خودتان در منزل، جوانه تهيه کنيد



طرز تهیه جوانه ماش,جوانه عدس

طرز تهیه جوانه

 

در این مقاله با طرز تهیه انواع جوانه و خواص جوانه ها آشنا شوید.

تهیه انواع جوانه ها :
طرز تهیه انواع جوانه ها در منزل کار بسیار آسانی است. محل تهیه جوانه باید کمی گرم باشد و هوا در آن جریان داشته باشد اما سرد نباشد.

 

توجه کنید که از 1 قاشق دانه غلات، 8 قاشق جوانه به دست می آید.


درست كردن جوانه گندم در منزل :

این روش درست کردن جوانه برای هر دانه ای مناسب می باشد، برای طرز تهیه جوانه گندم، دانه ها را از شب تا صبح در آب خیس کنید و آن را در جای نیمه گرم قرار بدهید (بعضی دانه ‌ها نیاز به خیس کردن ندارند).

 

بعد از خیس کردن و آبکش کردن، آن را به آرامی زیر شیر آب نگهدارید و بعد در همان آبکش قرار بدهید، آب آن خوب برود تا خراب نشوند.

 

آن ها را داخل دستمال تمیز و مرطوبی قرار بدهید و آن را داخل ظرفی بگذارید و روی آن را بپوشانید و در آن را بگذارید و هر صبح و شب عمل شستن (به آرامی) و آبکش‌ کردن را تکرار کنید. در تابستان زمانی که هوا خیلی گرم است عمل شستن را سه بار در طول شبانه روز تکرار کنید. در تمام این مدت ظرف را در مکانی تاریک و گرم نگه دارید. توجه کنید که باید خیلی کم آب در ته دانه ها وجود داشته باشد.

 

طرز تهیه انواع جوانه ها

 

اگر در دمای حدود 22 درجه ‌ی سانتیگراد و محل تاریک قرار بدهید، دانه خیلی زود جوانه می زند. بستگی به نوع دانه، بین سه تا پنج روز و گاهی بیشتر‌ جوانه آماده است. اکنون جوانه ها را داخل سینی بریزید و دستمال مرطوب را روی آن بیندازید و پشت پنجره رو به آفتاب قرار بدهید و جوانه ها را همیشه مرطوب نگه دارید تا اندکی بیشتر رشد کند (آبکش‌ کردن را فراموش نکنید).

 

بعد از 1 تا 2 روز قرار دادن جوانه ها در جلوی نور خورشید، جوانه آماده ‌ی خوردن است. آن را بار دیگر به آرامی آبکش کنید و در ظرفی در بسته در یخچال نگه دارید و استفاده کنید.

 

اگر بخواهید پوسته‌ی روی بعضی از جوانه ها (مانند ماش یا سویا) را از آنها جدا کنید، جوانه‌ی آماده شده را در ظرفی بریزید و آن را پر از آب کنید. بعد به آرامی آن را هم بزنید. پوسته ها روی آب می ‌آیند، ولی بهتر است پوسته ‌ها را از جوانه ها جدا نکنید زیرا همین پوسته ها دارای مقدار زیادی الیاف‌ هستند که برای دستگاه گوارش خیلی مفید است.

 

بعضی از دانه ها مانند عدس، سویا، نخود و مانند آن را یکی 2 بار در روز زیر و رو کنید تا همه‌ی آنها هوا بگیرند و جوانه بزنند.

بعضی دانه ‌ها زودتر و برخی دیرتر جوانه می ‌زنند ولی اگر دانه کهنه باشد جوانه نمی زند. همیشه بهترین نوع دانه را بخرید و تا آنجا که ممکن است دانه هایی را بخرید که به آن سموم نباتی نزده ‌‌اند.

 

به این ترتیب انواع مختلف مواد معدنی را با خوردن جوانه ‌ها به بدن خود می ‌رسانید. می ‌توانید دانه‌ی هر نوع سبزی را سبز و سپس مصرف کنید (به جز سیب زمینی، گوجه فرنگی و لوبیا چشم بلبلی که سمی هستند).

 

آسانترین‌ دانه ها برای جوانه زدن عبارتند از: یونجه، ماش، عدس، شنبلیله، تربچه، نخود و گندم و پس از آنها‌ تخمه‌ی آفتابگردان، کدو، کنجد، برزک، نعناع و سپس انواع لوبیاها مانند سویا و نیز جو، ذرت و ارزن. از میان جوانه ها، دانه‌ی سویا بسیار مغذی است. دقت کنید که دانه‌ی سویا تازه باشد، پوست آن شکسته نباشد و دانه، نیمه نشده باشد.

 

طرز تهیه جوانه ذرت

 

طرز تهيه ی جوانه ی يونجه (جوانه الفا):

ابتدا دستمال تميز و خيس كرده ای را در قسمت ته سبد مشبكی پهن کنید، تخم يونجه يا شويد قبلاً پاک و شسته شده را روی دستمال مرطوب به صورت يكنواخت بپاشيد. سپس پارچه مرطوب و تميز ديگری را به اندازه دستمال قبلی روی آن بيندازيد و هر روز چند مرتبه به صورت آبپاش روی آن آب بريزيد؛ به صورتی كه هميشه مرطوب باشد. زمانی که جوانه ها به اندازه 5/3 سانتيمتر رشد كردند، می توانيد آن ها را مصرف كنيد.

