نيويوركتايمز: با ايران مذاكره كنيد
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
روابط ايران و آمريكا؛ مهمترين محور سياست خارجي آمريكا
نيويوركتايمز: با ايران مذاكره كنيد
موضوع مذاكره مستقيم ايران و آمريكا يكي از اخبار جنجالي محافل خبري طي هفتههاي گذشته بوده است. پس از آنكه يك رسانه مهم و استراتژيك آمريكايي در آستانه يك هفته مانده به انتخابات آمريكا اقدام به انتشار خبري مبني بر گفت وگوهاي محرمانه ايران و آمريكا نمود بسياري از صاحبنظران، ابعاد انتخاباتي اين خبر را از واقعيت آن بيشتر دانستند اما با ورود دوباره اوباما به كاخ سفيد و همزمان بحثهاي مربوط به مذاكرات هستهاي، كشورهايي همچون روسيه و انگليس هم از ضرورت رابطه مستقيم تهران- واشنگتن سخن گفتند تا بار ديگر ارتباط دوجانبه دو كشور به تيتر شماره يك رسانههاي غربي تبديل شود.
اين در شرايطي است كه همزمان با بحث اين اختلافات پر فراز و نشيب، تعقيب و گريز هواپيماي بدونسرنشين آمريكايي بر فراز آبهاي خليجفارس توسط جنگندههاي ايراني هم بر تنشهاي آشكار و پنهان تهران - واشنگتن افزود و هشدار قاطع مقامات نظامي كشورمان به عمليات جاسوسي كشورهاي غربي و در راس آن آمريكا نشان داد كه تا برقراري ارتباطي بيحاشيه بين دو كشور زمان بسياري مانده است. اينها در شرايطي است كه مقامات مختلف كشورمان در عين تاكيد بر مواضع قاطع ايران مبني برعدم عقبنشيني از مواضع اصولي خود، از فضاي مذاكراتي دو كشور حمايت ضمني كردهاند.
لزوم برقراري ديپلماسي با ايران
در همين رابطه روزنامه آمريكايي نيويورك تايمز كه اولين رسانهاي بود كه مدعيمذاكرات پنهان ايران و آمريكا شده بود به تازگي در گزارشي به اهميت برقراري رابطه دو كشور پرداخته است. اين رسانه مهم آمريكايي در همين رابطه نوشته دولتمردان آمريكايي ميدانند كه دیپلماسی با ایران لازم است كه شامل پذیرش این اصل کلی است که برای به دست آوردن آنچه میخواهید باید چیزی ارائه کنید. اين روزنامه در ادامه عنوان كرده است. فشار به تنهایی آن هم در چارچوب تحریمها برای متوقف کردن برنامههاي هستهاي ایران کافی نیست. این رویکرد به انگیزه بیشتر از سوی اوباما و رفتار بهتر ایران نیاز دارد که هماکنون تحت فشار تحريمها قرار دارد. اوباما اکنون یک رئیس جمهور دور دومی بهشمار ميرود كه آزادی عمل بیشتری دارد. وی باید از طریق یک نماینده ویژه راه ارتباط مستقیم با ایران را بگشاید.
مواضع غيرمستقيم درباره رابطه مستقيم
وزير امورخارجه كشورمان چندي پيش در واكنش به خبر مربوط به مذاكرات محرمانه ايران و آمريكا آن را رسما تكذيب كرد اما اين مسئله مانع از حمايتهاي تلويحي مقامات مختلف كشورمان نشد كه در اظهارنظرهایی جداگانه، از برقراري اين رابطه دفاع كردند. در همين راستا رئیسجمهور كشورمان، رئیس قوه قضائیه و جواد لاریجانی و مشاورش در این قوه، منوچهر متکی وزیر امور خارجه سابق و محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام از امکان گفتوگو با آمريكا و حتی لزوم عادیسازی روابط دفاع کردند.
اين در حالي است كه حدود چهار سال پیش در نوروز اولین سالی که باراک اوباما پیشنهاد عادیسازی روابط را داده بود، مقام معظم رهبري در پاسخ به اين مسئله که از دراز شدن دست آمريكا سخن گفته بود، این دست را چدنی و اقدام آمريكا را بیمعنا خواند. بعدها اين كشور پيشتاز تحريمهاي اقتصادي عليه ايران شد، روندي كه رابطه سرد تهران - واشنگتن را بيش از پيش تيرهتر كرد. اما آخرين حضور محمود احمدينژاد در نيويورك در كشاكش رقابتهاي انتخاباتي آمريكا و اظهار اين نظر كه مسئله هستهاي ایران در واقع مسئله ای دو جانبه میان ایران و آمريكاست به دور جديدي از گمانهزنيهاي رسانهاي دامن زد. اگر چه كاخ سفيد رسما در قبال اين اظهارنظر موضعگيري نكرد اما تلويحا از آمادگي براي مذاكرات مستقيم با تهران سخن گفت تا در جريان شديدترين تحريمهاي اقتصادي عليه كشورمان، آشكارا بر راهبرد ضد ايراني خود صحه نگذاشته باشد./تهران امروز