نسبت مهم برای پیروزی کاندیداها



اخبار,اخبار انتخابات , انتخابات مجلس دهم

 در قانون انتخابات، تعداد کاندیداهای هر حوزه انتخابیه به نسبت جمعیت آن حوزه تعیین می‌شود. با این همه برخی حوزه‌های انتخابیه وجود دارند که این نسبت در آن‌ها رعایت نشده است.

 

فارغ از نیازی که به بازنگری در تعداد نمایندگان حوزه‌های انتخابیه وجود دارد، تعداد صندلی‌های هر حوزه انتخابیه در مجلس در کنار کاندیداهای آن در هر حوزه می‌تواند شانس نامزدهای انتخاباتی را نسبت به حوزه‌های دیگر بیشتر یا کمتر کند. بررسی نسبت تعداد صندلی‌های حوزه‌های انتخابیه در مجلس در کنار جمعیت آن حوزه و نیز تعداد کاندیداهای حوزه‌ها می‌تواند چشم‌اندازی از شانس چهره‌ها و گروه‌های سیاسی برای پیروزی در هر حوزه را نشان دهد.

 

در مجلس نهم استان مرکزی با 1413959 نفر جمعیت 7 نماینده را به عنوان وکلای مردم این استان به عرصه تقنین فرستاده و این در حالی است که استان قم با 1151672 نفر جمعیت و با وجود اهمیتی که این استان مذهبی در کشور دارد تنها 3 نماینده را بر کرسی های مجلس نشانده است. همچنین استان البرز با 2412510 نفر جمعیت دارای 3 نماینده در بهارستان بوده و استان اصفهان با 4815863 نفر جمعیت 19 نماینده را به نهاد قانونگذاری کشور فرستاده است. این در حالی است که شهری مثل آبادان در استان خوزستان به تنهایی 3 نماینده در مجلس دارد که البته این تعداد نیز بیشتر به دلیل اهمیت این شهر بوده و نسبتی با جمعیت آن نشان نمی‌دهد.

 

این نسبت‌ها در تخصیص سهم معرفی نماینده به مجلس شورای اسلامی تلنگری است برای مسئولان مربوطه که قانون انتخابات کشور نیاز به بازنگری جدی دارد و اهمیت این موضوع زمانی شدت می‌یابد که برخی از این حوزه‌های انتخابیه با وجود مشکلات اقلیمی و محرومیت‌هایی که با آن دست و پنجه نرم می کنند نمی‌توانند با این تعداد نماینده از حقوق مردم بومی این مناطق دفاع کنند. البته ناگفته نماند که با چنین چینشی برای حضور کاندیداهای هر حوزه انتخابیه احتمال رقابت تنگاتنگ و شدیدتر بین احزاب سیاسی و امکان اجحاف در حق برخی از گروه‌های سیاسی نیز شدت می‌یابد.


مجلس شورای اسلامی جایی برای شوخی نیست
دخیل‌عباس زارع‌زاده‌مهریزی عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس نهم در مورد عدم تناسب بین تعداد نمایندگان مجلس هر حوزه انتخابیه با جمعیت آن منطقه به «ابتکار» گفت: این مهم در مجلس نهم مطرح شد و در کمیسیون ما هم فراوان در مورد ضرورت تغییر در این بخش از قانون انتخابات بحث شد به این صورت که قرار بود که ما بر مبنای سرانه جمعیت و گستردگی حوزه انتخابیه اصلاحاتی را در این قانون انجام دهیم به این صورت که در حوزه‌هایی که در تعداد نمایندگان کمبود احساس می‌شود،

 

تعداد را افزایش دهیم و حوزه‌هایی که بالای ظرفیت نماینده در مجلس دارد در این تعداد تعدیل صورت بگیرد ولی به نتیجه نرسید و در این دوره موفق به انجام این کار نشدیم و امیدوارم که در دوره‌های بعد این بخش از قانون انتخابات اصلاح شود. وی در اشاره به افزایش تعداد کاندیداهای انتخاباتی برای حضور در انتخابات مجلس دهم در حوزه‌های انتخابیه افزود: البته این دوره از انتخابات نیز یک حالت استثناء به خود گرفته است و به دلیل وجود برنامه های پشت پرده تعداد کاندیداهای هر کدام از احزاب افزایش یافته چراکه احساس می‌کنند تعدادی ممکن است در تعیین صلاحیت‌ها رد شوند به هر حال این حوزه انتخابیه‌ها تعداد کاندیداها را افزایش داده‌اند که بتوانند بر اساس نتیجه آن تصمیم بگیرند.

