دیدار روحانی و هاشمی با رئیس مجلس ترکیه/ هاشمی:تندروها نباید صدای اسلام باشند
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : یکشنبه, 31 شهریور 1392 18:56
رییسجمهور: با وجود تفاوتها، ایران و ترکیه اهداف مشترکی درباره سوریه دارند
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی با بیان اینکه "ایران و ترکیه دو کشور تأثیرگذار در منطقه هستند"، افزود: تهران و آنکارا باید با همکاری و تعامل نزدیکتر نقش مؤثرتری در منطقه و بویژه حل و فصل بحرانهای منطقهای ایفا کنند.
وی روابط نزدیک و صمیمانه مجالس دو کشور را پشتیبان مؤثری برای تحکیم روابط دو دولت عنوان کرد و در ادامه با اشاره به هدفگذاری افزایش حجم تبادلات اقتصادی و تجاری دو کشور به رقم 30 میلیارد دلار در سال 2015، تحقق این هدف را کاملاً در دسترس و امکانپذیر توصیف کرد و گفت: استفاده از پول ملی در مبادلات دوجانبه که در حال حاضر در تعاملات ایران با برخی دیگر از کشورهای همسایه در جریان است، میتواند به جهش در سطح و حجم روابط تجاری و اقتصادی تهران و آنکارا کمک کند.
روحانی همچنین همکاریهای تاسیس شرکتهای ایرانی - ترکی را در عرصههای مختلف از جمله در عرصه حمل و نقل جادهای و هوایی در توسعه روابط دوجانبه مؤثر دانست.
رییسجمهور در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به همسایگی و اهداف و منافع مشترک ایران و ترکیه در منطقه تصریح کرد: تشدید افراطیگری و اختلافات مذهبی و بویژه تروریسم، خطراتی هستند که رشد و گسترش آنها در منطقه هر دو کشور را تهدید میکند.
روحانی خاطرنشان کرد: اگرچه رویکرد ایران و ترکیه در مواجهه با تحولات سوریه تفاوتهایی دارد، اما دو کشور اهداف و منافع مشترکی درباره سوریه دارند و به عنوان مثال احتمال تجزیه سوریه، پیروزی تروریستها در این کشور و یا حتی ادامه جنگ داخلی و بیثباتی در این کشور به نفع هیچکدام از دو طرف نیست و لذا تهران و آنکارا باید در این موارد با صراحت با یکدیگر مشورت و تبادل نظر کنند.
بر اساس این گزارش، جمیل چیچک رییس مجلس ترکیه نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از اینکه به عنوان اولین مقام ترکیهای با رییسجمهور کشورمان دیدار میکند، گفت: امیدوارم روند رو به گسترش روابط دو کشور در دولت جنابعالی سرعت مضاعفی پیدا کند.
رییس مجلس ترکیه با بیان اینکه ایران و ترکیه دو کشور دوست، برادر و همسایه و برخوردار از تاریخی بزرگ و پیوندی ریشه دار و قدیمی با منافع و مسائلی مشترک هستند که این ارتباط و مشورت دائمی دو طرف را ایجاب می کند، اضافه کرد: به عنوان رییس مجلس ترکیه، تمام توان و ظرفیت قوه مقننه کشورم را برای پشتیبانی از گسترش و تقویت روابط قوای مجریه ایران و ترکیه و تحقق برنامهها و اهداف دو دولت بکار خواهم گرفت.
وی با اشاره به حجم 22 میلیارد دلاری فعلی روابط اقتصادی ایران و ترکیه اظهار کرد: با توجه به برخورداری دو کشور از ظرفیتها و امکانات فراوان و نیز نیروهای جوان و متخصص، تحقق حجم 30 میلیارد دلاری پیش بینی شده همکاریهای دو کشور در سال 2015، کار دشواری نیست.
جمیل چیچک همچنین با اشاره به اینکه جنگ و درگیری در منطقه همه کشورهای منطقه را متضرر خواهد کرد، گفت: توقف هر چه سریعتر جنگ و خونریزی و حل و فصل مشکلات از طریق گفتگو اساس دیدگاه و رویکرد سیاستهای خارجی ترکیه است.
رییس مجلس ترکیه تأکید کرد: ترکیه ضمن دفاع کامل و تمامقد از تمامیت ارضی همه کشورهای منطقه طراحی وقوع درگیری و تجزیه کشورهای منطقه را صرفاً در راستای اهداف و منافع بیگانگان دانسته و معتقد است، باید در مقابل اجرای این طراحیها ایستاده و به هیچ قیمت اجازه تحقق آن را ندهیم.
