آخرین اخبار فرهنگی - هنری

اخبار،اخبار جدید،اخبار روز

نقش متفاوت لیلا حاتمی در یک فیلم آمریکایی

با آماده نشدن فیلم «مسیر باد» ساخته کارگردان آمریکایی «ترنس مالیک» برای نمایش در جشنواره کن، پیش بینی می‌شود که نخستین نمایش…

نوع روایتم از«کیمیا» تا «آنام» تغییری نکرده است



اخبار,اخبارفرهنگی وهنری,جوادافشار

همیشه قصه‌های مادرانه تلویزیون طور دیگری مخاطب دارد و شاید بتوان گفت یکی از درام‌هایی که تمامی طیف‌های مردمی با آن ارتباط خوبی می‌گیرند، قصه‌هایی از این دست است. جواد افشار که تا به‌حال دو بار در این حوزه توانایی خود را رو کرده است، بعد از «مادرانه» (قصه مادری که فرزندانش را رها کرده بود) امروز فضای مقابل این سریال یعنی «آنام» را به تصویر کشیده است.

 

قهرمان آخرین سریال افشار مادری مقتدر است که راوی اتفاقاتی است که بر سر اجبار او را از فرزندش جدا کرده است.«فارس»،با جواد افشار درباره مشکلات حین تولید،‌ قصه مادرانگی سریالش و همچنین فضایی که این بار قصه‌اش را در آنجا تصویر می‌کند، گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانید.

تا به اینجا سریال «آنام» نقطه عطفی در کارنامه کاری شما در چند سال اخیر به‌عنوان کارگردان و نوع روایت اثر بوده است و در قیاس با سایر کارهایتان اثری درخور و قابل احترام است.
به‌هر حال همه کارهایم بخشی از وجود و تجربه‌ام است و به آنها اعتقاد داشته و دوستشان دارم. نوع روایتم از «کیمیا» تا «آنام» هم تغییری نکرده است منتهی معتقدم هر کاری فرمان خودش را می‌خواهد و رویکرد هر قصه و موضوعی عملکرد متفاوتی را می‌طلبد. من هم سعی می‌کنم در قصه‌هایی که پیشنهاد می‌شود استراتژی خاص قصه را پیش گرفته و بر مبنای ساختاری که لازم است، روایتم را شروع کنم. هر کدام از کارهایم رنگ‌آمیزی و رویکرد خود را داشته و جایگاه خود را می‌طلبند.بنابراین «آنام» همانقدر برای من مهم و ویژه است که «برادر»، «مادرانه»، «کیمیا» و ... مهم هستند.

منطق روایت قصه در «آنام» بهتر از سریال‌هایی که در چند سال اخیر ساختید، پیش می‌رود. همه چیز از ابتدا در قصه وجود دارد؟
به‌هر حال قصه‌ای روایت می‌شود که شیوه قصه‌گویی خاص خود را می‌طلبد و ما هم معتقدیم که باید کارهایمان رو به جلو باشد و پیشرفت داشته باشیم و اگر قرار باشد کاری که امسال تولید کردیم نسبت به کارهای قبلی‌مان عقبگرد داشته باشد این شکست ماست. از این بابت خوشحالم که تعبیر این‌چنینی دارید. اما جدا از این بحث که باید در کارهایمان پیشرفت داشته باشیم، معتقدم هر کدام از این سریال‌هایی که در این چند سال برای تلویزیون ساختم رویکرد و جایگاه خودش را داشته است.

در نگارش قصه چقدر با نویسنده تعامل داشتید؟
استقلال امیر عباس پیام در این کار کاملا منحصر به‌خودش است و همیشه به‌رغم احترام ویژه به جایگاه نویسنده حتما خودم را با کار متعامل می‌دانم و همانقدر که دیگران را در کارگردانی به بستر تعامل می‌کشم همین قدر هم در سایر حوزه‌ها برایم فرقی ندارد.

 

همه ما یک گروه هستیم که نویسنده‌مان امیر عباس پیام بوده و با استقلال کامل قصه خود را نوشته، اما خب در کنار این، ارتباط تنگاتنگ و تعامل خوبی بین ما برقرار است و سعی کردیم تا همدیگر را پوشش دهیم و نقاط ضعف یکدیگر را کمتر کرده و نقاط قوت را به اشتراک گذاشته و کار را تقویت کنیم. پیام، انعطاف بسیار خوبی دارد در عین حال بسیار باهوش و خوشفکر است و قصه هم کاملا پخته نوشته شده است. در کنار یکدیگر همیشه در حال گفت‌وگو هستیم و این رویه در تمامی کارهایم وجود دارد. همان‌طور که به نویسنده‌ها اجازه ورود به کارگردانی را می‌دهم، این اجازه را به‌خودم هم می‌دهم تا با نویسنده کارم صحبت کنم و نتیجه این صحبت‌ها نیز به روند رو به رشد کارها کمک به‌سزایی می‌کند.

