معصومه ابتکار: معضل آلودگي هوا راه حل دارد ولي اراده اجرا وجود ندارد
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
نامهنگاري شوراي شهر با دولت و مجلس براي اجراي برنامه جامع کاهش آلودگي هوا
معصومه ابتکار: معضل آلودگي هوا راه حل دارد ولي اراده اجرا وجود ندارد
رئيس کميته محيط زيست شوراي اسلامي شهر تهران با اشاره به تعطيلي دوروزه پايتخت و تاثير منفي آن بر اقتصاد شهروندان تهراني تاکيد کرد: معضل آلودگي هوا راه حل دارد ولي مسوولان با ادبياتي از اين معضل ياد ميکنند که گويي اين مهم لاينحل است.
به گزارش مهر ، معصومه ابتکار روز سه شنبه در جلسه علني شوراي شهر تهران با بيان اين که معضل آلودگي هوا راه حل دارد ولي مسوولان با ادبياتي از اين معضل ياد ميکنند، که گويي اين مهم لاينحل است گفت: اين در حالي است که بسياري از کلانشهرهاي دنيا از جمله توکيو، آتن و مکزيکوسيتي طي اجراي برنامههاي مدون و يکپارچه توانستهاند آلودگي هواي شهرشان را کاهش دهند
.وي با اشاره به تصويب برنامه جامع کاهش آلودگي هوا در سال 78 و اجراي آن تا سال 84 که موجب شد 80 در صد آلودگي خودروها کاهش يابد و سرب از سوخت حذف شود و اقداماتي براي خروج خوودروهاي گازوييل سوز نيز انجام شد، گفت: تاثيرات اجراي اين برنامه در آن سالها در کاهش آلودگي هواي شهر تهران بسيار اثر گذار بود.
متاسفانه از سال 84 به بعد اجراي اين برنامه جدي گرفته نشد و حتي نسبت به ورود خودروهاي ديزلي هم اقداماتي صورت گرفت در شرايطي که طبق اعلام سازمان جهاني بهداشت که براي اولين بار منتشر کرده است، آلايندههاي مربوط به دبزل ميتوانند سرطان زا باشند. از سوي ديگر در بحث نوسازي ناوگان حمل و نقل عمومي شاهد عقبافتادگيهايي هستيم.ابتکار تاکيد کرد: در مورد ارتقاي استاندارد موتورسيکلتها نيز با بحران جدي مواجه هستيم.
همچنين در تعويض کاتاليست تاکسيها با وجود تامين اعتبار در بودجه سال جاري پيشرفت قابل ملاحظهايي را شاهد نيستيم.وي ياد آور شد: پيشنويس بازنگري برنامه جامع کاهش آلودگي هوا تهيه و به تصويب هيات دولت هم رسيده است ولي بنا بر اظهارات برخي مسئولان در اين امر، خبري از اجراي بندهاي اين برنامه نيست و اصولا سازو کار جدي مديريتي وجود ندارد.رييس کميته محيط زيست شوراي شهر تهران تصريح کرد: متاسفانه تهران هر روز با آلودگي هوا مواجه است ولي زماني که هوا ساکن است و بادي نميوزد ما ميفهميم که هوا آلوده است اين نشان ميدهد که براي تعهدات و مسووليتها اهميتي قائل نيستيم.
نامه شورا به دولت و مجلس براي اجرا شدن برنامه جامع کاهش آلودگي هوا
در نهايت اعضاي شورا به اين نتيجه رسيدند که طي نامه اي ازدولت و مجلس شوراي اسلامي بخواهند که اقداماتي بر اساس مصوبات دولت و شورا در جهت اجراي برنامه جامع بازنگري شده کاهش آلودگي هوا که به تصويب دولت هم رسيده است انجام شود، همچنين تاکيد شود تا دولت، راهنمايي و رانندگي و شهرداري تهران نسبت به اقدامات مسوولانه خود گامهايي را بردارند و نيز پيشنهاد شود تا سازمان محيط زيست نسبت به اصلاح مسايل فني و صنعتي کارخانه آسفالتهاي موجود در غرب استان تهران که آلايندههايشان با وزش باد به سمت شرق تهران ميآيد اقداماتي را انجام دهد.
ابتکار نيز افزود: شوراي شهر تهران در حد ظرفيت و توانش روي موضوعات زيست محيطي و به خصوص در مورد اجراي برخي طرحهايي که منجر به کاهش آلودگي هوا و صوت ميشود اقداماتي را انجام داده است.در جلسات کميته محيط زيست که نمايندگان دولت و دستگاههاي مربوطه نيز حضور دارند براي اجراي طرحها مشکلي ندارند تنها اعتبار و بودجه کافي وجود ندارد.برهمين اساس مهندس چمران تاکيد کرد که اين نامه به دولت و مجلس داده خواهد شد تا اقدامات قانوني و مصوب برا ي اجراي برنامه کاهش آلودگي هوا انجام شود.
