آخرین اخبار سیاسی

سفر پزشکیان،اخبار سیاسی،خبرهای سیاسی

روزنامه فرهیختگان: حتی مردم عادی هم قبل از سفر بنزین می‌زنند؛ چطور خودروهای اسکورت رئیس جمهور بنزین نداشتند!

سفر رئیس‌جمهور باید از نظر فنی و لجستیکی کاملاً آماده و پیش‌بینی‌شده باشد. اینکه سه خودروی اسکورت هم‌زمان مجبور به سوخت‌گیری در مسیر…

دلواپسان آچمز شدند



 اخبارسیاسی ,خبرهای  سیاسی ,بعیدی  نژاد

بعیدی‌نژاد: شورای امنیت پاسخ‌ افراد در تردید را داد
دلواپسان آچمز شدند


 با پایان یافتن نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد و نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا، بدون هیچ بیانیه یا تحریمی علیه‌ایران، عملا جوسازی‌های چندروزه برخی رسانه‌ها بدون هیچ نتیجه‌ای برای آنها پایان یافت و تیم دیپلماسی دولت تدبیر و امید توانست بار دیگر از یک موضوع چالش‌برانگیز، سربلند خارج شود. ماجرا از آنجا آغاز شد که سپاه پاسداران در رزمایش اقتدار ولایت در هفته گذشته، موشک‌های بالستیک قیام را مورد آزمایش قرار داد و همین موضوع خشم اسرائیل و برخی حامیانش در دنیا را برانگیخت.

 

اما در کنار اسرائیل، عربستان و برخی رسانه‌های غربی جهت تلاش برای اعمال تحریم جدید علیه ایران، برخی منتقدان داخلی برجام نیز تلاش کردند این موضع را بهانه‌ای برای فشار بر تیم دیپلماسی قرار دهند و به‌گونه‌ای توافق هسته‌ای را غیرقابل اعتماد جلوه دهند. اما نتیجه نشست شورای امنیت و اتحادیه اروپا، علاوه‌بر ناامید کردن جمهوری‌خواهان تندرو در آمریکا، رژیم صهیونیستی و حامیانش در دنیا و همچنین عربستان سعودی به تعبیر برخی خبرگزاری‌های داخلی «آچمز شدن دلواپسان» در داخل و خارج از کشور نیز بوده است. در ادامه به برخی جزئیات جلسه شورای امنیت و همچنین واکنش‌ها به این نشست می‌پردازیم.
در جلسه شورای امنیت چه گذشت؟


جلسه روز دوشنبه شورای امنیت پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران برگزار شد اما اظهارات نمایندگان کشورهای عضو پس از جلسه حکایت از ناکامی آمریکا در این جلسه برای جلب موافقت سایر اعضا در زمینه تحریم ایران حکایت دارشت.


به گزارش رویترز ، «سامانتا پاور» نماینده آمریکا در سازمان ملل پس از پایان جلسه شورای امنیت وعده داد که واشنگتن به تلاش خود برای اقدام شورای امنیت در پاسخ به آزمایش های موشکی ایران ادامه خواهد داد و همچنین روسیه را متهم کرد که برای پاسخ ندادن به «نقض قطعنامه سازمان ملل توسط ایران» دنبال دلیل می گردد.


پاور مدعی شد: این موضوع شایسته پاسخ شورای امنیت است اما به نظر می رسد که روسیه برای اقدام نکردن دلیل حقوقی می‌تراشد.


نماینده آمریکا این اظهارات را در واکنش به موضع «ویتالی چورکین» نماینده روسیه عنوان کرد که تصریح کرده بود از دیدگاه روسیه ، آزمایش های موشکی ایران ناقض قطعنامه 2231 شورای امنیت نیست. حمید بعیدی‌نژٓاد، مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌الملل وزارت خارجه نیز پس از خاتمه یافتن جلسه شورای امنیت در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «همانطور که انتظار می‌رفت شورای امنیت در جلسه نسبتا کوتاهی که نزدیک به یک ساعت و ربع بطول انجامید، بعد از شنیدن نظرات آمریکا و برخی دیگر از اعضا، هیچ تصمیمی اتخاذ نکرد و به جلسه خود پایان داد. شورای امنیت بدین ترتیب حتی به صدور یک بیانیه مطبوعاتی که ضعیف‌ترین نوع موضع‌گیری از سوی آن شورا می‌باشد نیز مبادرت نکرد.


