نظر وزیر امور خارجه پیشین ایتالیا و خاویر سولانا درباره انتخابات مجلس ایران
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
"خاویر سولانا" مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا، "اما بونینو" وزیر امور خارجه پیشین ایتالیا و "علی واعظ" پژوهشگر گروه بین المللی "بحران" با انتشار مقاله مشترکی در خبرگزاری "رویترز" به تحلیل انتخابات فردا (جمعه) مجلس شورای اسلام یو مجلس خبرگان پرداخته اند.
به گزارش خرداد، در این مقاله اشاره شده که بسیاری در غرب امیدوار هستند که توافق هسته ای سبب شود تا نیروهای پراگماتیست (عملگرا) در ایران فعال تر و تقویت شوند و این دقیقا همان چیزی است که محافظه کاران در ایران از آن احساس خطر می کنند.
این سه نفر تحلیلگر و دیپلمات می نویسند:"محافظه کاران خواستار آن هستند تا در دوران پسا تحریم قدرت خود را حفظ کنند. از همین روست که رد صلاحیت های گسترده نامزدهای نزدیک به اصلاح طلبان صورت گرفت.این روند برای مجلس خبرگان نیز وجود داشته است و نزدیک به 75 نفر از داوطلبان حضور در رقابت های انتخاباتی رد صلاحیت شدند. رییس جمهوری ایران به وضوح نسبت به رد صلاحیت ها ابراز نگرانی کرد و هشدار داد پس از تجدیدنظر دوباره شورای نگهبان 1500 نفر دیگر تایید صلاحیت شدند که نرخ رد صلاحیت را به 49 درصد کاهش داد. با این حال، هنوز هم امید به تغییر توازن قوا برای نیروهای عملگرا زیاد نیست. تجدیدنظر در بررسی ها در نتیجه اصلی تاثیر زیادی نخواهد گذاشت. شاید در پایتخت های کشورهای غربی عده ای بگویند که با این رد صلاحیت های گسترده انتخابات ایران ارزش توجه ندارد اما واقعیت غیر از این این است".
آنان در ادامه می نویسند:"نخست آن که اصلاح طلبان علیرغم محدودیت ها همگی عملگرا هستند. آنان نزدیک به روحانی هستند و با سیاست های او هماهنگ اند. هنوز هم فرصت آن وجود دارد که قوه مقننه به روحانی نزدیک تر شود. آنان علیرغم رد صلاحیت ها خواستار حضور گسترده مردم در پای صندوق های رای شده اند. آنان نمی خواهند این فرصت هدر رود و تندروها بار دیگر کرسی ها را در اختیار گیرند. نکته دوم آن که نه محکوم کردن و نه تایید کردن انتخابات ایران از سوی کشورهای غربی نمی تواند نتیجه سازنده ای داشته باشد.
در داخل، محافظه کاران ایران دائما از مداخلات کشورهای غربی می گویند آنان درصدد هستند تا با این کار، بهره برداری سیاسی انجام دهند و بر میانه روها فشار آورند. در نتیجه غرب هر موضعی اتخاذ کند نتیجه ای معکوس به بار خواهد آورد و نکته سوم آن که غرب سابقه بازی خوبی در ایران ندارد. کشورهای غربی باید به احتیاط رفتار کنند. واقعیت آن است که بیل کلینتون رییس جمهوری پیشین امریکا در مارس سال 2000 میلادی اعتراف کرد که امریکا در کودتای سال 1953 که به سرنگونی دولت مصدق انجامید نقش داشت. درسی که می توان گرفت روشن است: کشورهای غربی حتی با حسن نیت نباید موضع گیری در قبال انتخابات ایران داشته باشند و یا مشروعیت نظام سیاسی آن کشور را زیر سوال ببرند".
آنان در پایان اشاره می کنند که به سبب سوء ظن باقی مانده نسبت به غرب در میان محافظه کاران ایران غرب باید از طریق کانال های غیر سیاسی به ابراز نگرانی خود بپردازد و هم چنین از موضع گیری علیه یا له جناح های سیاسی در داخل ایران خودداری کند. آنان در نهایت می نویسند:"تجربه توافق هسته ای نشان داد که بدون اجماع داخلی میان میانه روها و محافظه کاران امکان پیشرفت ایران و پیشبرد امور وجود ندارد. غرب باید با ایران به عنوان یک کلیت واحد رفتار کند حتی اگر در عمل واقعا این گونه نباشد".
اخبار سیاسی - خرداد