بهترين استراتژي انتخاباتي ائتلاف نانوشته است



اخبار,اخبارانتخابات ,انتخابات  مجلس

  گمانه‌زني‌هاي انتخاباتي براي مجلس دهم از هم‌اكنون آغاز شده و جريان‌هاي سياسي به شكل‌هاي مختلف در حال آماده‌سازي خود براي حضور جدي در اين انتخابات هستند. انتخاباتي كه از جنبه‌هاي مختلف با انتخابات گذشته متفاوت است و رنگ و بوي جديدي دارد. به همين دليل«آرمان» با فيض‌ا... عرب سرخي فعال سياسي اصلاح‌طلب درباره آخرين وضعيت انتخاباتي اصلاح‌طلبان گفت‌وگو كرده است. عرب سرخي معتقد است: «ائتلاف انتخاباتي اصلاح‌طلبان و اصولگرايان معتدل استراتژي مناسبي نيست و نمي‌تواند جلوبرنده و راهبردي باشد.» در ادامه متن گفت‌وگوي فيض‌ا... عرب سرخي با «آرمان» را از نظر مي‌گذرانيد.
 
 برخي از اصلاح‌طلبان معتقدند در شرايط كنوني سرليستي يك شخصيت معتدل مانند ناطق نوري بيشتر به مصلحت اصلاح‌طلبان است. در مقابل برخي معتقدند كه جريان اصلاحات داراي پتانسيل زيادي است و سرليست اصلاح‌طلبان بايد از دل جريان اصلاح‌طلبي انتخاب شود. شما با كدام ديدگاه موافقيد؟
در شرايط كنوني بحث ائتلاف اصلاح‌طلبان با اصولگرايان معتدل نه امكان‌پذير است و نه مفيد خواهد بود. جريان اصولگرا بايد تكليف خود را مشخص كند و با رويكرد اعتدالي حول شخصيت‌هايي مانند آقاي ناطق نوري يا علي لاريجاني اجماع كند. اين در حالي است كه از گوشه و كنار خبر مي‌رسد آقاي ناطق نوري قصد ندارد در انتخابات حضور پيدا كند و به احتمال زياد وارد رقابت‌هاي انتخاباتي نخواهد شد.

 

هر كدام از جريان‌هاي اصلاح‌طلبي و اصولگرايي داراي يك شناسنامه، تاريخ و مشي خاص خود هستند. در نتيجه اختلاط يا امتزاج اين دو جريان سياسي نمي‌تواند گامي به جلو باشد و بلكه ممكن است سبب سردرگمي جريان‌هاي سياسي در برنامه‌ريزي‌هاي خود در بلندمدت شود. مساله مهم در اين زمينه اين است كه جريان‌هاي سياسي بايد بتوانند برنامه‌ها و اهداف خود را براي مردم تشريح كنند و به صورت آزادانه به فعاليت بپردازند. فضاي آزاد سياسي سبب نشاط و پويايي جريان‌هاي سياسي خواهد شد و در نتيجه دليلي براي امتزاج ليست‌های انتخاباتي اصلاح‌طلبان و اصولگرايان وجود نخواهد شد.

 

در نتيجه به نظر من ائتلاف انتخاباتي اصلاح‌طلبان و اصولگرايان معتدل استراتژي مناسبي نيست و نمي‌تواند جلوبرنده و راهبردي باشد. اين احتمال وجود دارد كه يك شخص به مرور زمان مواضع سياسي خود را تغيير بدهد و وارد يك جريان سياسي جديد شود اما اين وضعيت براي جريان‌هاي شناسنامه‌دار سياسي امكان‌پذير نيست. امتزاج ليست‌هاي انتخاباتي در شرايطي امكان‌پذير است كه تحليل هر دو جريان سياسي از مسائل مختلف به هم شبيه باشد و مواضع يكساني در بزنگاه‌هاي سياسي اتخاذ كنند. البته اين نكته وجود دارد كه اصلاح‌طلبان و اصولگرايان معتدل به اين نتيجه برسند كه در يك ائتلاف نانوشته و با هماهنگي وارد انتخابات شوند.

 

ممكن است به نتيجه مطلوب برسند و مانع از حضور مجدد تندروها در مجلس آينده شوند. اين ائتلاف نانوشته و استراتژيك قابل قبول است و ممكن است جريان تحول‌خواه ايران را به نتيجه مطلوب نزديك كند. البته اين ائتلاف مقطعي است و نمي‌تواند تا درازمدت ادامه داشته باشد. به همين دليل در شرايط كنوني بهترين استراتژي انتخاباتي ائتلاف نانوشته است. مساله ديگر اينكه سرليست اصلاح‌طلبان بايد يك شخصيت اصلاح‌طلب باشد. با اين وجود اينكه اين فرد چه كسي باشد نياز به بررسي و دورانديشي دارد. جريان اصلاحات از پتانسيل بالايي در نيروي انساني و فكري برخوردار است و با بررسي دقيق مي‌تواند سرليست انتخاباتي خود را مشخص كند.

