رمزگشایی از موفقیت نشست ژنو/ معمای ماندن ظریف در ژنو
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
گزارشی از معمای ماندن ظریف در ژنو
رمزگشایی از موفقیت نشست ژنو
کمر "درد" و گردن "درد" در میانه یک جدال لفظی و رسانهای سنگین بین رئیس داستگاه دیپلماسی کشور و اصولگرایان تندرو، گریبان ظریف را گرفت. یا آن "درد" بود که او را رها نمی کرد یا او درد را .
هر چه بود و هست ، وزیر امور خارجه کشورمان از فضای سرد و پرتنش عالم سیاست در ایران خلاص می شد. البته ژنو مانند نیویورک نبود هوا سرد و بارانی بود و ظریف هم همتایی چون داووداوغلو نداشت که با او کنار رودخانه قدم بزند. او تنها وزیر امور خارجه ای بود که در نشست حاضر شده بود.
سطح روسای بقیه هیات های دیپلماتیک از وزیر پائین تر بود. به همین دلیل هم عراقچی و ظریف اعلام کرده بودند که وزیر خارجه ایران تنها در افتتاحیه نشست حاضر خواهد شد و بعد از آن ریاست هیات ایرانی را به عراقچی خواهد سپرد. اما ظاهرا اتفاقی افتاد که باعث شد در کنفرانس مطبوعاتی پایان نشست ژنو باز هم ظریف حضور یابد. این چه اتفاقی بود؟ چرا نشست ژنو برخلاف پیش بینیها موفقیت آمیز از آب در آمد؟
پیش از ژنو نتانیاهو از اوباما و اولاند اطمینان خاطر گرفته بود که نگذارند دیپلماسی تهران راه به جایی ببرد. ضمن اینکه آلمان هم قول تلویحی داده بود.
در ایران هم حمله مصالحه گران بالا گرفته و حتی همزمان با مذاکرات هیات ایرانی ، دو رئیس جمهوری سابق حامی روحانی مورد همجمه ای شدید قرار گرفتند.
در کرمانشاه هاشمی رفسنجانی میهمان را با تلخی راهی خانه اش کردند . خاتمی اما بعد از اتفاقات چند روز اخیر سکوت را بر همه چیز ترجیح داد. با این حال در همان کرمانشاه چند نفر را به دلیل اینکه شعار "سلام بر خاتمی" سر داده اند بازداشت کردند.
در این بل بشوی توصیف ناپذیر، اما یک سیگنال جدی از تهران روانه ژنو شد. همزمان با ورود تیم مذاکره کننده ایرانی به ژنو در تهران چهره ای معتدل که گفته می شود مورد اعتماد مقامات عالی نظام هم هست وارد بازی شد.
علی اکبر صالحی برای بازدید به خبرگزاری فارس رفت و در آنجا به طرف های غربی یادآور شد که مقام معظم رهبری شخصا سکاندار پرونده هسته ای است و تیم مذاکره کنند حاضر در ژنو با اختیارات وارد شده است.
رهبری گفتهاند که موضوع هسته ای چون در چالش بینالمللی قرار گرفته و منافع ملی و مصلحت کشور را در بر دارد، باید در قالب نظام مطرح شود و نه دولتها و نکته آخر اینکه تعامل با آمریکا در موضوع هستهای در خلاء پیش نمیآید. کسی به این موضوع توجهی نکرد که مقام معظم رهبری در مشهد فرمودند «مخالفتی با مذاکره ندارم».
باز کردن راه برای مذاکره با امریکا و باز گذاشتن دست مذاکره کنندگان در بحث هسته ای در شرایطی صورت گرفت که تحلیل گران خارجی بر این گمان بودند که یکبار دیگر در ایران تندروها در حال بدست گیری ابتکار عمل هستند!
اما این سیگنال به طرفهای غربی اطمینان مجدد داد که در موضوع جمع کردن مناقشه هسته ای بالاترین مقام ایران شخصا درگیر است و تمام چراغ سبزها را ایشان صادر می کند . شاید به همین دلیل بود که از بعد از ظهر روز اول روند نشست جدی و نتیجه بخش شد بطوریکه در انتهای دو روز آمریکایی ها از اینکه اینگونه بی پرده و راحت با ایرانی ها سخن گفته اند خرسند بودند.
کاترین اشتون هم مقابل خبرنگاران قرار گرفت و قبل از هر چیزی ذوق زده گفت که این اولین بار است که ما و تهران بیانیه ای مشترک دادیم . طرفهای ایرانی هم خوشحال بودند هم بخاطر اینکه خط قرمزهای ایشان مورد قبول غرب قرار گرفته و هم اینکه بحث لغو تحریم ها به موضوع مذاکرات تبدیل شده بود.
/قانون آنلاین