بیماری سرطان کیسه صفرا



کیسه صفرا یک عضو کوچک گلابی شکل است که دقیقا در زیر کبد و در بالای شکم قرار دارد

 

 سرطان کیسه صفرا چیست؟

سرطان کیسه صفرا یک بیماری است که در آن یاخته های بدخیم در بافت های کیسه صفرا دیده می شود. شکل کمیابی از این سرطان، سرطان مقدماتی صفرا است که در لایه میانی کیسه صفرا آغاز می شود و از طریق لایه های خارجی رشد می کند.

 

کیسه صفرا یک عضو کوچک گلابی شکل است که دقیقا در زیر کبد و در بالای شکم قرار دارد. صفرا مایعی است که توسط کبد ساخته می شود و به هضم چربی غذاها کمک می کند. صفرا از طریق مجرای مشترک صفرا (مجرایی که کیسه صفرا را به کبد و بخش نخست از روده کوچک وصل می کند) از صفرا آزاد می شود. سرطان کیسه صفرا در بین زنان، دو برابر مردان شایع است.

 

نشانه ها

علایم و نشانه های سرطان کیسه صفرا می تواند شامل موارد زیر باشد:

•   درد شکمی، به ویژه در قسمت بالا و راست شکم

•   نفخ شکم

•   احساس خارش

•   تب

•   کاهش اشتها

•   کاهش وزن ناخواسته

•   تهوع

•   زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها (یرقان یا زردی)

 

عوامل ابتلاء به سرطان کیسه صفرا

برخی از شرایط و بیماری های مرتبط که ممکن است احتمال ابتلاء به سرطان کیسه صفرا را افزایش دهند، اینها هستند:

 

سنگ کیسه صفرا: صفرای مایع ممکنست در شرایط خاص، سخت شود و به یک ماده سنگی شکل تبدیل شود. چندین سنگ کوچک و یا یک سنگ بزرگ می توانند مسیر جریان صفرا را ببندند.

 

سنگ کیسه صفرا معمولا در زنان میان سال دیده می شود. اما به جز کسانی که سنگ کیسه صفرا دارند، افراد کمی وجود دارند که دچار سرطان کیسه صفرا می شوند.

 

کیست های Choledochal: کیست های پر از صفرا ممکنست در مجرای صفرا بوجود بیایند. گاهی جداره کیست ها ممکنست یاخته های پیش سرطانی ایجاد کند که سبب افزایش احتمال ابتلاء به سرطان کیسه صفرا می شود.

 

کیسه صفرای Porcelain: شرایطی می باشد که رسوبات کلسیمی، دیواره کیسه صفرا را می پوشاند. ممکن است که ارتباطی بین تورم مزمن و آهکی شدن کیسه صفرا وجود داشته باشد.

 

پولیپ های کیسه صفرا: رشد موارد غیرطبیعی بر روی کیسه صفرا، ممکنست ناشی از انباشته شدن بافت های غشاء مخاطی باشد. انواع گوناگونی از پولیپ های کیسه صفرا وجود دارد که شامل پولیپ های کلسترول می شود.

 

پولیپ های کوچک (کوچک تر از یک سانتیمتر) معمولا خوش خیم هستند اما ممکنست پولیپ های بزرگ تری نیز بوجود بیایند.

 

موارد غیر طبیعی مجرای صفرا: شرایط دیگری نیز ممکن است سبب شوند که کیسه صفرا احتمال دچار شدن به سرطان را داشته باشد.

 

قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی: برخی بررسی ها نشان داده است که قرار گرفتن در معرض مواد شیمایی به ویژه در صنایع لاستیک و بافندگی، ممکن است سبب افزایش احتمال ابتلاء به سرطان کیسه صفرا شود.

 

سن، جنسیت و دیگر عوامل ابتلاء به سرطان کیسه صفرا

احتمال ابتلاء به سرطان کیسه صفرا با بالا رفتن سن افزایش می یابد. بیشتر موارد تشخیص این سرطان در بین کسانی است که بیش از 65 سال سن دارند. زنان دو برابر مردان احتمال دارد که دچار این سرطان شوند.

 

چاقی نیز به عنوان عاملی برای ابتلاء به سرطان کیسه صفرا می باشد، عاملی که ممکن است در ارتباط با تورم کیسه صفرا باشد.

 

توجه: هر عاملی که سبب افزایش احتمال ابتلاء به بیماری باشد، عامل احتمال ابتلاء نامیده می شود. داشتن یکی از این عوامل، به معنی این نیست که دچار سرطان خواهید شد و نداشتن این عوامل نیز به معنی این نیست که دچار سرطان نخواهید شد.