و آیا پیش آمده که سکانسی را تغییر دهید؟
نه،اصلا اینطور نبود که فکر کنید من سکانسی را بازنویسی کردم، اما در گفت‌وگوهایی که بینمان رد و بدل می‌شد نتیجه‌های خوبی را در مرحله اجرا درآوردیم.

ساختار قصه «آنام» طوری است که در دو فاز ساخته شده است. فاز زمان گذشته و حال. به‌طور معمول تولید سریالی با این پروداکشن و در دو مقطع زمانی دشوار است و مستلزم هزینه و زمان زیادی است. چطور با این موضوع کنار آمدید؟
قطعا ما از این موضوع گله‌مند هستیم و قبل از شروع تصویربرداری خودم با معاون سیما جناب آقاى میرباقری و دیگر مدیران تلویزیون در این‌باره صحبت کردم. به‌هر حال به‌دلیل اینکه این کار پراکندگی لوکیشن بسیاری دارد و در شهرستان‌های دور دست و حتی لب مرز ایران و آذربایجان (شهرستان کلیبر) مقابل دوربین رفته سختی کار را دوچندان کرده است. همچنین ‌بُعد مسافت،‌ تعدد لوکیشن، تعدد بازیگران، ترکیب بازیگران تئاترى دور از مرکز با بازیگران حرفه‌ای، طبیعتا هزینه‌های سنگینی را به پروژه تحمیل می‌کند.

از نظر مالی مشکلی نداشتید؟
متاسفانه بودجه‌ای که به ما دادند هم ردیف کارهای آپارتمانی است که در تهران ساخته می‌شوند و با صراحت می‌گویم این رقم با سریال‌هایی که در تهران ساخته می‌شود،‌ یکسان بود و حتی یک ریال بیشتر نگرفتیم. متاسفانه تصویربرداری این سریال مدتی است متوقف شده است. مشکل ما این است که الان به‌صورت هر شبه پخش داریم و سریال تا پایان اسفند تدوین و آماده شده و قسمت‌هایی که قرار است بعد از نوروز پخش شود هنوز آماده نیست و این توقف در تولید نگرانی و فشار کاری ما را بیشتر خواهد کرد. در هر حال امیدوارم مدیران به این موضوع توجه کنند و شرایطی فراهم شود که بتوانیم سریالی که جذب مخاطب خوبی داشته است را دوباره کلید بزنیم.

یعنی از هزینه عوامل کم شد یا بازیگران؟
در حال حاضر از هزینه همه ما کم شد و گروه ما ماه‌هاست که دستمزدهایشان را دریافت نکردند. تناسبی بین بودجه و تولید ما وجود نداشته است و امیدواریم که این مشکل برطرف شود.

در حال حاضر سکانس‌های تهران مانده یا آذربایجان؟
تعدادی در تهران باقی مانده و تعدادی هم باید با بازیگران زمان حال به آذربایجان سفر کنیم.

بازیگران بومی سریال «آنام» هم اندازه بازیگران مقیم پایتخت دستمزد گرفتند؟
به‌هر ترتیب انتظار این بازیگران بومی هم چیزی فراتر از همان اندازه که تا به‌حال دستمزد می‌گرفتند، نبود. هر کس قیمت خودش را دارد، آنها بازیگرانی هستند که سال‌ها در تلویزیون و تئاتر آذربایجان‌شرقی مشغول بازیگری هستند و در شهر خود شناخته شده به‌شمار می‌روند. ما برای انتخاب این بازیگران بومی، ‌زمان گذاشتیم، تست گرفتیم و در نهایت انتخاب درستی کردیم و با حوصله از آنها بازی گرفتیم. این بازیگران افراد مستعد و توانمندی بودند و اگر فکر می‌کنید که در بخش دستمزد بازیگران بومی صرفه‌جویی شده، قطعا بدانید که در جاهای دیگر (زمانبندی، بُعد مسافت، دوری راه، تعدد لوکیشن و بازیگر) این هزینه‌ها جبران شده است.

