كار به جاي باريك كشيده است
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
تشديد اختلاف مجلس و وزير علوم بر سر انتصابات
كار به جاي باريك كشيده است
تندروهای مجلس دل خوشی از وزیر تازه از راه رسیده علوم ندارند. نمایندگانی که میلی منفرد را بی توجه به خواست جامعه دانشگاهی کشور رد صلاحیت کردند و فضایی به وجود آوردند که طی آن دولت ترجیح داد جعفر توفیقی را نیز پس از 3 ماه سرپرستی به عنوان گزینه وزارت معرفی نکند، حالا مانده اند با رضا فرجی دانا این وزیر تازه نفس وزارت علوم چه کنند، چرا که این گزینه عاقبت تایید شده، تا رای اعتماد گرفت و از راه رسید، با انتصاب میلی منفرد به سمت معاون آموزشی وزارت علوم و توفیقی به عنوان مشاور وزیر علوم، هر چه نمایندگان تندرو در این مدت رشته بودند پنبه کرد، چنانچه 150 نماینده مجلس دست به دامن رئيس جمهور شده و خواستند که روحانی هر طور شده جلوی انتصابهای وزیرش را بگیرد.
مجلسی که در روزهای ریاست احمدی نژاد بر قوه مجریه، سر به زیر و منفعل بود حالا برای هزارمین بار در برابر دولت و کابینه اش موضع گرفته و گویا بر مخالفت هایش نمی توان پایانی متصور شد. بار دیگر پای فتنه 88 در میان است و بهارستانیها معتقدند رد پای منصوبان جدید فرجی دانا در این فتنه وجود دارد و سابقه آنها نیازمند استعلام است.
وزیر جدید اما روز گذشته در آخرین اظهارات، سفت و سخت بر موضع خود ایستاد و در دفاع از معاون و مشاور تازه منصوب شده اش گفت:« ما نیازی به استعلام نداریم. استعلام این افراد زمانی که به عنوان گزینه وزارت معرفی شدند انجام شده، بنابراین از نظر ما استعلام صورت گرفته است.»
مجلس نباید در انتصابات وزیر علوم دخالت کند
رویکرد مجلس در برابر انتخاب وزرا، و در حال حاضر نیز مخالفت با انتصابهای وزارت علوم نشان دهنده این است که تندروهای مجلس اصولگرا سر سازش با دولت اعتدال ندارند. مجلس به کوچکترین تصمیمات وزیر علوم واکنش نشان داده و کار به تهدید به استیضاح و طرح سوال و نامه نویسی به رئيسجمهور رسیده است.
مجلس منفعل دوره گذشته حالا در برابر دولتی که اصولگرا نیست اما صبور است ميخواهد خودی نشان بدهد و یکی از نتایج آن، وضعیت فعلی وزارت علوم است و وزیری که از راه نرسیده باید به استیضاح فکر کند. این در حالی است که طبق قانون امور اجرایی هر وزارتخانهای به وزیر آن مربوط است و انتصابات هم از جمله امور اجرایی هستند.
جعفر توفیقی طی روزهای گذشته ابراز عقيده کرد: «انتقاد نمايندگان از انتصاباتی که مورد استقبال جامعه است، پشتوانه قابل دفاع و منطقی ندارد.» روحاني نیز سابق بر این اعلام کرده بود کسي که 40 درصد آراي نمايندگان را به دست آورد، براي سمتهاي پايينتر از وزارت صلاحيت دارد.
با این حال حجت الاسلام علوی وزیر اطلاعات موظف به تهیه گزارش در خصوص استعلام سوابق میلی منفرد و توفیقی و ارائه آن به مجلس شد. وی در پاسخ به سوال نمایندگان مبنی بر استعلام وزارت علوم در راستای انتصابات دراین وزارتخانه، اظهار كرد که وزیر علوم از وزارت اطلاعات استعلامهایی داشته که بیشتر آنها مثبت بوده و تنها 5 الی 6 نفر استعلام منفی داشته اند اما از این تعداد عده قلیلی در وزارت علوم منصوب شدهاند.
اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات اظهار داشتند که از پاسخ وزیر اطلاعات قانع نشدهاند و اخبار حاکی از این است که قرار است این افراد هفته آینده جلساتی درباره استعلامات مربوط به انتصاب معاون و مشاور وزير علوم ترتیب دهند.
وزیرجدید علوم اما در پاسخ به سخنان وزیر اطلاعات در مجلس، از نقش نداشتن منصوبان خود در فتنه 88 دفاع کرد و یادآور شد که بی شک اصول مهم در منصوب کردن افراد، تخصص، تعهد و سوابق است و وزارت علوم بعد از طی مراحل قانونی، آنها را در این وزارتخانه منصوب میکند.
فرجی دانا جریانی که در مجلس ایجاد شده را سوءتفاهم نامید و با اشاره به اینکه این افراد نقشی در فتنه 88 نداشته اند، گفت: « نمایندگانی که معتقدند این افراد در حوادث سالهای ۷۸ و ۸۸ نقش داشتند، به آنها پیشنهاد ميدهم استعلام بگیرند، اگر مشخص شد که این افراد در این حوادث نقش داشتند آنها را برکنار خواهم کرد.»