رحيمي: نميتوانيم به دليل اجراي طرح جامع کاهش آلودگي هوا وسيله ارتزاق مردم را توقيف کنيم
نماينده شهرداري تهران در کارگروه آلودگي هوا تاکيدکرد: دولت در زمينه خروج اتوبوسهاي فرسوده از چرخه حمل و نقل عمومي همکاري لازم را نداشته و طي 2 سال گذشته حتي يک اتوبوس به شهرداري تهران واگذار نشده است.
در حالي که اين روزها آلودگي هواي پايتخت در اوج قرار گرفته و تهران دو روزي به دليل افزايش آلايندهها تعطيل شده است، نمايندگان شهرداري تهران، راهور تهران بزرگ، سازمان حفاظت محيط زيست و وزارت نفت در برنامه تهران 20 دور هم جمع شدند تا در مقابل دوربين به شهروندان در مورد اقدامات صورت گرفته درخصوص کاهش آلودگي هوا توضيح دهند .
براساس برنامه جامع کاهش آلودگي هوا کلانشهرهاي کشور که از ابتداي سال 91 لازم الاجراست، وزارت نفت موکلف شده از ابتداي سال جاري نسبت به تامين و توزيع بنزين با استاندارد يورو 4 در کلانشهرها اقدام کند. در عين حال خودروسازان و وزارت نفت هم خودروهاي با استاندارد يورو 4 توليد کنند. شهرداري تهران هم موکلف شد نسبت به توسعه حمل و نقل عمومي اقدام کند . از سويي خروج خودروهاي فرسوده و نوسازي ناوگان حمل و نقل عمومي نيز در اين برنامه مورد تاکيد است، اين در حالي است که دولت طي دو سال گذشته همکاري نسبت به نوسازي ناوگان حمل و نقل عمومي و خودروهاي فرسوده نداشته است.
وحيد نوروزي، نماينده شهردار تهران در کارگروه آلودگي هوا در اين نشست گفت: تاکنون دو برنامه جامع کاهش آلودگي هواي ديگر وجود داشته که براساس آنها بايد طي 10سال آلودگي هواي تهران و کلانشهرها به حد استاندارد جهاني ميرسيد. يعني هر آلاينده تنها يک روز از سال فراتر از حد مجاز بود. اما اين برنامهها در سايه کوتاهي مسئولان عملا با شکست مواجه شدند. در حالي که آلودگي هوا يکي از مشکلات جدي کلانشهرهاي کشور است، وجود يک برنامه جامع کاهش آلودگي هوا که مصوب دولت نيز هست بهتر از نداشتن برنامه است. در عين حال که ايرادات و نقطه ضعفهايي به اين برنامه وارد است .
نوروزي با اشاره به بند 3 اين برنامه که عنوان کرده سهم حمل و نقل عمومي در کلانشهرها تا پايان برنامه پنجم بايد سالانه 5 درصد افزايش داشته باشد، اظهارداشت: مسئوليت اين بند برعهده وزارت کشور و شهرداريهاست. اقدام ارزشمندي که تهران را به همان رقم 75 درصد حمل و نقل عمومي براساس برنامه جامع حمل و نقل و ترافيک خواهد رساند. اين در حاليست که ساز مان محيط زيست بايد بگويد چه کسي، چه ار گاني و با چه بودجهاي اين بند را بايد اجرا کند.
به گفته نوروزي از سال 89 تا کنون تنها 114دستگاه اتوبوس به عنوان سهم شهرداري تهران از سوي وزارت کشور به پايتخت تعلق گرفته است که اين 114 دستگاه تنها سهم اتوبوسهاي سال 89 شهرداري تهران است. در سال 90 و 91 يک اتوبوس هم به شهرداري تهران تعلق نگرفته است.
وي با بيان اينکه سن فرسودگي اتوبوسهاي شهرداري تهران از عدد 6/7 شروع شد و طي چند سال با همت شهرداري کاهش يافت بيان کرد: اين سن در سال 89 به عدد 6/2 رسيد اما به يکباره با عدم همکاري وزارت کشور با شهرداري از سال 89 به بعد اين رقم باز هم افزايش يافته است و اکنون به رقم 6/5 رسيده است .
نماينده شهرداري تهان در اين جلسه تصريح کرد: هم اکنون اتوبوس بي.آر.تي شهر تهران که 4برابر اتوبوسهاي ديگر حمل مسافر دارد، به قيمت يک ميليارد تومان رسيده است و شهرداري پايتخت با پول عوارض خود شهروندان اين اتوبوسها را خريداري کرده است.
وي در پاسخ به سوال مجري برنامه مبني بر اينکه تکليف 3هزار اتوبوس فرسوده را چگونه بايد روشن کرد، گفت: دولت محترم محبت کند پول بدهد ما همين فردا تمامي اتوبوسها را از چرخه حمل و نقل عمومي خارج خواهيم کرد. در غير اين صورت وسعت شهرداري تنها در اين حد است که سالانه 200 تا 300 اتوبوس بي.آر.تي را با همان عوارض شهروندان خريداري کند.
