آخرین اخبار سیاسی

مصطفی معین،اخبار سیاسی،خبرهای سیاسی

معین: در رابطه با غنی سازی رفراندوم برگزار کنیم | سرنوشت فعال‌سازی مکانیسم ماشه، وابسته به مذاکره با آمریکاست، نه اروپا

مصطفی معین از چهره‌های برجسته اصلاح‌طلب، پیشنهاد داد برای باز شدن گره هسته‌ای، رفراندومی در کشور برگزار شود. وزیر علوم دولت اصلاحات در…

يك سوال و يك اميدواري



اصلاح طلبان در انتخابات,رد صلاحیت اصلاح طلبان در انتخابات

يك سوال و يك اميدواري

اصلاح‌طلبان درباره برخي شخصيت‌ها، بزرگان و چهره‌هاي جريان اصولگرا دچار نوعي سردرگمي و علامت سوال هستند كه آيا اظهارات اين اشخاص در جايگاه يك پيشكسوت سياسي ادا مي‌شود يا يك مقام مسوول حكومتي يا يك كنشگر سياسي؟

اين نوع سردرگمي اما نه به دليل بي‌تجربگي يا شناخت اندك اصلاح‌طلبان از چنين چهره‌هايي است بلكه دليل آن رفتار چندگانه اين افراد است كه در تريبون‌هاي مختلف در جايگاه‌هاي مختلف مذهبي يا حكومتي ظاهر مي‌شوند در حالي كه هيچ عنوان يا سمت حكومتي هم ندارند. 

برخي بزرگان اصولگرا گاهي در كسوت رهبر مذهبي به تعيين تكاليف كلي شرعي و احكام ثانويه مي‌پردازند، هر از گاهي هم در كسوت يك رجل سياسي درمي‌آيند و وارد بحث و مصاديق مسائل سياسي و انتخاباتي مي‌شوند، در حالي كه فقيه حق اينكه وارد مصاديق شود را ندارد و تنها احكام كلي را صادر مي‌كند يا اينكه نظر سياسي مي‌دهد. 

گاهي مواقع پيش مي‌آيد كه اين بزرگان اصولگرا حتي در كسوت يك مسوول حكومتي ظاهر مي‌شوند كه همين نقطه باعث تعجب و گرفتن انگشت حيرت به دهان است زيرا كسي كه واجد مسووليت حكومتي نيست به‌طور طبيعي پاسخگوي آن هم نخواهد بود.

اين قضيه اما انكار‌كننده حق شهروندي براي افراد چه اصلاح‌طلب و چه اصولگرا نيست و هر كس به عنوان شهروند بر اساس اصول قانون اساسي داراي حق آزادي بيان است ليكن آزادي بيان به اين معنا نخواهد بود كه افراد اين حق را به خود بدهند كه به جاي يك مسوول حكومتي براي نهادهاي حكومتي تعيين تكليف كنند.

اخيرا يكي از بزرگان اصولگرا كه براي خود تشكيلات سياسي جديدي هم تاسيس كرده و به عنوان پدر معنوي اين جريان سياسي و مريدان خود به ايراد سخن مي‌پردازد از ردصلاحيت قطعي سران اصلاح‌طلب از سوي شوراي نگهبان در صورت حضور آنها در انتخابات رياست‌جمهوري يازدهم خبر داده و گفته «آنها در موقعيتي هستند كه چه كسي را انتخاب كنند كه رد صلاحيت نشود، سران آنها كه قطعا رد صلاحيت مي‌شوند از اين رو به دنبال فردي هستند كه سابقه نسبتا خوبي داشته و راي بياورد اما بعيد است كه مردم به آنها اقبال داشته باشند.»

در گزاره چند كلمه‌يي فوق اما تعداد قابل توجهي از نكات و پيام‌هاي مهم از صادر كردن حكم درباره اصلاح‌طلبان براي مريدان تا تعيين تكليف براي شوراي نگهبان كه چه كسي را تاييد يا رد صلاحيت كند، وجود دارد.

