موسیقی بلوچی با گیتار و کیبورد ؟!



اخبار,اخبارفرهنگی وهنری,جشنواره زیمُل

 مدیر انجمن موسیقی چابهار از برگزاری جشنواره «زیمُل» که برای استعدادیابی و اجرای موسیقی بلوچی، معرفی آداب و رسوم و فرهنگ غنی اقوام بلوچ به گردشگران سراسر ایران اسلامی و شناسایی قابلیت های این سبک موسیقی در استان سیستان و بلوچستان در بهار امسال برگزار شده بود، انتقاد کرد و از مدیران دولتی خواست تا پیگیری های لازم را در این زمینه انجام دهند.


محمد اسحاق بلوچ نسب آهنگ ساز، نوازنده و مدیر انجمن موسیقی چابهار اظهار کرد: در فروردین ماه امسال رویدادی به نام «سومین جشنواره استعدادیابی موسیقی ویژه خوانندگان بلوچ» توسط گروهی به نام «زیمُل بلوچستان» در منطقه آزاد چابهار برگزار شد که دربرگیرنده کلیت موسیقی منطقه بلوچستان نبود و من به عنوان یک نوازنده و مدیر انجمن موسیقی چابهار، موضوع را با مدیریت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان درمیان گذاشتم.


این جشنواره معرف خوبی برای موسیقی منطقه نبود
وی افزود: گویا این جشنواره ویژه استعدادیابی و اجرای موسیقی بلوچی، معرفی آداب و رسوم و فرهنگ غنی اقوام بلوچ به گردشگران سراسر ایران و شناسایی قابلیت های این سبک موسیقی بوده است اما آن چه ما دیدیم با اهداف ذکر شده فاصله زیادی داشت. به اعتقاد من این جشنواره نه تنها بار فرهنگی و موسیقایی نداشت بلکه نمونه ضعیفی از نمایش موسیقی منطقه بلوچستان بود و نتوانست معرف خوبی برای موسیقی منطقه باشد و روی صحنه ارگ و گیتار هم دیدیم.


بلوچ نسب تصریح کرد: من با ارائه مستندات تصویری و فنی به مدیریت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان، این نکته را گوشزد کردم که در منطقه ای به نام چابهار به اسم یک جشنواره موسیقایی چه اشتباه بزرگی در حال انجام است و هیچ مجموعه ای هم در این زمینه نظارت ندارد. متاسفانه موسیقی که در این رویداد ارائه شد، نه ردپایی از موسیقی بلوچی واقعی داشت و نه رنگ و بویی از موسیقی ایرانی را به خود گرفته بود. چرا باید فضا به سمتی برود که برای یک جشنواره موسیقایی در استان این چنین رفتار شود و موسیقی پاپ به آن ورود پیدا کند؟ جالب آن که همین موسیقی غلط به صورت تک آهنگ و فیلم کوتاه ضبط شده و در اختیار گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است.


موسیقی سیستان به کیبورد نیاز ندارد
مدیر انجمن موسیقی چابهار با انتقاد از کمبود نظارت در زمینه برگزاری این جشنواره گفت: من بی دلیل حرف نمی زنم و یاد گرفته ام که دروغی بر زبان نیاورم چرا که دوست ندارم روزی به من انگ «همیشه معترض» را بزنند. بر پایه همین مستنداتی که به آن اشاره کردم، باید بگویم که موسیقی این جشنواره قطعا موسیقی بلوچی نیست و نمی دانم به چه دلیل موسیقی منطقه را با سازهایی چون گیتار و ارگ تلفیق کردند. مگر موسیقی بلوچستان چه عیبی دارد که باید کیبورد و گیتار و سازهای این چنینی وارد آن شود؟ آیا باید برای پول موسیقی یک منطقه را از بین ببریم؟ آیا این همان هجمه فرهنگی نیست؟


این نوازنده اظهار کرد: سبک های موسیقایی اعم از پاپ هم جایگاه خود را دارد اما این چه کاری است که با سازهایی که اصلا مرتبط با موسیقی بلوچستان نیست جشنواره راه می اندازیم و این چنین در زمینه از بین رفتن فرهنگ یک منطقه تلاش می کنیم؟ در این سال ها موسیقی قومی منطقه بلوچستان به خودی خود با درگذشت استادان بزرگ این عرصه همچون استاد حدیدی و استاد آوارگان در حال از بین رفتن است پس چرا می آییم و با یک کار نسنجیده تیشه به ریشه موسیقی بلوچستان می زنیم؟ اصلا موسیقی بلوچستان چه نیازی به کیبورد دارد که این چنین باید با آن رفتار کنیم؟


موسیقی منطقه بلوچستان در حال فراموشی است
بلوچ نسب گفت: جالب است برخی از مجموعه هایی که در استان سیستان و بلوچستان حضور دارند، حاضرند میلیون ها تومان به خوانندگان پاپ پول بدهند تا آن ها بیایند و با موسیقی پلی بک برایشان کاری را اجرا کنند اما حاضر نیستند یک سوم این مبالغ را برای هنرمندان بومی منطقه هزینه کنند و ماجرا را به سمتی می برند که این جشنواره ها به عنوان جشنواره موسیقی منطقه بلوچستان به مخاطبان معرفی می شود و این چنین خاطر هنرمندان بومی را مکدر می کنند. آقایان باور کنید موسیقی قومی منطقه بلوچستان رفته رفته در حال فراموشی است پس به جای برگزاری این جشنواره ها موسیقی واقعی سیستان و بلوچستان را به مخاطبان معرفی کنیم.

 

 روزنامه خراسان

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------