تا اینجا که قصه پیش رفته است، توانسته جذابیت لازم را در بیننده‌ها ایجاد کند. در این سال‌ها چنین قصه‌ای کمتر در تلویزیون دیده شده که تا قسمت‌های ابتدایی علاوه بر اینکه گیرا باشد، تعلیق‌های بسیاری هم داشته باشد.
ساختار قصه در فیلمنامه این‌طور تعریف شده بود و من نیز به این تعلیق‌ها دامن می‌زدم و دوست داشتم تا پررنگ‌تر شود. مطمئن باشید تا آخرین قسمت‌ها هم این تعلیق‌ها را خواهیم داشت، یعنی اگر الان فکر می‌کنید که تا پایان قصه را درست حدس زدید، سخت در اشتباهید چراکه باز هم غافلگیر خواهید شد و ما در هر قسمت با تعلیق‌های جدید و دست پر می‌آییم و در نهایت ابعاد جدیدی از قصه باز می‌شود. تمام سعی‌مان بر این است که قصه‌ها در آرامش روایت شود و مخاطب ما از این تعلیق‌ها آزار نبیند، زیرا در این سریال از تعلیق‌ها و هیجانات کاذب خبرى نیست، بلکه تعلیق‌های موجود در این سریال به‌جا و دراماتیک است و به‌نظرم می‌تواند مفید باشد.

نام سریال شما از ابتدا «مهرنامیرا» بود و کمی که به پخش نزدیک شدید، به «آنام» تغییر یافت. دلیل تغییر اسم سریال چه بود؟
«آنام» کوتاه‌تر، جذاب‌تر و همچنین ماناتر است، این اسم به معنی «مادرم» با مشورت جمعى ما با نویسنده انتخاب شد.

قصه سریال در منطقه‌ای آذری‌ زبان روایت می‌شود. دلیل خاصی داشتید که به سمت آذربایجان رفتید؟
نویسنده این سریال خودش یک آذری اصیل است و دوست داشت تا قصه خود را در این منطقه روایت کند. اما خب این قصه می‌توانست در کردستان، ‌شمال،‌ سیستان‌و‌بلوچستان و یا ... باشد چراکه یک درام است و مانند یک رمان می‌توانست در هر جغرافیایی از ایران تعریف شود. بعد از اینکه سریال «کیمیا» را ساختم،‌ درخواست‌های بسیاری از استان‌های مختلف داشتم که سریالی را در منطقه‌شان بسازم و زمانیکه «آنام» پیشنهاد شد، از این موضوع استقبال کردم، چرا که اگر در آینده فیلمنامه جذابى با لوکیشن‌هاى دیگر ایران مانند کردستان و یا عشایر به‌دستم برسد نگاه ویژه به آن خواهم داشت.

در بخش گذشته این سریال، همه بازیگران بومی هستند، اما اغلب آنها با لهجه آذری صحبت نمی‌کنند.
اتفاقا همه بازیگران لهجه دارند، به این معنى که می‌فهمیم آذری زبان هستند، اما با زبان آذرى سخن نمی‌گویند که عموم مخاطب ایرانى بتوانند با آن ارتباط بگیرند. بعضى‌ها گفتند ترجمه دیالوگ‌ها زیرنویس شود که من به شدت مخالف بودم زیرا باید تمامى مخاطبان را لحاظ کرد، اعم از بى‌سوادان، کم سوادان و یا کسانى که چشمان ضعیف‌تر دارند و خواندن زیرنویس اذیت‌شان می‌کند. از طرفی دیدن زیرنویس توسط مخاطبان باعث می‌شود زیبایی‌هاى بصرى آن منطقه و بازى بازیگران دیده نشود. از همه مهم‌تر وقتى سریالى در سطح سراسرى پخش می‌شود،بهتر است که با زبان ملى براى عموم ایرانیان باشد.

