وقتی که «مِهر» مُهر آسیب می شود



اخبار,اخبار ا جتماعی , مسکن  مهر

خانه هایی برای اقشار کم درآمد ساخته شد. همان که روی کلون درش نام مهر خورده بود. درست در حاشیه شهرها، در همان جایی که می گویند آسیب های اجتماعی سر به فلک کشیده است. در وهله اول بوی مهر و آسودگی و آرامش می دهد ولی مثل اینکه اوضاع جور دیگری رقم می خورد. از سال های پس از جنگ جهانی دوم، این دستــــه از خانه های مسکونی توسط دولت ها ساخته شد. خانه هایی که بسیاری از مهاجران را در دل خود جای داد. بسیاری از مهاجران کم درآمد که نه تنها از امکانات اقتصادی و اجتماعی محرومند بلکه برچسبی را با خـــــود یدک می کشند به نام آسیب های اجتماعی.

سایه ای بر سر اقشار کم درآمد
از دولت نهم، طرح مسکن مهر، روی کار آمد. شعاری که با خود یدک می کشید، عدالت محوری بود و هدف خانه دار کردن قشر کم درآمد را دنبال می کرد. چند صد میلیون خانه مسکونی که سایه خود را بر سر اقشار کم درآمد گستراند. شاید کمتر کسی به پیامدهای آن توجه داشت. زمین ها و واحدها ارزان بود و این ارزانی به حیثیت انسانی هم کشیده شد. آمارها حکایت از آن دارد که کار جامع شناسانه در مورد مسکن مهر، هنوز جای خالی خود را نشان می دهد.


طبقات پایین در حاشیه
طبقــــات پایین جامعه به این حاشیه ها کشیده شدند. حاشیه هایی که گویا حاشیه های بسیاری با خود به همراه داشت. سکونت در حاشیه شهر، امرار معاش را باید با خود به همراه می آورد. امرار معاشی که اکثرا مولد شغل های کاذب را با خود یدک می کشید. فعالیت هایی که نام آسیب های اجتماعی را با خود به همراه داشت. زاغه نشین ها و حلبی آبادها، جای خود را به مسکن های شیکی دادند به نام مهر.


کوچه پس کوچه های تاریک
کوچه پس کوچه های میانه ساختمان ها، گویی حکایت از ناگفته های زیر پوستی دارد. حکایت هایی که نه تنها به همان حاشیه های کشیده می شود بلکه پا را فراتر گذاشته و همان حاشیه ها به خارج کشیده می شود. حاشیه هایی که در فرهنگ عامه حل شده است. می گویند حاشیه نشینی و فقر رابطه نزدیک و مستقیمی با جرم دارند. باید نگاه عمیق تری داشت که جرم در چه جاهایی رشد خواهد داشت.


رشد بیکاری و فقر برابر جرم
رشد بیکاری و فقر، جرم را به همراه دارد. مراکز خوبی برای افزایش بزهکاری... فرار از قانون را شاید بهتر از هر جایی در این سوراخ سنبه ها بتوانند بیابند. همه چیز برای یک فرار جانانه مهیاست. دزدی، خرید و فروش مواد مخدر، فحشا و سایر تبهکاری هایی می پردازند که هم امنیت ساکنان این مناطق را به هم می زنند و هم باعث از بین رفتن امنیت خانواده ها شده و فرزندان آنان را در نبود فضاهای ورزشی و تفریحی و فرهنگی در معرض انواع و اقسام کجروی های اجتماعی از جمله اعتیاد قرار می دهند.


