وقتی رستم وزارت نفت به وعده هایش عمل می کند
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
تحقق اهداف برنامه چهارم توسعه در بخش نفت، گاز، افزایش ظرفیت تولید، ارتقای سهمیه ایران در تولید اوپک، حمایت از جذب سرمایهها و منابع خارجی در فعالیتهای بالادستی نفت و گاز نیاز …همه و همه از دغدغههای وزارت نفت است.
تقریبا هیچ وزیر نفتی نیست که برای گرفتن رای اعتماد به بهارستان رفته باشد و اولویت اول برنامههایش توسعه میدانهای مشترک نباشد.
نمایندگان مردم در مجلس، مدیران ارشد صنایع مختلف از جمله صنایع مرتبط با نفت و گاز، دستگاههای امنیتی کشور و از همه مهمتر، مردم، به این موضوع حساسند.
بیشک همه ۲۱۶ رای موافقی که در چهل و سومین روز تابستان ۹۰ به رستم وزارت نفت داده شد، نشأت گرفته از بند ششم برنامههای ارائه شده توسط وی بود: اولویت اکتشاف در مناطق مرزی و میادین مشترک و توجه ویژه به توسعه میدان گازی پارس جنوبی.
بعد از گرفتن رای اعتماد، رستم قاسم خوانی اما در تلاش برای عمل به برنامههایش است.
بنا بر آمار ثبت شده بین وزرای نفت تا امروز، کمتر وزیری بوده که در دوران وزارتش هفتهای یک بار به منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی سفر کند و پیشرفت پروژهها را از نزدیک ببیند.
اما پیگیریهای رستم قاسمی به همین جا ختم نمیشود؛ او از روزی که بر صندلی وزارت تکیه زد، دستورهای متعددی را برای تسریع پیشرفت در فازهای باقیمانده صادر کرد تا همه سد راههای موجود به حداقل برسند و کار به بهترین شکل ممکن ادامه یابد.
پس از ابلاغ جریمه پیمانکارانی که در کارشان تاخیر دارند، افزایش ساعت کار کارکنان، سه شیفته کردن کار، ترخیص چینیها از پروژههای پارس جنوبی و... نوبت به بازگشایی درب انبارهای نفت به روی فازهای جدید پارسجنوبی و افزایش تقاضای شرکتهای خارجی برای خرید نفت ایران را صادر کرد تا بار دیگر پس از تنگتر شدن حلقه تحریمها به زعم غربیها، اقتدار صنعت نفت ایران را به نمایش بگذارد.
امضای قرارداد حفاری برای ارزیابی توان تولید لایه مشترک نفتی پارسجنوبی نیز دومین اتفاقی بود که خبرساز شد. هر چند که رستمقاسمی در امضای قرارداد ۳۵ ماهه توسعه هشت فاز باقیمانده پارس جنوبی دخل و تصرفی نداشته، اما باید همه توان صنعت را به کار گیرد تا در ۱۵ ماه باقیمانده، مشعل سکوهای این فازها روشن شود.
پس از ابلاغ دستورات جديد وزير نفت برای تامین کالا و تجهیزات مورد نیاز فازهای آماده بهره برداری میدان مشترک پارس جنوبی، خبر بازگشايي دربهاي تمامي انبارهاي نفت را مدیرعامل شرکت ملی نفت اعلام کرد تا همچنان اخبار خوش نفتی با دستورات وزیر نفت ادامه داشته باشد.
از سوی دیگر در اخبار نفتی حاکی از این است که قرارداد حفاری دو حلقه چاه توصیفی برای ارزیابی توان تولید لایه نفتی پارس جنوبی در بخشهای مرزی نواحی B و C این لایه بین شرکت نفت و گاز پارس و شرکت گلوبال پترو تک منعقد شده است. قراردادی که میتواند موفقیت دیگری برای وزیر نفت محسوب شود.
براساس این گزارش پس از اجرای فاز اول توسعه این میدان نفتی در ناحیه موسوم به A۲ در حال حاضر فاز دوم توسعه برداشت را سپری میکند و این دو حلقه چاه توصیفی نیز در نواحی A۱ و B و C اجرا میشود.
گفتنی است، بیش از ۹۰ درصد مساحت لایه نفتی پارس جنوبی در آبهای قطر قرار گرفته است و قطر با حفر بیش از ۱۶۰ چاه دریایی و با تزریق مداوم آب، روزانه بیش از ۴۰۰ هزار بشکه از این میدان نفت برداشت میکند.
بر این اساس با وجود گرانروی کمتر و کیفیت بهتر نفت بخش C لایه نفتی پارس جنوبی، اولین پروژه توسعه این میدان در بخش A۲ که بیشترین فاصله را از مرز این میدان دارد و بسیاری معتقدند با میدان شاهین قطر یعنی بخش اصلی لایه نفتی پارس جنوبی مشترک نیست، تعریف شد.
به دلیل مشکلات مختلف مدیریتی و تامین منابع مالی، پیشرفت بخش A۲ که قرارداد توسعه آن با پترو ایران بسته شده لااقل با دو سال توقف مواجه بوده است، به گونهای که حتی منابع مالی برای ساخت کشتی FPSO که محور توسعه این میدان محسوب میشود با وجود برگزاری مناقصههای متعدد و اعلام آمادگی سازندگان، تا کنون تامین نشده است. ساخت کشتی FPSO لااقل به دو سال زمان نیاز دارد. به تازگی وزیر نفت دستوری در زمینه رفع مشکلات توسعه این لایه صادر کرده است.
ایران هنوز از لایه نفتی پارس جنوبی نفتی برداشت نکرده است. به گفته مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس و براساس برآوردهای اولیه میزان نفت درجای لایه نفتی پارس جنوبی ۷. ۵ میلیارد بشکه تخمین زده شده است.
در هر حال، با توجه به اهمیت لایههای نفتی میدان پارس جنوبی به لحاظ مشترک بودن ذخایر آن با کشور قطر، شرکت نفت و گاز پارس در راستای صیانت از منافع جمهوری اسلامی ایران و پیگیری دستور وزیر نفت، پس از اجرای فاز نخست توسعه، با پیگیریهای مستمر اجرای فاز دوم توسعه و برداشت از این لایهها را هدف گذاری کرد و خبر از اضافه شدن روزانه یکصد میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور داد تا موفقیتی دیگر در کارنامه وزارت نفت و گاز ثبت شود.
بیتردید تلاشهای وزیر نفت در این مدت کوتاه قابل تقدیر است اما باید منتظر ماند و دید تلاشهای رستم قاسم خوانی برای توسعه میدانهای مشترک نفتی و گازی ادامه خواهد داشت یا خیر؟../شفاف