بسته‌های نوروزی برای 3 میلیون کارگر



اخبار,اخبار اقتصادی , سبدکالا

این روزها بخشی از کارگران که تخمین زده می‌شود تا ۳ میلیون نفر باشند، بسته‌های فوق‌العاده نوروزی دریافت می‌کنند.

«کارگر». یک کلمه که آبستن دنیایی از واژه‌های خاکستری و دردناک است. کارگر یعنی دست‌های پینه‌بسته و کمری که راست نمی‌شود از سنگینی کار، فشار زندگی و صدالبته دست سنگین تورم.کارگری یعنی خجالت وقت و بی‌وقت از خانواده یعنی بله قربان‌گویی کارفرما برای قرار نگرفتن در لیست بیکاران. کارگر یعنی بودن و دیده نشدن. بی‌تعارف، ما، شما و همه کارفرماها می‌دانیم کارگر اگر نباشد چرخ اقتصاد از حرکت باز می‌ایستد. کارگر اگر نباشد زندگی مختل می‌شود، کارگر یعنی کسی که کمتر دیده می‌شود و بیشترین تاثیر را در اقتصاد و حتی شاید بتوان به جرات گفت در زندگی من و شما دارد.

 

کارگری یعنی کار سخت و درآمد ناچیز. زندگی کارگری یعنی هراس از بیماری، غصه ماه مهر و شب عید، یعنی معیشتی با تنگی نفس و سفره‌ای با حداقل‌حداقل‌ها.سفره‌ای که دیگر سبد‌های حمایتی هم رنگین‌شان نمی‌کند.

 

این را ما نمی‌گوییم بلکه واقعیتی است جاری در زیر پوست این اقتصاد سیاست‌زده. اقتصادی که کارفرماها را زمین‌گیر کرد تا  کم‌توجهی آنها نسبت به کارگران دوچندان شود و کارگران با حیرت دست به پشت دست دیگر زده و بگویند سال به سال دریغ از پارسال. هرچند هوای آفتابی تولید و حساب بانکی کارفرماها هم مرهمی نخواهد بود برای زخم‌های ریز و درشت کارگر.

 

مرهم نخواهد بود چراکه برخی از کارفرماها می‌گویند «کارگر اگر سیرباشد، اگر اوضاع بسامان داشته باشد تبدیل به بزرگ‌ترین معضل کارفرما می‌شود». البته کم نیستند کارفرماهایی که از کارگری به عرش رسیده‌اند و آنها می‌فهمند و می‌دانند کارگر، کارگری و زندگی کارگری یعنی چه. برای همین هم هست که هنوز بساط سبد حمایتی به‌طور کامل برچیده نشده است و خبر می‌رسد که قرار است نزدیک به 3 میلیون نفر از شرافتمند‌ترین قشر کشور سبد حمایتی دریافت کنند آن هم از کارفرما و نه دولت.

 

البته از دولتی که سبد کالا را به افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد داد و از آنها دریغ کرد انتظاری هم نیست چون فعلا دولت هم حال و روز مساعدی ندارد و کاهش قیمت نفت بهترین بهانه برای توجیه کاستی‌ها شده است. مهر دیروز نوشت؛ این روزها بخشی از کارگران که تخمین زده می‌شود تا ۳ میلیون نفر باشند، بسته‌های فوق‌العاده نوروزی دریافت می‌کنند. کارگران می‌گویند انگیزه کارفرمایان برای حمایت‌های جانبی در سنوات گذشته کمرنگ شده است.


 واحدهای تولیدی دست به کار شدند
تهیه و توزیع بسته‌های حمایت غذایی یا سایر حمایت‌های جانبی از معیشت نیروی کار؛ یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که هرساله از سوی برخی کارفرمایان برای نیروهای شاغل در واحدهای تولیدی انجام می‌شود.

 

هرچند در قانون کار یا سایر قوانین موجود، در زمینه تهیه و توزیع بسته‌های فوق‌العاده تکلیفی بر عهده کارفرمایان و صاحبان بنگاه‌ها قرار داده نشده است، اما به‌صورت عرفی برخی کارفرمایان در طول سالیان متمادی چنین اقداماتی را در دستور کار خود قرار می‌دهند.

