تفاوت بلوک سبک هبلکس و بلوکهای سیمانی و مزیت های بلوک هبلکس
- مجموعه: اخبار علمی و آموزشی
- تاریخ انتشار : یکشنبه, 02 شهریور 1399 12:06

بلوک سبک هبلکس
مزایای استفاده از انواع بلوک سبک هبلکس در ساختمان
بلوک سبک هبلکس یکی از انواع بلوکهای بتنی مدرنی میباشد که ظاهری شبیه بلوک های سیمانی داشته و امروزه به عنوان مصالح ساختمانی در ساخت و ساز بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع بلوک سبک هبلکس نوعی بتن متخلخل است. این بلوکها به دلیل داشتن تخلخل مناسب و قابلیت جذب پایین آب در مقایسه با بلوکهای سیمانی بسیار سبک بوده و وزن کمی داشته که در نهایت موجب کم شدن وزن سازه میشود.
همچنین مقاومت فشاری بالایی دارد و یک عایق خوب در مقابل هدایت حرارت، شدت صوت و صدا، آتش و... نیز میباشد. یکی دیگر از دلایل استفاده روزافزون از بلوک هبلکس در ساخت و ساز ابعاد بزرگتر این بلوکها نسبت به سایر مصالح مانند بلوکهای سیمانی سنتی میباشد. اگر از آن دسته افرادی هستید که به مباحث مربوط به مصالح ساختمانی مدرن و بلوکهای فوق سبک و ضد آب علاقه دارید، پیشنهاد میکنیم این مطلب را تا به انتها مطالعه کنید.
انواع بلوک سبک چیست؟
بلوک سبک با نام جهانی Hoblex AAC اولین بار توسط مهندسان سوئدی برای جایگزین نمودن به جای چوب در ساخت ساختمان و همچنین برای حفظ منابع طبیعی ساخته شد و مورد استفاده قرار گرفت. با وجود اینکه انواع بلوکهای سبک و هبلکس از حدود 70 سال پیش در سوئد ساخته شده است و چند سالی است که از این بلوکها در ساختمان سازی در ایران نیز استفاده می شود اما همچنان آگاهی زیادی از مزیت استفاده از این نوع بلوکها نسبت به بلوکهای سنتی وجود ندارد.
مزیت مهم بلوک سبک که موجب شده تا جایگزین آجر و بلوکهای سنتی سیمانی شود، این است که بلوکهای سبک با مدرنترین دستگاههای تکنولوژی در خط تولید مصالح ساختمانی ساخته میشوند. یکی از انواع بلوکهای سبک بلوک هبلکس است که حاصل تخلخل بتن به کمک حبابهای هوا میباشد. در حال حاضر بلوکهای سبک و هبلکس جزو مصالح ساختمانی کاربردی و بهصرفه به شمار میروند.
مقایسه بلوکهای ساختمانی سیمانی و بلوک سبک هبلکس
انواع بلوکهای ساختمانی جزو مصالح مهم ساخت و ساز هستند. بلوکها نقش موثری در تعیین مقاومت ساختمان نداشته و به عنوان نوعی پُرکننده در نما، پر کردن فضای خالی بین تیرچهها، کارهای نازک کاری و بخشهای مختلف سازه استفاده میشوند. اگر چه گفته شد نقش موثر ندارند، اما با این وجود نیاز است تا بلوکها بتوانند فشار بتن ریزی، دیوارها و... را تحمل کنند. بلوکها انواع متنوعی دارند؛ از جمله شامل بلوکهای سیمانی، بلوک سفالی، بلوک لیکا، بلوک هبلکس، بلوکهای پوکه معدنی و... میباشند. به طور معمول وزن یک بلوک معمولی حداقل 7 کیلوگرم بوده است که با روی کار آمدن بلوکهای سبک این وزن کاهش محسوسی یافت. کاهش وزن بلوک، وزن کلی ساختمان را کاهش میدهد.
در واقع با روی کار آمدن و استفاده از بلوک سبک هبلکس به عنوان نمونهای از بلوکهای مدرن، حذف تدریجی بلوکهای سیمانی سنتی شروع شد و عیب انواع دیگر بلوکها برای معماران مشخص شده است. انواع بلوکهای هبلکس با روشهای پیشرفته و تکنولوژیک، بر پایه سیلیس که یک ماده غیر قابل اشتعال است، در کارخانهها ساخته شده و کاربرد راحتتری نسبت به بلوکهای سنتی سیمانی و دستساز دارند.