وی همچنین با بیان اینکه "نمیتوان به تروریستهایی که برای تحقق اهدافشان دست به سلاح میبرند، به چشم کسانی که میشود با آنها مذاکره کرد، نگریست"، تصریح کرد: تنها راه مواجهه با تروریستها مقابله قطعی با آنهاست.
چیچک همچنین از دیدار اردوغان و رییسجمهور کشورمان در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک بعنوان گام بلند مقامات دو کشور در راستای تحکیم روابط دوجانبه یاد کرد و خواستار بهرهگیری از تمامی ظرفیتهای موجود در این ارتباط شد.
آیت الله هاشمی: با حاكميت حزب اسلامي اعتدال و توسعه، ايران و تركيه ميتوانستند بهترين روابط را داشته باشند/ تندروها نباید صدای اسلام باشند
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ديدار آقاي جميل چيچك، رئيس مجلس تركيه با اشاره به اهميت حسن همكاري سياسي كشورهاي همسايه در توسعه اقتصادي و مسائل فرهنگي و اجتماعي، گفت: در همه تحولات سياسي، آينده كشورها از آن مردم است و دولتها بايد زمينهها را براي همكاري ملت ها فراهم نمايند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی با تأكيد بر سوابق كهن روابط دو كشور و تأثير همكاريهاي ايران و تركيه براي پايداري ثبات و آرامش در منطقه، گفت: پس از پيروزي انقلاب اسلامي و تاكنون، همكاري با تركيه هميشه از اولويتهاي سياست خارجي جمهوري اسلامي بوده است.
ايشان با يادآوري نمونههايي از مذاكرات و همكاريهاي دو كشور در زمان مرحوم دميرل و تورگوت اوزال فقيد گفت: با حاكميت حزب اسلامي اعتدال و توسعه، ايران و تركيه ميتوانستند در دنيا و جهان اسلام بهترين روابط را داشته باشند كه اگرچه از اين ظرفيت به طور كامل استفاده نشد، اما حاكميت تفكر و شرايط فعلي بهترين فرصت براي جبران گذشته و ترسيم همكاري بهتر در آينده است.
آيتالله هاشمي رفسنجاني با تأكيد بر تأثير اعتماد سياسي ايران و تركيه به هم بر كشورهاي منطقه و جهان اسلام گفت: با انفجار اطلاعاتي كه در دنيا براي رشد آگاهي مردم اتفاق افتاد، ملتها براساس منافع خويش، عملكرد دولتها را تجزيه و تحليل مي كنند و سوابق مشترك فرهنگي بين ايران و تركيه نشان ميدهد كه مردم هر دو كشور خواستار تعميق اين روابط ميباشند.
ايشان با يادآوري اتفاقاتي كه در افغانستان، پاكستان، عراق، مصر، تونس، سوريه، يمن، بحرين و ديگر مناطق اسلامي جهان ميافتد، گفت: جاي تأسف است كه اين تندرويها به عنوان صداي اسلام در دنيا منتشر مي شود، در حالي كه اسلام دين برادري، برابري و احترام به عقايد و حقوق ديگران است.
آقاي جميل چيچك نيز در اين ديدار با توصيف آيتالله هاشمي رفسنجاني به عنوان «شخصيتي برجسته در دنيا جهان اسلام و تركيه» گفت: براي هر سياستمداري يك ضرورت حكومتي است كه از تجربيات جنابعالي در جهت تعميق روابط كشور متبوع خود با ايران استفاده نمايد.
رئيس مجلس تركيه با تشكر از نقش رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در بسط روابط دو كشور گفت: اگرچه اين همكاري ها فراز و فرود داشته، اما علاقمنديم كه در شرايط جديد، روابط خود را با جمهوري اسلامي گسترش دهيم.
وي با ابراز نگراني از عملكرد گروههاي افراطي در مخدوش كردن روابط دولتها و ملتها و با اشاره به تحولات سياسي كشورهاي اسلامي منطقه گفت: زمستان سياسي بسياري از كشورها را فرا گرفته و گروههاي افراطي نمي گذارند آفتاب اعتدال براي بهار عربي در آسمان اراده سياسي دولتها بتابد.
آقاي چيچك بر اراده مسئولان كشور تركيه در گسترش روابط ايران تأكيد كرد و گفت: اميدواريم ديدار و مذاكرات وزراي خارجه و رؤساي دو كشور در نيويورك، فصل تازهاي براي حسن همكاري دو كشور باشد. /انتخاب, ايسنا