از شش سال فرصت به جلیلی تا روزشماری برای روحانی!
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
اخبار سیاسی - از شش سال فرصت به جلیلی تا روزشماری برای روحانی!
با روی کار آمدن دولت یازدهم و تغییر در سیاست خارجی و دیپلماسی ایران، جذب سرمایه گذاران خارجی نیز به یکی از اهداف اقتصادی دولت تبدیل گشته است. سیاستهای تنش زدایی دولت روحانی توانسته در فاصله زمانی کوتاه عمر دولت یازدهم، با چشم انداز کاهش تحریم ها و به تبع آن موانع سرمایه گذاری خارجی، نوید رشد اقتصادی مثبت و توسعه همکاری های اقتصادی بین المللی را می دهد.
به گزارش اعتدال، یکی از اصلی ترین پارامترهای ایجاد انگیزه برای جذب سرمایههای خارجی در پیش گرفتن سیاستهای تنشزدا و افزایش سطح همکاریهای اقتصادی و سیاسی با کشورهای قدرتمند اقتصادی و سیاسی است. سیاستهای اتخاذ شده از سوی دولت حسن روحانی و وزیر امور خارجه خوش آتیه وی می تواند ضامن حفظ و رشد روز افزون ورود سرمایه های خارجی به کشور باشد.
سرمایه هایی که می توانند علاوه به افزایش رشد و توسعه اقتصادی ایران، تضمینی برای تامین منابع ارزی مورد نیاز کشور، تقویت شرایط رقابتی، بهبود ساختار صنعتی، تحرک اجتماعی و سیاسی، افزایش فرصتهای شغلی و کاهش بیکاری، اخذ و توسعه فن آوری و مهارتهای مدیریتی و ارتقاء کیفیت تولیدات و افزایش توان صادراتی کشور باشند.
رفت و آمد هیات های بازرگانی و تجاری کشورهای صاحب نامی همچون فرانسه، آلمان، بلژیک و حتی تایلند در مدت یکی، دو هفته نشان از افق روشن توسعه و گسترش فعالیت های اقتصادی و تجاری بین ایران و سایر کشورهای دنیا است. مسالهای که در هشت سال دولت احمدینژاد فقط شعار توسعه سرمایهگذاری خارجی داده شد و از عمل خبری نبود.
سفر هیئت اقتصادی، تجاری و صنعتی آلمان که فردا سوم اسفند به ایران و دیدار با اعضای اتاق های بازرگانی ایران و فعالان بخش خصوصی ، نشانی از موفقیت نشستهای دیپلماتهای ایرانی است. هر چند محتوای مذاکرات ژنو و وین از سوی طرفین مذاکره، محرمانه مانده است، اما تکاپوی هیاتهای اقتصادی برای دیدار با صنعتگران و دولتمردان ایرانی به خوبی نشان دهنده آن است که بر خلاف اظهار نظر برخی تندروها که حامی سیاست های احمدینژاد و جلیلی بودند، مذاکرات برای ایران دست آوردهای مثبتی داشته است.
به گزارش خبرنگار اعتدال در طول سفر هیات آلمانی، نشست تجاری ایران و آلمان با همکاری اتاق مشترک بازرگانی ایران و آلمان برگزار می شود. در این نشست؛ سیستم های انرژی، نیروهای محرکه، سیستم های الکترونیکی، صنایع غذایی، شرکت مهندسی، تجهیزات و تأسیسات آب و فاضلاب، بازرگانی مواد غذایی، فولاد، فعالیت های نمایشگاهی، ماشین آلات صنایع غذایی، مهندسین مشاور در امور راه و ساختمان، سیستم های مخابراتی دیجیتال، سیستم مدیریت ساختمان، محصولات کشاورزی، محصولات پزشکی و محصولات شیمیایی از زمینه های تخصصی هیأت المانی در سفر به تهران است که با فعالان اقتصادی تجاری و صنعتی ایران در این موارد گفتگو و رایزنی خواهند کرد.
در همین رابطه شافعی، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، گفت: آلمان مرکز ترانزیت کالاهای ایرانی است و بر این اساس، باید حرکتی رو به جلو را در توسعه روابط تجاری و اقتصادی با آلمان شروع کنیم. البته تصور می رود که فعالان اقتصادی در تجارت با آلمان حرکتی نو را آغاز کنند.