 

خواص انواع جوانه ها :

جوانه ها شامل اسيدهای آمينه ممتاز و متعادل، اسيدهای چرب، كربوهيدرات ها، قندهای طبيعى، املاح معدنی و ويتامين های گوناگون لازم و ضروری برای بدن هستند. با مصرف جوانه ويتامين ها و پروتئين ها و مواد ديگر به طور شگفت انگيزی افزايش مى يابند. جوانه ها همچنين در نجات بدن از رخوت و سستی و ناتوانی معجزه مي كنند. مصرف جوانه ها برای كليه ی سنين مناسب است.

 

طی جوانه زدن، نشاسته، پروتئین و چربی های موجود در دانه به واحدهای کوچک تری تجزیه می شود و قابلیت هضم و جذب بهتری پیدا می کند. در این فرآیند میزان ویتامین و املاح معدنی دانه همچون کلسیم، فسفر، منیزیم، ویتامین های گروه B و پروتئین آن دو تا سه برابر و حتی بیشتر افزایش می یابد، اما از کالری و کربوهیدرات آن دو برابر کاسته می شود.

 

البته لازم است بدانید کاهش کالری به معنای حذف کالری نیست. اگر در صد گرم گندم ۴۰۰ کالری انرژی نهفته باشد در همین میزان جوانه آن ۲۰۰ کالری انرژی وجود دارد و مصرف یک فنجان جوانه، می تواند تامین کننده بخش عمده ای از نیاز روزانه بدن ما باشد.

 

طرز تهیه جوانه ماش

 

آشنایی با خواص جوانه ها :

خواص جوانه گندم: ارزش غذایی 4 قاشق غذاخوری جوانه گندم معادل یک کف دست نان است. این جوانه، نسبت به دانه آن سه تا ۱۲ برابر ویتامین B و سه برابر ویتامین E دارد و به واسطه سلنیوم، منیزیم و ویتامین E رادیکال های آزاد مضر بدن را حذف می کند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و زیاد شدن فعالیت های مغزی و غدد جنسی می شود. سمنو، سوهان و حلیم به شرطی که با جوانه گندم درست شده باشد تا حدودی خواص این ماده غذایی را دارد.

 

خواص جوانه ماش: خواص آشکار جوانه ماش، از بین بردن خستگی و رخوت است. سبب زیاد شدن شیر مادران شده و ادرار آور خوبی است. سموم بدن را دفع می کند و صفرابر است. این جوانه، به علت خاصیت غذایی بالا، فرد گرسنه را سریع سیر می کند. میزان اسید فولیک و پتاسیم آن بسیار بالا است و مصرف آن برای پیشگیری از بیماری های قلبی ـ عروقی و پرفشاری خون توصیه می شود، اما کسانی که اسیداوریک یا نقرس دارند باید در مصرف آن احتیاط کنند.

 

خواص جوانه شبدر: کلسیم زیادی داشته و کم کالری است. سبب تنظیم هورمون های بدن می شود، برای آرامش اعصاب مفید است، گرگرفتگی و بدخلقی ناشی از علائم یائسگی را بهبود می دهد و تصفیه کننده خون و تقویت کننده کبد است.

 

خواص جوانه یونجهبه دلیل دارا بودن منگنز و کروم در ساخت انسولین طبیعی بدن نقش مهمی دارد و عرب ها آن را سلطان جوانه ها می نامند. جوانه یونجه به جهت داشتن ساپونین باعث کاهش کلسترول بد خون می شود و از سختی و رسوب عروق کم می کند. کلسیم بالای آن برای استخوان سازی کودکان در حال رشد مفید است و دو برابر اسفناج آهن دارد. به یاد داشته باشید که این ماده غذایی تا حدودی نفاخ و ملین است.

 

خواص جوانه عدس: شستشودهنده کلیه ها و افزاینده انرژی است و به دلیل پروتئین زیاد، خاصیت سیرکنندگی بالایی دارد. بد نیست بدانید جوانه عدس قرمز در مقایسه با انواع دیگر آن آهن و کلسیم بیشتری دارد.

 

خواص جوانه نخود: پروتئین زیادی دارد و سرشار از فسفر و کلسیم است و میزان مواد معدنی آن پنج برابر دانه نخود است.

 

● زمان لازم برای تهیه جوانه ها:
دانه های که باید حدود ۶ تا ۸ ساعت خیس کنید:
ـ جوانه یونجه ( مدت جوانه زدن : ۶-۵ روز )
ـ جوانه شنبلیله ( مدت جوانه زدن : ۴-۳ روز )
ـ جوانه تربچه ( مدت جوانه زدن : ۵-۴ روز )
ـ جوانه کنجد ( مدت جوانه زدن : ۲-۱ روز )


دانه هایی که باید حدود ۱۰ تا ۱۸ ساعت خیس کنید:
ـ جوانه نخود ( مدت جوانه زدن : ۴-۳ روز )
ـ جوانه عدس ( مدت جوانه زدن : ۵-۳ روز )
ـ برای طرز تهیه جوانه ماش دانه ها را به مدت ۵-۳ روز خیس کنید.
ـ جوانه سویا ( مدت جوانه زدن : ۵-۳ روز )
ـ جوانه آفتابگردان ( مدت جوانه زدن : ۲-۱ روز )
- جوانه گندم ( مدت جوانه زدن : ۳-۲ روز )
ـ جوانه چاودار ( مدت جوانه زدن :۳-۲ روز )
ـ برای طرز تهیه جوانه ارزن، دانه ها به مدت ۴-۳ روز جوانه می زنند.

گردآوری: بخش علمی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------