استفساریهای برای خداحافظی
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : چهارشنبه, 13 شهریور 1392 08:39
استفساریهای برای خداحافظی
برخی که خود را در گذشته نه چندان دور یعنی چند روز قبل از جرگه حامی قالیباف معرفی میکردند، این روزها که متوجه شانس پایین وی برای حضور در «بهشت» شدهاند حمایتها و حتی اظهارات قبلی خود را فراموش کردهاند و ضربالمثل «شتر دیدی ندیدی» را در ذهن تکرار میکنند.
البته تمام آنها از گزینه دیگر شهرداری یعنی محسن هاشمی حمایت نمیکنند و تنها با علم به اینکه قالیباف شانسی برای پیروزی در انتخاب شهرداری ندارند درصدد جدا کردن خود از این شکست هستند. نمونه این اتفاق دیروز در بهارستان رخ داد به نحوی که جمعی از نمایندگان مجلس دیروز به دنبال جمعآوری امضا برای طرح استفساریهای بودند که انتخاب مجدد محمدباقر قالیباف به عنوان شهردار تهران با مانع مواجه خواهد کرد.
این نمایندگان که گفته میشود 24 نفرند، معتقدند در قانون سال75 انتخاب شهردار به مدت چهار سال تصریح شده و راجع به ممنوعیت انتخاب مجدد شهردار بحثی نشده اما در سال 61 گفته شده که انتخاب شهردار تنها برای یک دوره امکانپذیر است. نکته جالب و قابلتامل در اسامی امضاکنندگان طرح استفساریه است به نحوی که تمام امضاکنندگان اعضا و ساکنان اردوگاه اصولگرایی هستند که از میان آنها میتوان به احمد بخشایش نماینده اردستان، روحا... حسینیان نماینده تهران، سیدشریف حسینی نماینده اهواز، احمدرضا دستغیب نماینده شیراز و ارسلان فتحیپور نماینده کلیبر اشاره کرد. در این میان نام علی مطهری، نماینده تهران هم در میان امضاکنندگان به چشم میخورد.
قانون چه میگوید؟
وکيل پايه يک دادگستري با صحیح خواندن مخالفت نمایندگان با دو بار شهردار شدن قالیباف توضیح میدهد که در تبصرهيک بند7 ماده35 قانون اصلاح در سال69 صراحتا اعلام شده که انتخاب مجدد شهردار به صورت متوالي تنها براي يک دوره در يک شهر بلامانع است.
در ارتباط با اين موضوع، از شورايعالي استانها استعلام شده و در کتاب «استعلامات حقوقي» که به امضاي مهدي چمران رسيده صراحتا اعلام شده انتخاب مجدد شهردار به صورت متوالي تنها براي يک دوره در هر شهر بلامانع خواهد بود.
اين قانون البته فلسفهاي دارد که در آن سالها نميخواستند کرباسچي دوباره شهردار شود و به همين دليل اين قانون را آن زمان تصويب کردند. قانون شوراها در سالهاي بعد و تا پيش از تشکيل شوراها چندين مرتبه اصلاح شد تا اينکه در سال76 بسياري از بندهاي آن تغيير کرد و با عنوان قانون تشکيل شوراها ابلاغ شد.
وي افزود: در قانون مصوب سال76 ذکر شد که مواد قانوني که پيش از اين تصويب شده و مغايرت با اين قانون دارند حذف شوند اما ماده فوق مغايرتي نداشته و به قوت خود باقي است. اگر سخنگوي کميسيون شوراهاي مجلس از اين قانون اظهار بياطلاعي ميکند به اين دليل است که اين تبصره را نديده است. تبصرهیک ماده35 که به عنوان قانون اصلاحيه در سال69 به تصويب رسيد صراحتا اعلام ميکند که شهردار شدن بيش از يک دوره متوالي منع قانوني دارد.
سید محمود عليزاده طباطبايي در ادامه تاکيد کرد: در ارتباط با اين موضوع از شورايعالي استانها هم استعلام شده و در کتاب «استعلامات حقوقي» به امضاي رئيس شورايعالي استانها مهندس چمران هم رسيده و به اين ترتيب ماده35 معتبر اعلام شده و صراحتا اعلام شده که انتخاب مجدد شهردار به صورت متوالي تنها براي يک دوره در آن شهر بلامانع است.
