الان زمان محاكمه است نه مناظره
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
اخبار سیاسی - پاسخ دفتر رئيسجمهور به نامه محمود احمدينژاد
الان زمان محاكمه است نه مناظره
رئيس دولتهاي نهم و دهم بار ديگر با مطرح كردن درخواست مناظره با سلف خود شگفتيساز شد. اما جامعه رسانهاي و مسئولان بسيار زود بر اين شگفتي فائق شدند و مسئولان دولت در اظهارنظرهاي جداگانه به اين درخواست پاسخ دادند.
احمدينژاد اين درخواست را براي ارائه پاسخ نسبت به گزارش 100 روزه رئيس دولت يازدهم مطرح كرد. گويي اين گزارش تيري بود كه به هدف خورد و ضمير، مرجع خود را شناساند.
از ابتداي فعاليت دولت يازدهم، مسئولان دولت گذشته جسته و گريخته به اظهارات رئيس دولت يا ساير مديران پاسخ ميدادند. اما آنچه مايه تعجب شد، شكستن سكوت از سوي احمدينژاد بود، مردي كه هفتههاي آخر رياست جمهوري خود را به تكگوييهاي طولاني مدت در تلويزيون گذراند و با ارائه گزارشهاي مطول، سعي كرد وضعيت كشور را به مراتب بهتر از آنچه اكنون به نظر ميرسد، گزارش بدهد. اما وقتي روحاني از ميراثي سخن گفت كه دولتين احمدينژاد به يادگار گذاشته بود، همه آن حضورهاي ممتد در رسانهها، بيثمر شد. به نظر ميرسد اكنون احمدينژاد برآن شده است بار ديگر به جبران مافات بپردازد و با آمارهاي سوژهساز خود، از عملكرد دولتهايش دفاع كند.
گره مناظره با انتخابات
نبايد فراموش كرد كه مناظره در كشور ما با انتخابات گره خورده است. آن هم انتخابات سال 88 كه از حال و هواي ديگري برخوردار بود. مناظره در اين انتخابات، هم پخش زنده بود و هم فضاي آن فاصله زيادي با مناظره داشت. بيشتر يك جدال سياسي تاريخي و بوكس سياسي بود، تا مناظره. نامزدها به دروغ متهم شدند، «بگم بگم»هاي احمدينژاد مسئلهساز شد و در نهايت هم نه تنها هدف مناظرات محقق نشد، كه اتفاقات ديگري را رقم زد.
اين اتفاقات، مناظرههاي آن سال را در ذهن مردم ماندگار كرد. شاخص اصلي مناظرات انتخابات رياستجمهوري دهم، مدارك ارائه شده از سوي احمدينژاد بود، مداركي كه اهدافي غير از به نمايش گذاشتن اقدامات دولت عدالت در چهار سال را دنبال ميكرد.
احمدينژاد بيشتر تلاش ميكرد با رو كردن مداركي، مقبوليت نامزدهاي ديگر را كاهش دهد تا آنكه با ارائه برنامههاي منطقي، بار ديگر راي مردم را به نفع خود در صندوق انتخابات بريزد. از آنجا كه آن مناظرهها حواشي زيادي را به دنبال داشت، هرگز شاهد برپايي مناظرههايي مشابه آن نخواهيم بود. اما به نظر ميرسد احمدينژاد ميخواهد بار ديگر خاطره مناظرهها را در ذهن مردم تداعي كند و از محبوبيت روحاني بكاهد.
دعوت غير مستقيم روحاني از احمدينژاد
با وجود اينكه احمدينژاد، كليد پاستور را تحويل روحاني داده است، اما به واسطه اقدامات عجيب و غريب در هشت سال رياستجهموري، او همچنان بر سر زبانهاست. احمدينژاد در دوران رياستجمهوري خود علاقه ويژهاي به رسانهاي شدن داشت و از هر فرصتي براي آنكه صدر خبرها قرار بگيرد استفاده ميكرد.
او هنوز هم اين روحيه خود را حفظ كرده است و حتي براي آنكه بعد از دوران رياستجمهورياش رسانهها را از دست ندهد، برنامهريزي كرده است. او در هشت سال گذشته طوري عمل كرد كه رئيسجمهور بعد از خود را وادار كند به جاي ارائه گزارش عملكرد خود، از كارهاي دولت عدالتمحور بگويد.
همانطور كه روحاني، كليددار جديد پاستور، به جاي ارائه گزارش 100 روزه از عملكرد دولت خود، تقريبا اعتدال را كنار گذاشت و به انتقاد از دولت احمدينژاد پرداخت. برخي كارشناسان اين اقدام روحاني را به مناظرهاي تشبيه كردند كه يك طرف آن اجازه پاسخگويي به انتقاد را نداشت. رفتار سه شنبه، 5 آذر روحاني، تکرار ادبیات انتقادآمیز احمدينژاد در عرصه سیاسی بود.
وجود اينكه احمدينژاد درخواست مناظره را امضا كرده است، اما اين روحاني بود كه با اختصاص 35 دقيقه از 110 دقيقه برنامه زنده ارائه گزارش به احمدينژاد، او را به دوئل دعوت كرد. اما در نهايت احمدينژاد با جسارتي كه در هشت سال گذشته نشان داد، درخواست را امضا كرد و به رسانهها داد.