شما در کارنامه کاریتان تجربه ساخت سریال در قسمت‌های بالا را هم داشتید.اصولا تولید سریال طولانی شما را به وجد می‌آورد یا خسته‌تان می‌کند؟
واقعیتش این است که کار بسیار بسیار سختی است و افرادی که دستی بر آتش دارند حرف من را بهتر متوجه می‌شوند که تولید یک سریال ٢٦ قسمتی چه انرژی از کارگردان می‌گیرد. حال فکر کنید زمانیکه قرار باشد سریالی با تعداد قسمت‌های بسیار بالاتر کار شود، چقدر فرسایشی و خسته‌کننده خواهد شد، اما از آنجایی که همیشه کارم را دوست دارم و به آن عشق می‌ورزم، صبوری می‌کنم و با سعه‌صدر این فرسایش را مدیریت می‌کنم. به‌هر حال همه ما ایرانی هستیم و می‌دانیم در کاری که تولید آن به چند ماه می‌رسد، تا چه میزان حواشی به‌وجود می‌آید. خدا را شاکرم که حوصله و توانش را به ما داده است و ما هم می‌توانیم کار کنیم. در جایی که به کارم علاقه دارم، به وجد می‌آیم، اما خب به‌شدت از لحاظ فکری و جسمی تحلیل می‌رویم و عمرمان را سپری می‌کنیم. از آن طرف هم وقتی استقبال مخاطب را می‌بینیم همه این خستگی‌ها از تنمان بیرون می‌رود.

بازیگر نقش اول شما فردی است که کمتر در تلویزیون حاضر شده و فعالیت‌های سینمایی محدودی هم دارد. انتخاب گلچهره سجادیه بر چه اساسی صورت گرفت؟
خانم سجادیه از بازیگران مورد علاقه من است و چندین بار هم خواستیم با هم کار کنیم منتهی بنا به‌دلایلی همکاری‌مان میسر نشد. بعد از اینکه جزئیات قصه و فیلمنامه را خواند نظرش جلب شد و دعوت ما را پذیرفت. به‌هر حال خانم سجادیه از بازیگران بسیار توانا و صاحب سبک ماست که برای این نقش انتخاب درستی بود و ما از این انتخاب راضی هستیم. مهر مادری،‌ تعلیق خوب، زیرکی و ... همه در دو کاراکتری که بازی می‌کند (مارال و ماهگل) به‌خوبی دیده می‌شود. در هر صورت اجرای دو نقش آن‌هم به‌صورت همزمان سخت است حال چه برسد به اینکه باید بُعد احساسی قوی هم داشته باشد.

سریال «آنام» با مشارکت دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ساخته شده است، در خلال قصه تعدادی پیام و توصیه‌های بهداشتی و پزشکی دیده می‌شود. این پیام‌ها بنا به سفارش وزارت بهداشت بود یا در قصه وجود داشت؟
بخش‌هایی از این پیام‌ها سفارشی بود و تعدادی دیگر ممکن بود در قصه وجود نداشته باشد و دریافت‌های خودمان نسبت به موضوع مربوطه باشد و بعد از در میان گذاشتن با امیرعباس پیام آنها را اجرا می‌کردیم. اما بخش‌های زیادی از آنها ناشی از توجه فیلمنامه‌نویس بوده و جزو سفارش‌های ماست. موضوع‌های مهمی در خصوص مسائل علمی پزشکی که در رابطه با زایمان و باروری است جزو موضوع‌های مهم سفارش‌‌دهنده ما بوده است. مطرح شدن بیماری لوپوس و آشنایی مردم با آنها نیز از همین جمله است که درباره خطرهای این بیماری حین زایمان به مردم آگاهی دادیم. البته ممکن است تعدادی از مطرح کردن این بیماری ناراحت شوند،‌ اما وظیفه ما این است که مخاطب را با این بیماری آشنا و پیشگیرى‌ها و راه‌هاى مقابله و درمان به موقع را متذکر شویم.

علاوه بر این پیام‌هایی که سفارش‌دهنده آنها وزارت بهداشت بوده، تعدادی قصه‌های کوچک میان زوجین نیز در کنار قصه اصلی دیده می‌شود که مشخص است در راستای سفارش‌دهنده سریال بوده است.
درست است هر دوی این پیام‌ها جزو هدف‌های ما بوده و معتقدم تا به اینجا به‌خوبی پیش رفته و بازخوردهای خوبی هم گرفتیم.

به‌عنوان جمله پایانی اگر نکته‌ای باقی مانده بفرمایید.
امیدواریم «آنام» مورد توجه مخاطبان قرار گرفته باشد و مدیران به زحمت‌های ما در این چند ماه توجه ویژه‌ای داشته باشند و مسائل مالی را مرتفع کنند تا دوباره کار راه بیفتد و بیش از این به‌خاطر توقف در تولید لطمه نخورد،‌چراکه ما هنوز تعدادی از سکانس‌های پایانی را تصویربراری نکردیم.

 

 

روزنامه آرمان

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------