تخاصم يا مذاكره/رسايي: اشكال آقاي احمدينژاد اين است كه گاهي شبيه تفكر حاكم براصلاح طلبان رفتار ميكند
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
حق شناس: همين سالها هم دولت پيگير مذاكره بود چرا اين موضوع را به اطلاع مردم نميرسانيد؟
رسايي: اشكال آقاي احمدينژاد اين است كه گاهي شبيه تفكر حاكم براصلاح طلبان رفتار ميكند
مناظرهيي با موضوع «رابطه با امريكا: آري يا نه»، از سوي بسيج دانشجويي دانشگاه صنعتي اميركبير در آمفي تئاتر مركزي اين دانشگاه و با حضور حجتالاسلام والمسلمين حميد رسايي
- نماينده مجلس شوراي اسلامي - و محمدجواد حقشناس - عضو شوراي مركزي حزب اعتماد ملي - برگزار شد. در ابتداي اين مناظره، حقشناس با اشاره به روند تاريخي رابطه ايران و امريكا از دوران قاجار گفت: سياستمداران ايران در آن زمان براي فرار از سلطه روس و انگليس به دنبال الگوي مياني با نام نيروي سوم بودند تا با تكيه بر آن از فشار فزاينده بكاهند.
اين فعال سياسي با اشاره به اينكه «از سال 32 حضور امريكا در ايران به طور جدي براي 25 سال اتفاق افتاد»، تصريح كرد: بعد از جنگ جهاني دوم كه دنيا به شكل دوقطبي شكل گرفته بود ايران با عضويت در پيمان سنتو به همپيمانان جدي و مطرح امريكا در منطقه بدل شد تا زمان انقلاب كه مردم فرصت مناسبي براي مقابله با استكبار را با شعار استقلال و آزادي در سال 56 پيدا كردند.
عضو شوراي مركزي حزب اعتماد ملي با اشاره به حمايت نظام بينالملل از شاه در زمان انقلاب، گفت: در آن زمان از سوي نظام ايران شاهد طرح شعار نه شرقي، نه غربي هستيم كه اصول اساسي سياست خارجي ما را شكل ميدهد و نشان ميدهد ايران با نظم حاكم بر نظام بينالملل چالش جدي دارد.
وي با اشاره به دو حادثه سالهاي اول انقلاب از جمله اشغال افغانستان توسط شوروي و پذيرش محمدرضا شاه توسط امريكا با عناوين بشردوستانه خاطرنشان كرد: اين دو حادثه براي مردم ايران نگراني ايجاد كرد و موجب تشديد سياست نه شرقي، نه غربي شد و در مقابل شاهد حمايت ايران از مجاهدين افغان و اشغال سفارت امريكا بوديم بنابراين اين تقابل عملياتي جمهوري اسلامي ايران با نظام بينالملل موجب حمله عراق به ايران شد كه به نمايندگي از نظام بينالملل شكل گرفت.
حقشناس با اشاره به حوادث جنگ هشت ساله ايران و عراق نيز اظهار كرد: در پايان جنگ پذيرش قطعنامه 598، در واقع نظم بينالملل را قبول ميكند و وارد گفتوگو و تعامل با نظام بينالملل ميشود و امام دستور تغييرات در قانون اساسي را نيز مطرح ميكند. حقشناس با اشاره به اينكه «با پذيرش قطعنامه 598 در جنگ ايران و عراق، ايران در رابطه با شعار نه شرقي، نه غربي وارد فاز جديدي شد»، گفت: در برخي حوزهها شاهد بوديم كه همچنان اين شعار ادامه دارد مثل بحث حجاج ايراني و شعار دادن مرگ بر استكبار كه با مقابله شديد دولت عربستان مواجه شد و فتواي امام(ره) درباره سلمان رشدي كه منتج به بازگشت سفراي اروپايي از تهران به كشورهايشان شد.
وي با اشاره به آغاز دوره هشت ساله رياستجمهوري هاشميرفسنجاني موسوم به دولت سازندگي، اظهار كرد: در اين دوره محور مسائل در حوزه اقتصاد است و سياست تعديل مورد توجه است بنابراين بحث همكاري با بانك جهاني و صندوق بينالمللي پول مطرح ميشود كه نيازمند رابطه بهتر با دنيا بود، در نتيجه دستور بهبود رابطه و گفتوگو با اروپا فراهم ميشود كه تحت عنوان گفتوگوهاي انتقادي نام ميگيرد، همچنين روابط با كشورهاي عربي ايجاد ميشود و در حالي كه امام(ره) در گذشته چنين گفته بودند كه حتي اگر با صدام رابطه برقرار كنيم با عربستان هرگز رابطه برقرار نخواهيم كرد شاهد بوديم كه بر اساس منافع ملي اين صحبت امام(ره) ناديده گرفته شد و روابطي با عربستان ايجاد شد و حتي چنين مطرح شد كه عربستان و ايران دو بال بزرگ جهان اسلام هستند.