این بلوکها در هر فضایی که نصب شوند میتوانند نقش یک عایق را داشته باشند. البته در حالتی که از ملات ماسه و سیمان برای چسباندن بلوکهای هبلکس استفاده نشود. چرا که ملات ماسه و سیمان از عایق بودن این بلوکها کم میکند. رفع این مشکل و حفظ عایق بودن بلوکهای هبلکس با استفاده از چسب بلوک صورت گرفته است. این چسب بر پایه سیمان، پلیمر و مواد شیمیایی مخصوص تهیه شده است و چسبندگی آن بسیار بالا بوده و غیر قابل اشتعال است.
تفاوت کلی مشخصات فنی بلوکهای هبلکس با بلوکهای ساختمانی سیمانی به شرح جدول زیر میباشد:
شرح | واحد | بلوکهای هبلکس | بلوکهای سیمانی |
وزن مخصوص | km/m3 | 500 | 1300 |
مقاومت فشاری | N/mm2 | 3.5 | 8 |
ضریب هدایت حرارتی | htc | 0.12 | 1 |
کاهش شدت صوت | db | 45 | 25 |
مقاومت آتش بادی | hr | 6 | 3 |
مزایا و ویژگیهای بارز بلوک هبلکس

انواع بلوک سبک هبلکس
بلوکهای مدرن هبلکس ویژگیهای قابل توجه بسیار زیادی دارند که شامل موارد زیر میباشد و در ادامه به تفکیک از هر مورد صحبت میشود:
وزن پایین بلوکهای هبلکس: یکی از مهمترین مزیتهای بلوکهای هبلکس وزن پایین آن نسبت به آجر و بلوکهای سیمانی مخصوص دیوارچینی میباشد. یک قطعه بلوک هبلکس ابعادی معادل 20×25×60 دارد. این ابعاد حدود 45 آجر حجم داشته اما وزن آن حدود یک چهارم این تعداد میباشد.
دانسیته و مقاومت در برابر زلزله: ساختمانها و سازههای سبک در مقابل زلزله و زمین لرزه پایداری و مقاومت بالایی دارند. یکی از دلایل آن وزن ساختمان است که به دلیل استفاده از بلوک سبک وزن کمی داشته و در نهایت مقاومت ساختمان در مقابل زلزله بالاتر است. دانسیته هبلکس در حالت خشک حدود 4.5 برابر کمتر و سبکتر از آجر است، اما مقاومتی حدود 100 برابر بیشتر دارد.
عایق حرارتی و گرما در بلوکهای هبلکس: بلوکهای هبلکس به لحاظ ویژگی خاصی که دارند دارای قابلیت عایق نسبت به حرارت میباشند. علاوه بر آن دارای قابلیت عایق نسبت به سرما و صدا نیز هستند.
عایق آتشسوزی بلوکهای هبلکس: این بلوکها حرارت را با سرعت بسیار پایینی انتقال میدهند. استفاده از سیلیس در ساخت این بلوکها موجب شده تا حالت نسوز داشته باشند. در زمان حریق در ساختمانی که در ساخت سازه آن از بلوکهای هبلکس استفاده شده است، انتقال حرارت و شعله آتش به نقاط دیگر به کندی و با شدت کم صورت میگیرد.
جلوگیری از سرایت آتش از مهمترین مزایای هبلکس میباشد. خاموش نمودن حریق یک فضای بسته حتی به کمک یک کپسول آتش نشانی نیز امکانپذیر است. در فضاهای بزرگتری که از بلوکهای هبلکس با خاصیت عدم انتقال آتش استفاده شده باشد تا رسیدن نیروی آتشنشانی و مهار حریق، میزان عایق بودن دیوارها بسیار تاثیرگذار است. به صورتی که مقدار گرمای منتقل شده به اتاقهای مجاور به حدی کم است که امکان آتشسوزی صفر است. استفاده از این بلوکها برای محفوظ ماندن کتابخانههای کتابهای نفیس و گران قیمت بسیار ضروری بوده و توصیه کارشناسان ساخت سازه است.
