تایم: هواپیمای بدون سرنشین هدیه آسمانی برای ایران بود
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
به نقل از تایم، اما اکنون که شما چنین گوشی منحصر به فردی را به دست آورده اید، سوال این است که از نحوه کار آن چقدر اطلاع دارید و چگونه می توانید کار کردن با آن را یاد بگیرید؟ این دقیقا همان چالشی است که اکنون ایران در پی اقدام خود برای توقیف هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین آمریکا که یکی از سری ترین ابزارهای جاسوسی آمریکا است، مواجه شده است.
بر اساس این گزارش، تعداد زیادی از کارشناسان مسائل جاسوسی معتقدند که ارزش هواپیمای توقیف شده از نظر طراحی صنایع هوا فضا و یا ابزارهای جاسوسی خیلی نیست. اما در عوض ارزش آن از نظر سنسورهای به کار رفته در آن و همچنین نرم افزارهایی که برای استفاده از این ابزارها در هواپیما تعبیه شده است، بسیار بالا است. در عین حال تعدادی ابزار جاسوسی بسیار ارزشمند در این هواپیما است که در بدنه هواپیما وجود داشته است. اما با وجود این، این کارشناسان بر این باورند که سه سوال مهم و اساسی باید در این مورد پاسخ داده شود، سوال نخست این که چه نوع سنسورهایی در این هواپیما به کار رفته است؟ سوال دوم این که آیا به محض این که ماموران سیا متوجه شدند این هواپیما از کنترل آنان خارج شده است، این سنسورها به طور خود بخود منهدم شده اند؟ و سوال آخر این که چه میزان از نرم افزارهای باقی مانده در هواپیما پس از فرود آن در خاک ایران سالم و بدون آسیب باقی مانده اند و این که آیا آمریکا توانایی این را داشت که اطلاعات این سنسورها را پیش از در اختیار گرفتن هواپیما توسط ایران به طور کامل پاک کند؟
در عین حال اساسی ترین سوال در این زمینه یک سوال بسیار ساده است، این که آیا مقامات ایران اکنون واقعا یک هواپیمای RQ 170 در اختیار دارند؟ کارشناسان آمریکا در این مورد که آیا ایران حقیقتا این هواپیمای بدون سرنشین را در اختیار دارد یا نه، با یکدیگر اختلافات شدیدی دارند و در مورد این که هواپیمای مفقود شده در غرب افغانستان همان هواپیمایی است که اکنون در اختیار ایران است، به نقطه نظر مشترک نرسیده اند.
برای مثال دیو دپتولا ژنرال سه ستاره بازنشسته ارتش آمریکا که کارشناس مسائل جاسوسی، اطلاعاتی و نظارتی است، در این باره می گوید: من از این بابت که هواپیمای در دست ایران همان هواپیمای مفقود شده باشد، مطمئن نیستم.
اما از سوی دیگر مقامات وزرات دفاع آمریکا به طور غیر رسمی اعلام کرده اند که این هواپیما همانی است که در افغانستان مفقود شده بود. با وجود این، این مقامات در مورد ادعای ایران مبنی بر هک کردن و هدایت این هواپیما به داخل خاک ایران ابراز تردید کرده اند.
علاوه بر این، این نکته که تلویزیون ایران تنها قسمت بالایی این هواپیما را به نمایش گذاشته است، نشان می دهد که احتمالا این هواپیما در یک اقدام از پیش برنامه ریزی شده پیش از سقوط اقدام به چرخش به دور خود کرده باشد.
در عین حال ایران به تنهایی قادر به بررسی سنسورهای موجود در این هواپیما نیست و باید از چین که در این زمینه مهارت بیشتری دارد، کمک بگیرد. پیتر سینگر کارشناس فناوری نظامی موسسه بروکینگز در این باره می گوید: چینی ها تنها یک نسل برای دستیابی به این فناوری فاصله دارند و در صورتی که موفق به بررسی این هواپیما شوند، این برای آمریکا واقعه ناگواری خواهد بود. چرا که چینی ها می توانند با استفاده از آن مدل مشابه آن را آسان تر و سریع تر بسازند.../شفاف