اين فعال سياسي همچنين با اشاره به دخالت ايران براي آزادي گروگانهاي اروپايي در لبنان كه زمينهساز حضور ايران در اروپا شد، اظهار كرد: اين روند باعث دريافت 20 ميليارد دلار از كمكهاي خارجي شد كه آرامش اقتصادي در كشور ايجاد كرد اما آن زمان هم نگاهي وجود داشت كه علاقهمند نبود ارتباط ايران با اروپا شكل بگيرد و اهداف عملگرايانه دولت هاشمي دنبال شود كه در خارج اسراييل و در داخل گروهكهاي تندروي مخالف پيگير آن بودند.
وي با اشاره به انتخابات سال 76 و تلاش نيروهاي داخل براي پيگيري بهبود رابطه با دنيا افزود: در آن زمان سفر محمدجواد لاريجاني به انگليس افشا و تبديل به نوعي ضدتبليغ شد و مردم در شرايط انتخاباتي رقابتي شفاف كه توسط دولت هاشمي فراهم شد، به صحنه آمدند و با وجود تبليغات رسانهها، نماز جمعه، جامعه مدرسين و حوزه علميه قم كه علاقهمند به نامزد جريان راست بودند، مردم آقاي خاتمي را انتخاب كردند و توسط مقام معظم رهبري از انتخابات سال 76 با عنوان حماسه دوم خرداد ياد شد.
حقشناس با اشاره به اينكه در زمان اصلاحات تهاجم امريكا به ايران از دستور كار خارج شد و روند جديدي با گفتوگوي خاتمي با سي ان ان آغاز شد، تصريح كرد: شاهد بازگشت سفراي اروپايي به تهران بوديم و گفتوگوهاي انتقادي دولت هاشمي به گفتوگوهاي سازنده تبديل شد و همچنين با سفرهاي خاتمي به كشورهاي عربي، روابط ايران با كشورهاي منطقه و اروپا به حد اعلا رسيد و زمينه حضور ايران در عرصه بينالملل از حالت تخاصم به حالت دوستي و تعامل تغيير كرد.
وي با اشاره به اينكه «در زمان اصلاحات، قيمت نفت ايران به پايينترين حد خود يعني هشت دلار رسيده بود و البته بهترين دوران اقتصادي كشور تجربه شد كه حاصل مديريت سالم، شفاف و پاسخگو بود»، تصريح كرد: اما شاهد بوديم منافقين و جريانهاي تند دنبال خدشهدار كردن روابط هستند و در سالهاي پاياني دولت خاتمي بود كه پرونده هستهيي و داستان حمله القاعده به برجهاي دوقلو اتفاق افتاد و بحران ايجاد كرد بنابراين روند به سمتي حركت كرد كه فعاليت هستهيي ايران مورد سوال قرار گرفت اما سياست دولت خاتمي و شوراي عالي امنيت ملي، فضا را به سمتي برد كه بر اساس عزت ايران و منافع ملي شرايط فراهم شد و توانستيم از هدف اسراييل كه به دنبال تشديد تخاصمها با ايران بود فاصله بگيريم و به دام آن نيفتيم كه همه اينها با هوشمندي آقاي خاتمي اتفاق افتاد و همچنين سياست بوش را كه در آن زمان ايران را محور شرارت در كنار عراق و كره مطرح كرد خنثي كرديم و از خطر جدي عبور كرديم.
حقشناس به تهاجم امريكا به عراق و افغانستان نيز اشاره كرد و گفت: سياست خارجي ما در راستاي تداوم سياست داخلي دنبال ميشد و از خطر دو دشمن صدام و طالبان توسط دشمن بزرگمان يعني امريكا رهايي يافتيم و صدام و طالبان توسط امريكا ساقط شدند و اين سود اصلي را با اتخاذ سياستهاي هوشمندان به دست آورديم.
حقشناس خطاب به رسايي گفت: همين امامي كه شما از آن حرف ميزنيد در جايگاه تصميمگيري وقتي پاي منافع ملي و خون جوانان اين مملكت پيش ميآيد و بحث تفاوت قدرت و موقعيت مالي و سلاح و... مطرح ميشود و بر اساس گزارشاتي كه فرماندهان جنگ و مسوولان بانك مركزي ارائه ميكنند، به سمتي ميروند كه ميفرمايند قطعنامه 598 را بپذيريم.
