لازمه حریت مجلس، عدم وجود تذکرات بالاسری است
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : شنبه, 13 آذر 1389 12:03
نماینده مردم نجف آباد در گفتوگو با «تابناک»:
لازمه حریت مجلس، عدم وجود تذکرات بالاسری است
زمانی قانون اساسی نوشته شده است که ما از زیر یوغ دیکتاتوری رهایی یافتهایم و بزرگان صدر انقلاب از خوف بازگشت دیکتاتوری قانون اساسی را نوشتند؛ بنابراین یکی از مواردی که در تحقق مردمسالاری دینی به آن توجه ویژهای شده است، مجلس شورای اسلامی بوده تا بتوانیم مجلس آزادهای داشته باشیم. به همین دلیل قوانین را طوری وضع کردهاند که مجلس حریت خود را حفظ کند. لازمه حفظ حریت مجلس آن است که چنین تذکرات بالاسری و اجرایی وجود نداشته باشد.
قوا در عین حالی که جدای از یکدیگرند، تحت نظارت نیز میتوانند باشند؛ اما نظارت به معنای دخالت در قوا نیست و نباید باشد.
دکتر حمید سعادت، نماینده مردم نجف آباد در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سرویس مجلس تابناک و در پاسخ به این پرسش که آیا قوای دیگر میتوانند بر مجلس نظارت کنند و کسی میتواند به مجلس تذکر دهد، گفت: در اعلام نظری که در مورد تصمیمات کارگروه حل اختلاف از طرف سخنگوی قوه قضائیه بیان شد، خدشه وارد است و باید منتظر ماند تا جمعبندی نهایی توسط رهبری انجام شود و سخن ایشان فصل الخطاب است. البته اصولی از قانون اساسی بر کار مجلس حاکم است و نسبت به سایر قوا اختیارات ویژه ی به مجلس داده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: تجربه پس از انقلاب نشان داده است که مجلس باید شأنیت و در راس امور بودن خود را حفظ کند و این باعث نمیشود تذکرپذیر نباشد، تذکر با دخالت تفاوت دارد.
این نماینده اصولگرای مجلس هشتم در پاسخ به این پرسش که آیا شما تذکر دادن رئیسجمهور به مجلس را خالی از اشکال نمیدانید، گفت: تذکر یک زمانی شأن اجرایی و دخالت دارد. در قانون نیز شخصی در سطح قوا وجود ندارد که بتواند به مجلس تذکر دهد و دخالت کند و این موضوع از هیچ اصلی از قانون مستفاد نمیشود. اما اگر در مصوبهای این احتمال وجود داشته باشد که با اصلی از قانون مغایرت داشته باشد، همه میتوانند تذکر دهند. حتی یک حقوقدان نیز میتواند تذکر دهد همچنان که بسیاری از حقوقدانان مصوبات مجلس را رصد میکنند و تذکر میدهند. این تذکرات سبب نمیشود مصوبه از حیث انتفاع خارج شود.
وی با اشاره به اصول قانون اساسی تاکید کرد: اما اینکه شخصی از قوایی به مجلس تذکر دهد و بخواهد جلوی مصوبهای را بگیرد، جای اشکال دارد. تذکراتی که بخواهد آثار وضعی داشته باشد، از قانون اساسی مستفاد نمیشود. شاید آقایان به قرائت جدیدی رسیده باشند ولی نهایتا باید گزارش کنند و تصمیم نهایی را باید رهبری بگیرد.
سعادت با بیان اینکه تاکنون چنین موردی سابقه نداشته است، اظهار داشت: زمانی قانون اساسی نوشته شده است که ما از زیر یوغ دیکتاتوری رهایی یافتهایم و بزرگان صدر انقلاب از خوف بازگشت دیکتاتوری، قانون اساسی را نوشتند؛ بنابراین یکی از مواردی که در تحقق مردمسالاری دینی به آن توجه ویژهای شده است، مجلس شورای اسلامی بوده تا بتوانیم مجلس آزادهای داشته باشیم. به همین دلیل قوانین را طوری وضع کردهاند که مجلس حریت خود را حفظ کند. لازمه حفظ حریت مجلس آن است که چنین تذکرات بالاسری و اجرایی وجود نداشته باشد.