وعده‌ها بر سر دوراهي



  اخبارسیاسی ,خبرهای  سیاسی , روحانی  و  جهانگيري

 

اسحاق جهانگيري دو روز پيش در نخستين همايش جوانان، توسعه و تعالي ايران درحالي از پيگيري حسن روحاني براي تحقق وعده‌هايش در ايام انتخابات در مورد زنان و جوانان خبر داد که يک روز پيش از او محمود واعظي، از زمان‌بربودن حضور زنان در سمت مديريت و لزوم طي مراحلي براي آنها براي کسب مسئوليت‌هاي بالاتر گفته بود: اختلاف‌نظرها و تناقض‌گويي‌هاي در داخل دولت درباره وعده‌هاي حسن روحاني در حوزه زنان و جوانان به اظهارنظر معاون اول رئيس‌جمهوري و رئيس دفتر او خلاصه نمي‌شود. 

 

درست يک ماه پيش بود که حسن روحاني در صحن علني مجلس و در جلسه دفاع از کابينه پيشنهادي خود حاضر شد و از آرزوي خود براي جوانگرايي در دولت و حضور حداقل سه زن وزير در کابينه گفت اما درعين‌حال تنها يک جوان را براي تصدي پست وزارت معرفي کرد و از خواستن و نشدن ديگر آرزويش پرده برداشت. 

 

جوانگرايي در دولت و سپردن برخي از وزارتخانه‌ها به زنان ازجمله مطالبات مردم در ايام انتخابات بود که با قول مساعد حسن روحاني، کانديداي رياست‌جمهوري نيز روبه‌رو شده بود، قول‌ها و برنامه‌هايي که پس از اعلام نتيجه انتخابات راه ديگري را پيمود.

 

هرچند رئيس‌دولت دوازدهم بارها در پاسخ به چرايي و علت عدم تحقق وعده‌هايش در اين حوزه‌ها بازهم از عزم خود براي پيگيري و تحقق آن در مراحل ديگر مي‌دهد اما اظهارنظر برخي نزديکان او چون رئيس دفترش، نشان از به تأخير افتادن يا حتي محقق نشدن اين وعده‌ها دارد. 

 

اينکه چرا وعده‌هاي انتخاباتي روحاني درباره زنان و جوانان پس از آغاز به کار دولت رنگ تحقق نگرفته و مشکل اصلي در کجاي کار نهفته است، سؤالي است که خبرنگار «وقايع‌اتفاقيه» به ميان مردم رفته و ديدگاه آنها را راجع به آن پرسيده است. 

 

بعيد است وعده‌ها عملي شود

معصومه 24 سال دارد و دانشجوي کارشناسي ارشد ارتباطات است. او هيچ اميدي به تحقق اين وعده‌ها ندارد و معتقد است اگر اتفاقي مي‌خواست رخ دهد، حسن روحاني در همان چهار سال اول رياست‌جمهوري فرصت مناسب را داشت. معصومه دراين‌باره مي‌گويد: «به نظرم اگر اين وعده‌ها امکان تحقق داشت رئيس‌جمهوري همان چهار سال اول آن را انجام مي‌داد؛ اينکه در دوره جديد باز هم اين حرف‌ها مطرح مي‌شود، دو دليل بيشتر ندارد يا آقاي روحاني به‌عنوان شخص اول دولت در‌اين‌زمينه اختياري ندارد يا دارد و خودش نمي‌خواهد. ما هنوز نمي‌دانيم دقيقا مشکل کجاي کار است.» معصومه البته شرايط سياست‌گذاري در حوزه زنان و جوانان را هم يکي ديگر از دلايل اين وضعيت مي‌داند و بيان مي‌کند: «شرايط سياست‌گذاري در اين حوزه‌ها آن‌قدر مبهم است که اصلا مشخص نيست چه کسي مسئول و پاسخگو است؛ از يک طرف اظهار نظرهاي مثبت مسئولان را مي‌بينيم و از طرف ديگر و در زمان عملي‌شدن گفته مي‌شود مسيرها مسدود است. اين شرايط مبهم کار را پيچيده‌تر مي‌کند.»

 

خواسته‌هاي توده مردم اولويت دولت نيست

فرهاد 37 ساله و مدرس دانشگاه است؛ او برعکس معصومه فکر مي‌کند و می‌گوید دولت امکان استفاده از زنان و جوانان را دارد اما اولويتش اين مسئله نيست. او مي‌گويد: «دولت آن‌قدر درگير مسائل اقتصادي و ارتباطات است و کل انرژي دولت را در‌اين‌زمينه صرف مي‌کند اما يک‌دهمش را براي مطالبات زنان و جوانان نمي‌گذارد. بارها ديده‌ايم که براي ماندن برخي اپليکيشن‌هاي فضاي مجازي در دست مردم با مخالفان مي‌جنگد اما در حوزه زنان و جوانان مي‌گويد خواستم اما نشد.»

 

فرهاد اين را هم اضافه مي‌کند که خواسته‌هاي توده مردم با دولت در يک راستا نيست و همين راه را براي محقق‌نشدن خواسته‌ها فراهم کرده است: «نيازهاي ما با آن چيزي که مسئولان فکر مي‌کنند، فاصله دارد مثلا در همين زمينه ورزش ما به‌دنبال عدالت و برابري براي همه جامعه هستيم اما آنها فکر مي‌کنند مسقف‌شدن ورزشگاه آزادي مشکل را حل مي‌کند.»

