آخرین اخبار سیاسی

مصطفی معین،اخبار سیاسی،خبرهای سیاسی

معین: در رابطه با غنی سازی رفراندوم برگزار کنیم | سرنوشت فعال‌سازی مکانیسم ماشه، وابسته به مذاکره با آمریکاست، نه اروپا

مصطفی معین از چهره‌های برجسته اصلاح‌طلب، پیشنهاد داد برای باز شدن گره هسته‌ای، رفراندومی در کشور برگزار شود. وزیر علوم دولت اصلاحات در…

توپ دولت در زمين مجلس!



اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

بازتاب‌هاي اعمال محدوديت براي تشويق ازدواج

توپ دولت در زمين مجلس

پيشنهاد محدوديت سني زنان مجرد براي صدور گذرنامه توسط دولت ارائه نشده

مجلس شرط تاهل براي استخدام هيات علمي را رد كرد با توجه به لايحه ارائه شده از سوي دولت درباره صدور گذرنامه، محدوديت‌هايي از سوي اعضاي كميسيون امنيت ملي و فراكسيون زنان مجلس به اين لايحه افزوده شد.

از جمله آنان محدوديت صدور گذرنامه براي زنان مجرد زير 40 سال مشروط به رضايت ولي قهري و ملغي اعلام شدن صدور گذرنامه براي زناني كه هدف سفرشان نامشخص است را مي‌توان اشاره كرد؛ محدوديت‌هايي كه هنوز در درست بررسي است و تا رسيدن به صحن علني ممكن است بازهم دچار تغييرات شود. دولت اما با تكذيب اين تغييرات از سوي خود، توپ را به زمين مجلس انداخت و نمايندگان را باني اين تغييرات دانست؛ تغييراتي كه در همين ابتداي امر، با انتقادات شديدي مواجه شده است. 

لايحه گذرنامه كه توسط دولت در اوايل سال جاري به مجلس ارسال شده بود، از هفته پيش در كميسيون‌هاي مختلف مجلس به بحث و نظرگيري گذاشته شده است. لايحه‌يي 37 ماده‌يي كه ماده 15 آن بحث‌برانگيز شده است؛ ماده‌يي كه به نحوه صدور گذرنامه براي زنان و محدوديت‌هاي آنان مي‌پردازد. آنچه در لايحه دولت آمده است و آنچه خروجي كميسيون‌ها و فراكسيون‌هاست تفاوت‌هايي آشكار دارد، تفاوت‌هايي در حد ايجاد محدوديت سني صدور گذرنامه براي زنان مجرد تا 40 سال مشروط به رضايت ولي قهري و تعيين هدف سفر زنان مجرد؛ هدفي كه اگر در قالب اهداف ذكر شده‌يي چون ديدار با اقوام و خانواده، پذيرش دانشگاه، ماموريت‌هاي شغلي و كاري، كنفرانس‌هاي علمي از سوي فراكسيون زنان نباشد، نامشخص اعلام مي‌شود و صدور گذرنامه براي آنان با محدوديت مواجه مي‌شود.

پروين هدايتي، معاون سرمايه‌هاي اجتماعي مركز امور زنان و خانواده رياست‌جمهوري در گفت‌وگو با «اعتماد» درباره پيشنهاد محدوديت سني از سوي دولت اعلام كرد: «خبر محدوديت سني زنان مجرد براي صدور گذرنامه توسط اين معاونت و از طريق نمايندگان و كميسيون مجلس و معاون حقوقي رييس‌جمهور پيگيري شد. پيشنهاد محدوديت سني زنان مجرد زير 40 سال از سوي دولت نبود.

دولت در راستاي ماده 15 قانون گذرنامه كه همان 18 سال بود اعلام كرده كه گذرنامه براي گروه‌هاي مختلفي با شرايط خاصي صادر مي‌شود از جمله آنان زنان متاهل و افراد زير 18 سال كه تحت ولايت ولي خود هستند بوده و سخني از زنان مجرد در هر محدوده سني نشده است. محدوديت 40 سال از پيشنهادات اعضاي كميسيون امنيت ملي بوده كه در كميسيون هم به تصويب رسيد. 