مهم‌ترین جمع بندی که شورای امنیت و اعضای شورا همه به‌نوعی در این جلسه موافق آن بودند این بود که آزمایشات موشکی اخیر ایران نقض قطعنامه ۲۲۳۱ محسوب نمی‌شود، هر چند برخی اعضا مانند آمریکا آزمایشات موشکی ایران را موجب نگرانی و دارای تاثیرات بی‌ثبات کننده در منطقه دانستند. برخلاف برخی حدسیات نادرست و مغرضانه که از سوی عناصر تندرو در غرب و رژیم صهیونیستی القاء می‌شد، هیچ عضوی از اعضای شورای امنیت در این جلسه، حتی آمریکا، درخواست وضع مجازات و یا تحریمی علیه ایران نکردند. به نقل از شاهدان عینی عناصر صهیونیستی با حضور در حوالی سالن شورای امنیت سازمان ملل در نیویورک و با بدست گرفتن پلاکاردهایی که موشک‌های آزمایش شده ایران را با عبارت مرگ بر اسرائیل به زبان عبری بر روی آن نشان می‌دادند سعی زیادی کردند که فشار روانی شدیدی را علیه اعضای شورای امنیت ایجاد کنند تا آن‌ها را برای صدور حداقل یک بیانیه از سوی شورا تحت فشار سیاسی قرار دهند».


نتیجه جلسه شورای امنیت اقتدار
و صداقت تیم مذاکره‌کننده بود
پس از جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره آزمایش موشکی ایران، برخی کارشناسان داخلی و خارجی نتیجه این جلسه را زمینه‌ای برای نزدیکی ایران و این شورا قلمداد کردند. در این رابطه بعیدی‌نژاد که در شبکه‌های اجتماعی فعالیت دارد و تلاش می‌کند اخبار مرتبط با سیاست خارحی ایران را بی‌واسطه در اختیار مخاطبان قرار دهد، در کانال رسمی خود در تلگرام نوشت:


« وقتی آقای دکتر عراقچی با همان طمانینه همیشگی و با استدلال‌های چند لایه و حقوقی توضیح می‌دادند که: ١- بحث موشک در برجام اصلا مطرح نشده است و ایران با قدرت می‌تواند به برنامه‌های دفاعی موشکی خود ادامه دهد، و ٢- این که حتی نقض قطعنامه شورای امنیت هم به نقض برجام منجر نخواهد شد، برخی رسانه‌ها و چهره‌های سیاسی با تعجب شدید این استدلال‌ها را متاسفانه حتی به تمسخر می‌گرفتند و استدلال می‌کردند که بحث موشک در قطعنامه 2231 شورای امنیت به‌صراحت ذکر شده است و با این کار کشورهای پنج بعلاوه یک عملا برنامه موشکی ایران را به اجرای برجام گره زده‌اند. آن‌ها اصرار داشتند که این استدلال تیم مذاکرات هسته‌ای که نقض قطعنامه شورای امنیت، نقض برجام نیست به هیچ‌وجه حقوقی و تخصصی نیست و موضعی سیاسی و برای آرام کردن افکار عمومی است».


مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌الملل وزارت خارجه در ادامه این یادداشت نوشت: «و باز وقتی آقای دکتر عراقچی توضیح می‌دادند که عبارتی که در قطعنامه شورای امنیت در خصوص موشک آمده است اولا واجد توصیه است و ثانیا شورای امنیت فقط ایران را دعوت به منع توسعه برنامه موشکی که برای حمل سلاح‌های هسته‌ای طراحی شده باشد کرده است، این عزیزان باز این استدلال‌ها را رد می‌کردند و باز اصرار می‌کردند که با این عبارت در قطعنامه شورای امنیت باید برنامه موشکی کشور تعطیل شود.

 

خوشبختانه نتیجه بررسی موضوع آزمایشات موشکی ایران در شورای امنیت، تمامی پاسخ‌های لازم و روشن به ابهامات این افراد در تردید را داد. اولا خود آمریکا و اروپا در همان مرحله اول اعلام کردند که در هر صورتی آزمایشات موشکی ایران به اجرای برجام صدمه و نقضی وارد نمی‌کند. ثانیا بحث بر سرِ نقض قطعنامه شورای امنیت هم نیست بلکه بحث بر سرِ تاثیرات بی‌ثبات کننده این اقدامات است. روسیه و برخی دیگر از اعضا نیز به صراحت بر توصیه‌ای بودن عبارت قطع‌نامه شورای امنیت و تاکید بر حمل سلاح هسته‌ای تاکید کردند. ما حصل و جمع‌بندی تمام این تفاسیر و بحث‌ها در اتخاذ نکردن هیچ‌گونه اقدامی از سوی شورای امنیت در جلسه دیروزخلاصه شد».


