افتادن بند ناف و روش های جلوگیری از عفونت ناف نوزاد
- مجموعه: اخبار پزشکی
- تاریخ انتشار : یکشنبه, 21 دی 1399 09:09

بند ناف نوزاد
اگر به تازگی مادر ( یا پدر) شده اید و یا قصد آن را دارید، باید اطلاعات کافی درباره مراقبت از نوزادان تازه متولد شده را کسب کنید. یکی از موضوعاتی که به خصوص در چند هفته اول با آن درگیر خواهید بود، افتادن بند ناف و روش های جلوگیری از عفونت ناف نوزاد است. شما باید بدانید چگونه بند ناف را تا زمانی که بیفتد خشک نگه دارید؛ نشانههای عفونت بند ناف نوزاد چیست و چگونه میتوان از عفونت بند ناف جلوگیری کرد؛ چه زمانی باید برای این عفونت به پزشک متخصص مراجعه کنید و بسیاری سوالات دیگر. در ادامه با ما همراه باشید تا پاسخ تمام این سوالات را گرفته و اطلاعات کافی را در زمینه افتادن بند ناف و روش های جلوگیری از عفونت ناف نوزاد کسب کنید.
بند ناف چیست و چه زمانی میافتد؟
وظیفهی بند ناف در رحم، تامین موادمغذی و اکسیژن برای جنین است. پس از به دنیا آمدن جنین، بند ناف بریده شده و از ناف او جدا میگردد. اما جای هیچ نگرانی نیست؛ زیرا که بند ناف هیچ گونه سلول عصبی نداشته و نوزاد شما هیچ دردی را حس نخواهد کرد. معمولا محل بریدگی 24 الی 48 ساعت پس از بریدگی ( تا زمانی که خونریزی متوقف شود) با کلمپ (گیره) نگه داشته میشود.
زمانیکه کلمپ برداشته شود تنها چیزی که سرجایش باقی میماند ریشهی بند ناف است. به مرور ریشهی بند ناف خشک و چروکیده شده، تغییر شکل میدهد و از زرد به قهوهای تیره تغییر رنگ پیدا خواهد کرد. معمولا بند ناف در عرض دو سه هفته پس از تولد، خشک شده و میافتد. در صورتیکه نوزاد دو ماهه شود و هنوز بند ناف سرجای خودش باشد، حتما با پزشک متخصص تماس بگیرید. در بعضی موارد علت نیفتادن بند ناف عفونت یا بیماریهای خودایمنی است که پزشک متخصص آنرا تشخیص خواهد داد.
پس از ، پوست زیرین بایستی بهبود پیدا کند. ممکن است گاهی اوقات این قسمت ترشحاتی به همراه داشته باشد. سعی کنید شکم نوزاد را پاک و خشک نگه دارید. نگران نباشید؛ پس از مدتی زخم به طور خود به خود بهبود پیدا خواهد کرد. در صورتیکه دو هفته پس از افتادن بند ناف پوست نوزاد هنوز بهبود پیدا نکرده بود، با پزشک تماس بگیرید.
چگونه از ریشهی بند ناف محافظت کرده و آنرا تمیز نگه داریم؟
کلید محافظت از ریشهی بند ناف خشک و تمیز نگه داشتن آن است. در ادامه توصیههایی را برای تمیز نگه داشتن بند ناف توضیح خواهیم داد که خالی از لطف نیست:
ریشهی بند ناف را خشک و تمیز نگه دارید
وقتی پزشک به شما توصیه میکند که بند ناف را خشک نگه دارید منظور این است که اجازهی دسترسی جریان هوا به این نقطه را بدهید. سعی کنید این ناحیه را خیس نکنید و با پمادهای مختلف سطح آن را نپوشانید. ممکن است شنیده باشید که آغشته کردن این ناحیه به الکل راهکار مناسبی باشد اما امروزه متخصصان بر این باورند که بهتر است آنرا به حال خود رها کنید.
سعی کنید این ناحیه را تحریک نکنید
تا جای ممکن سعی کنید لبههای بالایی پوشک با سطح ناف تماس پیدا نکند و یا اینکه از پوشکهایی با لبههای پنبه ای استفاده کنید.
حواستان به علائم عفونت باشد
در اصول نگهداری از نوزاد تازه متولد شده توجه به علائم عفونت در ناف نوزاد بسیار اهمیت دارد. ترشحات مایعات، خونریزی و پوسته پوسته شدن جزئی در این ناحیه طبیعی ست اما در صورتیکه هرگونه علائمی از عفونت نظیر ترشحات چرکی مشاهده کردید و یا نوزاد تب کرده بود، حتما پزشک را مطلع سازید.
حواستان به خونریزیها باشد
چند قطره خونریزی کاملا طبیعی ست اما اگر خونریزی بیش از این اتفاق افتاد، حتما پزشک را مطلع سازید.
هیچ وقت روی سطح ناف را با سکه نپوشانید
برخلاف آنچه شنیده اید قراردادن سکه روی سطح ناف تغییری در شکل آن ایجاد نخواهد کرد و چه بسا ممکن است به آن صدمه بزند. در صورتیکه که شکل ناف غیرعادی به نظر میرسد و شما را نگران کرده، پزشک را مطلع سازید.

