83 از 78 بزرگتر است



 اخبارانتخابات ,خبرهای انتخابات,انتخابات مجلس


83 از 78 بزرگتر است؛
پیروزی اصلاح‌طلبان در کشور با رکوردزنی عارف در تهران

علت شکست اصولگرایان: دفع حداکثری و جذب حداقلی.

 بخش مهمی از پرونده انتخابات مجلس و خبرگان رهبری روز گذشته بسته شد.در انتخابات مجلس با اعلام نتیجه نهایی اعلام شده در حوزه انتخابیه تهران،دکتر محمدرضا عارف سرلیست اصلاح طلبان با 1,608,926 رای نفر اول تهران شد.تاکنون در ادوار مختلف انتخابات مجلس بعد از اعلام رسمی نهادهای اجرایی و نظارتی این میزان آرا سابقه نداشته است.علاوه بر رئیس شورای عالی سیاست گذاری انتخاباتی اصلاح‌طلبان 29 نفر لیست امید هم حائز اکثریت آرا شدند و به مجلس دهم راه یافتند.رای آوری تمامی کل لیست امید در تهران باعث شگفتی تحلیل گران سیاسی شده است.

 

هر چند افرادی مانند جعفر شجونی در توهیننی آشکار به مردم تهران علت شکست اصولگرایان را ضد انقلاب بودن مردم پایتخت دانست اما چهره‌های اصولگرایی مانند حشمت‌الله فلاحت‌پیشه که خود در این دوره از انتخابات از حوزه کرمانشاه کاندیدا شد و توانست رای مردم را به دست بیاورد معتقد است «علت اصلی شکست اصولگرایان در تهران مصادره «نام» اصولگرایی توسط افرادی خاص بود و حتی در شهرستان ها نیز این اتفاق روی داد».

دکتر عارف که ریاست شورای عالی سیاست گذاری انتخاباتی اصلاح طلبان را بر عهده دارد و در این انتخابات سرلیست ائتلاف اصلاح طلبان و حامیان دولت بود توانست 1,608,926 رای را از آن خود کند که این میزان رای بسیار خیره کننده بود.میزان مشارکت در تهران 50 درصد اعلام شد و در کل کشور 62 درصد.در انتخابات خبرگان نیز 15 نفر لیست خبرگان مردم با محوریت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی برنده انتخابات تهران شد و آیت الله احمد جنتی در رتبه شانزدهم قرار گرفت.دو روحانی سرشناس یعنی آیت الله یزدی و آیت الله مصباح یزدی نتوانستند از مردم رای لازم برای ورود به مجلس خبرگان اخذ کنند.آیت الله یزدی هم اکنون رئیس مجلس خبرگان رهبری است.

طبق نتایج به دست آمده از 290 کرسی مجلس دهم، 83 کرسی به اصلاح‌طلبان، 78 کرسی به اصولگرایان، 60 کرسی به مستقلین و 5 کرسی به اقلیت‌های دینی اختصاص یافت و تکلیف 64 کرسی باقی‌مانده در مرحله دوم مشخص می‌شود.

هیچ یک از لیستهای انتخاباتی در حوزه تهران غیر از لیست امید نتوانستند مورد اقبال مردم قرار بگیرند.به دیگر سخن اگر برخی چهره های میانه رو در لیست امید قرار نمی گرفتند احتمال پیروزی آنها محتمل به نظر نمی رسید چه آنکه لیست صدای ملت نیز نتوانست کاندیداهای غیر مشترک با لیست امید را به مجلس روانه کند.با این حال همگرایی شکل گرفته در این کمپین انتخاباتی و با محوریت دکتر عارف توانست اقبال عمومی جامعه را به لیست امید معطوف کند.

رئیس بنیاد امید ایرانیان در پیام خود که بعد از اعلام نتیجه نهایی انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه تهران منتشر کرد از تمامی بزرگان و عزیزانی که با نگاه به آینده روشن و پر امید، اقدام به تشویق مردم و جوانان به خصوص اعلام حمایت از لیست "امید" کردند.

در ایام انتخابات مجلس نقش آفرینی برخی از بزرگان جریان اصلاح‌طلب همچون سید محمد خاتمی در اعلام حمایت از لیست امید به افزایش شور و نشاط انتخاباتی بویژه در بدنه جوان این جریان سیاسی انجامید.

دکتر عارف باصدور پیامی ضمن قدردانی از حضور پر شور مردم در دهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی از همراهان خود در "لیست امید" خواست تا رفتار درچارچوب قانون و اخلاق، گفتار بر مدار صداقت و تصمیم بر مبنای عقلانیت را سرلوحه تمام تصمیمات و اقدامات خود قرار دهند.

