ضربه در"داووس"، پس لرزه در واشنگتن و تهران
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
اخبار سیاسی- حسن روحانی در سوییس به تابو 35 ساله بازگشایی سفارت امریکا در تهران ترک انداخت
ضربه در"داووس"، پس لرزه در واشنگتن و تهران
روحانی همانگونه که هنگام خروج از کشور گفته بود، به داووس رفت و چهره جدیدی از ایران نشان داد.
بزرگترین تابو دیپلماسی ایران در 35 سال گذشته در آستانه این اجلاس ترک برداشت. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در بدو حضور در اجلاسی که حدود ۲۵۰۰ نفر از سران سیاسی و مدیران اقتصادی مهم جهان در آن شرکت می کنند به تلویزیون سوییس گفت که احتمال بازگشایی سفارت آمریکا در ایران وجود دارد.
اگرچه از این حرف، تا عمل به آن، راه پرفراز و نشیبی وجود دارد و هنوز مانده تا این تابو بشکند، اما کارنامه دولت تدبیر و امید در چند ماه گذشته در حوزه سیاست خارجی از دید ناظران موفقیت آمیز بوده و همین باعث می شود که موفقیتش در انجام این کار نیز قابل پذیرش شود. زبان دیپلماسی ایرانی که در هشت سال ریاست محمود احمدی نژاد به زبانی معلق و پیچیده تبدیل شده بود اکنون با تلاش دولت و تیم وزارت خارجه ایران روان و سلیس شود.
رئیس جمهوری در مصاحبه ای با شبکه تلویزیون «آر تی سی» سوئیس در پاسخ به سوالی درباره احتمال بازگشایی مجدد سفارت آمریکا در تهران گفت: «دشمنیها نمیتوانند تا ابد ادامه یابند٬ همانطور که دوستیها هم ابدی نیستند. بنابراین ما باید دشمنیها را به دوستی تبدیل کنیم.»
حسن روحانی از ضرورت تلاش در جهت اعتماد سازی میان دو طرف سخن گفته و اعلام کرده است که ایران دست دوستی و صلح به سوی همه کشورهای جهان دراز کرده و میخواهد با همه کشورها روابط خوبی داشته باشد.
تا همینجای کار نیز عملکرد روحانی و تیم او در دولت یازدهم انتقادات بسیاری را برانگیخته است، از یک سو محافظه کاران حاضر در مجلس به وزرای دولت «تدبیر و امید» کارت زرد می دهند و از سوی دیگر رسانه های همسو با تندروها هر روز عملکرد دولت یازدهم را زیر سوال می برند.
همین چهار روز پیش (29 دی 1392) روزنامه کیهان در بخش «یادداشت روز» در مقاله ای با عنوان «به کجا می رویم؟!» به قلم حسین شریعتمداری مدیر مسئول این روزنامه، از عملکرد تیم دولت در موضوع مذاکرات هسته ای انتقاد کرد و نوشت:«مسئولان محترم کشورمان در ارزیابی خود از توافقنامه ژنو و یا متن اخیر موسوم به برنامه اقدام مشترک - JPA - از «دادهها» کمتر سخن میگویند و بیشتر به «گرفتهها» اشاره میکنند تا آنجا که رئیسجمهور محترم در اظهاراتی که- با عرض پوزش- اغراقآمیز به نظر میرسد، اعلام میکند «توافق ژنو، یعنی تسلیم قدرتهای بزرگ جهان در مقابل ملت ایران»! اما، وقتی به متن توافقنامه مراجعه میشود، آنچه «دادهایم» در مقابل آنچه «گرفتهایم» نه فقط قابل مقایسه نیست، بلکه بسیار کماهمیتتر و ناچیزتر از آن است که با واژه «برد- برد» کمترین تناسبی داشته باشد.»
مقاله انتقادی مدیر مسئول کیهان در حالی منتشر شده که ما تا همین چند ماه پیش در حالیکه هر روز شاهد تحریم های بیشتر و رشد تورم و فقر در جامعه بودیم، مدام از موفقیت های بین المللی می شنیدیم و مسئولان دولت دهم که مورد حمایت محافظه کاران در مجلس و رسانه های وابسته به آنها بودند از پیروزی های غلو آمیزی در سیاست خارجی سخن می گفتند که نتیجه قابل مشاهده ای نداشت و درک آن برای مردم چیزی جز دچار دردسر شدن ایران در سطح بین الملل و مشکلات اقتصادی در داخل نبود.
یقینا رئیس جمهوری می داند که در بازگشت به ایران با سیلی از انتقادات روبرو خواهد شد، شاید همین حالا نیز سیل تلفن ها و پیامک های انتقادی به سوی او و همراهانش روان شده باشد.
اما ظاهرا حسن روحانی عزمش را جزم کرده تا کشور را به شرایط با ثبات و قابل قبولی از لحاظ اقتصادی و بین المللی برساند. شرایطی که در آن مردم ایران نگران چند برابر شدن قیمت کالاهای اساسی ظرف یک هفته نباشد و هر روز سایه درگیری با غرب بر آسمان شهر های ایران سنگینی نکند.
رئیس جمهوری ایران در داووس گفت که حوادث شش سال گذشته نشان داد که هیچ کشوری نمی تواند تنها زندگی کند و اعتراض های اقتصادی در جهان نشان داد که همه در یک کشتی نشستهاند و نمیتوانند به دیگران بیتوجه باشند.
عزم روحانی جزم است و ظاهرا نگران انتقادهای برخی افراد ویژه هم نیست، رئیس جمهوری از سیاستمداران و سرمایهگذاران جهانی دعوت کرده به ایران بیایند و مهماندوستی ایرانیان را تجربه کنند.
رئیس جمهور منتخب مردم ایران در جریان برگزاری مجمع جهانی اقتصاد در داووس٬ در کنار دیدار و گفتوگو با چهرههای برجسته دنیای سیاست و اقتصاد٬ با گروهی از مدیران کمپانیهای نفتی (از جمله شل٬ توتال و برتیش پترولیوم) هم دیدار خواهد کرد تا در شرایطی که اندکی از فشار تحریمها کاسته شده٬ زمینه گسترش همکاریها و بازگشت سرمایه گذاران خارجی به ایران را فراهم کند. اتفاقی که قطعا تحول زیادی در اقتصاد ایران ایجاد خواهد کرد و مطمئنا به مذاق مخالفن تند روحانی خوش نمی آید.
اخبار سیاسی - سایت تدبیر