اين لايحه پس از گذر از كميسيون و بررسي‌هاي مختلف به صحن علني خواهد رفت و در آنجا روي لايحه نهايي تصميم‌گيري خواهد شد. دولت به استناد ماده 15 لايحه پيشنهاد داده زناني كه بالاي 18 سال هستند كه همان سن قانوني است اگر براي الحاق به خانواده، ماموريت شغلي، سفرهاي زيارتي، درمان و تحصيل در دانشگاه‌هاي كشورهاي ديگر اقدام به گرفتن گذرنامه كنند، هيچ محدوديتي ندارند و مي‌توانند اقدامات لازم را انجام دهند. اينكه محدوديت 40 ساله براي زنان مجرد ايجاد شود، توجيه سخنگوي كميسيون است كه اعلام مي‌كند براي حفظ امنيت بانوان و جلوگيري از قاچاق محدوديت صدور گذرنامه براي زنان مجرد تا 40 سال منوط به رضايت ولي قهري است.»هدايتي درباره تبصره اضافه شده در فراكسيون زنان بر روي اين لايحه افزود: «اينكه محدوديت‌هاي جديدي براي زناني با هدف نامشخص سفر تعيين شود هم از تبصره‌هاي اين فراكسيون مجلس است و ربطي به لايحه دولت ندارد.

دولت هيچ محدوديت جديدي براي زناني كه هدف سفرشان غير از موارد ذكر شده است تعيين نكرده است. آنچه دولت در مواد لايحه آورده پرداختن به مواردي چون افراد زير 18 سال و زنان شوهر‌دار است كه نياز به رضايت دارند.»طبق ماده 15 لايحه گذرنامه براي اشخاص زير با رعايت شرايط مندرج در اين ماده گذرنامه صادر مي‌شود:

1- اشخاصي كه كمتر از 18 سال تمام دارند و كساني كه تحت ولايت يا قيموميت هستند با اجازه كتبي ولي يا قيم آنان.

تبصره- براي افرادي كه طبق حكم دادگاه رشيد شناخته مي‌شوند گذرنامه صادر نخواهد شد.

2- مشمولان وظيفه عمومي با اجازه كتبي اداره وظيفه عمومي.

3- زنان شوهردار ولو كمتر از 18 سال با موافقت كتبي شوهر و در موارد اضطراري با اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه كه مكلف است نظر خود را اعم از قبول درخواست يا رد آن ظرف سه روز اعلام دارد. بانواني كه حج به ذمه دارند، در ايام حج تمتع بدون اجازه شوهر براي يك بار بر اساس گواهي سازمان حج و زيارت از ارائه موافقتنامه كتبي شوهر مستثني هستند.

4- زناني كه شوهر آنها مقيم خارج است و فرزندان آنها و زناني كه شوهر خارجي اختيار كرده و به تابعيت ايراني باقي مانده‌اند.

اين موارد ذكر شده در لايحه‌يي است كه از سوي دولت به مجلس ارسال شده است؛ لايحه‌يي كه مجلسي‌ها با دخل و تصرف در آن تفاوت‌هايي آشكار براي زنان مجرد ايجاد كرده‌اند. عده‌يي از كارشناسان معتقدند اين موانع در راستاي تحقق سياست‌هاي افزايش جمعيت و ازدواج‌هايي است كه آمار آن نسبت به گذشته با كاهش فراواني روبه‌رو شده است.

وي همچنين اعلام كرد: «در حال حاضر كميسيون مجلس حسب وظيفه و حقوق قانوني خود در حال بررسي لايحه است و كليه صاحبنظران نيز مي‌توانند در اين مرحله نظرات خود را از طريق شماره 33440070 به كميسيون مربوطه ارسال كنند.»