عفونت بند ناف نوزاد
برای حمام کردن نوزاد بدون آسیب زدن به بند ناف چه کنیم؟
در صورتیکه هنوز بند ناف نیفتاده بهتر است حمام کردن نوزاد با اسفنج مخصوص نوزادان انجام شود؛ چون در اینصورت بند ناف نیز خیس نخواهد شد. نیازی نیست هر روز نوزاد را به حمام ببرید، معمولا 1 یا 2 بار در هفته کافیست.
نشانه های عفونت ریشه بند ناف چه هستند؟
احتمال آنکه ریشهی بند ناف عفونت پیدا کند، کم است و در حدود 0.7 درصد از نوزادان اتفاق میافتد، یعنی کمتر از 1 درصد! اما در صورتیکه که هرگونه نشانهای از عفونت دیدید، حتما به پزشک متخصص اطلاع دهید. اگر نوزاد شما مبتلا به عفونت بود، پزشک با تجویز آنتی بیوتیک او را درمان خواهد کرد.
شایعترین نشانه های عفونت ناف نوزاد عبارتند از:
• ترشح زردرنگ بدبو از ریشهی بند ناف
• قرمز شدن پوست اطراف ناف
• متورم شدن اطراف بند ناف
• زمانی که به این ناحیه دست میزنید، نوزاد شروع به گریه کردن میکند. اینها نشاندهندهی التهاب و زخم بودن این ناحیه است.
یادتان باشد که پوسته پوسته شدن، آزاد شدن ترشحات، خون خشک شده و یا خونریزی اندک به هنگام افتادن ریشهی بند ناف طبیعی است. خونریزی به معنای عفونت نیست اما در صورتیکه این خونریزی ادامه پیدا کرد حتما پزشک متخصص را مطلع سازید.

افتادن بند ناف
حالات مختلف افتادن بند ناف نوزاد را بشناسید
به طورکلی بندناف ممکن است دو حالت داشته باشد. در ادامه به شما خواهیم گفت که با هر یک از آنها، چگونه مواجه شوید:
گرانولوم بند ناف
پس از افتادن بند ناف ممکن است تودهای مرطوب قرمز رنگ و یا گرهای نزدیک به جایی که بند ناف افتاده، ببینید که به تدریج بزرگتر شده و ترشحاتی دارد. این حالت معمولا یکهفته پس از افتادن بند ناف نوزاد از بین میرود؛ اما اگر همچنان سرجای خود بود، حتما پزشک را مطلع سازید.
فتق ناف
اگر ناف نوزاد شما به هنگام گریه کردن برآمده میشود، احتمالا اینها علائم فتق ناف میباشد. این عارضه زمانی اتفاق میافتد که در دیوارهی شکمی حفرهای ایجاد شده باشد که به هنگام فشار به این ناحیه (برای مثال گریه کردن نوزاد) بافتها از آن بیرون میآیند. معمولا وقتی نوزاد شما 12 الی 18 ماهه شد فتق ناف از بین میرود. با این وجود، از همان ابتدا پزشک اطفال را از این موضوع مطلع سازید تا در صورت نیاز، درمانهای لازم را انجام دهد.
بهترین روش های جلوگیری از عفونت بند ناف کداماند؟
با انجام روش های زیر میتوانید از عفونت بند ناف در نوزاد جلوگیری کنید:
• تا حد امکان به بند ناف دست نزده و هرگز آن را نکشید یا فشار ندهید.
• پیش از دست زدن به بند ناف حتما دستهایتان را بشویید.
• به هیچ وجه از ابزار استریل نشده برای بریدن بند ناف استفاده نکنید.
• از پودر استفاده نکنید و هرگز به سراغ روشهای درمان خانگی نروید.
• توصیههای پزشک اطفال را در مورد نحوهی تمیز نگه داشتن بند ناف جدی بگیرید.
• هنگام تعویض پوشک نوزاد، لبههای پوشک نوزاد را پایین بیاورید که با سطح بند ناف تماس پیدا نکند.
• هرگونه تغییر شکل در ریشهی بند ناف را زیر نظر داشته باشید و با پزشک در میان بگذارید.
منبع : www.gahvare.net