 

اگر فکر می کنید که یک یا چند عامل از این عوامل را دارید، موضوع را با پزشک خودتان درمیان بگذارید.

 

روشهای تشخیص سرطان کیسه صفرا 

 

انواع سرطان کیسه صفرا

بیشتر سرطان های کیسه صفرا از نوع adenocarcinomas می باشند و لایه های پوشاننده سیستم گوارشی را پدید می آورند. براساس ظاهر تومور در زیر میکروسکوپ،

 

برخی از انواع فرعی این نوع سرطان عبارتند از: سرطان دارای برآمدگی، گره دار و لوله ای شکل.

 

انواعی سرطان کیسه صفرا اینها هستند : سرطان یاخته های فلسی، سرطان یاخته های "حلقه انگشتری" و سرطان adenocarcinomas.

 

آزمایش های تشخیصی

آزمایش ها و روش هایی که برای تشخیص سرطان کیسه صفرا به کار برده می شوند شامل موارد زیر هستند:

 

• آزمایشات خون. آزمایشات خون برای بررسی عملکرد کبدی می تواند به پزشک شما در تشخیص علت علایم و نشانه های شما کمک کند.

 

• روش های تصویربرداری از کیسه صفرا. این روش های تصویربردای شامل سونوگرافی، سی تی اسکن و MRI هستند.

 

تعیین شدت و مرحله سرطان کیسه صفرا

زمانی که پزشک سرطان کیسه صفرا را در بیمار تشخیص می دهد، مرحله بعد تعیین شدت و مرحله سرطان خواهد بود. شدت و مرحله سرطان می تواند در تعیین پیش آگهی بیماری و گزینه های درمانی برای بیمار مفید باشد.

 

سنگ کیسه صفرا معمولا در زنان میان سال دیده می شود

 

آزمایش ها و روش هایی که برای تعیین مراحل سرطان کیسه صفرا به کار برده می شوند شامل موارد زیر هستند:

• جراحی اکتشافی. پزشک ممکن است برای بررسی شکم بیمار انجام جراحی را پیشنهاد کند تا با مشاهده نشانه ها میزان گسترش سرطان کیسه صفرا را مشخص کند.

 

در نوعی روش جراحی که لاپاراسکوپی نامیده می شود، جراح یک برش کوچک در شکم بیمار ایجاد می کند و یک دوربین باریک را از طریق آن وارد شکم می کند. این دوربین به جراح این امکان را می دهد که اندام های اطراف کیسه صفرا را از نظر وجود نشانه های گسترش سرطان در آنها مورد بررسی قرار دهد.

 

•  آزمایش ها برای بررسی مجراهای صفراوی. پزشک ممکن است استفاده از روش هایی را پیشنهاد کند که در آنها مواد رنگی به داخل مجراهای صفراوی تزریق می شود. سپس با استفاده از روش های تصویربرداری حرکت این ماده در داخل مجاری ثبت می شود. این روش ها می توانند وجود انسداد در مجاری صفراوی را نشان دهند.

 

این روش ها شامل کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپیک، کلانژیوگرافی با رزونانس مغناتیسی و کلانژیوگرافی ترانس هپاتیک پوستی می باشند.


• سایر روش های تصویربرداری. برای بیماران مبتلا به سرطان کیسه صفرا اسکن های مختلفی صورت می گیرد تا مشخص شود که سرطان در بدن آنها متاستاز داده است یا فقط کیسه صفرا را درگیر کرده است.

 

برحسب وضعیت بیمار روش هایی که برای اسکن استفاده می شود متفاوت خواهد بود. روش های تصویربرداری متداولی که برای این کار استفاده می شود شامل سی تی اسکن قفسه سینه و شکم، سونوگرافی و MRI کبد و توموگرافی انتشار پوزیتیرون می باشند.

 

مراحل سرطان کیسه صفرا

مراحل سرطان کیسه صفرا عبارتند از:

• مرحله یک (Stage I). در این مرحله، سرطان کیسه صفرا به لایه داخلی کیسه صفرا محدود می شود.

 

• مرحله دو (Stage II). در این مرحله، سرطان کیسه صفرا به لایه خارجی کیسه صفرا نیز گسترش پیدا می کند و ممکن است به خارج از کیسه صفرا نیز گسترش داشته باشد.


