آخرین اخبار اقتصادی

اخبار،اخبار جدید،اخبار روز

لوازم خانگی گران خواهد شد؟

محمود سیجانی اظهار داشت: برخی تولیدکنندگان لوازم خانگی درخواست افزایش قیمت ارائه کرده‌اند که در دست بررسی است و هنوز تایید…

چین با رفع تحریم‌ها دیگر برای اقتصاد ایران تهدید نیست



اخبار,اخبار اقتصادی , روابط ایران و چین

چین؛ حتی نام این کشور نیز هر ایرانی را به یاد گسترش روابط ایران و چین، پس از تحریم‏ها و پرشدن بازار از کالاهای بی‏ کیفیت چینی می‏اندازد؛ کشوری که در مقام دوم اقتصاد جهان قرار دارد و آنچه از آن به سبب محدودیت‏ها سهم می‏بریم، فقط پایین‏ترین و بی‏ کیفیت‏ترین محصولات آن است.

حال که زمان اعمال تحریم‏ها رو به انتهاست و به نظر می‌رسد افق‏های توافق را از همین روزها نیز می‌توان دید، اقتصاد پس از تحریم ایران بدون چین، آمال بسیاری از مردم و حتی برخی از تولیدکنندگانی است که نفسشان از حضور رقبای بی‏کیفیت و ارزان چینی بند آمده است.

 

برای بررسی این موضوع، با پدرام سلطانی، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران به گفت‌وگو پرداختیم؛ اما او برخلاف تصور همه‏گیر سهم چین را در بازار ایران کمتر از ٣٠درصد می‌داند و کاهش تعامل با چین را اختیاری برمی‏شمرد که می‌تواند مکملی برای روابط اقتصادی ایران با کشورهای اروپایی و آمریکایی پس از تحریم‏ها باشد. همچنین او معتقد است با لغو تحریم‏ها سهم چین به زیر ١٥ درصد نزول نمی‌کند؛ اما کم‌رنگ‏‌شدن حضور چشم‏بادامی‏ها را در صنایع نفت و گاز ایران محسوس می‌داند. سلطانی که از ورود اولین هیأت بلندپایه اقتصادی از سوئیس به ایران پس از تفاهم لوزان نیز خبر می‌دهد، در توصیه‏ای به فعالان بخش خصوصی می‏گوید: «به فعالان بخش خصوصی توصیه می‌کنم با علم به اینکه توان رقابت در شرایط فعلی وجود ندارد، پیش‌دستانه عمل کرده و برای یافتن شرکای بالقوه تجاری و تولیدی خود اقدام کنند و آنها را آگاهانه و داوطلبانه به‏عنوان شریک در سرمایه‏گذاری وارد کشور کنند و با تلفیقی از تجربه و سرمایه‏گذاری شریک خارجی دست به تولید بزنند، وگرنه اگر خود مجزا وارد عمل شوند، آسیب خواهند دید.

 

بخشی از بخش خصوصی می‌تواند از این آسیب و تهدید بجهد که این تعامل را زودتر از همتایان دیگر خود آغاز کرده باشد.» ماحصل این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

 می‌دانیم چین سال‌هاست در اقتصاد ایران حضور دارد و تحریم‌ها بستری برای حضور پررنگ‏تر آن در کشور شده است. از سویی آنچه از چین در اذهان مردم عادی و حتی فعالان اقتصادی وجود دارد، تصویر نامبارکی است. حالا باتوجه‌به تفاهم صورت‌گرفته در لوزان سوئیس و وعده لغو تحریم‌ها در تیرماه، آیا می‌توان سایه چین را از سر اقتصاد ایران کم کرد؟
اقتصاد ایران در چندسال گذشته به‌واسطه تحریم از فرصت‌های رشد از طریق تعامل با جامعه جهانی و کشورهای توانمند جهان تا حد زیادی محروم شده و این امر موجب شد در کنار عدم رشد، سیر انقباضی را در اقتصاد کشور تجربه کنیم، به‌نوعی که هم‌اکنون حجم اقتصاد ایران نسبت‌به سال‌های پیش از تحریم ٢٠ درصد کوچک‌تر شده است.