اگر چه اين واقعيت وجود دارد كه اصلاح‌طلبان نسبت به تاييد صلاحيت كانديداهاي خود نوعي تهديد را احساس مي‌كنند و نمي‌دانند نظر شوراي نگهبان چيست اما به نظر مي‌رسد گفتماني كه اين چهره اصولگرا و جبهه او دنبال مي‌كنند با هدف آماده‌سازي فضا براي ردصلاحيت اصلاح‌طلبان باشد تا به نوعي شوراي نگهبان را وارد يك جو سياسي خاص كرده و تصميمات آنها را هدايت كنند.

در اين ميان يك اميدواري حداقلي وجود دارد كه شوراي نگهبان براساس آنچه قانون اساسي گفته به نظارت بر فرآيند انتخابات بپردازد. شوراي نگهبان با توجه به اختياراتي كه دارد مي‌تواند تصميمي بزرگ بگيرد كه در نتيجه بي‌تاثير باشد يا نباشد. 

در واقع اين قضيه بسيار واضح است كه اگر كانديداي اصلاح‌طلب حداكثري وجود دارد كه مردم نيز به او اقبال قابل توجه‌يي داشته باشند، شوراي نگهبان در يك فضاي منطقي او را ردصلاحيت نمي‌كند مگر اينكه قصد دو مرحله‌يي كردن انتخابات را داشته باشد.

با اين حال آنچه از قانون اساسي به عنوان تاييد صلاحيت برداشت مي‌شود اين است كه شوراي نگهبان افرادي را تاييد صلاحيت كند كه شخصيت رياست‌جمهوري داشته باشند. در ادوار قبلي انتخابات، جمع كثيري كه حتي سابقه سياسي نداشتند وارد عرصه شده‌اند.

در كشورهاي ديگر هم اين مساله وجود دارد و كانديداهايي كه چهره سياسي نيستند اما از يك حداقل اقبال عمومي برخوردارند وارد عرصه انتخابات مي‌شوند اما رجل سياسي بودن اصلي است كه بر هر نكته‌يي ارجحيت دارد.

در كشورهاي دموكراتيك كانديداها توسط احزاب انتخاب مي‌شوند و برگزار‌كنندگان كسي را حذف يا ردصلاحيت نمي‌كنند و اين فرآيند درون ساختارهاي سياسي اتفاق مي‌افتد.

در كشور ما اما اگر قرار است شوراي نگهبان، قانون اساسي را اجرا كند بايد صلاحيت افرادي را به تاييد برساند كه رجل سياسي، مدير و مدبر باشند و حداقل امتحان خود را در عرصه‌هاي مختلف يا اقبال عمومي جامعه پس داده باشند و اگر اين كانديدا ردصلاحيت شود بنابراين دخالت در امر انتخابات محرز به نظر مي‌آيد. 

به همين دليل به نظر مي‌رسد نگراني برخي چهره‌ها و بزرگان جبهه‌هاي سياسي اصولگرا دقيقا همين مساله باشد كه يك چهره سياسي اصلاح‌طلب و داراي اقبال عمومي وارد عرصه انتخابات شود و راي بياورد. از نظر ايشان اگر اصلاح‌طلبان امكان ورود كانديداهاي برتر خود به انتخابات را داشته باشند، پيروز هستند و اگر اين امكان از آنها سلب شود آنگاه شكست مي‌خورند و اين نوع اظهارنظر نوعي خط‌دهي به شوراي نگهبان براي حذف كانديداي برتر است.

برخلاف اظهارات مقام معظم رهبري در مشهد كه اعلام كردند انتخابات به يك گروه سياسي تعلق ندارد اما به نظر مي‌رسد سناريوي اقتدارگرايان اين است كه اصلاح‌طلبان حضور كمرنگي در اين دوره از انتخابات داشته باشند و راي نياورند./اعتماد

 

 

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------