• مرحله سه (Stage III). در این مرحله، سرطان کیسه صفرا به یک یا بیش از یک اندام از اندام های مجاور کیسه صفرا مانند کبد، روده باریک یا معده گسترش پیدا کرده است. همچنین در این مرحله سرطان ممکن است به گره های لنفاوی مجاور نیز گسترش پیدا کرده باشد.

 

• مرحله چهار (Stage IV). در این مرحله که شامل مراحل پایانی سرطان کیسه صفرا می باشد تومور بزرگ کیسه صفرا به چندین اندام از اندام های مجاور کیسه صفرا گسترش پیدا می کند و تومورها با اندازه های مختلف می توانند در اندام های دورتر بدن نیز منتشر شوند.

 

درمان دارویی

روش های درمانی برای درمان سرطان کیسه صفرا با توجه مرحله سرطان بیمار، وضعیت سلامت عمومی وی و تمایلات خود بیمار می تواند متفاوت باشد. هدف اولیه درمان، حذف سرطان کیسه صفرا است اما زمانی که این مورد امکان پذیر نباشد، سایر درمان ها می توانند برای کنترل سرعت پیشرفت بیماری و حفظ راحتی بیمار به کار برده شوند.

 

 

جراحی برای مرحله اول سرطان کیسه صفرا

اگر بیمار در مرحله اول سرطان کیسه صفرا باشد، جراحی می تواند برای وی مفید واقع شود. انواع کاربردهای جراحی برای این بیماری شامل موارد زیر هستند:

 

* جراحی برای برداشت کیسه صفرا. سرطان کیسه صفرا در مراحل اولیه که تنها محدود به خود کیسه صفرا می باشد با یک عمل جراحی که در آن کیسه صفرا برداشته می شود (کولکتومی) قابل درمان است.

 

*جراحی برای برداشت کیسه صفرا و بخشی از کبد. سرطان کیسه صفرا که از کیسه صفرا عبور کرده و به کبد نیز گسترش پیدا کرده است، معمولاً با جراحی برای برداشت کیسه صفرا و بخشی از کبد و مجاری صفراوی که در مجاورت کیسه صفرا قرار دارند درمان می شود.

 

تاکنون مشخص نشده است که آیا استفاده از درمان های اضافی پس از انجام جراحی های موفق می تواند در کاهش احتمال بازگشت مجدد سرطان مؤثر باشد یا خیر. برخی مطالعاتی به اثرات مفید این درمان های پس از جراحی پی برده اند. بنابراین در اغلب موارد، پزشک ممکن است انجام شیمی درمانی، رادیوتراپی یا هردو را پس از جراحی به بیمار توصیه کند.


برای تصمیم گیری در خصوص استفاده از این روش های درمانی، در مورد مزایا و معایب این روش ها با پزشک خود صحبت کنید.


 درمان ها برای مراحل آخر سرطان کیسه صفرا

برای سرطان کیسه صفرایی که به سایر قسمت های بدن نیز گسترش پیدا کرده است، روش جراحی نمی تواند مفید باشد. در این موارد پزشکان از درمان هایی برای کاهش علایم و نشانه های سرطان در بیماران و احساس راحتی بیشتر در آنها استفاده می کنند. 

 

سرطان کیسه صفرا در بین زنان، دو برابر مردان شایع است

 

این روش های درمانی شامل موارد زیر هستند: 

• شیمی درمانی. شیمی درمانی روشی است که در آن از داروهای شیمیایی برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می شود.

 

• رادیوتراپی. در این روش از انرژی اشعه های قوی مانند اشعه ایکس برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می شود.

 

• کارآزمایی های بالینی. در این روش از داروهای جدید یا آزمایشی برای درمان سرطان کیسه صفرا استفاده می شود. در خصوص شرکت در این مطالعات با پزشک خود مشورت نمایید.

 

روش های درمانی برای رفع انسداد مجاری صفراوی

در مراحل پیشرفته سرطان کیسه صفرا ممکن است انسداد مجاری صفراوی رخ دهد که می تواند منجر به عوارض و بیماری های بعدی گردد. روش های درمانی برای رفع انسداد مجاری صفراوی در این مورد می توانند مفید باشند.

 

به عنوان مثال، جراح ها می توانند یک لوله فلزی توخالی (استنت) را در مجاری صفراوی قرار دهند تا مجاری را باز نگه دارد یا از طریق جراحی، مجاری صفراوی جدیدی در اطراف ناحیه مسدود شده تشکیل شود (بای پس صفرای).
  

گردآوری : بخش سلامت بیتوته

منابع:yourdoctor.ir

sarataan.com

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------