 

فرصت ایران پس از تحریم این شرایط را فراهم می‌کند که از پتانسیل جامعه جهانی برای رشد اقتصادی بهره بگیریم. سرمایه‏‌گذاری در اقتصاد ایران از طریق همکاری با کشورهای اروپایی و آمریکا فرصتی است که به اعتقاد من می‌تواند به فرصت‌های قبلی اضافه شود، نه اینکه از فرصت‌های قبلی به میزان قابل‌توجهی کم کند. تعامل با جامعه جهانی برای ایران که در هشت سال گذشته عطش عدم بهره‏مندی از فرصت‌های سرمایه‏‌گذاری خارجی را داشته، این ظرفیت را ایجاد می‌کند که در کنار همکاری و تعامل با اقتصاد بزرگی مانند اقتصاد چین، در کنار همه کشورها قرار گیرد.

 

به بیان دیگر فکر نمی‌کنم همکاری با اروپا و آمریکا بدیل یا جایگزین همکاری با چین باشد، بلکه این تعامل مکمل و افزایش‏‌دهنده همکاری ما با جهان خواهد بود، اگرچه این احتمال می‌رود که در برخی از حوزه‌ها مانند سرمایه‏‌گذاری و فعالیت‌های نفتی قدری حضور چین کم‌رنگ‏‌تر و حضور کشورهای غربی بیشتر شود، اما در سطح کلان اقتصاد آن‌قدر فرصت همکاری با دیگر کشورها وجود دارد که لازم نیست کشوری را کنار گذاشته و جایگزینی دیگر برای آن بیابیم، آن هم کشوری مانند چین که به‌هرحال دومین اقتصاد بزرگ جهان تلقی شده و در سه‌دهه آینده پیش‏‌بینی می‌شود به قدرت اول اقتصادی جهان تبدیل شود.

 

چین به سبب حجم بالای صادرات به‏‌عنوان اولین صادرکننده دنیا شناخته می‌شود. همچنین چین کشوری است که نه فقط برای ایران، بلکه برای بسیاری از دیگر کشورها نیز شریک اول تجاری است. با رشد دو رقمی طولانی‏‌مدت اقتصاد چین، تعامل کشورها با آن گسترش یافت و حضور چین در بازارهای بسیاری از کشورها بیشتر شده است. این را هم در نظر بگیرید که این کشورها تحریم نیز نبوده‌اند و در ٢٠ سال گذشته، سهم چین در اقتصاد و تجارت جهانی و بازارهای کشورهای آسیایی و خاورمیانه رشد پیدا کرده است.

 

بنابراین به عقیده من درحال‌حاضر نباید چین را یک تهدید علیه اقتصاد بدانیم، در زمان تحریم‌ها چین کشوری بود که در کنار فرصت‌ها، تهدیدهایی نیز داشت، اما اکنون چین فرصتی است که از تهدیدهای آن کاسته شده و این تهدیدها با فرصت‌های تعامل با کشورهای غربی و سایر کشورهایی که کمتر با آنها همکاری داشته‏‌ایم، جایگزین خواهد شد.

 

بنابراین اکنون قدرت انتخاب ما در تعامل اقتصادی با جهان و سرمایه گذاری بیش از گذشته شده و در این قدرت انتخاب، سایر گزینه‌ها مانند کشورهای اروپایی مدنظر ما هستند، اما اگر در صنعتی خاص یا سرمایه‏گذاری در بخشی از اقتصاد هنوز چین برای فعالان اقتصادی جذاب بود، نباید اصراری داشته باشیم که حتما با کشورهای غربی و اروپایی تعامل کنیم و چین را کنار بگذاریم.

 

از سویی یکی از اتفاقات منفی‌ای که در زمان تحریم‌ها رخ داد را اکنون می‌توانیم به فرصت تبدیل کنیم؛ در زمان تحریم‌ها اقتصاد ایران به برخی از اقتصادهای جهان مانند چین و روسیه بیشتر متمایل شد، اما در کنار آن این فرصت ایجاد شد که وابستگی اقتصاد ایران به تعامل با اروپا کاهش پیدا کند. اکنون نباید به عقب برگردیم و مسیر وابستگی به غرب را به قبل از تحریم‌ها بازگردانیم، بلکه باید این تعامل را به تعادل برسانیم و اقتصاد کشور را مونوپل یا در انحصار یک یا تعداد معدودی از کشورها قرار ندهیم و باید تعامل با همه جامعه جهانی را در دستور کار قرار دهیم، به‏‌طوری‌که اگر اتفاق دیگری افتاد این بار گزینه‌هایی بیش از گذشته برای تعامل با جهان داشته باشیم.


