فرآیند روغنکشی از انواع دانههای روغنی
- مجموعه: اخبار اجتماعی
- تاریخ انتشار : چهارشنبه, 12 آذر 1399 12:48

فرآیند روغنکشی از انواع دانههای روغنی
دانههای روغنی خواص زیادی برای بدن دارند و از طرفی میتوان آنها را هم به صورت خام استفاده کرد و از خواصش بهرهمند شد و هم پس از روغنگیری از روغن آن استفاده کرد.
از دانههای روغنی با دستگاههای روغنگیری ایران کلدپرسینگ، روغنی با کیفیت و کاملا خالص برایتان تولید میکند. روغنهای ارگانیک و سالم در کنار پروتئینها و کربوهیدراتها از عناصر اصلی یک رژیم غذایی ایدهآل و مناسب محسوب میشوند، دستگاههای روغنگیری ایران کلد پرسینگ در فرآیند روغنگیری از دانههای روغنی تمام خواص و مواد مقوی آن را حفظ میکند. از طرفی عطاری آنلاین ویترینفود به عنوان یک مرکز فروش دانههای روغنی نیز محسوب میشود که روغنهای ارگانیک و سالم را از طریق وبسایت در اختیار مشتریان قرار میدهد.
روغن گیری با روش پرس
استخراج روغن از دانه های روغنی با دستگاه روغنگیری به روش پرس، با وارد کردن فشار مکانیکی به دانهها انجام میشود. پرس کردن دانه های روغنی براساس دمای روغن هنگام روغن کشی به دو روش گرم و سرد انجام میشود. اساس هر دو روش سرد و گرم اعمال فشار در دستگاه روغن گیری بوده و این فشار معمولا توسط یک محور حلزونی شکل که توسط که در داخل یک استوانه ثابت در حال گردش است به وجود میآید.
روش پرس سرد (cold press)
روش پرس سرد با دستگاه روغنگیری روشی است که در طول استخراج، دمای روغن و دانه هم دما با محیط بوده و از حدود 50 درجه سلسیوس بیشتر نمیشود. به همین دلیل روغن کمتری از دانه خارج میشود و معمولا باقیمانده روغن در تفاله خروجی از پرس، بین 15 تا 20 درصد خواهد بود.
روش پرس گرم (hot press)
در روش پرس گرم دمای دستگاه روغن گیری و مراحل آمادهسازی، بسته به نوع دانه روغنی به منظور استخراج بیشتر روغن از دانه تا حدود 70 درجه سلسیوس افزایش مییابد. روغن باقیمانده در تفاله خروجی از این دستگاه کمتر از 10 درصد است. معمولا روی دستگاه چندین محل برای گردش آب و بخار وجود دارد تا دمای استخراج شده توسط آنها تنظیم شود. دمای فرآیند برای هر نوع دانه بستگی به تحمل حرارتی آن، متفاوت و بین 60 تا 100 درجه سلسیوس است. مقدار روغن استخراج شده در این روش در مقایسه با دانههای مشابه بیشتر بوده لذا از نظر اقتصادی منفعت بیشتری نیز خواهد داشت و برای پخت و پز هم مناسب خواهد بود.

مراحل روغن گیری به روش پرس
مراحل روغن گیری به روش پرس
1. انتخاب دانه روغنی
2. بوجاری
دانههای روغنی پس از برداشت و جدا شدن از بوته دارای مقداری ناخالصی مثل باقیمانده گیاهی، شاخ و برگ، خاک، سنگ و احتمالا قطعات فلزی به همراه دانه هستند که باید از آن جدا شود. به این عملیات جداسازی، بوجاری گفته میشود. دستگاه بوجاری دارای یک صفحه الک با سوراخهای زیادی است که عملیات جداسازی این ضایعات از دانه های روغنی را انجام میدهد.
3. پوستگیری
پوستگیری در مورد دانههایی انجام میشود که پوست آنها به راحتی قابل جداشدن باشد و در فرآیند روغن کشی مزاحمت ایجاد کند. مثل دانه های روغنی آفتابگردان یا بادام زمینی.
4. پرک کردن
برای تسهیل استخراج روغن در فرآیند روغن گیری، دانه های روغنی را ابتدا به صورت پرک درمیآورند و بدین ترتیب ضخامت دانه را برای استخراج کاهش میدهند. این کار در صنعت توسط دستگاهی به نام آسیاب انجام میشود.
5. پختن
پختن دانه های روغنی با هدف جدا شدن بیشتر و راحتتر قطرات روغن موجود در بافت دانه از دانه است. به همین دلیل با پختن دانه بازده عملیات روغن کشی افزایش یافته و باقیمانده روغن در کنجاله خروجی کمتر خواهد بود. پختن دانه های روغنی همچنین باعث کاهش ویسکوزیته روغن و تسهیل استخراج آن و غیرفعال شدن آنزیم لیپاز میشود.
6. صاف کردن
7. بستهبندی
روغن گیری با دستگاه روغن گیری به روش پرس سرد، نیاز به تصفیه ندارد و میتوان آن را مستقیم بستهبندی کرد. در این مرحله اولین چیزی که باید رعایت شود این است که محیط بستهبندی کاملا بهداشتی باشد و افرادی که در تماس مستقیم با محصول قرار دارند نکات بهداشتی را کاملا رعایت نمایند.
روغن گیری به روش حلال
استخراج روغن از دانههای روغنی به دو روش مکانیکی و شیمیایی انجام میشود. اساس روش شیمیایی، انحلال روغن دانه، در یک حلال شیمیایی است. زیرا روغن که یک ماده غیرقطبی است به حل شدن در یک حلال غیرقطبی تمایل بیشتری دارد. معروفترین و پرکاربردترین حالل غیرقطبی در صنعت روغن کشی، نرمال هگزان است. اساس کار در این روش بر این مبنا است که دانه روغنی پس از بوجاری و پوستگیری تبدیل به پرک شده و سپس حلال روی آن ریخته میشود. حلال روغن را از پرک استخراج میکند.

