ساختن پل پیروزی از راه کج تخریب



اخبار,اخبار انتخابات  , انتخابات مجلس

  کمتر از 24 روز به دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره از انتخابات مجلس خبرگان رهبری فرصت باقی است. تمام گروه‌ها و جناح‌های سیاسی خودشان را برای اجرای دقیق برنامه‌ها و راهبردهای حزبی و سیاسی آماده کرده‌اند. بنابراین هر حزب و جناحی به دنبال پیروزی در انتخابات و ورود به عرصه سیاسی و قدرت کشور است، اما ممکن است برخی از جریان‌ها به دنبال پیروزی در انتخابات آن هم به هر قیمتی باشند. به این معنا که پا بر روی اخلاق و رقابت انتخاباتی بگذارند تا به وسیله ابزارهایی چون تخریب، توزیع شب نامه، تهمت، دروغ، افترا و ... را در رقابت انتخاباتی علیه رقبای خود به کار گیرند.

تخریب افراد از روش سنتی تا مدرن
شب‌نامه به چه معناست؟ شب‌نامه در فرهنگ لغت دهخدا این طور تعریف شده‌است: «نامه‌ای به شکل روزنامه در بیان حال شخص یا اشخاصی است که نویسنده و نشرکننده آن مشخص نیست و آن را به صورت پنهانی در شب در منازل پخش و منتشر کنند را شب‌نامه گویند». چنین بی اخلاقی‌های سیاسی و رقابتی در ایران مانند شب‌نامه آن هم در زمان انتخابات ید طولایی دارد و قطعا اکثر ایرانی‌ها با این گونه بدرفتاری‌های انتخاباتی آشنا هستند. تخریب شخصیت، تهمت و افترا به افراد در دین مبین اسلام به دور از عقل و منطق شناخته شده است یعنی این گونه اقدامات نه تنها در دین اسلام جایی ندارد بلکه تخریب اشخاص را نیز محکوم کرده است.

 

با توجه به پیشرفت تکنولوژی و ورود ابزارهای مجازی و اینترنتی در دنیای انسان‌ها بعید به نظر می‌رسد چنین رویکردی مانند توزیع شب‌نامه اتفاق بیافتد. بنابراین تخریب شخصیت‌ها به خصوص کاندیداها در این عرصه دور از انتظار نیست. به گفته بسیاری از کارشناسان رسانه‌ای بیش از 40 میلیون گوشی‌ هوشمند در اختیار مردم ایران است و اکثر ایرانی‌ها در شبکه‌های اجتماعی همچون؛ تلگرام، اینستاگرام، توییتر، فیس بوک، وایبر و... عضویت دارند. بنابراین این نگرانی برای ورود حرمت‌شکنان و تخریب‌گران نسبت به کاندیداها در چنین فضایی وجود دارد.


هشدار وزیر اطلاعات به تخریب‌گران
به هر ترتیب این نگرانی و دغدغه به جایی رسید که دوشنبه شب اعتراض آیت‌الله سیدمحمود علوی، وزیر اطلاعات دولت یازدهم نسبت به افراد حرمت شکن و تخریب‌گر را در پی داشت. وی در جمع مردم اسلام‌شهر در مسجد المهدی(عج) با توصیه به احزاب و جناح‌ها و کاندیداهای مختلف بیان کرد راه رسیدن به هدف در حکومت اسلامی معصیت خدا نیست بلکه در نظام اسلامی باید در مسیر اخلاق و صداقت حرکت کرد و افراد توانمندی‌های خودشان را جهت اطلاع مردم بیان کنند و خود را در معرض امتحان قرار دهند نه اینکه از راه تهمت و افترا به دیگران برای خود رای جلب کنند.

 

به گزارش فارس آیت‌الله علوی گفت ما باید انتخابات را به عرصه نمایش رفتار، ادب و احترام به دیگران تبدیل کنیم و از هرگونه بداخلاقی سیاسی و اقدامات خلاف قانون و دور از انتظار خودداری کنیم. وی تاکید کرد ما اطلاع داریم که چه تعداد سی‌دی غیراخلاقی انتخاباتی از سوی چه کسانی عرضه می‌شوند. ما می‌دانیم فقط برای تهمت زدن و افترا از سوی برخی افراد در یک مورد بالغ بر 5 میلیون سی‌دی‌ غیرواقعی و سرشار از تهمت و افترا تهیه شده تا در دوران انتخابات توزیع شوند و این یک هشدار است و با «متخلفان» برخورد شدید قانونی خواهد شد.