 آیا هر کشور دیگری جز ایران اگر در شرایط تحریم قرار می‏گرفت با چین چنین ارتباط تنگاتنگی پیدا می‌کرد یا خاصیتی در اقتصاد دو کشور وجود دارد که چنین روندی را در پیش گرفته‌اند؟
تفاوت از حیث اینکه ایران یا کشوری دیگر باشد، بیشتر در این زمینه خود را نشان می‌داد که ایران اقتصاد نسبتا بزرگ جهان بود که تحریم‌کردن آن کار سختی هم برای خود و هم برای کشورهای در تعامل با آن بود. ایران کشور مهمی در تولید نفت و گاز جهان است که تحریم‏ آن در معادلات انرژی دنیا اثراتی گذاشت و سرمایه‏گذاری‌ها را به بخش‌های دیگر سوق داد و مسیر جابه‌جایی انرژی را در منطقه تغییر داد. به همین دلیل یکی از عوامل ماندگاری قیمت نفت در بازه بالای ٨٠ دلار در چندسال گذشته همین تحریم‌هایی بود که علیه ایران اعمال شد و اگر این تحریم‌ها در پیش گرفته نمی‌شد، قیمت نفت بسیار زودتر از اینها ریزش می‌کرد.


 شما به‌صورت کلی به وابستگی ایران به چین در اقتصاد اشاره کردید. اگر بخواهید به‏صورت خردتر به این موضوع بپردازید، اقتصاد ایران در کدام بخش‌ها به چین وابسته شده است؟
از شش سال گذشته یعنی از سال ٨٨ به این‌سو که تحریم‌ها شکل جدی‏تری به خود گرفت، وابستگی ایران به اقتصاد چین، هند، روسیه، ترکیه و چندکشور دیگر افزایش یافت. در این سال‌ها در تمام حوزه‌ها که کمابیش امکان بهره‏گیری از تعامل با چین وجود داشت، به آن سمت متمایل شدیم.

 

دراین‌میان در حوزه‌های سرمایه‏گذاری نفتی و گازی که مهم‌ترین و استراتژیک‏ترین حوزه اقتصاد کشور محسوب می‌شود، بیش از سایر بخش‌ها وابسته شده‏ایم. صنایع بزرگ مانند فولاد، پتروشیمی، کالاهای مصرفی، الکترونیک، مواد اولیه شیمیایی و... نیز از این‌دسته مستثنا نبودند. از طرفی بیشترین صادرات ایران که در حوزه فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی و محصولات معدنی است نیز روانه بازار چین شد و تنها در بخش‌هایی که خیلی قدرت تعامل و جذب میان این دو کشور وجود نداشت، با کشورهای اروپایی از طریق واسطه‌ها همکاری می‌کردیم. بنابراین در اقتصاد ایران بخش محدود و خاصی نیست که در تعامل با چین بوده باشد و بتوان تنها به آن اشاره کرد.


 در بخش صنعت و تولید، در این سال‌ها بیشتر مواد اولیه از چین وارد می‌شد که قیمتی ارزان‏تر نسبت به همتایان اروپایی خود داشت، اما درعین‌حال، بازار ایران در دست چینی‏ها قرار گرفته بود و تولیدکنندگان به‌شدت از این موضوع ناراضی بودند. حال اگر تحریم‌ها لغو شود، واردات مواد اولیه از اروپا که احتمالا گران‏تر از چین باشد، تولیدکنندگان را متضرر نمی‌کند؟
کاهش تعامل با چین اختیاری است. تولیدکننده که به سبب شرایط تحریم‏ها و روابط محدود بانکی با چین و دو، سه کشور دیگر ملزم بود تنها از چین خریداری کند، دیگر این الزام را نخواهد داشت. اگر در این انتخاب و در بررسی کیفیت و قیمت کالاها هنوز خرید از چین در قیاس با کشورهای اروپایی منطقی‏تر باشد، چنین رفتاری معقول به‌نظر می‌رسد. این را هم در نظر داشته باشید که کیفیت کالای چینی مرتبا در حال رشد و افزایش است.

 

بسیاری از کشورها مانند ژاپن و کره‌جنوبی در گذشته در مسیر رشد خود معروف به تولیدکننده کالای بی‏کیفیت و ارزان بودند. اقتصادی که در مراحل اولیه رشد خود است چون هنوز مسلح به فناوری بالا نشده و در استانداردهای تولید خود روش‌ها و استاندادهای بهینه را مورداستفاده قرار نمی‌دهد و کالاهای آن به‏عنوان برند شناخته نشده، مجبور است برای رقابت با سایر کشور قیمت‌های خود را پایین عرضه کند، اما با گذشت از این مسیر، اقتصاد کمّی آن در تولید انبوه به اقتصاد کیفی بدل شده و طبیعتا قیمت آن نیز افزایش می‏یابد.