حرف آقای روحانی قانونی نیست
جبار کوچکی نژاد، یکی از اعضاي کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس و از مخالفان انتصابات فرجی دانا در وزارت علوم است. وی که معتقد است انتصاب توفیقی و میلی منفرد بدون استعلام انجام شده، در گفت و گو با «قانون» در خصوص آخرین اظهارات فرجی دانا ميگوید: «اینکه نیازی به استعلام نیست چه معنایی دارد؟ قوانین حکم ميکند حتی انتقال یک کارشناس از یک واحد به واحد دیگر با استعلام صورت بگیرد، حال چه قبلا استعلام شده باشد چه نشده باشد.»
کوچکی نژاد در ادامه در پاسخ به «قانون» مبنی بر اینکه در دوره احمدینژاد در همین وزارت علوم تغییرات بیشماری بدون استعلام صورت گرفت که مجلس به یکی از آنها نیز اعتراض نکرد، گفت: «این دیگر قضاوت شماست.
مجلس در مقابل احمدینژاد هم این اعتراضها را داشت و قانون خود را عملی ميکرد!» این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به اینکه مخالفت ما جناحی نیست و کاملا در راستای منافع ملی است، گفتههای رئيس جمهور مبنی بر صلاحیت صاحبان 40 درصد آراي مجلس برای پستهای پایین تر از وزارت را فاقد مبدا قانونی دانست و گفت: « این حرف آقای روحانی قانونی نیست.»
وی هم چنین مجلس را در مقابل کل ملت مسئول دانست و در پاسخ به «قانون» در خصوص اینکه مردم و جامعه دانشگاهی از این انتصابات استقبال کردهاند، اظهار داشت که مجلس نمی تواند امورات را به این نظرسنجیها محدود کند و نمی شود افرادی که در جامعه هوادار دارند حتما در پستهای مهم قرار بگیرند. کوچکی نژاد احتمال استیضاح وزیر علوم را در حال حاضر کم رنگ دانست و با اشاره به اینکه از استیضاح به عنوان اهرم استفاده نمی کنیم، افزود: « آقای وزیر کمی بیشتر تعامل داشته باشند، سعی ميکنیم با مسالمت پیش برویم.»
چرا در انتصابات احمدی نژاد، مجلس اعتراضی نداشت؟
سخنان فرجی دانا در حالی بیان شد که وزیر اطلاعات در جلسه با اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات بر استعلام نشدن برخی منصوبشدگان وزیر علوم از وزارت اطلاعات صحه گذاشته است. با این حال آن چه در مجلس ميگذرد با آنچه در جامعه و دانشگاه در جریان است متفاوت است.
حجت الاسلام مسعود ادیب، یکی از اساتید حوزه و دانشگاه است که موضع مجلس در برابر فرجی دانا را غیرمنطقی و به دور از مصالح ملی دانسته. انتقاد این استاد دانشگاه از فشار نمایندگان تندروی مجلس روی وزیر علوم، از جمله انتقاداتی بود که طی روزهای گذشته در رسانههای مجازی منتشر شد و دخالت در انتصابات وزیر علوم را از اساس از سطح اختیارات مجلس خارج دانست.
عضو هیات علمی دانشگاه مفید قم طی روزهای پر سر و صدای گذشته با اشاره به اینکه دکتر فرجی دانا وزیر شده و طبیعی است که ستاد وزارتخانهاش را تغییر داده، گفت: «آقای احمدی نژاد که رئیسجمهور شد، اول همین آقای زاهدی که اکنون رئيس کمیسیون آموزش مجلس است و بعد هم آقای دانشجو وزیر علوم شدند. در این دوران تمام رؤسای دانشگاهها، ستاد وزارتخانه و حتی اعضای هیات امنا مرتب جا به جا شدند اما حتی یک نفر از مجلس اعتراض نکرد. حالا این چه توقع بیجایی است که نمایندگان تندرو مجلس دارند که وزیر علوم حق ندارد دست به ستاد وزارتخانه بزند؟
به نظر ميآید که این آقایان تندرو، بیشتر مایل اند به این که نفوذ خودشان در وزارتخانه باقی بماند.» ادیب در ادامه افزود که حرمت امامزاده به متولی آن است و نمایندگان محترم مجلس بهتر است از موضع ملی به مسئله نگاه کنند نه از موضع جناحی.
بهارستانیها در دوستی را بسته اند
اخبار حاکی از این است که اعضاي کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس بيش از 50 درصد نمايندگان را به انتصابات اخیر وزارت علوم معترض دانسته و با این اظهار نظر، مجلس را محق دخالت در امور دولت و وزارت علوم ميدانند.
آنها ميگویند: «روحانی صدای اعتراض نمایندگان را بشنود» بیآنکه به عنوان نمایندگان ملت در مجلس، از منفعت جناحی و شخصی صرفه نظر کرده و گوشه نگاهی نیز به استقبال مردم و جامعه دانشگاهی از این انتصابات داشته باشند.
آنها از روحانی خواسته اند که اعتراض نمایندگان را بشنود تا خطوط قرمز مجلس که بارها توسط دولت سابق شکسته شد، حالا شکسته نشود. گویا بهارستانیها تصمیم گرفتهاند که در دوستی را کاملا بسته و در برابر انعطاف دولت، هر روز سر سخت تر از گذشته ظاهر شوند.
/روزنامه قانون