وي با تاكيد بر اينكه اين نشاندهنده هوشمندي حضرت امام (ره) است، گفت: براي امام مهم است كه جوانان اين مملكت كشته نشوند و مردم به گرسنگي و بدبختي دچار نشوند. حتي آن زمان عدهيي بحث كمك به شيعيان لبنان را مطرح كردند كه حضرت امام با اين موضوع مخالفت كردند و فرمودند كه ما اول بايد مشكلات خودمان را حل كنيم و همه اينها نشان ميدهد كه عنصري واقعگرا و واقعبين بر اساس واقعيات تصميم ميگرفتند.
مدير مسوول روزنامه اعتماد ملي اظهار كرد: وقتي آقاي احمدينژاد وارد سيستم جديد ميشود، بحث هولوكاست را مطرح ميكند، بحثي كه هيچ ربطي به ما ندارد و چنين بحثي كشور را وارد يك ورطه جديد ميكند و بزرگترين نفعش را اسراييل ميبرد؛ چرا كه با اين وجود اسراييل بعد از 60 سال در اروپا موقعيت پيدا ميكند. حقشناس با بيان اينكه ايراني كه عضو سازمان ملل است، بايد به قواعد آن پايبند باشد، به انتقاد از برخي واكنشها نسبت به مساله صدور قطعنامه عليه ايران از سوي سازمان ملل پرداخت و اظهار كرد: هماكنون در موقعيتي قرار داريم كه روسيه كه 10 سال از تعهداتش درباره نيروگاه هستهيي ما عقب است، در تمام قطعنامهها با امريكا مشاركت ميكند و در واقع نظام بينالملل در شوراي حكام و شوراي امنيت يك طرف و ايران طرف ديگر است.
حقشناس با طرح اين سوال كه ما به كجا ميرويم؟ به انتقاد از برخي رفتارها در حوزه سياست خارجي پرداخت و خطاب به رسايي گفت: آقاي رسايي شما در جامعه هستيد و ميبينيد كه قيمت ارز چقدر است، حال با وجود همه اينها خطر ما را تهديد نميكند؟ تهديدات در حوزههاي مختلف، اتفاقاتي كه در سفارت انگلستان رخ داد و حضرت آقا گفتند اشتباه بود، تعطيلي سفارت كانادا، حضور پهپاد ايران بالاي خاك اسراييل نشاندهنده چيست؟
وي همچنين مدعي شد: همين سالها هم دولت پيگير مذاكره بود ولي درباره آن اطلاعي به مردم نداده است، چرا اين موضوع را علني نكرديد و به اطلاع مردم نميرسانيد؟ بنابراين اين روند، يك روند درگيرانه قلمداد ميشود كه از تقابل به تخاصم رسيده و ما در حوزههاي ديپلماتيك و سايبري به جنگ رسيدهايم، چنانچه در حوزه جنگ سايبري خسارتهاي سنگيني به تاسيسات هستهيي ما رسيده است. تنها مسيري كه ميتواند به ما كمك كند اين است كه به اعتماد مردم برگرديم.
البته من در حال حاضر موافق مذاكره نيستم؛ نميتوانيم در اين نقطه مذاكره كنيم. مذاكره در حال حاضر چيزي جز ضرر براي ما ندارد و ما بايد قوي شويم.
وي گفت: اگرچه ما در عرصههايي چون موشكي، نظامي، علمي و ماهوارهيي با تكيه به جوانان دانشمنداني مثل شما قوي شدهايم، اما بايد بدانيم كه توسعه تكمحوري نميتواند به ما كمك كند، توسعه ما بايد همهجانبه باشد و در اين مسير مهمترين نقطه ما تكيه به مردم است كه در انتخابات سال 92 اتفاق ميافتد. حقشناس با تاكيد بر اينكه بايد در سال 92 يك انتخابات شفاف و رقابتي برگزار كنيم، اظهار كرد: پس از آن تمام قدرتهاي موجود با هر جايگاه و موضعي كه دارند بايد پشت سر كسي كه انتخاب ميشود، قرار بگيرند و در جهت منافع ملي حركت كنند. ما بايد بتوانيم آحاد ملت را پشت سر دولت داشته باشيم تا بتوانيم تصميم درست بگيريم. ما 33 سال است كه امريكا را در قالب مذاكره از جنس محاكمه در افكار عمومي بازخواست ميكنيم. رسايي نيز در ادامه با اشاره به صحبتهاي حقشناس مبني بر اينكه امام (ره) هوشمند بودند و جام زهر را نوشيدند، گفت: آيا امام از روي ترس قطعنامه 598 را پذيرفتند؟
وي سپس پيام امام (ره) در پذيرش قطعنامه 598 را قرائت كرد و گفت: امام در اواخر وصيتنامه خود ميگويند در دوران حياتم از برخي افراد تعريف كردم كه بعد فهميدم چه منافقاني هستند و در پذيرش قطعنامه 598 نيز امام(ره) در پيام خود روشن كردند كه با مشورت افرادي كه به صداقت، علم و توانايي آنها اطمينان داشتند اين تصميم را گرفتند.