بعیدی‌نژاد در پایان این یادداشت نتیجه‌گیری می‌کند که «جلسه شورای امنیت هم نشان‌دهنده اقتدار دفاعی ایران و هم اثبات اقتدار و صداقت تیم مذاکره کننده کشورمان در ارائه یک ارزیابی واقعی به جامعه ایران بود. این دقت نظرها اول از همه از هنر مذاکراتی آقای دکتر ظریف بوده است که بر همه این ریزه‌کاری‌ها که حتی توضیح آن برای علاقمندان و متخصصان هم سخت است اشراف دارند. این حاصل یک عمر تجربه سیاسی و بین‌المللی و آشنایی ایشان با مباحث حقوق بین‌الملل و نظام تصمیم‌گیری در شورای امنیت و در مرحله بعد پیگیری‌های مستمر تیم مذاکرات هسته‌ای است که امروز یک نمونه‌اش را مردم عزیزمان شاهد هستند. از این موارد بسیار است و سال‌ها طول می‌کشد که قوت متن برجام برای متخصصان جامعه مکشوف شود. تیم مذاکرات هسته‌ای به این صداقت و تلاش بی‌منت افتخار می‌کند، هر چند هیچ‌گاه به‌دنبال اثبات خود بر نیامده است».


بیانیه نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل
پس از آن که جلسه شورای امنیت منتج به حتی یک بیانیه مطبوعاتی علیه ایران نشد، نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در پاسخ به نمایندگان فرانسه، آمریکا و انگلیس، بیانیه‌ای مطبوعاتی صادر کرد و تلاش کرد به ادعاهای این کشورها در روزهای اخیر پاسخ داد. بخشی از این بیانیه به شرح زیر است:


«۱- جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری که در یکی از بی‌ثبات‌ترین و ناآرام‌ترین مناطق جهان قرار دارد، کاملا محق است که نسبت به ایجاد توانمندی متعارف و قابل اتکا با هدف بازدارندگی و دفاع در مقابل هرگونه تجاوزی اقدام کند. آزمایش‌های موشکی اخیر ایران بخشی از تلاش‌های جاری نیروهای مسلح کشور برای تقویت توانمندی‌های دفاعی مشروع و نشان دادن کارآیی و آمادگی سامانه‌های موشکی علیه تهدیدات امنیتی بودند. کسانی در مورد آزمایش‌های موشکی ایران بیش از حد جنجال می‌کنند که خود در سال ۲۰۱۵ فروشنده و خریدار مدرن‌ترین سلاح‌های ارسالی به منطقه خلیج فارس به ارزش تقریبا ۱۰۰ میلیارد دلار بوده‌اند (در حالی که کل بودجه دفاعی ایران کمتر از یک‌دهم این مبلغ در‌‌‌ همان سال است). اختلاف عظیمی بین بودجه دفاعی ایران و بودجه نظامی دیگر کشورهای منطقه وجود دارد تا آنجا که حتی مقامات آمریکایی در بالا‌ترین سطوح هم به این موضوع اذعان کرده‌اند.


۲- تهدیدات آشکار علیه حاکمیت و تمامیت ارضی ایران که طی سال‌های گذشته افزایش یافته، ایجاد یک توانمندی بازدارنده مشروع توسط جمهوری اسلامی ایران را بیش از هر زمان دیگری ضروری ساخته است. به عنوان مثال، موشه یالون وزیر دفاع رژیم صهیونیستی در اظهاراتی تهدیدآمیز در ۵ می‌۲۰۱۵ به امکان استفاده از سلاح‌ هسته‌ای علیه ایران توسط رژیم صهیونیستی اشاره کرد (برای جزئیات رجوع کنید به اعتراضیه ایران به شورای امنیت مورخ ۱۹ می‌۲۰۱۵). به علاوه، رژیم صهیونیستی تنها مانع بر سر راه شکل‌گیری خاورمیانه به عنوان منطقه عاری از سلاح هسته‌ای است و تنها دارنده غیر قانونی سلاح هسته‌ای در منطقه است.