 

آنها معتقدند درصورتی که شرایط مالی واحد اقتصادی و تولیدی اجازه بدهد، انجام برنامه‌های فوق‌العاده می‌تواند در افزایش بهره‌وری، وابستگی سازمانی و همچنین انگیزه نیروی کار و درنهایت جلب رضایت کارکنان موثر باشد. با این وجود، آمار و ارقام روشنی از اینکه چه تعداد از شاغلان مشمول قانون کار کشور می‌توانند از چنین حمایت‌هایی بهره مند شوند وجود ندارد و در نقطه مقابل به‌دلیل شرایط نامساعد مالی و نقدینگی در برخی واحدها به‌ویژه کارگاه‌های کوچک، حتی ممکن است افراد بدون حقوق و عیدی به استقبال نوروز هم بروند.


 واحدهایی که حقوق معوقه دارند
نمونه‌های واحدهایی که دچار مشکلات مالی هستند و حقوق نیروی کار شاغل در آن ماه‌ها است که به تعویق افتاده، کم نیستند. با این وجود، نمی‌توان گفت که بخش عمده‌ای از شاغلان کارگری کشور در معرض تعویق دریافت حقوق و یا احتمالا بیکاری هستند. اغلب بسته‌هایی که از سوی واحدهای تولیدی برای نیروهای خود به‌صورت فوق‌العاده در برخی ایام سال مانند ماه مبارک رمضان و یا پایان سال در نظر گرفته می‌شود غذایی است و اقلامی مانند برنج، روغن، گوشت، آجیل شب عید و مواردی مانند این را شامل می‌شود.

 

در عین حال، برخی از واحدها نیز تولیدات خود را به‌صورت یک بسته فوق‌العاده در اختیار نیروهای خود قرار می‌دهند. به عنوان نمونه ممکن است یک واحد تولید مواد شوینده تصمیم بگیرد بسته‌ای از اقلام گوناگون تولیدی خود را در اختیار کارکنانش قرار دهد. هادی ابوی با بیان اینکه متاسفانه در سال‌های اخیر توزیع بسته‌های حمایتی در جامعه کارگری کمرنگ شده است، گفت: قبلا کارفرمایان انگیزه بیشتری برای انجام اینگونه برنامه‌های فوق‌العاده داشتند.

 

عضو هیات‌مدیره کانون‌عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران اظهارداشت: در قالب بسته حقوقی سال آینده مشمولان قانون کار به دنبال این هستیم که دولت برای سال آینده برخی حمایت‌ها را در این بخش از کارگران انجام دهد.


 شاید ۳ میلیون نفر بسته فوق‌العاده بگیرند
ابوی با تاکید بر اینکه برای سال جاری نیز وزیر کار وعده داده بود کارگران سبد کالا دریافت خواهند کرد، افزود: اما پس از آن دیدیم که به بهانه‌های مختلف از جمله نبودن آمار و روشن نبودن لیست کارگران، دولت انجام اینگونه حمایت‌ها را در دستور کار خود قرار نداد. این مقام مسئول کارگری کشور با اشاره به اینکه انجام برنامه‌های فوق‌العاده در قانون وجود ندارد، ادامه داد: با این حال، این روزها برخی واحدهای بزرگ و کوچک کشور، در این زمینه اقداماتی را در دست انجام دارند. وی خاطرنشان کرد: متاسفانه ۷۰ درصد کارگران در حال حاضر، قدرت خرید خود را از دست داده‌اند و بیشتر از اینکه مسائل کارگران در این بخش درنظر گرفته شود، می‌بینیم که مسائل نقدینگی و مسائل کارفرمایان بزرگنمایی می‌شود، اما آنقدرها که گفته می‌شود کارفرمایان مشکلات مالی دارند بیشتر تبلیغاتی است و بسیاری از کارفرمایان در شرایط مناسبی به‌سر می‌برند.

 

به‌گفته ابوی، ممکن است واحدهایی داشته باشیم که ماه‌هاست موفق به پرداخت حقوق معوقه نیروهای خود نشده باشند ولی از دیگر سو، واحدهای دیگری را نیز داریم که هر ماه سر وقت حقوق کارگران خود را می‌پردازند. به‌صورت کلی شاید بتوان گفت ۳ میلیون کارگر هر ساله از اینگونه حمایت‌ها برخوردار می‌شوند.
اخبار اقتصادی - آرمان

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------