هبلکس عایق رطوبت: از دیگر مزیتهای مهم هبلکس عایق رطوبت بودن آن است. به دلیل ساختار متخلخل امکان نفوذ رطوبت به ویژه در مناطق آب و هوایی مرطوب و با بارانهای شدید تقریبا صفر است.
صرفه جویی در سرعت کار: برخلاف وزن پایین، ابعاد بلوکهای هبلکس 20×25×60 و بزرگ است. دیوارچینی با آن نیاز به استاد کار نداشته و یک کارگر معمولی روزمزد هم میتواند با هبلکس دیوارچینی داشته باشد. حمل و جا به جایی هبلکس به خاطر وزن پایینی که دارد سریع انجام شده و سرعت عمل کارگران در انتقال این نوع بلوک بالا خواهد بود.
هزینه های ساخت و ساز بلوک سبک هبلکس: به دلیل ابعاد بزرگ در مقایسه با آجر و بلوکهای سیمانی به تعداد بسیار کمتری از بلوک هبلکس نیاز است. همچنین در قیاس با هزینه تمام شده کارگر، انتقال و جا به جایی و دیوارچینی نسبت به مصالح ساختمانی سنتی هزینه کمتری دارد.
چسب بلوک و نحوه چسباندن هبلکس
چسب بلوک هبلکس پودری و دارای ترکیبات شیمیایی مخصوص است که آماده مصرف بوده و در ترکیب با آب قابلیت چسبندگی پیدا میکند. طریقه مصرف به این صورت است که به میزان یک چهارم حجم پودر نیاز به آب داشته و بعد از ترکیب، خمیری با چسبندگی بالا به دست میآید و به کمک شانه مخصوص یا ماله به ضخامت ۲ تا ۳ میلی متر روی بلوکهای سبک کشیده شده تا با یک فشار سطحی به یکدیگر بچسبند.
این چسب مخصوص بلوک مقاومت بسیار بالایی دارد و بلوکها از همدیگر و از سطحی که بر روی آن نصب شدهاند، جدا نمیشوند. در واقع این چسب مقاومت بلوک را بسیار بالا میبرد. این چسب مخصوص بلوک نصب و استفاده راحت، چسبندگی زیاد، مقاومت بالا و خاصیت عایق دارد. همچنین بر خلاف ملات وزنی برای افزودن بار اضافه به سازه ندارد و این مهمترین مزیت نسبت به استفاده از ملات است. با استفاده از چسب بلوک نیازی به استفاده از ملات ساخته شده از ماسه و سیمان که وزن بالایی دارد، نیست. همچنین نیروی کاری کمتری احتیاج داشته، در نتیجه مجموع هزینهها بسیار کاهش مییابد و استفاده از آن مقرون به صرفه است.

استفاده از بلوک سبک هبلکس در ساختمان
کلام آخر
دلیل اصلی ساخت بلوک سبک هبلکس رسیدن به محصولی با وزن سبک و ابعاد مناسب بوده است. این دو ویژگی سرعت کار را در زمان ساختمانسازی بالا میبرد و همچنین موجب به وجود آمدن خاصیت عایق نسبت به حرارت و صدا در آن میشود. به صورتی که حرارت و صدا به سختی از این بلوکها عبور مینماید.
بلوک هبلکس دارای استحکام و پایداری بالا نیز میباشد. هبلکس را در ساختمانسازی بهعنوان جایگزین آجر و بلوک سیمانی استفاده میکنند. در واقع هبلکس یک نوعی از بتن سبک دارای تخلخل است که وزن چندانی ندارد.
سبک بودن این نوع بلوک باعث کاهش مقاومت آن نشده، بلکه دارای استحکام قابل توجهی برای ساختن خانههای مستحکم است. یکی از مزایای اقتصادی استفاده از بلوک هبلکس راحتی و سهولت در جابه جایی و حمل بوده که باعث افزایش سرعت در دیوارچینی و انجام کار شده و سازه نهایی نیز محکم، بادوام و پایدار است. از طرفی ساختمانهای ساخته شده با هبلکس در هنگام وقوع حریق و آتشسوزی جان و مال ساکنین ساختمان را به خوبی حفظ نموده و خسارت جانی و خسارت مادی به کمترین میزان ممکن خواهد رسید.