طرز کاشت نخود فرنگی



طریقه کاشت نخود فرنگی

آموزش کاشت نخود فرنگی

 

نحوه کاشت نخود فرنگی

در این مقاله از بیتوته، با روش کاشت نخود فرنگی آشنا می شوید. نخود فرنگی یکی از سبزیجات پرمصرف و خوشمزه است که به راحتی در منزل یا باغچه قابل کاشت می باشد. این گیاه به دلیل خواص غذایی ارزشمندی که دارد، از جمله منبع غنی از پروتئین، فیبر و ویتامین ها، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است.

طریقه کاشت نخود فرنگی:

نخود فرنگی یکی از سبزیجات پرمصرف و خوشمزه است که به راحتی در منزل یا باغچه قابل کاشت می باشد. این گیاه به دلیل خواص غذایی ارزشمندی که دارد، از جمله منبع غنی از پروتئین، فیبر و ویتامین ها، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است.

 

آموزش کاشت نخود فرنگی:

نخود فرنگی یک سبزی پرطرفدار و مغذی است که به راحتی می توان آن را در خانه یا باغچه کاشت. این گیاه فصل سرد است و به دمای خنک برای رشد نیاز دارد. نخود فرنگی به دلیل داشتن پروتئین بالا، یک منبع غذایی عالی برای گیاهخواران و افراد ورزشکار است.

 

انتخاب بذر مناسب

اولین قدم در کاشت نخود فرنگی، انتخاب بذر مناسب است. بذرهای نخود فرنگی در انواع مختلف و با رنگ های متفاوت در بازار موجود هستند. بذرهای نخود فرنگی را می توانید از فروشگاه های کشاورزی یا گل و گیاه تهیه کنید.

 

زمان کاشت نخود فرنگی

نخود فرنگی یک گیاه فصل سرد است و به دمای خنک برای رشد نیاز دارد. بهترین زمان برای کاشت نخود فرنگی در مناطق معتدل، اواخر زمستان یا اوایل بهار است. در مناطق گرمسیری، می توان نخود فرنگی را در پاییز یا زمستان کاشت.

 

آماده سازی خاک

نخود فرنگی به خاکی غنی از مواد آلی نیاز دارد. خاک را قبل از کاشت نخود فرنگی به خوبی شخم بزنید و کود دهید. همچنین می توانید مقداری خاک برگ یا کمپوست به خاک اضافه کنید.

 

کاشت بذر

بذرهای نخود فرنگی را به عمق 2 تا 3 سانتی متر در خاک بکارید. فاصله بین ردیف ها باید 30 تا 40 سانتی متر و فاصله بین بذرها در هر ردیف باید 10 تا 15 سانتی متر باشد.

 

آبیاری

نخود فرنگی به آبیاری منظم نیاز دارد. خاک را همیشه مرطوب نگه دارید، اما از خیس شدن بیش از حد آن خودداری کنید.

 

کوددهی

نخود فرنگی به کوددهی نیاز ندارد، اما می توانید در ابتدای رشد، مقداری کود نیتروژنه به خاک اضافه کنید.

 

کاشت نخودفرنگی

کاشت نخود فرنگی در پاییز

 

برداشت

نخود فرنگی را می توان 60 تا 80 روز پس از کاشت برداشت کرد. غلاف های نخود فرنگی را زمانی که هنوز سفت هستند، برداشت کنید. اجازه ندهید رنگ غلاف نخود زرد و خشک شود.

 

نکات مهم :

• برای افزایش محصول، می توانید نخود فرنگی را به صورت مخلوط با سایر سبزیجات فصل سرد مانند لوبیا سبز، اسفناج و کلم بروکلی بکارید.

 

• نخود فرنگی یک گیاه خودبارور است و نیازی به تلقیح ندارد.

 

• نخود فرنگی یک گیاه تثبیت کننده نیتروژن است و می تواند مقداری از نیتروژن مورد نیاز خود را از هوا تامین کند.

 

مبارزه با آفات و بیماری ها :

نخود فرنگی نسبت به آفات و بیماری ها مقاوم است، اما ممکن است در معرض برخی آفات و بیماری ها مانند شته، کنه، سفیدک پودری و پوسیدگی ریشه قرار گیرد. در صورت مشاهده هرگونه آفت یا بیماری، اقدامات لازم را برای کنترل آن انجام دهید.

 

حشرات و بیماری های نخود فرنگی :

نخود فرنگی نسبتاً عاری از آفات است. با این حال، آفات رایج حشرات ممکن است شامل کرم های بریده، کرم های ارتشی، برگ ها، شته ها، کنه ها و شپشک های نخودی باشند. بسیاری از این حشرات را می توان با قرار دادن قلاده های ساخته شده از پلاستیک، فویل و/یا مقوا در اطراف نهال نخود کاهش داد. اگر حشره نتواند به ساقه برسد، احتمال آسیب رساندن به گیاه کمتر است. حشرات را می توان با دست از گیاهان برداشت و/یا گیاهان را می توان با آفت کش های مصنوعی (Sevin) یا ارگانیک، مانند bacillus thuringiensis یا Bt که برای استفاده روی نخود برچسب گذاری شده اند، درمان کرد. هنگام درمان گیاه با آفت کش، حتما دستورالعمل های برچسب را بخوانید و دنبال کنید.

