نیز در انتظار صبح این شب یلدا هستند تا آرایش خود را برای حضور هر چه موفق‌تر در انتخابات پیش رو بهتر بشناسند و بتوانند برای قدم‌های بعدی خود تصمیم بگیرند.

 

 اخبار انتخابات  مجلس  - ابتکار/ رضا دهکی  

----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------

Makan Inc.| All Rights Reserved - © 2013 - 2024