واشنگتنپست: پیش از کاهش تحریمها اراک و نطنز را در نظر بگیرید
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
واشنگتنپست: پیش از کاهش تحریمها اراک و نطنز را در نظر بگیرید
روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» روز دوشنبه و در آستانه آغاز دور جدید مذاکرات هستهای با تکرار اظهارات اخیر «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیمصهیونیستی، به مذاکرهکنندههای غربی و دولت آمریکا توصیه کرد پیش از هرگونه کاهش تحریمها، پایبندی ایران به خلع توان هستهای را بیازمایند.
نمایندگان ایران و گروه 1+5، از روز سهشنبه دور جدیدی از مذاکرات هستهای را در ژنو سوئیس انجام میدهند. تیم مذاکرهکننده جدید ایران اعلام کرده است قصد دارد در این مذاکرات پیشنهاد گام به گامی ارائه کند که ابتدا و انتهای روند مذاکرات را مشخص میکند.
برخی رسانههای غربی گمانهزنیهایی را در این مورد منتشر کرده و نوشتهاند که کاهش یا توقف غنیسازی در سطح 20درصد، خروج ذخایر اورانیوم با غنای 20درصد از ایران، و توقف فعالیت سایت هستهای فردو احتمالا از جمله موارد مد نظر در این طرح است. هرچند که ایران اعلام کرده است که تعطیلی فردو و خروج اورانیوم، خط قرمز تهران است.
واشنگتنپست در سرمقاله امروز خود در این مورد نوشته است: تهران اگر تا 6 ماه قبل هم توقف یا تعلیق فعالیت آن سایت (فردو) و ایمنسازی موادی که پیش از این تولید شده را میپذیرفت، میزان تهدید ناشی از حرکت این کشور به سمت تولید یک بمب را کاهش میداد.
این روزنامه میافزاید: اما از آن زمان، ایران شروع به نصب نسل جدیدی از سانتریفیوژها در بزرگترین سایت غنیسازی خود در نطنز کرده است. از آنجا که این سانتریفیوژها قادرند اورانیوم را بسیار سریعتر غنی کنند، میزان تهدید جهش ناگهانی ایران به سطوح بالاتر از 20درصد را افزایش میدهند. در همین حال، یک رآکتور جدید با فناوری آب سنگین نیز قرار سال آینده در اراک تکمیل شود، که از آن هم میتوان برای ساخت بمب استفاده کرد.
توقف کامل غنیسازی در تمام سایتهای هستهای ایران از جمله فردو و نطنز و همچنین توقف ساخت نیروگاه آب سنگین اراک از جمله خواستههایی است که نتانیاهو در یک ماه گذشته بارها مطرح کرده است.
واشنگتنپست ادامه میدهد: هر توافقی با ایران، حتی اگر موقتی باشد، باید این حقایق را نیز در نظر گرفت. تا زمانی که ایران گامهایی برنداشته که چارچوب زمانی دستیابی این کشور به مواد لازم برای بمب اتم را به تعویق بیاندازد، هیچ تحریمی نباید لغو شود. این بدان معنی است که سانتریفیوژهای پیشرفته و رآکتور اراک را نیز باید در هر توافقی مد نظر داشت./فارس