به گزارش امیدنامه،متن این پیام به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم
یا محول الحول و الاحوال
ملت بزرگ ایران اسلامی،روز دیگری از تقویم را تبدیل به حماسه کردند. از 7 اسفند 1394 در تاریخ سیاسی این سرزمین به نام حماسه حضور و "بلوغ سیاسی" ملت یاد خواهد شد. حماسه شور و شعور مردم و تبلور مجدد اقتدار و عظمت جمهوری اسلامی ایران . پیروز این حماسه، تمامی مردمان ایران زمین هستند، همه مردم آگاه ، غیرتمند و وفادار به آرمانها و ارزشهای انقلاب که با درک شرایط حساس داخلی و بین­المللی، با تمام وجود دل در گرو عزت و سربلندی ایران سرافراز دارند.

به روح بلند رهبر فقید انقلاب و شهدای سربلند میهن درود می­فرستم و لازم می­دانم از تمام کسانی که زمینه ساز این حضور حماسه ساز و چشمگیر شدند قدردانی کنم. از مقام معظم رهبری که با رهنمودهای حکیمانه خود ، بخصوص دعوت از تمامی سلایق و تضمین سلامت انتخابات با "حق الناس" خواندن رای مردم ، باعث دلگرمی تمام بازیگران صحنه انتخابات شدند وهمچنین از کلیه نهادهای برگزار کننده انتخابات به ویژه دولت محترم و شورای محترم نگهبان کمال قدردانی را دارم. همچنین به طور ویژه از تمامی بزرگان و عزیزانی که با نگاه به آینده روشن و پر امید، اقدام به تشویق مردم و جوانان به خصوص اعلام حمایت از لیست "امید" کردند، تشکر می کنم. از جوانان عزیز که همچون سایر صحنه های حساس انقلاب بویژه انتخابات خرداد 92، نقش اصلی را در ایجاد این شور و شعور و خلق حماسه بر دوش کشیدند ، به طور خاص قدردانم که در ایام فاطمیه با حفظ حرمت ایام سوگواری بانوی بزرگ جهان اسلام، نشان دادند که خود پاسدار ارزش ها و حرمت ها هستند و ثابت کردند که نسل سوم و چهارم انقلاب ظرفیت بالای اعتماد نسل اول را دارند و هر قدم اعتماد و اعتقاد به توانمندی و تعهد ایشان، ده ها قدم از همدلی و همراهی و وفاداری به نظام مقدس جمهوری اسلامی را به دنبال دارد.

از  رسانه های  گروهی و اصحاب رسانه که در حماسه ۷ اسفند بسیار تاثیر گذار  بودند و باعث شور انتخاباتی شدند تشکر و قدردانی می کنم.

مطمئنا" رای شما مردم بزرگوار به اعضای لیست "امید" مسئولیت خطیری را متوجه ما می کند که باید دربرابر این وظیفه مهم و حساس به خوبی انجام وظیفه نمائیم. در این مقطع زمانی باید به رقابت های انتخاباتی پایان داد و ضمن تمکین به قانون تمام سعی و تلاش خود را به سرانجام رساندن وعده های داده شده به ملت بزرگوار معطوف کرد.

اینجانب و همراهانم در "لیست امید"  قدردان و وام دار همه مردم و جوانان عزیز هستیم و فراموش نخواهیم کرد که این شما بودید که با درک شرایط حساس و به خصوص با تحمل و گذشت از مشکلات، یکی از حساس ترین و پرشورترین انتخابات تاریخ کشور را با حفظ آرامش و خویشتن داری برگزار گردید.

ضمن آرزوی توفیق برای تمامی منتخبین مردم در مجلس شورای اسلامی از درگاه ایزد متعال، از ایشان تقاضا دارم، رفتار درچارچوب قانون و اخلاق،  گفتار بر مدار صداقت و تصمیم بر مبنای عقلانیت را سرلوحه تمام تصمیمات و اقدامات خود قرار دهند تا با همدلی و همزبانی همه کارگزاران نظام و با اتکا به توانمندی های موجود ، تحقق برنامه های پیشرفت و توسعه به ویژه رونق اقتصادی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی تسهیل و تسریع شود و مسیر تحقق چشم انداز ایرانی آباد و پیشرفته هموارتر گردد.
 
علت شکست اصولگرایان
اما شکست سنگین اصولگرایان در کارزار انتخاباتی علی رغم پیش بینی‌های زعمای این جریان سیاسی مبنی بر پیروزی مطلق اصولگرایان مورد کنکاش تحلیلگران سیاسی قرار گرفت.

حشمت الله فلاحت پیشه استاد دانشگاه و فعال سیاسی اصولگرا در این زمینه گفت : «علت اصلی شکست اصولگرایان در تهران مصادره «نام» اصولگرایی توسط افرادی خاص بود و حتی در شهرستان ها نیز این اتفاق روی داد.»

وی ادامه داد: «متاسفانه برخی «اصولگرایی» را به نام خود مصادره کرده اند و کل اصولگرایی را در خدمت سیاست های افراطی و تنگ نظرانه و در عین حال جذمی خود قرار داده اند که باعث شد خیلی از نیروهای اصولگرای ریشه دار در درون دایره تنگی که این افراد چیده بودند قرار نگیرند که نمود آن را در تهران و شهرستان ها شاهد بودیم.»