 

عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس در انتقاد به افراد غیرمتخصص به این دوره از انتخابات مجلس یادآورشد: در قانون شرایطی که در مورد نحوه کاندیداتوری افراد در نظر گرفته شده تا حدودی باز است به این معنا که وقتی شرط مدرک تحصیلی برای کاندیدا شدن در انتخابات مجلس کارشناسی ارشد در نظر گرفته است و سایر شرایط هم بسیار ساده است هر فردی این احساس را دارد که می‌تواند به عرصه رقابت برای ورود به پارلمان داوطلب شود و با این روش برای مطرح شدن یا محک زدن خود در عرصه سیاست اقدام کند. البته تعدادی از کاندیداها هم تلاش می‌کنند که حتما رای بیاورند. نماینده ابرکوه، بافق، بهاباد، خاتم و مهریز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به طور قطع شرایط برای ورود افراد به پارلمان باید سخت‌تر شود، تصریح کرد: هم‌اکنون در کشور تعداد زیادی افرادی که دارای مدرک دکترا هستند، وجود دارند بنابراین بهتر است اشل کاندیداتوری مجلس روی مدرک دکترا برده شده که خودبه‌خود باعث شود شرایط تعیین شده برای ورود به مجلس، با نگاه ویژه‌تر راه را برای ورود افراد متخصص به عرصه تقنین هموار سازد چراکه مجلس شورای اسلامی جایی برای شوخی نیست و محلی برای اندیشه، قانون و قانونگذاری است.


بی‌عدالتی برای تخصیص سهم معرفی کاندیداهای انتخاباتی در حوزه‌های انتخابیه
جلال جلالی‌زاده کارشناس سیاسی قانون انتخابات با بیان اینکه قانون انتخابات نیاز به بازنگری جدی دارد به «ابتکار» گفت: به طور کل چه در مورد نحوه تبلیغات و تعداد کاندیداها و روندی که هیات‌های نظارت و شورای نگهبان بر رد یا تایید صلاحیت‌ها دارند چه در تعداد نمایندگان مجلس در حوزه‌های انتخابیه لازم است که یک تحولی ایجاد شود و قانون جدیدی متناسب با نیاز حوزه های انتخابیه مختلف ایجاد شود. وی افزود: هم‌اکنون حوزه انتخابیه‌ای که ما در آن هستیم همراه با سه شهرستان و یک مرکز استان و حدود 650 روستا در استان کرمانشاه یک منطقه بسیار وسیع بوده که تنها دو نماینده در مجلس دارد. ضمن‌اینکه برای معرفی کاندیداهای مختلف با توجه به وسعت این حوزه انتخابیه اگر یک کاندیدا بخواهد که برای حضور در انتخابات تبلیغات کند حداقل 15 تا 20 روز زمان نیاز دارد که به همه این مناطق سر بزند و این در حالی است که تنها هفت روز برای تبلیغات فرصت دارد.

 

نماینده اسبق اهل سنت مردم سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس ششم تاکید کرد: به نظر من مجلس در مورد معرفی نمایندگان حوزه‌های انتخابیه در ایام تبلیغات باید طرح یا لایحه جدیدی ارائه دهد که تناسب لازم در بین همه اجزا و مولفه‌های انتخابات برقرار شود در عین حال اینکه به بعضی از حوزه‌ها هم ظلم نشود و هم این که مردم بتوانند از وجود حداقل مدافع در مجلس برخوردار باشند و بعضی از شهرها نمایندگان بیشتر و بعضی از شهرها نمایندگان کمتری داشته باشند یک نوع بی‌عدالتی است که برای رفع آن نیاز به بازنگری در قانون انتخابات دارد. این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در مورد سهم هر یک از گروه‌های سیاسی برای حضور در عرصه تقنین کشور یادآورشد: به هر صورت گروه‌های سیاسی و احزاب در این مورد با یک ضعف روبرو هستند و این در حالی است که رابطه بین پارلمان و احزاب از اهمیت بسزایی برخوردار است چراکه این دو لازم و ملزوم یکدیگر هستند و امکان ندارد که ما در پارلمان باشیم اما از نظر وابستگی حزبی از پایه‌ها و جایگاه مستحکمی برخوردار نباشیم در این مورد هم لازم است که فعالیت احزاب در انتخابات مجلس اصلاح شود چراکه نمی‌توان در حوزه‌های انتخابیه به صورت سنتی یا قبیله‌ای انتخابات را برگزار کرد. جلالی‌زاده اظهارکرد: برای معرفی کاندیدا در یک حوزه انتخابیه ضروری است که در مورد کاندیداها همه معتمدین و شوراها و افراد مقبول مردم و نهادها و ارگان‌های مربوطه اظهارنظر کنند چراکه هم‌اکنون رفتار کاندیداها در جمع کردن آراء از حالت انتخاباتی به حالت تکدی‌گری تبدیل شده است و تا زمانی که احزاب پاسخگوی مردم در معرفی کاندیداها نباشند و کاندیداها به صورت مستقل و سنتی وارد عرصه انتخابات شوند این مشکلات همچنان وجود داشته و مردم هم رغبتی به عضویت در احزاب نخواهند داشت.


اخبار انتخابات  مجلس  - ابتکار 

----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------

Makan Inc.| All Rights Reserved - © 2013 - 2024