بهانهاي براي فشار بر چين
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : چهارشنبه, 10 آذر 1389 10:22
آمريكا اعتقاد دارد اين تنها چين است كه مي تواند پيونگ يانگ را مهار كند
بهانهاي براي فشار بر چين
دولت ايالات متحده قصد بهرهبرداري از تشديد تنشها را در شبهجزيره كره- كه با تبادل آتش توپخانهاي بين دو كره طي روز سهشنبه هفته گذشته به نقطه اوج رسيد- دارد و ميخواهد از آن براي اعمال فشار بر چين استفاده كند.
تلفات غيرنظامي كره جنوبي در حمله روز سهشنبه با كشف اجساد 2 كارگر ساختماني در روز پنجشنبه گذشته به 4 تن رسيد. در گلوله باران جزيره يون پيونگ توسط ارتش كره شمالي همچنين 2 سرباز كره جنوبي كشته شدند. دامنه تخريب و تلفات در كره شمالي كه پس از اين حمله هدف 80 گلوله توپ ارتش كره جنوبي قرار گرفت هنوز مشخص نشده است. با اين درگيري همه بازارهاي بورس در شرق آسيا و حتي فراتر از آن در اروپا و ايالات متحده لرزيد و نگراني از تشديد تنشها بين دو كره و مداخله قدرتهاي فرامنطقهاي در آن موجب شد كارشناسان از احتمال سقوط بيشتر بازارهاي بورس سخن بگويند.
دولت باراك اوباما، رئيسجمهور ايالات متحده در اقدامي مغاير با آرامسازي شرايط در شبهجزيره كره يك روز بعد از اين درگيري از اعزام ناو هواپيمابر جورج واشنگتن و كارگروه همراه به درياي زرد خبر داد. دليل ظاهري براي اعزام اين ناوگروه شركت در رزمايش مشترك با كره جنوبي اعلام شده و آمريكاييها ادعا كردهاند اين مساله ربطي به مناقشه اخير دوكره ندارد.روزنامه نيويورك تايمز همان روز اعلام كرد اگرچه حوزه زماني برگزاري اين رزمايش در ديدار ماه ژوييه مقامات ارشد نظامي 2 كشور اواخر ماه نوامبر تعيين شده بود اما پس از حمله توپخانهاي كره شمالي به همسايه جنوبياش 2 كشور تصميم به برگزاري اين رزمايش در دوره زماني 28 نوامبر تا اول دسامبر گرفتند.چين در همان زمان اعلام كرده بود با حضور ناو هواپيمابر جورج واشنگتن در درياي زرد كه بين چين و شبهجزيره كره قرار گرفته، مخالف است و آن را تهديدي براي امنيت ملي خود ميداند اما آمريكا بر تصميم خود در اين زمينه پاي فشرد.
بسياري از مردم كره جنوبي نگران درگرفتن منازعهاي تمام عيار بين دو كره هستند. اين دغدغه به ويژه در سواحل غربي كره كه درگيري اخير در آنجا رخ داد محسوستر است. دولت در اين مناطق آمادهباش نظامي اعلام كرده و همگام با تعطيلي بنادر از تردد در برخي نقاط ساحلي جلوگيري ميشود.اوباما روز پنجشنبه در مصاحبه با بخش خبر شبكه
ABC اعلام كرد آمريكا متعهد به حمايت نظامي از كره جنوبي است. اين كشور به توافقنامه امنيتي دو كره اشاره و از آن به عنوان سنگبناي امنيت در اقيانوس آرام ياد كرد و كره شمالي را تهديدي جدي و هميشگي خواند كه بايد فكري برايش انديشيده شود.
با وجود چنين حمايتي بود كه لي ميونگ باك، رئيسجمهور كره جنوبي و حزب حاكم گرند نشنال پارتي
(GNP) مترصد اتخاذ مواضعي سرسختانه در برابر همسايه شمالي خود است. اين حزب در واقع بازمانده ديكتاتوري نظامي كره است كه در دوران جنگ سرد سر برآورد.
كره شمالي اصرار دارد حمله سهشنبه گذشته در واقع عملياتي تدافعي بوده است؛ اين كشور ادعا دارد نيروهاي عامل در رزمايش نظامي گسترده كره جنوبي در درياي زرد با شليك گلوله به سوي قلمروي اين كشور زمينهساز اين حمله بودهاند.