به اندازه كافي به موضوع زنان توجه نكرده‌ايم

در راستاي ايجاد محدوديت براي زنان از سوي كميسيون امنيت ملي و فراكسيون زنان مجلس با هدف بالابردن درجه امنيت زنان مجرد هرچند 40 ساله، منيره نوبخت، عضو شوراي فرهنگي اجتماعي زنان با انتقاد از رويه پرداختن به موضوعات زن و خانواده اعلام كرد به موضوع خانواده به اندازه‌ نگهداري از محيط زيست نپرداخته‌ايم. 

وي با اشاره به تعريف شدن اين جايگاه از سوي كشورهاي غربي به ايسنا گفت: «غرب با اشاعه طرز تلقي خود نسبت به زن سعي در نسخه‌پيچي براي كل جهان دارد و براي تحقق اين امر فعاليت‌هاي مختلفي را انجام داده است؛ اما ما برخلاف غرب براي تبيين و اشاعه طرز تفكر اسلامي و ايراني نسبت به زن كاري انجام نداده‌ايم. البته اقداماتي صورت گرفته ولي مبنايي و اصولي نبوده است. جوامع غربي بر اساس عقايد و تفكرات خود جايگاهي را براي زن تعريف كردند ما نيز بايد بر اساس تعاليم دين اسلام و مليت خود به صورت دقيق جايگاه زنان را تبيين و تشريح كنيم به گونه‌يي كه كل جامعه از اين طرز تفكر مطلع شوند؛ اما در حال حاضر بخش‌هاي مختلف جامعه از جايگاه زن در ايران اسلامي آگاهي ندارند و اين يك نقيصه است.»

اين نماينده مجلس پنجم تاكيد كرد: «برخي مسوولان در زمينه وضع قوانين حمايتي براي زنان كاملا موافق و بعضي ديگر كاملا مخالف هستند. علت وجود اين همه اختلاف‌نظر، تبيين نكردن اصل موضوع جايگاه زنان در جامعه ايران است و در زمينه جايگاه‌ زنان به درستي تدوين نشده است. آيا ما پس از پيروزي انقلاب اسلامي معناي جامعه خانواده‌محور را تبيين و راه‌هاي اهميت دادن به خانواده را بيان كرده‌ايم؟ اين در حالي است كه اقدامات عملياتي و برنامه‌يي كافي در اين زمينه انجام نشده است؛ اما ما ادعا مي‌كنيم كه به جامعه خانواده‌محور توجه كرده‌ايم.»

نوبخت تاكيد كرد: «ما به موضوع محوري مانند خانواده به اندازه نگهداري و محافظت از محيط زيست نپرداخته‌ايم و سازمان و تشكيلات مقتدري براي خانواده و زنان نداريم چرا كه به صورت سيستماتيك و با برنامه‌ در اين زمينه كار نكرده‌ايم. البته در حال حاضر وضع ناهنجاري نداريم و نسبت به خيلي از كشورها بهتر هستيم، اما آيا شأن ما همين است؟»فعالان حوزه زنان، نمايندگان سابق مجلس، كارشناسان حقوقي و ديگر كارشناسان مربوط به اين مساله، نگاه محدود‌كننده كميسيون امنيت ملي را نمي‌پذيرند، همچنين نگاه فراكسيون زنان را. اين لايحه هنوز در كميسيون‌هاي مجلس مي‌چرخد و ويرايش مي‌شود، تغييراتي در آن لحاظ مي‌شود، تبصره‌هايي كم و زياد مي‌شود تا به صحن علني برسد. مي‌گويند يك سيب را كه به هوا مي‌اندازي صد چرخ مي‌خورد تا به زمين برسد، شده است حكايت لايحه گذرنامه كه بايد آنقدر بچرخد و بچرخد تا به زمين برسد، مي‌توان اميد داشت كه وقتي به زمين مي‌رسد محدوديت‌هاي اضافه شده را نداشته باشد تا مانعي جديد به موانع حقوقي زنان اضافه نشود./اعتماد

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------