به گفته نماينده شهردار تهران در کار گروه کاهش آلودگي هوا، مطابق قانون 70 درصد سهم خريد اتوبوس بايد از سوي دولت پرداخت شود و تنها 30 درصد آن برعهده شهرداري است و اين قانون تنها شامل حال شهرداري تهران نيست .
رحيمي: براي طرح جامع کاهش آلودگي هوا نظر راهور اعمال نشده است
در اين برنامه سردار رحيمي، رئيس پليس راهور تهران بزرگ هم از برخي بندهاي برنامه جامع کاهش آلودگي هوا انتقاد کرد و گفت: به رغم ارزشمندي اين برنامه اما برخي موارد آن با اصل قانون مصوب مجلس مغايرت دارد. در عين حال در زمان تصويب اين برنامه پليس هيچ اعمال نظري در اين برنامه نداشته است.
به گفته وي از ابتداي تيرماه پليس موکلف به برخورد با خودروهاي فرسوده با سن بالاي 20 سال شد. اين در حاليست که بيش از 100هزار خودروي فرسوده در تهران وجود دارد و بسياري از شهروندان با همين خودرو فرسوده شان امرار معاش کرده و هزينه زندگي شان را تامين ميکنند. در شرايطي که هنوز هيچ بستر مناسبي براي خروج خودروي فرسوده در کشور فراهم نشده از پليس انتظار دارند خودروي شهروند را متوقف و به پارکينگ ببرد.
وي تصريح کرد: در تمام طول سال بحث برخورد با خودروهاي دودزا از سوي پليس اجرا ميشود و تاکنون با 60 هزار مورد برخورد شده است .
رحيمي با اشاره به پايداري جوي هوا در تهران نيز گفت: طرحهاي افزايش محدوده طرح ترافيک به محدوده زوج و فرد و برخورد با خودروهاي دودزا با جديت در حال انجام است .
وي تاکيد کرد: 1100 ميني بوس فرسوده در شهر تهران داريم که هنوز براي نوسازي آنها کاري نشده است.
شاعري: با وجود ايرادات طرح جامع اما دستگاهها موظف به اجرا هستند
در ادامه علي محمد شاعري قائم مقام سازمان حفاظت محيط زيست در اين برنامه گفت: وضعيت آلودگي هوا به لحاظ گازهاي آلاينده نسبت به سالهاي گذشته در شرايط بسيار مطلوبي است و تنها آلاينده کلان شهرها ذرات معلق هستند.
وي افزود: در تمامي روزها تهران و کلانشهرها به لحاظ 4 آلاينده ازن، منواکسيد کربن، دي اکسيد کربن و دي اکسيد گوگرد در شرايط سالم قرار دارند و تنها آلاينده ذرات معلق است که فراتر از حد مجاز است.
وي با بيان اينکه شايد اين مصوبه ايراداتي داشته باشد، گفت: تا زماني که اين مصوبه ابلاغ شده و تغيير هم نيافته است، تمامي دستگاهها موظف به اجراي آن هستند.
نماينده وزارت نفت: تا پايان آينده 60 ميليون ليتر بنزين يورو4 عرضه ميشود
در ادامه دکتر ضيغمي نماينده وزارت نفت نيز بيان کرد: تا پايان سال 25 ميليون ليتر بنزين با استاندارد يورو 4 عرضه خواهد شد اين در حالي است که هم اکنون 13 ميليون ليتر عرضه ميشود .
وي گفت تلاش شده گوگرد گازوييل شرکت واحد 50ppm به زودي به شرکت واحد عرضه شود.
ضيغمي افزود: تا پايان سال آينده، 60 ميليون ليتر بنزين يورو 4 در کشور عرضه خواهد شد.
هواي تهران همچنان در وضعيت هشدار
شادآباد، تهرانسر، پارک رازي، ميدان سوهانک، ميدان امام (ره) مناطقي که شاخص آلودگي بالايي دارند.
مديرعامل شرکت کنترل کيفيت هواي شهر تهران با بيان اين که آلودگي هوا در تمامي نقاط تهران در شرايط ناسالم است گفت: آلودگي هوا با وجود تعطيلي مدارس و ادارات کاهش چنداني نداشته است و تنها از 164 (PSI)به 162 رسيده است. يوسف رشيدي در گفتوگو با مهر با بيان اين مطلب گفت: تمهيدات انديشيده شده براي کاهش کنترل آلودگي هوا در اين شرايط تنها توانسته از افزايش آلودگي جلوگيري کند اما وضعيت هواي تهران در شرايط هشدار است.
وي با اشاره به اين که در حال حاضر «شهر ري» آلودهترين منطقه تهران و در وضعيت بسيار ناسالم است گفت: تمامي نقاط تهران شرايط مشابهي دارند و نميتوان گفت شمال پايتخت هواي مناسب تري نسبت به جنوب آن دارد. رشيدي ادامه داد: شاد آباد، تهرانسر،پارک رازي، ميدان سوهانک،ميدان امام (ره) ازديگر مناطقي پايتخت هستند که شاخص آلودگي بسيار بالايي دارند./مردم سالاری