روغن گیری به روش حلال
مراحل روغن گیری به روش حلال
1. انتخاب دانه های روغنی
2. بوجاری
3. پوستگیری
4. پرک کردن
5. استخراج روغن
به طور کلی از هر حلال غیرقطبی آلی برای استخراج روغن میتوان استفاده کرد. اما برای جداسازی راحتتر بعدی آن از روغن، لازم است که اختلاف نقطه جوش قابل توجهی بین حلال و روغن وجود داشته باشد. نرمال هگزان حلال مناسبی برای این عمل بوده و دارای نقطه جوش 65 تا70 درجه سلسیوس است و به علت پایین بودن نقطه جوش به راحتی از روغن جدا میشود.
6. بازیابی حلال از میسلا
حلال و روغن دارای اختلاف زیادی در نقطه جوش هستند. هرگاه یک مخلوط با اختلاف در نقطه جوش در دسترس باشد به راحتی با گرم کردن در نقطه جوشش (تبخیر) و دوباره سرد کردن (میعان) قابل جدا شدن هستند. لذا میسلا با استفاده از تکنیک تبخیر حلال با بخار آب و تحت شرایط خلاء از روغن حلالزدایی میشود.
7. ذخیرهسازی
روغنی که با حلال استخراج شده است بعد از گذراندن مراحل تصفیه میتواند مورد استفاده قرار گیرد. لذا برای نگهداری و انتقال به واحدهای تصفیهکننده روغن باید در مخازنی جمعآوری و نگهداری شود.
8. بازسازی حلال از کنجاله.
فرآیند تصفیه روغن در روغن گیری از دانههای روغنی
این فرآیند شامل:
1. مراحل صمغگیری با هدف جدا کردن صمغها و فسفاتیدها از روغن خام انجام میشود.
2. خنثیسازی با هدف آزادسازی اسیدهای چرب از زمان برداشت و زمان نگهداری روغن انجام میشود.
3. بیرنگ کردن، فرآیندی است که با هدف جداسازی ترکیبات رنگدهنده، فلزات سنگین، باقی مانده سنگها و دیگر ناخالصیها انجام میشود.
4. پست بلیچ با هدف حذف فلزات سنگین موجود در روغن انجام میشود.
5. بیبو کردن، فرآیندی است که با هدف جداسازی چربیهایی خامی که دارای بوی نامطلوب هستند انجام میشود.
6. هیدروژناسیون
7. زمستانه کردن با هدف جلوگیری از کدر شدن روغن انجام میشود.
خرید دستگاه روغن گیری
شرکت ماشینسازی اطلس ( ایران کلدپرسینگ ) اولین تولیدکننده دستگاههای روغن کشی از دانه های روغنی در ایران و خاورمیانه و بزرگترین تامینکننده دستگاه با فروش بیش از ۵۰۰۰ دستگاه صرفا در ایران و همچنین صادرات گسترده به ۵ قاره و ۳۰ کشور میباشد که موفق به دریافت تاییدیه CE اروپا و IAPMO آمریکا شده است و همین امر موجب تسهیل درآمدزایی برای ایرانیان خارج از کشور نیز گردیده است. هدف این کمپانی رواج دادن روشهای تولید به مصرف مواد غذایی در حضور مشتری و سالمسازی فرهنگ غذایی است.
عطاری آنلاین ویترینفود
عطاری آنلاین ویترینفود، مرکز فروش دانههای روغنی، مواد غذایی و گیاهان دارویی است که به دلیل قیمتهای منحصر به فرد و مناسباش یکهتاز در این بازار جلو میرود.