 

چین در این مدت رشد قابل‌توجهی داشته و کیفیت آن در مقایسه با ١٠ سال گذشته بسیار ارتقا یافته است و اگرچه در مقایسه با برخی از محصولات مشابه اروپایی و نه همه کم‏کیفیت تلقی می‌شود، اما اکنون هستند کشورهایی که حاضرند محصولات خود را از چین خریداری کنند و نه از اروپا و دلیل موجه و عینی آن نیز خریداری‌کردن برخی از محصولات چینی از سوی کشورهای اروپایی و آمریکا است. براساس تعریف کیفیت، کیفیت آن چیزی است که مشتری می‌خواهد.

 

محصولی که کشور اروپایی از چین طلب می‌کند محصولی با استانداردهای بالاتر است و محصولی که ایران به سبب شرایط تحریمی و محدودیت‏هایی که دارد، طلب می‌کند، محصولی ارزان‏تر و کم‏کیفیت‏تر است. این دوران در حال‌گذار است و اگر ١٠ سال بعد به بررسی محصولات هندی بپردازیم، عقیده امروز را نداشته باشیم و کیفیت آن قابل‌قبول باشد و شاید از محصولات هندی چنین یاد شود.


 تولید و صنعت ایران در شرایط کنونی چنددرصد به چین وابسته است؟ مبادلات تجاری چطور؟
در این زمینه، آمار مشخصی وجود ندارد، اما فکر نمی‌کنم این میزان از ٣٠ درصد تجاوز کند. در مواد اولیه ممکن است این آمار بیشتر و در ماشین‏آلات کمتر باشد. البته سهم چین در صادرات به جهان به‏طور متوسط رقمی حدود ١٢ تا ١٣ درصد است و این رقم برای کشورهایی که نزدیکی بیشتری از لحاظ جغرافیایی به چین دارند، مانند کشورهای خاورمیانه بیشتر و در حدود ١٥ تا ٢٠ درصد خواهد بود.

 

با نگاهی به این آمارها می‌توان گفت وابستگی ما به چین کمتر از آن چیزی است که در اذهان شکل گرفته و حداکثر دو برابر آن چیزی است‌ که برآورد شده است. همچنین سهم مستقیم چین در مبادلات تجارتی ای که با ایران دارد، کمتر از ١٥ درصد بوده که متناسب با سهم چین در تجارت جهانی است، اما بخشی از این مبادلات به‏صورت غیرمستقیم از امارات متحده عربی و سایر کشورهای اقماری چین مانند هنگ‏کنگ، تایوان و... وارد می‌شود. در این صورت می‌توان سهم مبادلات تجاری و مجموع فعالیت‌های اقتصادی با چین را تا ٢٠ درصد تخمین زد، اما به‌نظر نمی‌رسد با برداشتن تحریم‌ها به‏صورت آنی هم، سهم چین به زیر ١٥ درصد نزول کند و علت آن نیز به این مسئله بازمی‌گردد که تجارت ایران با جهان رشد کافی در این مدت نداشته و این امر باعث می‌شود عدد کلی تجارت ایران به ‌نفع کشورهای غربی افزایش یابد، اما حجم تجارت با چین کاهش پیدا نکند.


 همان‌طور که گفتید در حوزه نفت و گاز بیشترین وابستگی را به چین داشتیم. با توجه به تأکید وزیر نفت بر ادامه همکاری با چین در این صنایع، با لغو تحریم‌ها تعامل در این بخش به چه نحو تغییر خواهد کرد؟
صنعت نفت ایران دقیقا از جمله اولین بخش‌هایی از اقتصاد کشور بود که وارد تحریم شد. بنابراین مدت زمان خروج آنها از سرمایه‏گذاری‌های نفتی و حضور بیشتر شرکت‌های چینی، هندی و روسی در این بخش به نسبت سایر بخش‌ها طولانی‏تر است. به همین واسطه حضور بیشتر و مسلط‏تری در این بخش دارند. به نظر می‌رسد با برداشتن تحریم‌ها نقش چینی‏ها به‏طور مشخصی کمرنگ‏تر شود. اگر در زمان تحریم حداکثر از ٢٠ درصد ظرفیت سرمایه‏گذاری در پروژه‌های نفتی استفاده می‌شد، در صورت رفع تحریم‌ها می‌توانیم از صددرصد این ظرفیت بهره بگیریم. به این خاطر کمرنگ‌شدن نقش چینی‏ها به این واسطه است که چین در حد و اندازه‏ای که پیش‌تر سرمایه‏گذاری کرده باقی می‏ماند و با ورود دیگران به این عرصه سهم کلی افزایش می‏یابد که در این قیاس گویی از سهم چین کاسته شده است.