 

دو بیماری اصلی که در نخود فرنگی یافت می شود سفیدک پودری و میرایی است. برای کنترل کپک پودری روی نخود، روغن چریش را روی شاخ و برگ بمالید. با این حال، اگر درجه حرارت بالای 90 درجه فارنهایت است، روغن چریش را به نخود فرنگی نزنید. روش دیگر، شاخ و برگ ممکن است با یک قارچ کش تجاری که برای درمان کپک پودری روی نخود برچسب گذاری شده است اسپری شود. هنگام استفاده از هر نوع کنترل آفات مصنوعی یا ارگانیک، همیشه دستورالعمل های برچسب را دنبال کنید.

 

میرایی توسط یک قارچ ایجاد می شود و ممکن است روی نهال هایی که در خاک سرد و مرطوب رشد می کنند، رشد کند. هنگامی که گیاه علائم و نشانه ها را نشان می دهد، به طور کلی خیلی دیر شده است. اگر ریشه ها را حفر کنید، احتمالاً سیاه می شوند. دانه هایی که از قبل با یک قارچ کش تیمار شده اند ممکن است احتمال ابتلا به این قارچ را کاهش دهند. بسته های بذر و توضیحات کاتالوگ بذر نشان می دهد که آیا بذرها تیمار شده اند یا خیر.

 

فصل کاشت نخود فرنگی

موقع کاشت نخود فرنگی

 

مراحل کاشت نخود فرنگی در خانه :

اگر علاقه دارید نخود فرنگی را در خانه بکارید، می توانید مراحل زیر را دنبال کنید:

 

برای کاشت نخود فرنگی در گلدان، ابتدا بذر نخود را از شب تا صبح در آب خیس کنید و آن ها را در  محل گرمی از خانه قرار دهید. این کار باعث می شود تا قوه نامیه دانه ها فعال شده و عمل جوانه زنی زودتر انجام شود.

 

گلدان مناسبی را انتخاب و آن را با ماسه و کوکوپیت پرکنید. یک گلدان مستطیلی بزرگ انتخاب خوبی برای کاشت نخود فرنگی خواهد بود.

 

در داخل خاک سوراخ هایی با عمق سه سانتیمتر ایجاد کنید. بهتر است بین هر حفره فاصله 4 تا 5 سانتیمتری در نظر بگیرید.

 

درون هر حفره دو عدد نخود فرنگی خیس کرده قرار دهید.

به آرامی و با ملایمت روی دانه ها را با خاک بپوشانید و آبیاری کنید.

 

گلدان را در محل مناسبی با دمای تقریبی 20 تا 22 درجه سانتیگراد و نزدیک پنجره آفتابگیر (پنجره جنوبی)  قرار دهید، طوری که 8 ساعت در روز نور کامل دریافت کند. در غیر این صورت از نور مصنوعی (نور لامپ) به مدت 8 تا 10 ساعت در روز استفاده کنید.

 

دمای مورد نیاز برای جوانه زنی از 4.5 تا 29 درجه سانتیگراد است. دمای بهینه خاک برای جوانه زنی 24 درجه سانتی گراد است. جوانه زنی ممکن است طولانی (حدود 4 تا 5 هفته) باشد، اگر درجه حرارت خاک کمتر از 4.5 درجه سانتی گراد باشد.

 

در حالی که نخود فرنگی سبز می تواند سایه جزئی را تحمل کند، گیاهان در نور کامل خورشید بهتر می­توانند رشد کنند. نخود فرنگی برای رشد مطلوب و عملکرد معطر نیاز به رطوبت مداوم دارد.

 

گیاه خود را تا زمان جوانه زدن دانه ها مرتب آبیاری کنید. در دمای عادی محیط هفته ای یک بار آبیاری کافی است.

 

اگر دمای محیط حدود 20 تا 22 درجه سانتی گراد باشد و گیاه، نور و آب کافی دریافت کند، دانه ها در کمتر از یک هفته جوانه خواهند زد.

 

موقع برداشت دانه های نخود فرنگی، به شکل ظاهری غلاف بستگی دارد. به این صورت که غلاف های نخود فرنگی باید با دانه های نخود فرنگی پرشده باشند و رنگ آن ها از سبز تیره به سبز روشن تبدیل شده باشد. توجه داشته باشید، چنانچه بعد از این که نخود فرنگی به حد مشخصی از رشد رسید، آن ها را برداشت نکنید دانه های نخود فرنگی شما سفت و سخت شده و کیفیت خود را از دست می دهد.

 

با رعایت نکات ذکر شده در این مقاله، می توانید به راحتی نخود فرنگی را در خانه یا باغچه خود پرورش دهید و از این سبزی پرطرفدار و مغذی لذت ببرید.

 

در پایان:

پرورش نخود فرنگی یک تجربه ارزشمند است که می تواند سبزیجات تازه و خوشمزه را برای سفره شما فراهم کند. با کمی برنامه ریزی و مراقبت، می توانید به راحتی نخود فرنگی را در باغ خود پرورش دهید.

 

گردآوری: بخش علمی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------