دیگر نیازی به سحرخیزی نیست!
- مجموعه: مشاوره خانواده
خود را برای عقب ماندن از سایر سحرخیزان سرزنش نکنیم
اوایل صبح اغلب کلید موفقیت در نظر گرفته می شود. بیدار شدن در سپیده دم عادتی است که بهتر است آن را به برنامه روزانه خود برای افزایش کارایی اضافه کنید. با این حال هنوز بسیاری از ما به رغم نگرانی برای افزایش توان خود برای بیدار شدن زود هنگام نیاز به شنیدن زنگ ساعت در صبحگاه داریم تا این که خود را برای عقب نماندن از سایر سحرخیزان سرزنش نکنیم.
هنگامی که به ما گفته می شود سحرخیزی زندگی روزانه ما را دگرگون می کند، شاید همواره موفقیت برای ما با این شرایط دور از دسترس باشد، چون بیدار شدن زود هنگام برایمان دشوار است. پس از مصاحبه و گفت و گو با صدها فرد موفق و خلاق درباره زندگی و چالش های روزانه آنها دریافتیم که برای موفقیت در یک زمینه خاص لزوما این سحرخیزی نیست که معیارهای موفقیت را تعیین می کند.
این اشتباه است که به جای آنچه باید در صبح انجام دهیم، تأكید زیادی به بیدار شدن زود هنگام داشته باشیم. بیدار شدن از خواب ساعت 5 صبح ممکن است برای برخی مناسب و پاسخگو باشد و به راحتی با انرژی، خلاقیت و آهنگ طبیعی ذهن و زندگی آنها همگام شود.
شش روال صبحگاهی سودآورکه نیازی به سحرخیزی ندارند
صبح به نسبت زود
بدون در نظر گرفتن محدودیت های کاری، اکثر کارآفرینان و کارفرمایان خلاق آزاد به این باور دارند که پرنده ها اول صبح را به گرفتن کرم مشغول می شوند، به جای این که صبح را در آرامش و کندی بگذرانند. تصویرگر ملبورنی، جفری فیلیپس عادت های روزانه خود را طراحی و تجدید می کند. گویی روز برای او به منزله یک طرح است، به طور مرتب تلاش های تجربی برای یافتن زمان مطلوب بیدار شدن در روز را انجام می داد و ماه های متوالی مرتبا ساعت 6 صبح از خواب بیدار می شد تا این که دریافت صبح نه چندان زود بیشترین کارایی را به همراه دارد.
او می گوید: «من با اکثر ساعات مختلف برای بیداری کلنجار رفته ام. زمانی بود که هرگز زنگ ساعت را تنظیم نمی کردم و بین ساعات 10 تا 12 بیدار می شدم.» حال فیلیپس زنگ ساعت خود را برای 8 تا 9 صبح تنظیم می کند. این کار وی بسته به آنچه شب قبل انجام داده و در حالی که هنگام صرف صبحانه موسیقی مورد علاقه اش را گوش می کند یا کتاب می خواند، قبل از رفتن به استودیو حوالی ظهر، برای او بهتر جواب داده است. او در ادامه بیان می کند: «همه این چیزهای کوچک به من کمک می کنند تا روزمرگی خود را بهتر کنترل کنم و حس بهتری نسبت به عوامل زندگی داشته باشم.»
روال خوردن قورباغه
مارک تواین می گوید: «اگر بزرگترین قورباغه را اول صبح بخورید (به بزرگترین مشکل و دغدغه خود اول صبح رسیدگی کنید)، مطمئنا موردی بزرگتر برای باقی مانده روز شما نمی ماند. می دانیم که راهکار خوردن قورباغه از سوی برایان ترسی که محبوب و شناخته شده است، بیان می کند اول صبح که کمتر درگیر حواس پرتی ها هستیم بهتر است سخت ترین کار را انجام دهیم. طبق آزمایشات و تجربیات این راهکار، من شب قبل بزرگترین قورباغه (مشكل) خود را برای صبح فردا تعیین می کنم که شاید تمایلی به انجام آن ندارم، اما باید انجام شود. فردی که این تجربه را دارد می گوید:
«صبح ها بیدار می شدم یک فنجان قهوه تهیه می کردم و برای خوردن بزرگترین قورباغه لپ تاپ خود را روشن می کردم. این روش احساس سپری کردن دو روز در یک روز را به من می داد. در عین حال بهتر است در حالی که سخت ترین وظیفه را در پیش دارید، پس از شنیدن صدای زنگ ساعت و بیدار شدن دوش بگیرید، ورزش کنید و صبحانه ای کامل بخورید و به شرکت در وظایف گروهی مبادرت کنید.» خوردن قورباغه به روشی که گفته شد ممکن است افرادی را که همواره در فکر به تعویق انداختن امور هستند ترغیب کند؛ زیرا انجام بزرگترین وظیفه در بدو امر یک حس موفقیت و شتاب برای بقیه روز به همراه می آورد.
