اگر دچار عفونت میکروبی معده شده اید؛ این غذاها را بخورید



زخم معد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه, میکروب معده

 

معده یکی از شگفتی هاي بدن انسان مي باشد که با وجود آنکه دارای محیطی اسیدی است ولی جدار آن به وسیله یک غشای موکوسی غلیظ قلیایی- با ضخامت حدوداً 1 سانتی متر- در برابر این محیط اسیدی محافظت میشود که چنانچه این سد محافظتی به هر علتی از بین برود مخاط معده د ر معرض مستقیم اسید قرار گرفته و دچار اسیب جدی میشود.

زخم و التهاب معده د ر واقع نتيجه اسیب این سد دفاعی میباشند هرچند زخم معده میتواند ناشی از عوامل مختلف از قبیل عصبی و روانی، شیمیایی، استفاده الکل، استفاده طولانی مدت قرص آسپرین و تنباکو باشد. ولی یکی از مهم ترين دلایل ایجاد آن عفونت ناشی از باکتری موسوم به هلیکوباکترپیلوری میباشد.

 

این باکتری مشکل زاهلیکوباکترپیلوری یک باکتری گرم منفی است که محل اصلی زندگی آن جدار معده میباشد. این باکتری با مکانیسم های خاصی میتواند در محیط اسیدی معده زنده بماند که به وسیله همین مکانیسم ها به جدار معده اسیب مي رساند. این باکتری میتواند هم از طريق طبيعي و هم از طريق سیستم ایمنی و تولید سیتوکینهای خاص سبب ایجاد التهاب معد ه شود.



شیوع عفونت هلیکوباکترپیلوری بطور رایج دارای ارتباط با وضعیت ژئوگرافی و اقتصاد ی- اجتماعي جامعه میباشد. د ر کشور ما شیوع این عفونت حدود 80 درصد( در اشخاص بزرگ سال) میباشد و حدود 15- 10درصد از این اشخاص دچار زخم معده و 1 درصد نهایتاً دچار سرطان معده میشوند. هلیکوباکترپیلوری مهمترين عامل التهاب مزمن بافت توليد كننده موکوس معده، زخم معده، سرطان معده و التهاب آتروفیک معده( التهاب مزمن با خراب غشای موکوسی و غده هاي اسیدساز معده) میباشد.

که التهاب آتروفیک معده میتواند منجر به عدم ترشح اسید و فاکتور داخلی معده شود و از آن جا دو ظرفیتی از قبیل و آهن در محیط اسیدی بهتر جذب میشوند با کاهش ترشح اسید جذب این عناصر هم کاهش می یابد و هم فاکتور داخلی عاملی است که براي جذب ویتامین B12 ضروری مي باشد. كمبود آهن و ویتامین B12 هر دو میتوانند سبب کم خونی پنهان شوند.

 

چه کسانی د‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر معرض خطر هستند‌‌‌‌؟‌‌‌‌‌‌‌
اشخاصی که دارای سابقه فامیلی سرطان معده در بستگان درجه اول خود هستند و اشخاصی که التهاب معده دارند. بعضی از علایم عفونت به هلیکوباکتر پیلوری حاوی:سو هاضمه، درد و سوزش سر دل، نفخ همراه با درد، حالت تهوع، سیری زودرس همراه با نفخ، درد در ناحیه بالای شکم که یک ساعت یا بیش تر بعد از صرف غذا مشاهده مي شود. از آن جا که این طريق مدفوعی- دهانی جابجا شود بدین ترتیب رعایت بهد اشت فردی اضطراری مي باشد.

 

زخم معد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه, میکروب معده

 

د‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رمان
عفونت هلیکوباکترپیلوری بطور خود بخودی قابل درمان نیست و در صورت عدم پیگیری و طولانی شدن عفونت عوارض مي تواند توسعه پید ا کند تا جایی که منجر به اسیب جدی به معده و نهایتاً سرطان شود. مهمترین روش درمانی در ایران  3 دارویی به مدت تقریبا 2 هفته میباشد. این رژیم حاوی تجويز هم زمان 3 آنتی بیوتیک به همراه یک خنثي کننده اسيد معده است. استفاده به موقع داروها و کامل کردن دوره درمان براي ریشه کنی این باکتری اضطراری مي باشد.

 

سفارش هاي غذایی

از آن جا که ابتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری بر اساس مدت و شدت عفونت میتواند. طیفی از علایم را از معده تا زخم معده را شامل شود بدین ترتیب سفارش ها و پرهیزهای غذایی شبیه تمامی بیماران گوارش است: خوب جویدن غذا، وعد ه های کم و مکرر در طول روز، عدم استفاده وعده سنگین قبل از خواب مي تواند د ر بهبود علایم این بیماران مؤثر باشد. میوه و سبزیجات جدید و مواد غذایی شامل سلنیوم از قبیل مغزها بادام هندی، غذاهای دریایی، گوشت مرغ، گوشت گوسفند و جگر براي سلامت معده موثر می باشند.

در قبل اشخاص مبتلا به زخم یا التهاب معده از خوردن غذاهای اسیدی مانع می ميشد ولی درحال حاضر خوردن غذاهای اسیدی مثل مرکبات، گوجه فرنگی و... طبق تحمل فرد قابل توصيه میباشد. نوشیدنی های الکلی میتوانند سبب خطرناکتر شدن وضعیت شوند و نوشیدنی های کافئینه از قبیل چای می توانند سبب تشدید درد در این اشخاص شوند. استفاده پودر فلفل قرمز میتواند اثری دوگانه داشته باشد به طوریکه استفاده زیاد تشدید علایم و خطرناکتر شدن بیماري و استفاده مقادیر کم آن سبب افزایش تولید موکوس و بهبود زخم معده شود.

 

زخم معد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه, میکروب معده

 

استفاده برخی غذاها میتواند از جدار معده در برابر هلیکوباکترپیلوری مراقبت کند و یا در کنار درمان دارویی به ریشه کنی این باکتری کمک کند:
1. زرد چوبه، عصاره زنجبیل و هم استفاده مواد غذاهای شامل مواد فنولیک از قاط میتواند د ر ریشه کنی این باکتری مؤثر باشند.

2. تحقيقات نشان د اد ه است که استفاده بعضی از اقسام عسل هم براي د رمان هلیکوباکترپیلوری مؤثر است.

3. غذاهای شامل سولفورفان مانند اقسام کلم یک باکتری کش قدرتمند محسوب مي شوند که می توانند بر ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری هم مؤثر باشند.


4. استفاده سویا هم امکان دارد سبب کاهش تولید واسطه هاي التهابی( اینترلوکین 10) ناشی از هلیکوباکترپیلوری شود.

5. پونه علاوه بر خواص آنتی اکسیدانی میتواند بر تخریب هلیکوباکترپیلوری هم مؤثر باشد.

6. استفاده میوه و سبزی تازه خصوصا آن هايي که مملو از ویتامین C، ویتامینE( اقسام مغزها و د انه هاي روغنی)، لیکوپن( سبزیجات و میوهایی که رنگ قرمز د ارند) هستند هم مي تواند موثر باشد.

7. استفاده پودر سیر هم مي تواند د ر کنار تجويز آنتی بیوتیک، به کاهش عفونت و ریشه کنی بیش تر این باکتری کمک کند.

منبع: magiran.com

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------