 

هر شخصيتي كه بتواند مطالبات اصلاح‌طلبان را نمايندگي كند مي‌تواند سرليست اصلاح‌طلبان در انتخابات آينده باشد. در شرايط كنوني يكي از بهترين گزينه‌ها براي سرليستي اصلاح‌طلبان دكتر عارف است. آقاي عارف علاوه بر اينكه از دانش و تخصص كافي برخوردار است در بين عامه مردم و همچنين جريان اصلاحات داراي محبوبيت است. با اين وجود سخن گفتن درباره سرليستي اصلاح‌طلبان كمي زود است و بايد منتظر بود و مشاهده كرد كه آيا چهره‌هاي مطرح اصلاحات از كانال شوراي نگهبان عبور مي‌كنند يا خير. به نظر من سرليست انتخاباتي اصلاح‌طلبان بايد پس از مشخص شدن وضعيت تاييد صلاحيت‌ها و با سنجيدن و بررسي شرايط آن مقطع زماني انتخاب شود.


 ائتلاف نانوشته اصلاح‌طلبان با اصولگرايان معتدل چه كاربردي خواهد داشت؟
در برخي از حوزه‌هاي انتخاباتي ممكن است چهره‌هاي اصلي اصلاح‌طلبان به دليل ممانعت نهادهاي نظارتي حضور نداشته باشند. در چنين شرايطي اصلاح‌طلبان بايد از يك اصولگراي معتدل و ميانه‌رو استفاده كنند و مانع از حضور چهره‌هاي تندرو و منتقد دولت در مجلس شوند. اگر چنين اتفاقي رخ بدهد اصلاح‌طلبان با يك تير دو نشان زده‌اند. نخست اينكه مانع از حضور تندروها در مجلس شده‌اند و دوم اينكه هزينه‌هاي خود را كم كرده و با حمايت از يك اصولگراي معتدل كه با سياست‌هاي دولت همراه باشد زمينه را براي تحقق مطالبات اصلاح‌طلبي هموار كرده‌اند. با اين وجود اين نوعي استراتژي انتخاباتي است و به معناي ائتلاف نيست. ائتلاف به حالتي گفته مي‌شود كه دو جريان سياسي با تشكيل اتاق فكر براي آينده برنامه‌ريزي كنند. اين در حالي است كه چنين اتاق فكري هيچ‌گاه بين اصلاح‌طلبان و اصولگرايان معتدل تشكيل نخواهد شد.


 آقاي موسوي لاري وزير كشور دولت اصلاحات به تازگي عنوان كرده كه ما با اصولگرايان رقابت مي‌كنيم و نه شراكت. نظر شما درباره ديدگاه ايشان چيست؟
 بله؛ بنده با آقاي موسوي لاري موافق هستم. اصولگرايان رقيب سياسي ما هستند و نه شريك ما. قرار هم نيست كه دو جريان سياسي رقيب با هم شراكت كنند. اين مساله در هيچ كجاي دنيا پذيرفته نيست. با اين وجود بنده معتقدم برخي از اصولگرايان عاقل و منصف هستند و مي‌توان با آنها مراوده شد و ارتباط برقرار كرد. ممكن است همين مراودات نيز در نهايت به سود منافع ملي و مردم تمام شود.


  چه نقشي براي آقاي لاريجاني در انتخابات قائل هستيد؟
آقاي لاريجاني از جمله معتدلين اصولگرايي به شمار مي‌رود و در سال‌هاي گذشته نشان داده كه داراي مشي اعتدالي و معتدل است و با افراط‌گرايي مخالف است. عملكرد ايشان درباره مساله برجام در مجلس گواهي بر تاييد اين مساله است. به نظر من آقاي لاريجاني بيش از اينكه بتواند به اصلاح‌طلبان و گفتمان اعتدال كمك كند اين امكان را دارد كه سبب تعديل در جريان كلي اصولگرايي شود و معتدلين اصولگرايي را حول محور خود جمع كند. در شرايط كنوني بسياري از طيف‌هاي اصولگرايي با مشي آقاي لاريجاني موافق هستند. به همين دليل ايشان مي‌تواند مطالبات جريان اعتدالي را در بين اصولگرايان نمايندگي كند و به يكي از نقاط كانوني استراتژي اصولگرايان براي انتخابات پيش رو تبديل شود. نكته ديگر اينكه حضور افرادي مانند آقاي لاريجاني ممكن است سبب كاهش منزلت تندروها در بين جريان اصولگرايي شوند و جايگاه تندروها را در بين اين جناح متزلزل كند.


