"طرح اضطراري سوريه" محور مذاكرات آنكارا - واشنگتن
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
تحولات سوريه
"طرح اضطراري سوريه" محور مذاكرات آنكارا - واشنگتن / رايزنيهاي امير قطر در پاريس
در حالي كه مسئولان آمريكايي و تركيهاي مذاكرات سياسي خود را براي فشار به دولت سوريه آغاز كردهاند وزارت امور خارجه آمريكا تاكيد كرد كه اين كشور قصد دخالت نظامي در سوريه را ندارد.
به گزارش ایسنا، به نقل از پايگاه اينترنتي شبكه خبري الجزيره، دیپلماتها، نظامیان و کارکنان سرویسهای مخفی آمریکا و ترکیه برای نخستین بار روز پنجشنبه در آنکارا، پایتخت ترکیه گرد هم آمدند. به گزارش خبرگزاری فرانسه هدف از اين گردهمايي رایزنی برسر یک طرح اضطراری است که باید برای دخالت نظامی احتمالی مشترک در سوریه تهیه شود.
احمد داوداوغلو و هیلاری کلینتون، وزیران خارجه ترکیه و آمریکا 10 روز پیش ضمن دیداری در استانبول کار بر روی جزئيات عملیات مشترک را اعلام کرده بودند. دو كشور تصمیم دارند با این طرح به تغییر رژیم در سوریه سرعت بخشند و برای سوریه بعد از اسد برنامهريزي کنند.
قرار است در اين نشست پيامدهاي احتمالي دخالت در سوريه و نيز هماهنگي بيشتر براي واكنشهاي نظامي جاسوسي و سياسي در خصوص سوريه بررسي و در خصوص آنها تصميمگيري شود.
بنا به گفته ديپلماتهاي شركتكننده در اين نشست حاضران مساله احتمال استفاده دولت سوريه از سلاحهاي شيميايي و چگونگي تعامل با آن را مورد بررسي قرار ميدهند.
از جمله مسائل ديگري كه در نشست آنكارا مورد بحث هيات آمريكايي و تركيهاي قرار ميگيرد حزب كارگران كردستان تركيه(پ.ك.ك) و شبه نظاميان القاعده در سوريه است كه دو طرف رايزنيهاي را براي جلوگيري از گسترش اين مساله آغاز كردهاند.
در اين نشست كه در آن مسئولان امنيتي، سياسي، نظامي دو طرف حضور دارند قرار است رويكردهاي آنكارا و واشنگتن در قبال سوريه هماهنگ شود و از اين پس دو كشور با هماهنگي بيشتري در خصوص سوريه موضعگيري كنند.
از سوي ديگر، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا با ابراز نگراني از ادامه خشونتها در سوريه گفت: افزايش خشونتها در سوريه باعث قويتر شدن گروههاي تندرو در اين كشور شده و اين امر باعث نگراني جامعه جهاني است.
وي با تاكيد بر اينكه آينده سوريه را بايد ملت اين كشور تعيين كنند، گفت: اين ملت سوريه هستند كه بايد سرنوشت كشور خود را تعيين كنند و هيچ گروه يا طرف خارجي حق دخالت در اين امر را ندارد.
سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا با اشاره به اظهارات اخير باراك اوباما، رئيسجمهوري اين كشور مبني بر احتمال دخالت نظامي آمريكا در سوريه گفت: اخبار منتشر شده مبني بر اينكه باراك اوباما در حال آماده كردن نيروهاي نظامي براي دخالت در سوريه است صحيح نيست و واشنگتن تنها در حال برنامهريزي براي وضعيت كنوني است اما هنوز تصميم خاصي اتخاذ نكرده است.
وي ادامه داد: ما تاكنون كمكهاي غيرنظامي به مخالفان سوري دادهايم كه از جمله آنها دستگاههاي ارتباطي به قيمت 28 ميليون دلار بوده و 82 ميليون دلار نيز كمكهاي انساني به سوريه اعزام كردهايم اما واشنگتن به هيچ وجه سلاح و كمك نظامي در اختيار مخالفان قرار نداده است.
در همين حال روزنامه لسآنجلس تايمز آمريكا به نقل از يك مقام "مسئول" در وزارت دفاع آمريكا، پنتاگون، اعلام كرد كه واشنگتن طرح ضربتي را براي ارسال نيروهاي ويژه به سوريه در دستور كار دارد كه در صورت احساس خطر واشنگتن از سلاحهاي شيميايي سوريه اين نيروها فورا به سوريه اعزام ميشوند.
بنا به نوشته لسآنجلس تايمز نيروهاي ويژه آمريكا ماموريت حمايت و يا نابودي سلاحهاي شيميايي سوريه را دارند كه احتمال افتادن آن به دست شبه نظاميان و گروههاي تندرو در اين كشور وجود دارد.
اين روزنامه همچنين فاش كرد كه ماهوارههاي جاسوسي و هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكا هماكنون به طور بيسابقهاي ذخاير سلاح و تجهيزاتي كه گمان ميرود تجهيزات شيميايي باشند را زير نظر دارند.
اين اظهارات در حالي بيان ميشود كه دفتر نخستوزيري انگليس پيشتر اعلام كرده بود كه رهبران انگليس، فرانسه و آمريكا در تماسي تلفني مواضع خود را در قبال سوريه هماهنگ و تاكيد كردند كه در صورت استفاده سوريه از سلاح شيميايي مواضع جدي و هماهنگي درباره سوريه اتخاذ كنند.
وزارت امور خارجه آمريكا نيز تاكيد كرد كه در حال تلاش براي تغيير دادن موضع مسكو در قبال سوريه است.
در همين حال شيخ حمد بن خليفه آل ثاني، امير قطر نيز كه براي مذاكره با مقامات فرانسه راهي پاريس شده است نشستي را با فرانسوا اولاند، رئيسجمهوري اين كشور برگزار كرد و دو طرف در هماهنگ كردن اقدامات خود درباره سوريه به توافقهايي دست يافتند.
از سوي ديگر سازمان ملل متحد اعلام كرد كه در حال حاضر سوريه با یک فاجعه بزرگ انسانی روبرو است و این فاجعه هرروز ابعاد گستردهتری مییابد. براساس اين گزارش تاکنون دو و نیم میلیون شهروند سوری همه چیز خود را از دست دادهاند و به کمکهای فوری مثل مواد غذایی، دارو، آب و سرپناه نیاز دارند. ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر نیز در حال فرار به سر میبرند.
بهگزارش خبرگزاری آلمان سازمان ملل و اتحادیه اروپا از دو طرف درگیری در خاک سوریه خواستهاند برای رساندن حداقل کمکهای مورد نیاز غیرنظامیان آتش بس اعلام کنند.
در خبري ديگر، یکی از افسران نیروی پلیس مرزی عراق از ورود جتهای جنگی ارتش سوریه به حریم هوایی عراق خبر داد. این افسر پلیس مرزی که نخواست نامش فاش شود در گفتگو با خبرگزاری فرانسه زمان ورود جتهای جنگی سوریه به حریم هوایی عراق را حدود ساعت ۸ صبح روز پنجشنبه (۲ شهریور) و برای بمباران شهر مرزی ابوکمال در مرز عراق عنوان کرده است. به گفته وی جنگندههای سوریه حدود یک ربع در حریم هوایی عراق پرواز کردند.
شهر ابو کمال در یکی از سه منطقه مرزی مهم سوریه و عراق واقع شده است. مخالفان بشار اسد از یک ماه پیش کنترل این شهر را در اختیار گرفتهاند./ایسنا