برای موفقیت در یک زمینه خاص لزوما این سحرخیزی نیست که معیارهای آن را تعیین میکند
صبحِ اثرگذار
عکاسی به نامِ مارک لوبو تلاشی آگاهانه برای اختصاص حداکثر توانایی ذهنش به تفکر و خلاقیت در صبح انجام داده است. او می گوید: «قطعا من یک روانشناس طبیعی نیستم، هنگامی که از خواب برمی خیزم، حداقل یک ساعت زمان نیاز دارم تا خودم را به لحاظ ذهنی آماده کنم.»
مارک برای شروع صبح قبل از این که به فعالیت های آرام و بازتابی بپردازد، ابتدا به تهیه قهوه و صبحانه مشغول میشود. همچنین اظهار می کند: «من برای زمانی که در صبح به خویش اختصاص می دهم، ارزش زیادی قائل هستم. این زمان را عمدتا صرف مدیتیشن و کسب آرامش می کنم، در حالی که قهوه بیشتری می خورم و می توانم مروری هم بر اینترنت داشته باشم. من بهترین کار را تا زمان رسیدن به موعد مناسب انجام نمی دهم، زیرا ممکن است پس از آن حس پایان روز را داشته باشم؛ پس بیشتر فکر می کنم و سپس شروع به حل و فصل و فعالیت اصلی مخصوص به همان می کنم.»
صبح معجزه آسا
صبح معجزه آسا مفهومی است که نویسنده مشهور عرصه فروش، هال الرود بیان می کند؛ مفهومی که پشت سرنام SAVERS وجود دارد و شامل مواردی چون سکوت، تصدیق، تجسم، تمرین، خواندن و نقاشی است. برنامه روزانه صبحگاهی می تواند از شش دقیقه تا یک ساعت انجام شود. این برنامه با توجه به توصیه های الرود چنین خواهد بود: 20 دقیقه مدیتیشن، 5 دقیقه خواندن جملات مثبت و تجسم روحی، 10 دقیقه نوشتن آزاد، 10 دقیقه خواندن و 20 دقیقه هم مختص تمرینات با فشار متوسط رو به زیاد. این توصیه ها در حالی تدوین شده اند که می دانیم روال معمول روزمره و همیشگی قطعا کسالت در صبح را به همراه دارند؛ اما کسانی که مایل اند با نشاط بیشتر و با حس برندگی روز را آغاز کنند، این برنامه صبح معجزه آسا حتما به آنها کمک می کند.
روال کاری فاکس
برای هر کسی که خارج از ساعات اداری کار می کند، نداشتن ساعت ورود و خروج خاص به کار، ممکن است وی را، هم در خور برکت کند هم دچار لعنت. همان گونه که وی برای ساختن روز خود به هر نحوی آزادی دارد به همین میزان هم شاید دچار هرج و مرج شود. به عنوان نویسنده ای مستقل که خارج از خانه هم گاهی کار می کنم، طبق روال فاكس به خودم کمک کرده ام که روالی رایج بین 5 تا 9 ساعت داشته باشم. در حالی که من اداره مشخصی برای رفتن به آن ندارم. روال کاری فاكس به من کمک کرده تا قبل از ساعت 9 در کافه یا کتابخانه باشم. اغلب ادغام این شیوه با راهکار خوردن قورباغه کمک شایانی به شروع بهتر صبح می کند.
روال کاری با شروع از رختخواب
برنده جایزه تلستر مربوط به کسب و کارهای زنان، آنا رز، روشی مدرن از مطابقت با روزمرگی معمول را در نظر دارد. وی می گوید: «اولین چیزی که پس از بیداری چک می کنم، نرم افزار چرخه خوابی است که بر روی گوشی خود دارم، سپس خودم را به لپ تاپم می رسانم و تمام ایمیل ها را چک می کنم و تقريبا وارسی تمام حساب ها و صورتحساب ها را در رختخواب انجام می دهم. شاید این چرخه شکل اعتیاد به خود گرفته باشد، اما من تنها یک ساعت قبل از شروع یوگا زمان دارم و برطبق تجربیاتی که داشته ام، همین امور اولیه تا زمان برگشتن من به روند اصلی کار پس از یوگا بسیار به سهولت ادامه کار کمک می کنند.»
هنگامی که به امور روزمره خود از هر زمانی وارد می شوید، هرگز خود را به دلیل دیر بیدار شدن از خواب سرزنش نکنید. آزمایش و ترکیب و تجربه عواملی هستند که کمک می کند بهترین روال را برای خود پیدا کنید، اما قبل از همه اینها بهتر است این اعتقاد را که برای موفق بودن حتما باید سحرخیز مطلق باشید، تغییر دهید.
منبع: ماهنامه معیشت