كره شمالي هرگز خطوط ترسيم شده مرزي بين دو كره در درياي زرد را نپذيرفته است؛ اين خطوط توسط كارگروهي به رهبري ايالات متحده پس از پايان جنگ دو كره در سال 1953 تعيين شد.
پيونگ يانگ در سال 1999 از علامتگذاري قلمروي آبي بين دو كره خبر داد كه البته به بروز درگيريهاي خونين بين دو كره منجر شد. در جريان درگيريهاي دريايي بين دو طرف، دهها سرباز كشته شدند. اين درگيريها سال 2002 و همچنين سال 2009 درست يك شب قبل از ورود اوباما به كره جنوبي براي اولين ديدارش از جنوب شرق آسيا تكرار شد. اوايل سال جاري و با غرق شدن يك فروند شناور نظامي كره جنوبي در آبهاي مورد اختلاف دو كره بود كه واشنگتن سعي كرد به مناقشه دو كشور دامن بزند. اكنون و با بروز درگيريهاي تازه، ايالات متحده سعي دارد از آن به مثابه ابزاري براي اعمال فشار بر چين استفاده كند. اوباما با آغاز درگيري بين دو كره از چين خواسته به كره شمالي يادآوري كند اين كشور هم ملزم به رعايت قوانين بينالمللي است. كرولي، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا ساعاتي بعد از درگيري سهشنبه گذشته در برابر خبرنگاران قرار گرفت تا يادآوري كند «چين بر كره شمالي نفوذ دارد و به همين جهت جامعه بينالمللي از پكن انتظار دارد از اين نفوذ براي مهار پيونگ يانگ استفاده كند».براي چين اعمال فشار بر كره شمالي به معناي قطع كمكهاي بلاعوض به اين كشور فقير و توصيه به كوتاه آمدن در برابر مطالبات آمريكا است. كره شمالي براي دههها تحت تحريمهاي ايالات متحده و متحدانش بوده و به همين دليل چين به بزرگترين تامينكننده نيازهاي اين كشور تبديل شده است.
جناحهاي جنگطلب آمريكا درگيريهاي اخير را به گونهاي پوشش ميدهند كه گويي چين مسبب منازعات دو كره است. واشنگتن پست روز چهارشنبه در سرمقاله خود به كاخ سفيد و متحدانش توصيه كرده بود پكن را ملزم به اعمال فشار بر حاكميت پيونگ يانگ و توقف رفتارهاي پر خطرش كند.
جان بولتون، نماينده آمريكا در سازمان ملل در دوران رياست جمهوري جورج بوش، رئيسجمهور پيشين اين كشور در اين زمينه به
USA Today گفت: تهديد كره شمالي تا زماني كه حاكميت اين كشور مضمحل نشده به قوت خود باقي است. او افزود: بايد فشارها بر اين رژيم افزايش يافته و به طور كامل منزوي شود اما در اين بين تنها چين است كه ميتواند به مهار پيونگ يانگ كمك كند.
نگراني از واكنش زياده از حد آمريكا به مناقشه شبه جزيره كره و ورود قدرتهاي فرامنطقهاي به آن موجب شد زبيگنيو برژينسكي ، مشاور امنيت ملي سابق آمريكا در يادداشتي كه در تايمزمالي منتشر شد به دولتمردان واشنگتن توصيه كند از در پيش گرفتن سياست خصمانه در برابر چين اجتناب ورزند و به ياد داشته باشند رويارويي واشنگتن و پكن به نفع دوكشور نيست. او از اوباما خواست با هو جين تائو، همتاي چينياش تماس بگيرد و موضوع را از منظر دغدغهاي مشترك بررسي كند.
كاخ سفيد روز پنجشنبه گذشته اعلام كرد اوباما طي روزهاي اخير با هو تماس ميگيرد اما تصميم اوباما براي اعزام ناو هواپيمابر جورج واشنگتن به درياي زرد نشان ميدهد كاخ سفيد ترجيح ميدهد در مسير رويارويي با چين گام بردارد...../تحلیل:جام جم