بنابر همین گزارش رؤسای اتاق های بازرگانی ایالتی بلژیک امروز دوم اسفند برای سفری 5 روزه و هیات تجاری تایلند به ریاست مدیر کل سازمان توسعه تجارت این کشور روز دوشنبه این هفته وارد تهران خواهند شد.
ناگفته پیداست کارکرد سیاست و اقتصاد در دیپلماسی، عملکردی مکمل دارد، به گونهای که توسعه روابط اقتصادی به توسعه پایدار مناسبات سیاسی منجر خواهد شد. در صورت تداوم تعاملات اقتصادی بین ایران و کشورهای موثر در عرصه سیاست و اقتصاد جهانی، ضریب امنیت کشور و به تبع آن مهاجرت سرمایههای خارجی به ایران، گسترش خواهد یافت. در این باید مسئولان امر دقت کنند که در انتخاب شرکاء به وزن و جایگاه اقتصادی و سیاسی کشورها و همچنین سابقه دوستی با ایران، نگاهی عمیق شود.
سفر هیات های عالی رتبه کشورهایی مثل فرانسه و آلمانی علی رغم هشدار معاون و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نشان دهنده غیر واقعی بودن این هشدارها و جنبه صرفا داخلی آن برای مقامات کاخ سفید است. چرا اینکه عجله صاحبان صنعت دو کشور عضو 1+5 برای حضور و مذاکره با همتایان ایرانی خود، مسلما با چراغ سبز مقامات سیاسی آن دو کشور صورت گرفته و این خود نشان دهنده آثار مذاکراتی است که تیم دولت یازدهم در پیش گرفته است.
البته برخی از افراد در ایران بیشتر از سرمایه گذاران خارجی این تهدیدات و هشدارها را جدی گرفته اند و موضع گیریهای کاخ سفید را از اظهارت صریح دیپلماتهای ایرانی درستتر میانگارند. همسویی این افراد تندرو که هنوز به سیاست خارجه دولت قبل پایبندند و خواستار ادامه روند تنش زایی سابق در دیپلماسی خارجه ایران هستند، با سردمداران رژیم صهیونیستی و سناتورهای آمریکایی، بارها باعث تعجب افکار عمومی ایرانیان شده است. که البته این همسویی در تاریخ ایران و اذهان آحاد جامعه باقی خواهد ماند و در هنگام خلق حماسههای سیاسی، جواب مناسبی به این اظهارات خواهند داد.
هر چند به نظر میرسد این همسویی ببش از آنکه به خاطر تاثیر پذیری یا دشمن هراسی باشد، بیشتر توجیهی برای افکار رادیکالی آنهاست است، اما باید این واقعیت را قبول کرد که این مانع تراشیها و نقدهای حاشیهای نتیجهای جز فشار بیشتر بر مردم و اقتصاد ایران و عقب افتادن از مبانی سندهای بالادستی از جمله سند راهبری ایران 1404 نخواهد بود.
حال که هشت سال سیاست خارجی ایران به سیاق دولتهای نهم و دهم سپری شد و در طول این سالیان بارها برخی افراد خاص در شورای عالی امنیت ملی رسانهها را از نقد عملکرد تیم مذاکره کننده وقت به ریاست سعید جلیلی، منع کرد و با اخطارها و تذکرهای پیاپی به بهانه جلوگیری از اختلاف و تفرقه از هرگونه نقدی در قبل و بعد از مذاکرات هستهای، ممانعت کرد، اکنون اجازه دهند دولت جدید و شورای عالی امنیت ملی با ریاست شمخانی فکر و طرحی نو درافکنند و به همان سخنان و استنادات قبلی خود قبل از خرداد 92 رجوع کنند و به قول خودشان آب تفرقه به آسیاب صهیونیستها و ایادی استکبار نریزند!
البته در پایان باید متذکر شد، حال که باب نقد از سیاست خارجی باز شده است، دولت نباید تلاش کند این درها بسته شود بلکه باید سازوکاری تعریف شود که این در برای همیشه برای رسانهها و کارشناسان باز بماند. البته در میان بودن منافع ملی ایجاب میکند رسانهها نیز جانب اعتدال را رعایت کرده و نقدهای کارشناسی شده را از دولت مطرح کنند ، نه اینکه میدان سیاست خارجی را به عرصه تسویه حسابهای شخصی و جناحی تبدیل کنند.
اخبار سیاسی - اعتدال