رسايي از حقشناس پرسيد: «به نظر شما در حال حاضر چه كسي بايد تصميم بگيرد و مرجع تصميمگيرنده كيست؟» كه حقشناس گفت: بايد از مشورت كارشناسان ارشد سياسي بهره گرفت كه رسايي هم در برابر اين مطلب اظهار كرد: كارشناسان مشورت دادند و تصميم را امام(ره) گرفت پس امروز هم تصميم را جانشين امام ميگيرد. حقشناس نيز خطاب به رسايي گفت: شما اسم از بهزاد نبوي ميبريد و من ميپرسم آيا بايد با مصباحيزدي مشورت ميشد؟
رسايي در ادامه با بيان اينكه «اهل بيت(ع) توصيه كردهاند با آدمي كه ميترسد نبايد مشورت كرد»، گفت: برخي از مشاوران امام(ره) امروز حتي بعضي مواضع خود در آن زمان را كنار گذاشتند. وي همچنين به مباحث مربوط به فلسطين و لبنان كه از سوي حقشناس مطرح شد اشاره كرد و افزود: درباره لبنان و فلسطين حتي اگر خاكپرست باشيم بايد سرمايهگذاري كنيم و من معتقدم اشكال آقاي احمدينژاد هم اين است كه گاهي شبيه تفكر حاكم بر دوستان شما رفتار ميكند.
رسايي با طرح اين پرسش كه «در قطعنامه زمان جنگ ايران و عراق، تصميم را چه كسي گرفت؟»، اظهار كرد: ولايت فقيه تصميم گرفت و الان هم ولايت فقيه بايد تصميم بگيرد، پس چرا جريان اصلاحات حاضر است دايما بگويد امام و خط امام، اما نگويد ولايت فقيه؟ درست است كه امام پدر بودند و رهبري، فرزند هستند اما جايگاه يكي است.
به گزارش ايسنا، حقشناس از رسايي پرسيد «آقاي احمدينژاد هم با توجه به اين نظر در دور اول رياستجمهوري اوباما به او تبريك گفت؟» كه رسايي پاسخ داد: احمدينژاد در اينجا شبيه شما شده بود و حقشناس پرسيد آيا چهار سال پيش كه به اوباما تبريك گفته شد شما موضعگيري كرديد؟ رسايي ادامه داد: ما اشكالات را ميبينيم و سكوت نميكنيم و اصولگرايي درست همين است كه البته عين اصلاحطلبي است، پس براي ما فرقي نميكند و اشكالات را مطرح خواهيم كرد. وي با اشاره به اينكه «برخي در ايام نزديك به انتخابات چون خودشان ميترسند، فكر ميكنند مردم هم ميترسند»، افزود: اين افراد مواضع ذلتبار ميگيرند چون فكر ميكنند كه ميتوانند با مواضع ذلتبار راي بياورند.
چرا اصلاحطلبان دم از امام ميزنند اما از ولايت فقيه نميگويند؟ امام در قيد حيات نيست و اگر بود جلوي برخي از اين حركات را ميگرفت، اما ولي فقيه در قيد حيات است و واكنش نشان خواهد داد. اين نماينده مجلس با بيان اينكه «در گذشته نيز عدهيي بودند كه قرآن را چسبيدند اما اهل بيت را رها كردند»، خاطرنشان كرد: امام نيز الان از دنيا رفتهاند و تفاسير مختلف از صحبتهاي ايشان وجود دارد اما ولايت فقيه حضور دارند.
رسايي با بيان اينكه «وقتي تفكر مطالبهگري و محاكمه طرف مقابل وجود نداشته باشد هر جا كه برويم و صحبت كنيم كسي از ما نميترسد»، خطاب به حقشناس گفت: شما از سال 79 ميگفتيد كه قرار است به ما حمله نظامي شود اما 12 سال است كه ميگذرد و هنوز چنين اتفاقي نيفتاده است.
وي به بخشهايي از صحبتهاي حقشناس كه گفته بود مردم را مثل سال 76 پاي صندوقهاي راي آوريد، اشاره كرد و پرسيد: آيا شما قبول نداريد كه مردم سال 84 و 88 پاي صندوق آمدند؟ در حالي كه دوستان شما در زندان گفتهاند كه تقلب نشده بود و تقلب رمز بود./روزنامه اعتماد