فولات یا اسید فولیک چیست؟



 

سبزیجات برگدار منبع طبیعی عالی فولات هستند

 

فولات که به عنوان اسید فولیک نیز شناخته می شود، نوعی ویتامین گروه B است. به طور دقیق بگوییم ویتامین B9 است.

 

فولات که به عنوان اسید فولیک نیز شناخته می شود، نوعی ویتامین گروه B است. به طور دقیق بگوییم ویتامین B9 است. وجود فولات در رژیم غذایی ضروری است. ضروری بودن یک ویتامین در رژیم غذایی به این معنی است که انسان ها نمی توانند آن را در بدن شان بسازند و لازم است آن را از رژیم غذایی دریافت کنند.

 

فولات برای بسیاری از عملکردهای بدن لازم است و بیشتر برای ساختن و ترمیم DNA و نیز سایر واکنش های زیستی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین وجود فولات برای ساخت سلول های جدید مهم است و به خصوص برای تولید گلبول های قرمز خون بسیار اهمیت دارد. در ادامه واقعیت های بیشتر درباره اسید فولیک و فولات را در ادامه می خوانید.

 

حقایق جالب درباره اسید فولیک و فولات

♣  نام فولات از یک کلمه لاتین (فلیوم- folium) گرفته شده که به معنی برگ است. دلیل این نام گذاری این است که سبزیجات برگدار از نظر داشتن فولات بسیار غنی هستند.

 

♣ فولات یک ویتامین محلول در آب است که به طور طبیعی در خوراکی هایی مانند اسفناج، مارچوبه و عدس وجود دارد.

 

♣ اسید فولیک شکل مصنوعی فولات است. اسید فولیک در مکمل ها یافت می شود و به خوراکی هایی مانند نان و غلات نیز اضافه می گردد.

 

♣ اسید فولیک، فلیکین نیز نامیده می شود.

 

♣ فولات به تولید و نگهداری سلول های جدید کمک می کند، بنابراین مصرف آن در دوران شیردهی و بارداری اهمیت دارد.

 

♣ اسید فولیک نسبت به فولات طبیعی بهتر جذب بدن می شود، تقریباً دو برابر مؤثرتر است.

♣ نیاز روزانه به فولات 400 میکروگرم (mcg) است. میزان نیاز زنان باردار و شیرده 600 میکروگرم است.

 

فولیک اسید برای مو بسیار مفید است از جمله مزایای فولیک اسید برای موها میتوان به افزایش تراکم موها، درخشندگی موها و پیشگیری از خاکستری شدن موها اشاره کرد.

 

♣ حداکثر مصرف فولات و حد ایمن آن 1000 میکروگرم در روز است.

 

♣ فولات برای سلامتی انسان اهمیت زیادی دارد، فولات در انواع زیادی از غذاها، به ویژه غلات صبحانه یا سریال وجود دارد. (غلات صبحانه معمولاً با شیر یا ماست خورده می شوند). فرایند اضافه کردن ویتامین به مواد غذایی دیگر، غنی سازی نامیده می شود. بنابراین به غله ای که به آن ویتامین اضافه می شود، غنی شده گفته می شود.

 

♣ نقش فولات در جلوگیری از بیماری های قلبی، سکته مغزی، افسردگی، مشکلات رفتاری و مشکلات چشم مرتبط با سن مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین نقش فولات در زمینه مبارزه با سرطان، کم خونی و اختلالات دیگر نیز مورد تحقیق قرار گرفته است.

 

♣ کمبود فولات می تواند عواقبی داشته باشد و با علائمی همراه است. این علائم شامل اسهال، ضعف، تنگی تنفس، آسیب عصبی، آشتفگی ذهنی، فراموشی، افسردگی، زبان زخم و متورم، سردرد، تپش قلب، تحریک پذیری و زخم های کوچک در دهان و معده (زخم نامیده می شود مثل زخم معده) است.

 

♣ کمبود فولات همچنین می تواند باعث کاهش میزان گلبول های قرمز بدن شود. این بیماری آنمی یا کم خونی نامیده می شود. نوع کم خونی ناشی از کمبود فولیک اسید، کم خونی ماکروسیتیک نامیده می شود. ماکروسیتیک به معنای «سلول های بزرگ» است. بنابراین، کمبود فولات باعث کاهش تعداد گلبول های قرمز خون می شود و در عین حال گلبول های قرمز فرد واقعاً بزرگند.

 

♣ از آنجایی که فولات برای مقابله با سلول هایی که به سرعت در حال رشد و تقسیم شدن هستند مهم است، بنابراین در بسیاری از داروهای ضد سرطان اسید فولیک وجود دارد. این داروها اثر کاهشی بر رشد سلول های سرطانی دارند یا رشد آنها را متوقف می کنند اما مشکل این جا است که بر سلول های خوب نیز تأثیر می گذارند و عوارض جانبی فراوانی دارند.

 

♣ سبزیجات برگدار (اسفناج، مارچوبه، کاهو و برخی از سبزیجات آسیایی) منبع طبیعی عالی فولات هستند. حبوبات (لوبیا، نخود، عدس)، زرده تخم مرغ، مخمر نان، دانه آفتابگردان، جگر، قلوه و غلات غنی شده (ماکارونی، سریال، نان) هم سرشار از فولات هستند.

 

♣ برخی از خوراکی ها حاوی مقادیر متوسط ​​فولات هستند که عبارتند از میوه هایی مانند پرتقال، آناناس، طالبی، ​​گریپ فروت، موز، تمشک و توت فرنگی. بعضی از سبزیجات نیز از مقدار متوسط فولات برخوردارند که عبارتند از: چغندر، ذرت، آب گوجه فرنگی، کلم بروکلی، کلم بروکسل، کاهوی رومی و بوک چوی.

 

♣ مهمترین موضوع برای زنی که می خواهد باردار شود (یا حتی ممکن است باردار شود) این است که اسید فولیک را برای چند ماه قبل از اینکه باردار شود، مصرف کند.

 

♣ میزان پایین فولات در بدن مادرانی که در دوران بارداری هستند، می تواند مشکلاتی را برای کودک در حال رشد ایجاد کند. جدی ترین مشکل اختلال در رشد مغزی و نخاعی است و اختلال طناب عصبی نامیده می شود.

 

♣ زنان مبتلا به کمبود فولات که باردار می شوند، در معرض خطر زایمان بچه کم وزن، زایمان زودرس و به دنیا آوردن نوزادان با نقص طناب عصبی هستند.

 

♣ از سال 1998، سازمان غذا و داروی آمریکا  افزودن اسید فولیک به نان ها، سریال ها، آردها، مواد غذایی دارای ذرت، پاستا، برنج و دیگر محصولات دانه ای را الزامی کرده است با این هدف که میزان نقص طناب عصبی در نوزادان کاهش یابد. در ایران نیز از سال 95، 85 درصد نان ها با آهن و اسید فولیک غنی می شوند.

 

♣ با وجود غنی سازی، بسیاری از زنان که در حال برنامه ریزی برای باردار شدن هستند، باید روزانه از یک مکمل اسید فولیک استفاده کنند.

 

منبع : 020.ir

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------