 

فرهاد جامعه را هم در‌اين‌زمينه مقصر مي‌داند و معتقد است در بحث‌هاي کلان زنان و حتي جوانان در اقليت قرار مي‌گيرند و تنها مسائل مرتبط با زنان به رأس دغدغه‌هاي آنها راه يافته و همين هم باعث بي‌توجهي به آنها شده است: «حتما لازم نيست براي اينکه وعده زنان و جوانان محقق بشود، مسئولش هم زن يا فردي جوان باشد؛ اين هم نوعي جنسيتي‌ديدن موضوع است. اين اصرار به زن بودن و... بيشتر موضوع را نمايشي مي‌کند.

 

حضور يک مشاور يا مدير زن يا حتي وزير زن به تنهايي کاري از پيش نمي‌برد ما در زمان احمدي‌نژاد وزير زن هم داشتيم اما درنهايت چه خروجي داشت؟ همه حقوقي که از زنان ضايع مي‌شود، در فرمت کلي بايد ديد و رفعش کرد؛ مثلا موضوع سلامت يا اقتصاد مطرح مي‌شود، نمي‌گويند مثلا اقتصاد زنان يا سلامت زنان؟ اينها را نمي‌شود از يکديگر جدا کرد. اتفاقا اگر مي‌خواهيم حرکت منجسم و درستي اتفاق بيفتد، همه ارکان دولت بايد با هم هماهنگ باشند.»

 

دست روحاني بسته است

الهام 28 ساله است و کارمند. او در پاسخ به اين سؤال که علت محقق‌نشدن وعده‌هاي رئيس‌جمهوري درباره زنان و جوانان چيست؛ معتقد است که اين زنان و جوانان هستند که دست حسن روحاني را براي انتخاب بسته‌اند.

 

الهام در توضيح بيشتر مي‌گويد: «من فکر مي‌کنم اين مسئله دو تا دليل دارد، يکي اينکه رئيس‌جمهوري در اين حوزه‌ها گزينه‌هاي مطمئني مثل بقيه گزينه‌هايش در حوزه‌هاي ديگر ندارد و دستش خالي است. دليل ديگر هم اين است که وقت ندارد به صورت تخصصي روي حوزه زنان و جوانان تمرکز و شايسته‌ها را در حوزه‌هاي مختلف ارزيابي کند. به نظرم لازم است که يک مشاور در اين زمينه‌ها داشته باشد و ترجيحا اين مشاور هم زن يا جوان باشد تا زمينه را براي تحقق وعده‌هاي او آماده کند.»

 

الهام، تناقضات در حرف و عمل مسئولان دولتي براي تحقق وعده‌ها را نبود اعتقاد عامه مردم به حضور زنان و جوانان در مناصب بالاتر مي‌داند و اضافه مي‌کند که وقتي ما زن‌ها و جوان‌ها مطمئن نيستيم، مي‌توانيم کارهاي بزرگ بکنيم و وقتي عامه مردم اعتقادي به اين مسئله ندارند، به اين دليل هم اين مهم به سياستمداران و صاحبان قدرت منتقل نمي‌شود. 

 

شايد فقط رأي زنان را مي‌خواستند 

محمدصادق 25 ساله و کارمند است. او عدم تحقق وعده‌هاي روحاني در حوزه زنان و تناقضات در صحبت‌هاي مسئولان پس از انتخابات را هم مشکل زنان مي‌داند و هم بي‌توجهي رئيس‌جمهوري به اين قشر. 

 

او ادامه مي‌دهد: «آقاي روحاني از يک سو حق دارند زيرا حضور زنان در مراتب بالاي مديريتي به‌ويژه وزارت، نيازمند يک عقبه و سابقه حضور فعال و موفق اين قشر در سطوح نزديک به وزارت است که متأسفانه علي‌رغم وجود نيروهاي مستعد و توانمند تاکنون چنين اتفاقي آن‌طور که بايد رخ نداده اما از آنجايي که رئيس‌جمهوري در جريان تبليغات انتخاباتي‌اش بارها به پيگيري مطالبات مدني و قانوني زنان تأکيد داشتند و قطعا در جذب رأي بسياري از اقشار مختلف به‌ويژه زنان مؤثر بوده، توقع آن بود که حداقل کاري را که آقاي احمدي‌نژاد در سال‌هاي پيش کرده بودند را تکرار کنند و دست‌کم دو يا سه زن را براي وزارت به مجلس معرفي کنند؛ حتي اگر هم موفق به کسب رأي اعتماد مجلس هم نمي‌شدند، بازهم براي مردم کافي بود زيرا مي‌دانستند روحاني آنچه در حيطه توانش بود را انجام داده اما اين‌طور نشد و وعده‌ها فقط در همان قالب حرف باقي ماند و اين‌طور برداشت شد که اين حرف‌ها و شعارها تنها براي جذب رأي آنها بود.»

 

 

 اخبار سیاسی  - وقايع‌اتفاقيه  

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------