دوئل احمدينژاد و روحاني
رئيسجمهور دولتهاي نهم و دهم روز گذشته درخواست مناظره خود را رسانهاي كرد تا شايد با اين كار، روحاني را در عمل انجام شده قرار دهد و دوئل ديدني براي مردم برپا كند. احمدينژاد در نامه خود با اشاره به اينكه گزارش روحاني را بر پايه انتساب عناوين غير منصفانه و بيپايه ميداند، تاكيد كرد از آنجا كه به اقتضای مصالح کشور بنا را بر سکوت گذاشته است. اما به دليل تقاضاي عده زيادي از مردم و صاحبنظران سياسي و اقتصادي براي پاسخگويي، از روحاني دعوت كرد تا در فضایی کاملا دوستانه و صمیمی، در مناظرهای صریح، اصولی و روشنگر در منظر افکار عمومی ابهامات را رفع و حقایق ناب را آن طور که هست مورد تصدیق و تاکید قرار دهند.
احمدينژاد در حالي كه هدف از درخواست خود را بر مبنای احساس تکلیف دینی و ملی ميداند، در بخشي ديگر از درخواست خود به انتخابات رياستجمهوري اشاره كرد و نوشت: «در انتخابات اخیر ریاست جمهوری، در شرایطی که دولت دهم در فقدان نمایندهای از خود در رقابت انتخاباتی و مآلا پاسخگویی – آماج حجم سنگین و گستردهای از اتهامات و انتقادات ناروا بود – به خوبی و شایستگی به وظیفه شرعی و قانونی خود در صیانت از آراي مردم عمل کرد و با برگزاری انتخاباتی قانونی و سالم ظرفیت بالای خود را به ظهور رساند. علاوه بر ضرورت حمایت و دفاع از تلاشهای شبانه روزی نیروهای مخلص و سخت کوش کشور در همه حوزهها و قوهها، چیزی که موجب مزید نگرانی شده این است که نادیده انگاشتن ظرفیتها و توانمندیها و داشتن برآوردهای ناصحیح و آمارهای نادرست از وضعیت کشور چه بسا به تصمیمسازیهای ناصواب در عرصههای سیاسی و اقتصادی داخلی و بینالمللی و تضعیف امید و نشاط ملی بینجامد.»
شرط روحاني
ساعتي از انتشار درخواست احمدينژاد نگذشته بود كه مشاور عالي رئيسجمهور از برپايي مناظره دو نفره استقبال كرد. اما براي آن نيز شرطي گذاشت. شرطي كه شايد با روحيه احمدينژاد سازگار نباشد، چرا كه او موضوعات را از دريچهاي نگاه ميكند كه به اعتقاد ديگران دروغ است.
اكبر تركان تاكيد كرد: دولت یازدهم از مناظره و پاسخگویی محمود احمدینژاد نسبت به عملکرد خود استقبال میکند اما شرط این مناظره آن است که رئیس دولت دهم راستگو باشد. با وجود اينكه احمدينژاد هم روزي رئيسجمهور اين كشور بود اما مشاور روحاني او را همسطح كليددار كنوني پاستور نميداند که بخواهند با هم مناظره کنند.
با اين حال مشاور ارشد روحاني درخواست احمدينژاد براي مناظره را در شرایطی که تمام وقت رئیس جمهور صرف حل و فصل مشکلات به جای مانده از عملکرد هشت ساله گذشته دستگاه اجرایی میشود، بسیار عجیب توصیف کرد. محمدرضا صادق در جواب احمدينژاد كه هدف از درخواست مناظره را روشن شدن حقايق ناب عنوان كرد، گفت: متاسفانه حقیقت ناب دشواریها و شرایطی است که تاهنگام روی کار آمدن دولت تدبیر و امید مردم با آنها مواجه بودند و مدیریت اجرایی هشت سال گذشته چه در محکمه و چه در نزد افکار عمومی باید نسبت به آنها پاسخگو باشد.
وي بر اين باور است كه انتشار درخواست احمدينژاد از طريق رسانهها جز زمینه سازی برای فاصله گرفتن از واقعیتها معنی دیگری نمیتواند داشته باشد. محمدرضاصادق اعتقاد دارد درخواست مناظره احمدينژاد را نمیتوان شیوه پاسخگویی دانست.
وی ادامه داد: اگر قرار است پاسخی دقیق و مبتنی بر ادله صحیح ارائه شود، خوب است و دولت تدبیر و امید هم از آن استقبال می کند، اما مرور عملکرد هشت سال گذشته دستگاه اجرایی در ارائه انواع و اقسام آمارها وگزارشها که با واقعیت فاصله داشت از انواع تریبونهایی که دولت از آن برخوردار بود، نشان میدهد که چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.
مشاور ارشد روحاني مخالفت ضمني خود را با مناظره اعلام كرد چرا كه اعتقاد دارد مردم عملکرد دستگاه اجرایی در هشت سال گذشته را در واقعیتهای موجود در جامعه مشاهده میکنند. صادق همچنين تاكيد كرد: در حالي احمدينژاد درخواست مناظره داده است كه در هشت سال گذشته فرصتی به کسی داده نمیشد، تا حتی نسبت به مطالبی که علیه آنها مطرح میشد، توضیحی ارائه دهند.
اخبار سیاسی - قانون