توصيه کريستين ساينس مانيتور به 1+5 قبل از آلماتي2
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
توصيه کريستين ساينس مانيتور به 1+5 قبل از آلماتي2
کريستين ساينس مانيتور در گزارشي تحليلي به مذاکرات ايران و گروه 1+5 درباره برنامه هستهاي تهران پرداخت و تاکيد کرد که اگر گروه 1+5 در زمينه رفع برخي تحريمها با ايران مصالحه کند، حل مسالمتآميز موضوع هستهاي ايران امکانپذير خواهد بود.
روزنامه کريستين ساينس مانيتور در اين گزارش تحليلي نوشت: براي اولين بار پس از چند سال مذاکرات بين گروه 1+5 و ايران درباره برنامه هستهاياش اميدبخش بود. اينکه جرقههاي اميد به سرعت خاموش شود و يا به شعلهاي پايدار از همکاريهاي مداوم تبديل شود به تصميماتي بستگي دارد که شش کشور در هفتههاي آينده ميگيرند.
دور بعدي مذاکرات براي ماه آوريل برنامهريزي شده است براي اعتمادسازي بايد يک توافق کوچک ولي مهم براي پرداختن به نگرانيهاي اصلي هر دو طرف صورت گيرد و فاکتورهايي که از اهميت کمتري برخوردارند بايد به مذاکرات بعدي عودت داده شوند.
به گزارش ايسنا، در ادامه اين گزارش آمده است: هر فرصتي که در توافق با ايران از دست ميرود به تهران اجازه ميدهد به افزايش اورانيوم با غناي 20 درصد خود ادامه دهد. گروه 1+5 نبايد فرصت ديگري را براي متوقف کردن غنيسازي اورانيوم 20 درصد ايران از دست بدهد.
اگر غرب واقعا همانطور که ادعا ميکند نگران است بايد گامهايي را براي جلب توافق ايران با توقف غنيسازياش بردارد و اگر اين کار نيازمند رفع برخي تحريمهاي جدي است بايد اين کار را انجام دهد.
در ادامه اين گزارش ميخوانيم: برخي کشورهاي عضو 1+5 علاوه بر آن اصرار دارند که ايران به طور داوطلبانه پروتکل الحاقي را که به آژانس بينالمللي انرژي اتمي اجازه انجام بازرسيهاي سرزدهتر را ميدهد، تصويب کند.
اما از آنجايي که چنين بازرسيهايي ممکن است به آژانس دسترسي به دانشمندان سايتهاي نظامي غيرهستهاي مانند سايت نظامي پارچين را بدهد، ايران ممکن است در زمينه موافقت با چنين درخواستي ترديد داشته باشد زيرا ممکن است اطلاعات نظامي حساس به بيرون نشت کند. حملات سايبري و ترور دانشمندان هستهاي ايران احتمالا موجب شده است که تهران بدون حذف متقابل تهديد زور با تصويب پروتکل الحاقي مخالفت کند.
کريستين ساينس مانيتور در ادامه با اشاره به تحريمهاي اعمال شده عليه اقتصاد ايران، نوشت: به نظر ميرسد که شش کشور معتقدند در حال مذاکره از موضع قدرت هستند. اما اين رويکرد ميتواند به نحو خطرناکي تاثير معکوس داشته باشد. تداوم تعليق مذاکرات به نفع گروه 1+5 نيست.
با گذشت زمان موضع مذاکراتي اين کشورها بدتر خواهد شد. ايران به افزايش ذخاير اورانيوم با غناي 20 درصد خود ادامه خواهد داد و در حالي که متحدان واشنگتن از محدود کردن تجارت با ايران خسته ميشوند، ارائه يک جبهه متحد در اعمال رژيم تحريمها دشوارتر ميشود.
يک دادگاه در اتحاديه اروپا اخيرا براي دومين بار مشروعيت برخي از تحريمهاي اروپا عليه يک بانک ايراني را زير سوال برد.
اين روزنامه در ادامه نوشت: مساله اصلي اين است که از تحريمها براي تحقق اهدافشان استفاده کنيم: ايجاد تغيير در محاسبات هستهاي ايران، نه تنبيه بيپايان مردم ايران. در واقع اين احتمال وجود دارد که يکي از اهداف ايران در تداوم غنيسازي با غناي 20 درصد مفيد بودن آن به عنوان يک ابزار چانهزني در ازاي رفع تحريمها است. شايد مقامات ايران غنيسازي تا اين سطح را تنها اهرم باقيمانده براي رفع تحريمها ميدانند.
آنچه در غرب اقدامات تحريکآميزي در راستاي هدف دستيابي به تواناييهاي تسليحات هستهاي تلقي ميشود ممکن است تنها يک استراتژي مذاکراتي براي رفع تحريمهاي شديد باشد.
در ادامه اين گزارش ميخوانيم: اگر به هر دليلي توافقي بين ايران و گروه 1+5 در ماه آوريل صورت نگرفت ميتوان از يک تاکتيک ديگر استفاده کرد: آژانس بينالمللي انرژي اتمي ميتواند به طور مستقل به ايران پيشنهاد همکاريهاي فني در زمينه تبديل ذخاير اورانيومش به ميلههاي سوخت را براي استفاده در راکتور تحقيقاتياش در آينده بدهد.
اگر آژانس بينالمللي انرژي اتمي تمايلي نداشته باشد به دانشمندان ايراني کمک کند، يک احتمال ديگر قرار دادن پرسنل آژانس در تاسيسات تبديل سوخت ايران است.
اگرچه چنين کاري ممکن است پرهزينه باشد از هرگونه اقدام نظامي کمهزينهتر خواهد بود به طور کلي توپ در زمين کشورهاي غربي قرار دارد: رفع برخي تحريمها ميتواند به تعليق فعاليتهاي غنيسازي اورانيوم با غناي 20 درصد در ايران بينجامد.
کشورهاي گروه 1+5 بايد از اين فرصت استفاده کنند. چه اشکالي دارد اهداف گروه 1+5 با رفع زودهنگام برخي تحريمها به صورت صلحآميز و کمهزينه تحقق يابد، به جاي اينکه سعي کنند اين کار را با هزينههاي بيشتر از طريق اقدام نظامي انجام دهند، اقدامي که ممکن است حتي با شکست مواجه شود./مردم سالاری