پشت پرده تغییر موضع ناگهانی مفتی‌های وهابی نسبت به داعش



اخبار,اخبار بین الملل ,گروه تروریستی داعش

 

اخبار بین الملل - پشت پرده تغییر موضع ناگهانی مفتی‌های وهابی نسبت به داعش

مفتی های وهابی کشورهای عرب منطقه که تا همین چند وقت پیش از جمله سرسخت ترین حامیان گروه های تروریست تکفیری در منطقه، به ویژه «داعش» به شمار می رفتند، به تازگی در تغییر موضعی ناگهانی، اقدام به محکومیت اقدامات و فعالیت های این گروه ها کرده اند. اما دلیل این تغییر موضع ناگهانی و عجیب چه می تواند باشد؟

به گزارش «تابناک»، در حالی که این روزها تقریباً سرخط اخبار تمامی رسانه ها و مطبوعات مهم منطقه و جهان، به اقدامات و جنایات گروه های تروریست تکفیری در عراق و سوریه اختصاص یافته، به نظر می رسد در تحولی مهم، بخشی از مهمترین حامیان تکفیری ها در منطقه، یعنی علما و مفتی های وهابی در حال فاصله گرفتن و اعلام برائت از آن ها هستند.

در این زمینه، صبح روز گذشته خبری در رسانه ها منتشر شد مبنی بر اینکه مفتی عربستان، جنگ با گروه داعش را واجب دانسته و گفته با توجه به اینکه این گروه در حال جنگ با مسلمانان است، مسلمانان نیز باید برای دور کردن شر و آسیب آن از مردم، با آن بجنگند.

عبدالعزیر آل شیخ در ادامه خطاب به جوانان عربستانی گفته: ما در امنیت و ثبات به سر می‌بریم، پس شما دنبال چه چیزی هستید؟ آیا خواهان تنش و آشوب هستید؟ شما باید از کسانی که به اقدامات تروریستی و تنش و آشوب تحریک می‌کنند، دوری کنید». وی همچنین داعش را دشمن مردم و خداوند دانسته است.

ساعاتی پس از این موضع گیری، شیخ الازهر نیز در اظهاراتی اقدامات داعش را محکوم کرد و گفت داعش گروهی جنایتکار است که تصویری تحریف شده از اسلام را ترویج می کند. احمد الطیب که در دیدار با سعود الفیصل، وزیر خارجه عربستان سخن می گفت، در ادامه با ابراز ناراحتی از اقدامات داعش که تلاش دارد اسلام را بدنام کند، افزود: این گروه و دیگر گروههای تروریستی ساخته استعمارگران و در خدمت صهیونیسم هستند».

وی همچنین تأکید کرداین مسئله دردناک است که آنها این جنایات غیرانسانی را به اسم اسلام انجام می دهند و این در حالی است که اسلام دین بخشش و رحمت است».

اما این موضع گیری ها از سوی دو تن از مفتی های شناخته شده کشورهای عرب منطقه در حالی بیان می شود که تا همین چند وقت پیش، همین افراد ضمن حمایت همه جانبه از تروریست های تکفیری و اقدامات آن ها در سوریه و سپس عراق، برای به دست آوردن آن ها حتی برایشان فتوای «جهاد نکاح» صادر می کردند و یا در خفیف ترین حالت، آن ها را مبارزانی می دانستند که برای گسترش اسلام و مبارزه با برخی حکومت های منحرف منطقه فعالیت می کنند.

به این ترتیب، سوالی که بلافاصله در ذهن شکل می گیرد این است که دلیل این تغییر موضع ناگهانی و اعلام برائت از تروریست های داعش چیست؟ آیا مفتی های وهابی و افراطی ناگهان و به یکباره به خود آمده و جنایات تروریست ها سبب شده موضع آن ها نسبت به این گروه ها تغییر کند؟!

برای پاسخ به این پرسش، باید چند ساعتی به عقب تر برگشته و مواردی که در سخنرانی دو روز پیش باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا درباره وضعیت منطقه و فعالیت تکفیری ها مطرح شده بود را مورد بازخوانی قرار دهیم.

اوباما که در مصاحبه ای با شبکه خبری «ان بی سی» مواضع دولت خود در قبال گروه داعش را بیان می کرد، در بخشی از اظهارات خود با جدی دانستن خطر افراط‌گرایی، از کشورهای عرب خاورمیانه خواست تلاش‌های خود را برای مقابله با افراط‌گرایی افزایش دهند. اوباما گفت: «بسیار روشن است که ما نیاز داریم تا کشورهای سنی، نه تنها عربستان سعودی بلکه دیگر متحدان ما مانند اردن، امارات متحده عربی و ترکیه، تلاش‌های خود را افزایش دهند».

اما مهمترین بخش اظهارات اوباما، جایی بود که گفت: «برای اولین بار کاملا مشخص است که مشکل پیش روی دولت‌های سنی مذهب که بسیاری از آنها از متحدان آمریکا هستند، ایران یا موضوع شیعه و سنی نیست، بلکه افراط‌گرایی است که خود را به شکل داعش نشان داده و بزرگ‌ترین خطر پیش رو است».

تحلیلگران مسائل منطقه از همان ابتدا در تحلیل این سخنان اوباما چنین استدلال کردند که موارد مطرح شده از سوی وی، در واقع ارسال پیامی روشن برای متحدان منطقه ای آمریکا در خاورمیانه بوده تا ضمن جدی گرفتن تهدید تروریست های تکفیری، از حمایت از آن ها دست برداشته و نسبت به فراهم کردن زمینه های لازم برای مقابله با آنان اقدام کنند.

اکنون به نظر می رسد این پیام به طور کامل از سوی حامیان منطقه ای تروریست ها درک شده و به سرعت نیز اقدامات لازم برای عمل به آن در حال انجام است. همین موضوع است که سبب می شود به طور ناگهانی، مفتی های این کشورها – که به داشتن رابطه بسیار نزدیک با دولت هایشان و عمل به عنوان سخنگوی دولت ها معروفند – مواضع خود نسبت به داعش را تغییر داده و اقدام به محکوم کردن اقدامات این گروه نمایند.

در همین راستا و در سطحی دیگر، این تحولات نشان می دهد که علمای به اصطلاح اسلامی در برخی از کشورهای منطقه، تا چه حد خود را در پیوند با منافع آمریکا در منطقه تعریف کرده و در حقیقت، به جای عمل به وظیفه اصلی خود، کارکرد پیگیری منافع ایالات متحده در خاورمیانه را برای خود تعریف کرده اند. 

اخبار بین الملل - تابناک

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------