فرار خاوری فراموش نمی‌شود



اخبار,اخبارسیاسی,مهدی دواتگری

هیچ‌کس زیر بار چرایی و دلایل فرار محمودرضا خاوری نمی‌رود. فساد بانکی موسوم به اختلاس سه‌هزارمیلیاردتومانی با استفاده از «ال‌سی»‌های جعلی بانک صادرات در زمان تصدی محمد جهرمی صورت گرفت و به‌همین دلیل در اوایل مهر۱۳۹۰ از مدیرعاملی بانک صادرات برکنار و بعدها برای او قرار مجرمیت صادر شد.

نام محمد جهرمی، وزیر کار دولت احمدی‌نژاد در کابینه اول و رییس وقت بانک صادرات در جریان فساد تاریخی سر زبان‌ها افتاد. بعدتر خبر آمد که او با قرار کفالت آزاد است. حالا «مهدی دواتگری»، عضو کمیسیون امنیت‌ملی مجلس در گفت‌وگو با «شرق» با ناکافی توصیف‌کردن قرار کفالت، از مقام‌های قضایی خواهان بازداشت موقت جهرمی است. دلایل حقوقی این قاضی سابق این است که براساس ماده ٣٢ و ٣٥ آیین دادرسی کیفری و قانون تشدید مجازات مرتکبان اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، بازداشت موقت فرد ضروری است.

 

این در حالی است که به جای بازداشت موقت، حالا در پرونده شخص جهرمی، آزادی به شرط قرار کفالت، جایگزین بازداشت موقت شده است. البته دوا تگری سال گذشته همین نقد را در پرونده رحیمی نیز مطرح کرده و خواستار بازداشت موقت او شده بود. وضعیت هرچه باشد، آقای خاوری، متهم اصلی این پرونده، فرسنگ‏ها دور از وطن، روزهای خوشی دارد. خانه اعیانی‌اش در کاناداست و با پولی که از ایران خارج کرده، در لوای تابعیت کانادایی می‌تواند در کنار خانواده روزهای خوبی داشته باشد. اینجا وضعیت چندان مساعد نیست. به یمن تحریم‏‌ها و تلاش کشورهای عربی منطقه نفت به زیر ٥٠دلار رسیده و بسیاری از مردم با مشکلات اقتصادی دست‌به‌گریبان هستند. هشت‌سال حضور دولت احمدی‏‌نژاد و تلاش برای عدالت‌‏ورزی، منتهی به تاریخ‏‌سازترین پرونده‌های تخلف مالی شده که تازه یکی‌‏شان به نتیجه رسیده، آن هم پرونده معاون اول رییس دولت.


چه نهادی مقصر فرار خاوری بود؟
جهرمی در یکی از گفت‌وگوهای خود درباره روابطش با خاوری گفته بود: «از زمانی که آقای خاوری فرار کرده، دیگر هیچ خبری ندارم... این را که چه شد ایشان این‌قدر راحت فرار کرد باید از آقای... بپرسید... برخی نگذاشتند ایشان توسط دادگستری خوزستان دستگیر شوند. اگر دستگیر شده بود، قطعا فردای آن روز به انگلستان نمی‌رفت و فرار نمی‌کرد و امروز روند رسیدگی به پرونده کامل‌تر می‌شد.»


البته محمود احمدی‌نژاد، رییس دولت گذشته نیز درباره فرار خاوری به طرح سوال بسنده کرده بود: «مدیرعامل بانک ملی را چه کسی فراری داد؟ ما؟! من مکاتبه کردم با تمام مراجع مسوول، گفتم این رد پا، این آقا، این آقا و این آقا را فراری دادند. این کلید مسایل، بیاورید ببینید تا مسایل روشن شود.»


معاون وقت وزارت اطلاعات گفت خروج خاوری بلامانع است
محسنی‌اژه‌ای، دادستان کل کشور و سخنگوی
قوه قضاییه نیز پیش‌تر درباره همین پرونده و حاشیه‌های آن اعلام کرده بود: «او با ماموریت دولت رسما از کشور خارج شده بود. وقتی اتفاقی رخ می‌دهد نمی‌توان همه حول‌وحوش آن را ممنوع‌الخروج کنیم.»سخنان قاضی سراج، قاضی این پرونده نیز قابل تامل است، چنان‌که در این مورد گفته بود: «معاون وقت وزارت اطلاعات بلامانع بودن خروج آقای خاوری را اعلام کرده‌اند.»دواتگری ماجرای پرونده را پیچیده دانسته و درعین‌حال می‌گوید: «آزادی آقای جهرمی خلاف قانون است و پرونده حامیان خاوری و آنها که به خروج او از کشور کمک کردند، باید هرچه‌سریع‌تر مشخص شود.»


