خبرگزاري فرانسه: برگزاري گفت و گوهاي هستهاي ايران در فضايي بازتر اما پيچيده/نماینده اسبق ایران در آژانس: خارج کردن ذخایر اورانیوم کار اشتباهی است
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
خبرگزاري فرانسه در گزارشي مطرح کرد:
برگزاري گفت و گوهاي هستهاي ايران در فضايي بازتر اما پيچيده / با توجه به رويکرد رئيس جمهور ايران، اميدهاي قابل توجهي وجود دارد
به گزارش باشگاه خبرنگاران، خبرگزاري فرانسه در گزارشي نوشت: گفتگوهاي ايران و گروه پنج بعلاوه يک در حالي صورت خواهد گرفت که با توجه به رويکرد رئيس جمهور جديد جمهوري اسلامي، اميدهاي قابل توجهي وجود دارد.
خبرگزاري فرانسه ادامه داد: نشست دو روزه ژنو، نخستين دور از چنين مذاکراتي از زمان انتخاب حسن روحاني رئيس جمهور معروف به "ميانه رو"، در ماه اوت است. وي قول داده است تعامل سازندهاي با جامعه جهاني بر قرار کند و به يک دهه مذاکرات بر سر برنامه هستهاي ايران پايان داده و آن را حل و فصل کند.
قدرتهاي غربي و اسرائيل مدعياند ايران در حال ايجاد ظرفيت نظامي هستهاي است اما ايران چنين ادعايي را رد ميکند.
"محمد جواد ظريف" وزير امور خارجه ايران به عنوان مذاکره کننده ارشد هستهاي ايران با گروه 1+ 5 شامل کشورهاي امريکا، انگليس، چين، فرانسه، روسيه و آلمان انتخاب شده است.
ظريف جمعه در توئيتر خود نوشت: ما همان طور که قبلا توافق کرديم، ديدگاههايمان را در ژنو، و نه قبل از برگزاري اين نشست مطرح خواهيم کرد. برخي منابع اعلام کردهاند پيشنهادهاي تهران بر مبناي رويکردهاي واقع بينانه و منطق قابل قبول خواهد بود. اين پيشنهادها به گونهاي است که برخي نگرانيهاي غربيها را مورد توجه قرار خواهد داد.
تهران تأکيد کرده است از حق خود براي انجام فعاليت برنامه غني سازي اورانيوم در خاک خود عقب نشيني نخواهد کرد و در همين حال اين مسئله را رد نميکند که بايد درباره ساير جنبههاي برنامه هستهاي تهران مذاکره صورت گيرد.
ديپلماتهاي ناشناس ايراني اعلام کردند به رسميت شناختن حق غني سازي در خاک ايران، مرحله نهايي اختلاف در طرح ايران خواهد بود.
ويليام لوئرز، ديپلمات کهنه کار سابق امريکا و مدير پروژه ايران The Iran Project، به عنوان ابتکار مستقل تقويت روش مذاکره معتقد است اگر تهران در نشست ژنو پيشنهاد مهم و اساسي ارائه کند، ممکن است شرايط دشواري را براي واشنگتن به ويژه با توجه به فشارهاي کنگره براي اعمال تحريمهاي به مراتب سختگيرانهتر برضد ايران، به وجود آورد.
لوئرز جمعه به خبرنگاران گفت: اگر ايرانيها طرح جالب توجهي را در ژنو ارائه کنند که مسيري طولاني را براي برطرف کردن نگرانيهاي ما حتي در کوتاه مدت ترسيم کند، آنگاه تصميم ميگيريم که آيا هم زمان کاري انجام دهيم که موجب شود اين توافق صورت گيرد. سپس ظرف سال آينده يا دو سال ديگر ميتوانيد به توافق به مراتب جامعتري دست يابيد.
"کاترين اشتون" مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، همراه با مديران سياسي گروه 5 + 1 در نشست قدرتهاي جهاني در ژنو شرکت خواهند کرد و اين در شرايطي است که آنها از سوي بازيگران پشت صحنه تحت فشار هستند.
اسرائيل از غرب ميخواهد تحريمها عليه ايران را تشديد کنند و هم زمان تهران را به استفاده يکجانبه از قدرت نظامي عليه برنامه اتمي آن تهديد ميکند.
آيتالله خامنهاي رهبر انقلاب ايران در فتوايي که اوباما نيز به آن اذعان کرد، توليد و گسترش سلاح هستهاي و دستيابي به بمب را از نظر اسلام يک گناه توصيف کرده است.
يک ديپلمات غربي نزديک به مذاکرات هستهاي ايران و پنج به اضافه يک که خواست هويتش محفوظ بماند گفت: گفتگوهاي ژنو احتمالا در فضاي بسيار بازتري برگزار خواهد شد اما در عين حال پيچيدهتر نيز خواهد بود.
اين ديپلمات گفت: البته ظريف پيشنهاد مبهمي را ارائه خواهد کرد و بنابر اين بايد ببينيم آيا اين پيشنهاد، قابل قبول خواهد بود.
آخرين دور مذاکرات هستهاي، ماه آوريل در آلماتي پايتخت جمهوري قزاقستان برگزار شد. اما پيروزي روحاني در انتخابات رياست جمهوري ماه ژوئن، اميدواريهايي را براي حل ديپلماتيک اين مسئله به وجود آورده است.
سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه جمعه نسبت به اين مذاکرات ژنو ابراز خوشبيني کرد.
وي گفت: اظهارات رئيس جمهور جديد ايران دليلي بر آن است که ما فکر کنيم ميتوانيم اين بن بست را بشکنيم.
نماینده اسبق ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی:
خارج کردن ذخایر اورانیوم کار اشتباهی است/ مذاکره برای مذاکره مردود است
«محمدصادق آیتاللهی» نماینده اسبق جمهوری اسلامی ایران در آژانس در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس درباره دور جدید مذاکرات ایران با 1+5 که قرار است طی روزهای آینده در ژنو برگزار شود، گفت: مهمترین چیز که در مذاکرات آتی باید مورد توجه قرار گیرد پافشاری بر مواضع اصولی کشورمان است و همانطور که دیپلماتهای ایرانی تاکید دارند ما بر روی حقوق خودمان معامله نمیکنیم.
محمدصادق آیتاللهی تصریح کرد که در صورت پذیرش این اصول، مذاکرات میتواند سازنده باشد و مذاکره برای وقت گذراندن و مذاکره برای مذاکره قابل قبول نیست، ما باید به دنبال هدف و نتیجه باشیم.
نماینده اسبق کشورمان در آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد که موفقیت مذاکرات به توانمندی دیپلماتها و صداقت طرفین وابسته است و اگر شرایط به درستی پیش برود میتواند در ساخت اعتماد بیشتر کمک کند.
وی با اشاره به لزوم ترمیم اعتماد دوجانبه برای آغاز مذاکره، ابراز داشت: برای به دست آمدن نتیجه موردنظر باید اعتماد ایجاد شود.
آیت اللهی با رد طرح برخی طرفهای غربی برای خارج کردن ذخایر 20 درصد اورانیوم از کشورمان به کشوری ثالث، اظهار داشت: اینجا دو بحث مطرح است یکی سیاسی و یکی اقتصادی، اگر بحث اقتصادی باشد باید این گزینه را با قیمت بازار و قیمت روز حساب کرد اما آنچه که اکنون مهم است بُعد سیاسی پرونده هستهای ایران است.
وی افزود: ما باید بتوانیم از حق خودمان برای داشتن چرخه سوخت انرژی هستهای بر اساس قوانین بینالمللی بهره بگیریم، کار مهم دانشمندان ما این است که بدون وابستگی به غرب و با تلاش داخلی توانستهاند برنامه هستهای را به پیش ببرند. اگر قرار باشد محصولات هستهایمان را که باید از آنها سوخت هستهای تهیه شود به کشورهای خارجی بدهیم تا یک ارزش افزودهای هم آن کشور به دست آورد و پس از آن وابسته شویم، کار صحیحی انجام ندادهایم.
نماینده اسبق کشورمان در آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ما چرخه صلحآمیز هستهای را به شکلی اصیل و بومی و به آن اندازه که تشخیص میدهیم، میخواهیم داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه ذخایر 20 درصد کشور باید در کشور بماند و خودمان از آن استفاده کنیم، تصریح کرد که خارج کردن ذخایر اورانیوم کار اشتباهی است.
آیت اللهی با اشاره به اینکه سطح غنیسازی 5 درصد با 5/3 درصد و یا 7 درصد تفاوت چندانی نمیکند، ابراز داشت که این سطوح از غنیسازی به طور استراتژیک دارای اهمیت نیست، تفاوت اینها به سوختی که در نیروگاههای هستهای کشورمان استفاده میکنیم، بستگی دارد.
وی افزود: یعنی باید دید نیروگاههای کشورمان با چه نوع سوختی کار میکنند، برخی نیروگاهها هستند با 5/3 درصد فعال هستند و برخی با 5/4 درصد و برخی دیگر با 7 درصد ولی این بازه مجموعاً برای نیروگاههای قدرت است.
نماینده اسبق کشورمان در آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره مذاکرات همزمان بین ایران و آژانس هم گفت: قاعدتاً مذاکرات در آژانس باید تاثیر زیادی به مذاکرات سیاسی نداشته باشد چرا که در آژانس به طور مشخص مذاکرات فنی و حقوقی انجام میشود ولی اکنون مذاکرات فنی به بخش موازی با مذاکرات سیاسی و جامع ژنو تبدیل شده و اهمیتش دو چندان شده است.
وی گفت: با توجه به شرایط فعلی مذاکرات ایران و 5+1 در ژنو شاید نیاز به جزئیات بیشتر مذاکرات آژانس نباشد و این مذاکرات بایستی کاملاً از تحلیلهای سیاسی به دور باشد.
آیت اللهی در پایان این نظر را مطرح کرد که میتوانیم روی 20 درصد معامله کنیم چون فراتر از رآکتورهای تحقیقاتی نیازی نخواهیم داشت. فراتر از 20 درصد وارد مرحله تسلیحاتی میشود و ما مخالف آن هستیم و اگر امتیازی میخواهیم بگیریم باید از اینجا دریافت کنیم.
شایان ذکر است، جمهوری اسلامی ایران پیش از این نیز بارها با خارج کردن اورانیوم از کشور مخالفت کرده و طبعا تیم سیاست خارجی فعلی نیز از این سیاست اصولی عدول نمیکند.
باشگاه خبرنگاران/فارس