 آيا اين احتمال وجود دارد كه آقاي ناطق نوري نيز مانند آيت‌ا... هاشمي كه در ابتدا قصد ورود به عرصه انتخابات رياست‌جمهوري را نداشت در لحظه آخر وارد رقابت‌هاي انتخاباتي مجلس شود؟
بنده نمي‌توانم در اين باره اظهارنظر قطعي كنم. با اين وجود معتقدم اگر آقاي ناطق نوري وارد عرصه انتخابات شوند اتفاق مثبت و خوشايندي خواهد بود. حضور آقاي ناطق نوري در انتخابات براي هر دو جريان سياسي اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا مغتنم است و در نهايت به سود منافع ملي تمام خواهد شد.


 برخي از اصلاح‌طلبان معتقدند استراتژي اصلي اين جريان بايد جلوگيري از ورود تندروها به مجلس آينده باشد. به نظر شما اين ديدگاه تقليل‌گرايانه نيست؟آيا بهتر نيست اصلاح‌طلبان افق‌هاي بلندتري را در زمينه انتخابات مجلس در نظر بگيرند؟
در مسائل سياسي نمي‌توان با قطعيت اظهارنظر كرد و امور سياسي را بايد به صورت نسبي تحليل و بررسي كرد. به همين دليل نمي‌توان استراتژي اصلي اصلاح‌طلبان را به جلوگيري از حضور تندروها در مجلس آينده تقليل داد و بايد افق‌هاي بلندتري را در نظر گرفت. البته از اين نكته نيز نبايد غافل شد كه در شرايط كنوني تندروها نقش تخريبي در فضاي سياسي دارند و حضور آنها در مجلس آينده ممكن است بيش از گذشته منافع ملي را به خطر بيندازد. با اين وجود نبايد به مسائل سياسي به صورت سياه و سفيد نگاه كرد و استراتژي يك جريان مهم سياسي را به يك موضوع خاص تقليل داد.


 آقاي روحاني با حمايت اصلاح‌طلبان در انتخابات رياست‌جمهوري به پيروزي رسيد. آيا در انتخابات مجلس نوعي بده‌وبستان سياسي بين اصلاح‌طلبان و آقاي روحاني صورت خواهد گرفت؟شما چه نقشي براي آقاي روحاني در انتخابات مجلس قائل هستيد؟
 آقاي روحاني منادي گفتمان اعتدال در كشور هستند و مشي‌ای كه دنبال مي‌كنند بيانگر ميانه‌روي و عقلانيت است. نكته مهم در اين زمينه اينكه ميانه‌روي و اعتدال نمي‌تواند با يك جريان سياسي خاص امتزاج شود و خود را تقليل بدهد. در نتيجه نبايد توقع داشت كه آقاي روحاني در انتخابات مجلس به صراحت از اصلاح‌طلبان حمايت كند و در زمين آنها بازي كند. اين در حالي است كه جريان اصلاحات نيز هيچ‌گاه از دولت تدبير و اميد سهم‌خواهي نكرده و در آينده نيز نخواهد كرد. در دنياي سياست قرار نيست به همه مسائل پاسخ دوطرفه داد. گاهي بايد سكوت كرد و با زمان‌شناسي استراتژي مناسب را انتخاب كرد.

 

نكته ديگر اينكه نقش مهم آقاي روحاني در انتخابات پيش‌رو برگزاري انتخابات سالم و برابر براي همه جريان‌هاي سياسي است. اگر آقاي روحاني زمينه را براي فعاليت همه جريان‌هاي سياسي مهيا كنند كه جريان‌هاي سياسي بتوانند برنامه‌هاي خود را براي مردم تشريح كنند بهترين اقدام ممكن را انجام داده است. در نتيجه قرار نيست اصلاح‌طلبان با روحاني بده‌وبستان سياسي كنند. دولت قرار نيست يك طرف انتخابات و رقيب بقيه جريان‌هاي سياسي باشد. دولت‌ها معمولا برگزار‌كنندگان انتخابات هستند.