وی افزود: «متاسفانه این افراد معتقد بودند باید نظریات لیستی خود را به جامعه هم تحمیل کنند که این موضوع عامل اصلی شکست آنها بود و به جای آنکه نگاه تعاملی در حوزه نخبگی سیاسی داشته باشند، نگاه تحکمی داشتند و خیلی از افرادی که با روحیه مستقل خود تعریف اصیلی از اصولگرایی داشتند در دل تحکم های این مجموعه نگنجیدند و از فهرست آنها خارج شدند.»
این فعال سیاسی اصولگرا اظهار کرد: «بخشی از نیروهای اصیل اصولگرا که دارای شاخص های اعتدالی در موضع دینی و مخالفت با افراطی گری بوده و نگاه کلان نگر در حوزه سیاست داخلی و خارجی داشتند هرچند در لیست اصلاح طلبان قرار نگرفتند اما به صورت رسمی یا تلویحی مورد حمایت جریان رقیب اصولگرایان قرار گرفتند.»

وی ادامه داد: «لذا من معتقدم نتیجه این دوره از انتخابات شکست اصولگرایان در حفظ نیروهای اصیل خود و موفقیت رقبای اصولگرایان در یارگیری از نیروهای اصیل سیاسی کشور اعم از چپ و راست بود.»


فلاحت‌پیشه افزود: «در حوزه نخبگی سیاسی، اصلی که منجر به پیروزی می شود جذب حداکثری و دفع حداقلی است. اما فهرست اصولگرایان دفع حداکثری و جذب حداقلی داشت و در مقابل اصلاح طلبان جذب حداکثری داشتند.»

این استاد دانشگاه تصریح کرد: «با این وجود باید گفت کلیت مجلس آینده بهتر از مجلس نهم خواهد شد و کاندیداهایی که رای آوردند از ظرفیت سیاسی بالایی برخوردار هستند که به آنها اجازه می دهد علی رغم تنوع فکری، برای مسائل اساسی کشور نوعی همسویی را شکل دهند و این همسویی حتما باعث می شود مجلس آینده با چالش و افراط کمتری در دو حوزه تقنینی و نظارتی مواجه شود.»

فلاحت پیشه درباره آرایش سیاسی مجلس آینده گفت: «باید دید ترکیب آینده مجلس چطور خواهد بود. معمولا نامزدها در کسوت کاندیداتوری حمایت گروههای سیاسی مختلف و بعضا متفاوت را پذیرا می شوند چون اصل برای آنها رای آوری است، اما بعد از ورود به مجلس رفتارهای نمایندگی آنها با رفتارهای کاندیداتوری متفاوت می شود و باید دید در حوزه نمایندگی چه رفتاری را شکل خواهند داد.»

وی ادامه داد: «لذا در مجلس آینده جهت فکری نمایندگان مشخص می شود اما آنچه مشخص است اکنون در تهران اصلاح طلبان توانستند شرایط را به سوی خود شکل دهند و باید دید در مجلس که حوزه نخبگانی است به کدام سمت پیش می روند.»

وی افزود: «اما قابل پیش بینی است که مجلس آینده مجلس میانه رویی خواهد بود و مردم از آن استقبال خواهند کرد.»

فلاحت‌پیشه درباره علل پیروزی اصلاح طلبان در تهران به فرارو گفت: «سامان برنامه ریزی اصلاح طلبان از یک سو، و بی سامانی اصولگرایان از سوی دیگر عامل این پیروزی بود  و شاه کلید دیگر اصلاح طلبان در انتخابات تهران این بود که سازمان محور حرکت کردند که باعث شد در دل لیست آنها برخی از اصولگرایان که خارج از لیست ائتلاف اصولگرایان مانده بودند قرار بگیرند که این امر به معنای غلبه «سازمان» بر «فرد» بود.»

وی ادامه داد: «اما در لیست اصولگرایان این «افراد» بودند که بر «سازمان» غلبه کردند و انتظار داشتند سازمان، تحکم فردگرایانه آنها را در قالب رای به کرسی بنشاند.»

فلاحت‌پیشه افزود: «اما باید گفت گروههای سیاسی در تعامل «خورد» و «بازخورد» با جامعه است که کاندیداهای خود را محک می زنند و رای می آورند. این تعامل با جامعه در اصلاح طلبان وجود داشت و توانستند با توجه به فضای عمومی، کاندیداهای خود را مشخص کنند؛ اما اصولگرایان لیست خود را به صورت محفلی و بدون توجه به تحولات میدانی بستند و ما دیدیم که این مردم بودند که نمایندگان را انتخاب کردند نه محافل.»

 اخبار انتخابات  - امید ایرانیان   

----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------

Makan Inc.| All Rights Reserved - © 2013 - 2024