لزوم افشای پشت‌پرده فرار خاوری
دواتگری فساد گسترده در دوره احمدی‌نژاد را یکی از دلایل گسترش فقر در کشور می‌داند: «این آقا از همان برنامه مناظره‌های تلویزیونی با ادعای افشای فساد، برچسب‌زدن به مسوولان نظام را در دستور کار خودش قرار داده بود و حالا در اتفاقی غریب می‌بینیم که پرونده معاون اولش راهی قوه قضاییه شده و به پنج‌سال حبس منتهی شده است.»


عضو کمیسیون امنیت‌ملی مجلس، خواهان رسیدگی به پرونده اختلاس سه‌هزارمیلیاردتومانی است و تاکید دارد که «اعدام امیرمنصور آریا پایان این پرونده نیست و نباید اجازه داد تا ماجرای فرار معنادار خاوری از کشور به فراموشی سپرده شود.»


شباهت دفاع رحیمی و جهرمی
البته جهرمی در این موضوع بیشتر موضع دفاعی گرفته و یک‌بار هم گفته بود: «بیش از دوسال است به ناحق آبروی بنده را برده‌اند و از مسوولیت خارج کرده‌اند و چندبار بازجویی شده‌ام. من خودم با این مجموعه برخورد کردم. کسی سوءاستفاده را کشف نکرد جز خود بانک صادرات. کسی هم برخورد اولیه نداشت جز خود بنده.»سخنانش شبیه محتوای نامه «محمدرضا رحیمی» به محمود احمدی‌نژاد است. او که تا چندی دیگر باید در موضوع پرونده تخلف بیمه، راهی زندان شود نیز در این نامه، خود را از بانیان افشای فساد در پرونده بیمه ایران دانسته بود. به‌گفته محسنی‌اژه‌ای برای برای خاوری کیفرخواست صادر شده اما تا او به ایران بازنگردد، این مسایل فایده‌ای ندارد.
روز واقعه و فرار از ایران
با وجود آنکه از فرار خاوری سال‌ها گذشته، هنوز مشخص نیست او با همکاری چه افرادی از کشور خارج شده و به‌گفته سراج، قاضی پرونده او، «چه دست‌هایی در کار بوده تا خاوری را از کشور فراری دهند؟»

 

در تاریخ ٢٠شهریور٩٠ خاوری رییس بانک ملی به‌عنوان ماموریت، تقاضای خروج از کشور به انگلستان را داشت و در تاریخ ٢٩شهریور با شماره ٥٧٨٦٦٩ با ماموریت او به خارج از کشور موافقت شد. قاضی سراج همچنین تاکید دارد: «٣١شهریور٩٠ آقای خاوری به مدیر حراست می‌گوید درخواست سفر به لندن برای شرکت در جلسه بانک «پی‌ال‌سی» لندن را دارم. از وزارت اطلاعات سوال کنید اگر ممنوع‌الخروج نیستم بروم. برابر اطلاعاتی که من کسب کردم آقای صفایی نیکو مدیر حراست از طریق دکترزارعی رییس سازمان حراست کل کشور موضوع را پیگیری و نهایتا معاون وزارت اطلاعات بلامانع‌بودن خروج آقای خاوری را اعلام کرده‌اند.

 

به این‌ترتیب آقای خاوری به موجب بلیت تهیه شده توسط بانک پی‌ال‌سی کشور را ترک می‌کند.»اواسط مرداد سال٩٠ ماجرای فساد سرمایه‌دار بزرگ به رسانه‌ها کشیده شد. مه‌آفرید امیرخسروی که پیش از این از او به‌عنوان کارآفرین نمونه تقدیر می‌شد، این‌بار به جرم فساد سه‌هزارمیلیاردتومانی دستگیر و روانه زندان شد. تحقیقات در زمینه این پرونده ادامه داشت که هفته اول مهرماه شوک دوم به این پرونده وارد شد. محمودرضا خاوری از متهمان پرونده به بهانه ماموریت خارجی از کشور خارج شد و به کانادا گریخت.


 اخبار سیاسی  - شرق 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------