۳- اظهارات چند روز اخیر فرماندهان نیروهای مسلح ایران منعکس‌کننده نگرانی ایران در مورد چنین تهدیداتی است. فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که اظهاراتش توسط برخی طرف‌ها تحریف شده است، در مصاحبه‌ای پس از آزمایشات موشکی تاکید کرد که «ما آغازگر هیچ جنگی نیستیم، هدف ما دفاع از خود است... ما قصد حمله به هیچ کشوری را نداریم اما وقتی مورد حمله قرار بگیریم، باید قادر به مقابله به مثل باشیم».


بهبود روابط ایران با سازمان ملل
عبدالرضا فرجی‌راد، سفیر سابق ایران در نروژ و رومانی، با اشاره به نتیجه نشست شورای امنیت سازمان ملل در رابطه با بررسی موضوع آزمایش‌های اخیر موشکی ایران، اظهار امیدواری کرد این نشست پیش‌زمینه‌ای برای بهبود روابط این شورا در سال‌های آینده باشد. این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی که با ایلنا سخن می گفت با بیان اینکه در میان اعضای شورای امنیت درباره رابطه با آزمایش‌های موشکی اخیر ایران اتفاق‌نظر وجود نداشت، اظهار داشت: روس‌ها به دلیل نزدیک‌تر شدن به ایران و همکاری‌‌های راهبردی دو کشور در سوریه، به قطع‌نامه یا محدودیتی جدید علیه ایران رای مثبت نمی‌دهند، به همین خاطر شاهد بودیم که نماینده این کشور در شورای امنیت اعلام کرد مسکو آزمایش اخیر موشکی ایران را نقض برجام نمی‌داند.او با اشاره به تشتت نظر در درون آمریکا هم تصریح کرد: دولت آمریکا خیلی علاقمند نیست که در رابطه با ایران مواضع تندی را اتخاذ کنند، چراکه می‌دانند با تندتر شدن فضای سیاسی و صدور قطع‌نامه یا بیانیه تحریمی جدید، فضای جدید ناشی از برجام میان تهران و واشنگتن از بین خواهد رفت.


سفیر سابق ایران در نروژ و رومانی اضافه کرد: با این حال‏، روی دولت آمریکا فشارهای زیادی از سوی کنگره آمریکا، لابی‌های نزدیک به اسرائیل و رسانه‌های صهیونیستی وجود داشت و همین موجب شد آمریکا به شکل نمادین و نه به صورت جدی نسبت به این مسئله واکنش نشان بدهد تا بگوید نسبت به این اقدام بی‌توجه نبوده و اقدام کرده است.فرجی‌راد با بیان اینکه نتیجه دیروز شورای امنیت به بهبود روابط ایران و شورای امنیت کمک خواهد کرد، خاطرنشان کرد: سیاست بین‌المللی همیشه به یک روال نیست و از فراز و نشیب برخودار است. یک زمان شورای امنیت بر ایران فشار بسیار وارد می‌کرد اما همین شورای امنیت با قطع‌نامه 2231 بر برنجام صحه گذاشت و قطع‌نامه‌های تحریمی خود را لغو کرد. او یادآور شد: من فکر می‌کنم نتیجه نشست شورای امنیت، نتیجه مثبتی داشت و می‌تواند به تدریج در بهبود دیدگاه ایران نسبت به شورای امنیت کمک کند.


موگرینی: خواستار تحریم ایران نیستیم
اما در همان روزی که شورای امنیت سازمان ملل در یک نشست به بررسی آزمایشات موشکی ایران پرداخت، وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا نیز در نشست شورای روابط خارجی، موضوع آزمایش‌های موشکی اخیر ایران را در کنار دیگر مسائل داخلی و بین‌المللی مورد بررسی قرار دادند. فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از پایان این نشست به خبرنگاران گفت: ما با وزیران امور خارجه درباره اینکه در کدام زمینه‌ها و حوزه‌ها با ایران تعامل مجدد برقرار کنیم و روابط کامل خود را با این کشور از سر بگیریم، گفت‌وگو کردیم. وی در ادامه با اشاره به آزمایش‌های موشکی اخیر ایران تاکید کرد که این آزمایشات نقض توافق هسته‌ای نبوده است، هر چند می‌تواند به افزایش تنش‌ها در منطقه کمک کند.
موگرینی تصریح کرد: هیچ یک از اعضای اتحادیه اروپا خواستار تحریم ایران به دلیل آزمایش‌های موشکی‌اش نشده‌اند.
 
ا خبار سیاسی  -  همدلی

    ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

    ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------