پایههای لرزان حامیان قالیباف
به طور قطع مشکل قالیباف برای حضور در بهشت تنها استفساریه نمایندگان نخواهد بود چنانکه او از شکاف میان چمران و خود ضررهای زیادی بکند. شاید تا دیروز این شکاف آنچنان ملموس نبود اما روز سهشنبه همگان شاهد بودند که طیف چمران رای خود را خرج قالیباف نکردند و چمران از بقا بر کرسی ریاست باز ماند.
چندان بیراه نیست که این شکاف بار دیگر در انتخاب شهردار تکرار شود و در آن زمان هم حامیان چمران رای به شهرداری گزینه دیگر بدهند. مشخص نیست که چرا این شکاف به این اندازه عمیق شده است. برخی افراد که تا پیش از روز سهشنبه بر ریاست چمران بر شورای شهر تاکید داشتند، دیروز سکوت کردند و این سکوت معانی زیادی در خود داشت. رای طیف چمران به ریاست مسجدجامعی نشان داد پایههای حمایتی قالیباف بسیار شکننده است و او باید دیر یا زود در تیم مشاوران و همراهان خود تجدیدنظر کند!
تکلیف قالیباف و شکاف در اردوگاه اصولگرایی
اما تنها یک استفساریه نشان مخالفت اصولگرایان با قالیباف نبود چنانکه برخی اظهارات و بداخلاقیهای حامیان قالیباف سبب میشود که او بیش از گذشته فاقد پشتیبان شود البته خود قالیباف هم در این میانه بیتقصیر نیست چنانکه بارها عنوان داشته برای تکلیف به عرصه میآید. آیا حضور در انتخاباتی که موجب ایجاد شکاف در اردوگاه اصولگرایی و ریزش نیروهای این جریان میشود تکلیف است؟
که اگر پاسخ مثبت باشد باید این سوال را مطرح کرد که چه جریانی قالیباف را وادار به اجرای تکلیف میکند؟ واژه تکلیف که در آستانه هر انتخاباتی تکیهکلام قالیباف است در انتخابات اخیر ریاست جمهوری مورد انتقاد شدید همطیفان اصولگرای او قرار گرفت و این سوال مطرح شد که چرا او با این واژه به وحدت اردوگاه اصولگرایی ضربه میزند؟
توصیه دلسوزانه اصلاحطلبان
شایعات حامیان اندک قالیباف هم این روزها نقش ضدتبلیغ را برای او ایفا میکند یعنی به انتشار شایعاتی میپردازند که تنها از اعتبار قالیباف کم میکند. اگر چه اصولگرایان حامی قالیباف به مسیر خود ادامه میدهند اما اصلاح طلبان که از روز نخست تاکید داشتند فرد اصلح باید شهردار شود تا مشکلات پایتخت را حل کند، دلشان برای قالیباف میسوزد.
مثلا دیروز یک عضو اصلاحطلب شورای شهر چهارم گفت: «در هفتههای اخیر شایعات فراوانی درباره اینکه نظر رهبر معظم انقلاب بر ادامه یافتن شهرداری قالیباف است منتشر میشود، اما بنده اعلام میکنم که تا آنجا که میدانم از دفتر مقام معظم رهبری هیچ پیام و مطلبی در خصوص انتخاب شهردار به اعضای شورای شهر نرسیده است.»
محمد مهدی تندگویان ادامه داد: «وفاداری و تبعیت ما از رهبری موضوعی نیست که اصلا بخواهیم در این حد مطرح کنیم و به محک بگذاریم، اگر ایشان نظری در این خصوص داشته باشند همه تابع هستیم، ولی هیچ چیزی از سوی رهبری در این خصوص بیان نشده است و سخنان مطرح شده صرفا شایعات بیپایه و اساس است.»
حمایت کدام دولتمرد از قالیباف؟
موضوع دیگر که تندگویان به آن اشاره کرد شایعه حمایت دولتیها از قالیباف است. همگان در اذهان دارند که چند روز قبل ترکان حمایت از قالیباف را تکذیب کرد و گفت که حامی قالیباف با لباس جنگ در جبهه بوده است نه قالیباف امروز! فرزند شهید تندگویان هم دیروز به انتقاد از خبرسازیهای روزهای اخیر درباره حمایت دولت از فرد خاصی برای شهرداری پرداخت و گفت: «اینکه یک یا دو وزیر از عملکرد فردی تعریف کنند نشانه خوشاخلاقی و اعتدال دولت است اما سوءاستفاده از این رفتارها به این فضا لطمه میزند.»
آرمان