 

دولت آقاي روحاني هم اعلام كرده قصد ندارد به بحث انتخابات ورود كند. البته جريان‌هاي حامي دولت مانند احزابي كه به دولت به نحوي منتسب هستند در زمينه انتخابات فعاليت خود را آغاز كرده‌اند. با اين وجود اصلاح‌طلبان تلاش مي‌كنند از تمام پتانسيل‌هاي موجود در جهت پيروزي در انتخابات استفاده كنند. دولت آقاي روحاني نيز به هر حال دولتي برآمده از جريان اصلاح‌طلبي است و اين مساله بر همگان آشكار است، يعني اينكه جنس دولت از جنس اصلاح‌طلبي دور و غريب نيست. اين اصلاح‌طلبان بودند كه در انتخابات رياست‌جمهوري باعث پيروزي آقاي روحاني شدند. در شرايط فعلي هم جريان اصلاح‌طلبي و هم دولت با يك رقيب سياسي مشترك روبه‌رو هستند كه همين عامل سبب هرچه نزديك‌تر شدن اصلاح‌طلبان به حاميان آقاي روحاني شده است. هم اصلاح‌طلبان و هم دولت تمايل دارند كه برنامه‌هاي دولت با مشكلات كمتري در مجلس آينده مواجه شود و به همين دليل تلاش مي‌كنند سهم بيشتري از كيك قدرت در مجلس آينده را به دست بياورند. 


 ارزيابي شما از ليست انتخاباتي منتشر شده از سوي حزب كارگزاران سازندگي چيست؟به نظر شما اين ليست انتخاباتي با چه هدفي در شرايط كنوني منتشر شده است؟
در شرايط كنوني اغلب احزاب سياسي تلاش مي‌كنند آمادگي خود را براي انتخابات پيش‌رو نشان بدهند تا هم بر فضاي انتخابات تاثيرگذار باشند و هم اينكه براي خود فرصت ايجاد كنند. ليست منتشر شده توسط كارگزاران نيز به نوعي آمادگي اين حزب براي حضور جدي در انتخابات و تمايل براي هماهنگي بين طيف‌هاي مختلف اصلاح‌طلبي را نشان مي‌دهد.


 انتخابات مجلس شوراي اسلامي در اسفندماه هم‌زمان با انتخابات مجلس خبرگان رهبري برگزار مي‌شود. حضور شخصيت‌هاي برجسته‌اي چون آيت‌ا... هاشمي چه تاثيري براي فضاي انتخابات خواهد گذاشت؟


حضور آيت‌ا... هاشمي بی‌تردید بر صحنه انتخابات تاثير
مي‌گذارد. انتخابات اسفندماه از دو جنبه با انتخابات گذشته متفاوت است. اول اينكه اين انتخابات مجلس همراه با انتخابات خبرگان برگزار مي‌شود و انتخابات خبرگان هم به‌دليل نقش و جایگاه آن در جاي خود بسيار مهم است. در نتيجه اين مساله اهميت انتخابات را دو برابر مي‌كند.

 

نكته ديگر اين است كه چون دولت نسبتا قابل قبولي بر سر كار است و مجلس نهم مشكلات فراواني را براي اين دولت ايجاد كرده در حقيقت مجلس دهم مي‌تواند مجلسي باشد كه به دولت كمك كند و مسير پيش‌روي دولت را هموار كند. بنابراين از اين جهت كه مجلس آينده مي‌تواند به دولت كمك كند يا موانع پيش‌ پاي دولت را بردارد نيز اين انتخابات حائز اهميت است.

 

به‌هرحال دولت اعتدالي مجري برگزاري انتخابات است، يعني بخش اجرايي انتخابات با دولت آقاي روحاني است و به همين دليل مي‌توانيم انتظار داشته باشيم نتايج كار هيات‌هاي اجرايي از نتايج هيات اجرايي دولت‌های نهم و دهم بهتر باشد. هنوز تا انتخابات اسفند چندماه باقي مانده و ممكن است در زمان باقيمانده اتفاقات مختلفي در فضاي سياسي كشور رخ بدهد. شايد برخي گمان كنند چون فعاليت‌هاي انتخاباتي از هم‌اكنون آغاز شده، رأي مردم نيز شكل گرفته و مردم كانديد مورد نظر خود را از هم‌اكنون انتخاب كرده‌اند.

 

در شرايط كنوني مهم‌ترين مساله مردم ايران مساله اقتصادي و معيشتي است. در نتيجه اغلب مردم به دنبال افرادي هستند كه توانايي حل اين مشكل را در مجلس آينده داشته باشند. اصولگرايان در مجلس نهم نشان دادند كه توانايي حل اين مشكل را ندارند و مردم نيز به خوبي كارنامه اين جريان سياسي را در نظر دارند. به نظر من شرايط براي حضور قوي اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس مهيا شده و اين جريان مي‌تواند پيروز انتخابات آينده شود.


اخبار انتخابات -  ارمان

----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------

Makan Inc.| All Rights Reserved - © 2013 - 2024