 از چین که بگذریم، نگاه شما به‏عنوان نماینده‏ای از سوی بخش خصوصی به تفاهم لوزان چیست؟
این تفاهم عملا یک آغاز برای انجام توافق نهایی است و خود فی‌نفسه منشا اثر خاصی نشده، زیرا تحریمی برداشته نشده است، اما باعث شده نگرش‏ها به آینده مثبت شود و این امر تحرکی را در فضای اقتصادی کشور و در کنار آن سایر کشورهایی که در این مدت با ایران در تعامل نبوده‏اند به وجود آورده است. به این خاطر گام‏های اولیه‏ای در زمینه روابط اقتصادی با ایران برداشته شده است و به ‏زودی شاهد ورود اولین هیأت بلندپایه اقتصادی از سوئیس به ایران خواهیم بود که این اتفاق در پنج سال گذشته نیفتاده است.

 

این اتفاق نشان می‌دهد کشورهای غربی باور کرده‏اند این توافق عملیاتی است و فرصت‌ فعالیت‌های تجاری و اقتصادی با ایران فراهم می‌شود. این مدت عملا به دوران برنامه‏ریزی و شناسایی فرصت‌های همکاری پس از تحریم برای هر دو طرف تبدیل شده است. این فاصله کمک می‌کند پس از توافق سریع‌تر مراحل اجرایی اقدامات اقتصادی انجام شود.


 به‌نظر شما این آمادگی در بین بخش خصوصی برای زمان پس از تحریم وجود دارد؟
به عقیده من آمادگی برای استفاده شایسته از فرصت‌های پس از تحریم، آمادگی کافی نیست. بخش خصوصی مانند انسانی است که برای مدت طولانی دست‌وپایش را بسته‏اند و عضلاتش تحلیل رفته که به‌زودی نمی‌تواند توان قبلی خود را بازیابد؛ بنابراین باید مدتی اقتصاد خود را بازتوانی کنیم تا به سطح لازم برای تعامل با جهان دست یابیم.

 

از آنجا که این آمادگی وجود ندارد و در‌حالی‌که شرکت‌های رقیب در سایر کشورها در این مدت تولید کرده و با جامعه جهانی رقابت کرده‏اند اکنون در فرصت سرمایه‏گذاری که در کشور فراوان است با تکنولوژی بالا و هزینه مالی کمتر می‌توانند وارد شوند و فعالیت خدماتی و تولیدی انجام دهند و رقبای داخلی خود را به چالش جدی بکشند.

 

بنابراین به فعالان بخش خصوصی توصیه می‌کنم با علم به اینکه این توان در شرایط فعلی وجود ندارد، پیش‌دستانه عمل کرده و برای یافتن شرکای بالقوه تجاری و تولیدی خود اقدام کنند و آنها را آگاهانه و داوطلبانه به‏عنوان شریک در سرمایه‏گذاری وارد کشور کنند و با تلفیقی از تجربه و سرمایه‏گذاری شریک خارجی دست به تولید بزنند، وگرنه اگر خود مجزا وارد عمل شوند، آسیب خواهند دید. بخشی از بخش خصوصی می‌تواند از این آسیب و تهدید بجهد که این تعامل را زودتر از همتایان دیگر خود آغاز کرده باشد.

 

به‌هرحال پایین‌آمدن هزینه تجارت در کشور پس از تحریم‌ها، شرایط را برای واردات ارزان‏تر نیز فراهم می‌کند و این امر تهدید به شمار می‌رود. در این زمان به سبب اینکه قدرت خرید خریدار نیز افزایش می‏یابد، قدرت انتخاب نیز بیشتر می‌شود که باید به این مسئله توجه شود. پس نیاز داریم از اکنون آمادگی لازم را برای این منظور فراهم کنیم که در این میان سیاست دولت نیز بسیار مهم است.

 

پس از برداشته‌شدن تحریم‌ها، بسیاری از ارزهای مسدودشده به ایران بازخواهد گشت و اگر بانک مرکزی اقدام به واردات این حجم در کوتاه‏مدت کند، با ریزش شدید نرخ ارز روبه‌رو خواهیم شد که دولت باید جدا جلوی آن را بگیرد، در غیراین صورت بخش تولید از محل واردات ذخایر ارزی به کشور و کاهش شدید نرخ ارز به‌شدت آسیب خواهد دید.

 

اخبار اقتصادی - شرق

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------