عمده فروش های مواد مخدر
معضل از جایی پیچیده و پیچیده تر می شود که نه خرده فروش های مواد مخدر بلکه عمده فروش ها به کوچه های تنگ و باریک این خانه ها که این روزها، نام مسکن مهر را به خود اختصاص داده است، پناه آورده اند. معضلی که گریبان آنهایی را می گیرد که به خاطر پایین بودن قیمت خانه ها ناگزیر به انتخاب این محل ها هستند. محل هایی که با این نام ولی در حاشیه شهر برپا شده اند. و اما چرا این حاشیه نشینی حتی در نگاه مسئولان ما به عنوان معضلی تلقی می شود؟ مدیریت این آسیب ها به چه صورتی می تواند باشد؟ چرا این آسیب هایی که بعضا در داخل شهر هم دیده می شود، کنترل و مدیریت نمی شود؟ آیا مهاجران یکی از مهم ترین علل گرایش افراد به حاشیه نشینی است؟ بستر اقتصادی این حاشیه ها را چطور می توان مدیریت کرد؟


نظارت نیروی انتظامی بر این مناطق
در ارائه تعریف کلی از حاشیه نشینی به این نکته اشاره شده که افراد از جایی بدون امکانات به جایی نزدیک به امکانات کشیده می شوند. گاهی اوقات نیز این افراد از وضع زندگی خود رضایت کامل ندارند. محمد یکی از ساکنان، این شهرک ها در شهر جدید پرند ست. وی در گفتگو با خبرنگار روزنامه ابتکار می گوید: ما در اینجا شاهد رد و بدل شدن سهل و آسان مواد مخدر هستیم. در همه جا این مورد به خوبی دیده می شود. از نظر فحشا که واقعا نگویید و نپرسید. عمدتا هم افرادی هستند که جویای کارند و جای تعجب اینجاست که نیروی انتظامی چرا نظارت دقیق تری روی این منطقه ندارد.


بیکاری و فقر و فحشا با هم می آیند
حاشیه نشینی را می توان به طبقات پایین اجتماع نسبت داد. بازتابی از زندگی افرادی که با فرهنگ فقر گره خورده اند. البته این را هم باید اضافه کنیم که حاشیه نشینی محدود به کشور ما نمی شود. بلکه مشکل اصلی کشورهای جهان سوم است. افرادی که برای فرار از وضعیت نابسامان خود کوله بارشان را می بندند و راهی این حاشیه ها می شوند. یک نکته در اینجا پرواضح است و آن هم اینکه بیکاری جوانان، ربطی به کلان شهر و حاشیه شهر ندارد. در هر جایی که بیکاری باشد، فقر و فحشا هم به دنبالش می آید. می خواهد این محل در بالای شهر کلانشهرها باشد یا در حاشیه های شهرهای بزرگ. البته جامعه شناسان بر این باور هستند که افزایش سرمایه اجتماعی منجر به کاهش آسیب‌های اجتماعی در جامعه می‌شود. افزایش رفتارهای پرخطر و افزایش آسیب ها خود را به خوبی نمایان می کنند.


آمار بالای خودکشی
کمی شاید لازم باشد، ساده تر توضیح بدهیم. امیری، یکی از ساکنان مسکن مهر می گوید: حس می کنم که این روزها، خودکشی در این منطقه بیش از پیش دیده می شود. اکثرا به خاطر مسایل خانوادگی یا اقتصادی. شاید همان فقر فرهنگی را که می گویند، در اینجا معنا پیدا می کند. در این منطقه، فرهنگسرا و تفریحگاه و ... وجود ندارد. حتی یک عابربانک هم به درستی دیده نمی شود.


فاصله طبقاتی باعث و بانی است
البته ناگفته نماند که در این منطقه، دانشگاه آزاد اسلامی نیز احداث شده است. بنابراین فاصله طبقاتی بین افراد ساکن در این منطقه و افرادی که از بیرون به آنجا آمده اند دیده می شود. بر همه روشن است که فاصله طبقاتی همیشه یکی از عوامل افزایش آسیب های اجتماعی در هر منطقه است است. تقابل دو طبقه در منطقه ای که قرار بود آرامش را با خود به همراه داشته باشد.

 

 اخبار  اجتماعی -  ابتکار 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------