روش‌های عجیب تخریب
این روزها دیگر فقط شب‌نامه و سخنرانی علیه دیگران روش‌های تخریب نیست. حتی این که رسانه‌های سیاسی و جناحی هم علیه رقیب توپخانه شوند روشی کلاسیک محسوب می‌شود. در دورانی که اینترنت تاثیرگذارترین بستر رسانه‌ای و شبکه‌های اجتماعی است، روش‌های نوینی همچون ساختن سایت، اکانت‌های شبکه‌های اجتماعی، ساخت کانال‌ها و گروه‌های تلگرامی به نام رقیب با انتشار محتوای منفی، مجرمانه و خودتخریبی یا فرستادن نفوذی به اردوگاه رقیب برای بیرون کشیدن حرف‌ها و اخبار تخریبی یا گاف‌ها و سوتی‌ها به عنوان شیوه‌های جدید تخریب شناخته می‌شوند.


کسب قدرت به چه قیمتی؟
با این حال، چیزی که در فضای کنونی دیده می‌شود، این است که عده‌ای از اشخاص که هویتشان برای مردم جز وزارت اطلاعات آشکار نیست برنامه‌ها و اهداف شنیعی برای تخریب کاندیداها در سر دارند. نباید فراموش کرد رعایت اخلاق انتخاباتی از اصول اساسی در روند برگزاری انتخابات نظام‌های مردم‌سالار است. اصولی که بی‌توجهی به آن فضای سیاسی را از سلامت دور می‌کند و با تضعیف انگیزه‌های مشارکت، به آسیبی چون بی‌اعتمادی سیاسی دامن خواهد زد، اما افراد تخریبگر و قانون شکن بی اخلاق به چه قیمتی قصد رسیدن به کرسی‌های دو مجالس خبرگان رهبری و شورای اسلامی را دارند؟ بنابراین افراد قانون مدار و اشخاصی که به دین مبین اسلام اعتقاد دارند قطعا دست به چنین اقدامات زشت و شنیعی نخواهند زد.


ترور شخصیت به انحاء مختلف
در این راستا این پرسش مطرح می‌شود که شیوه‌های جدید تخریب کاندیداها به چه صورت است؟ تخریب شخصیت‌ها در فضای مجازی چه تاثیری در جامعه و نسبت به اشخاص خواهد گذاشت؟ علی گرانمایه‌پور، کارشناس رسانه‌ درباره تخریب کاندیداها در فصل انتخابات به «ابتکار» گفت: این قضیه‌ای قبل، حین و بعد از انتخابات به چشم می‌خورد نباید فراموش کرد تکنیکی به نام «ترور شخصیت» یکی از قدیمی‌ترین موضوعات در تمام انتخابات دنیا به شمار می‌رود.

 

به این معنا که تخریب افراد و کاندیداها به عنوان عملیات جنگ روانی علیه اشخاص صورت می‌گیرد. او با بیان اینکه تکنیک‌های مختلفی برای ترور شخصیت کاندیداها وجود دارد، تاکید کرد: افراد را به مسائلی همچون؛ بی اخلاقی، پارتی بازی، ارتباط با شبکه‌های مافیایی، پولشویی و... متهم می‌کنند، اما یک واقعیتی را باید در مورد شیوه‌ها و تکنیک‌های تخریب کاندیداها پذیرفت به این دلیل که نوع شایعه سازی‌ها، تهمت‌ها، افتراها و تخریب نامزدهای انتخاباتی متفاوت است. به طور مثال؛ ترور شخصیت فرهنگی با فردی دیگر فرق دارد. چراکه نمی‌توان به وی تهمت یا افترایی از این نوع نسبت داد یا تخریبی تحت عنوان لامذهبی برای فرد مذهبی به کار می‌برند.

 

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه افراد تخریبگر به نوع زندگی، خلقیات و رفتارهای کاندیداها توجه دارند و بر اساس آن شخصیت فرد مورد نظر را ترور یا برای وی شایعه سازی می‌کنند، اضافه کرد: در گذشته بعد شایعات به روزنامه‌ها، مجلات، شب نامه‌ها یا در نهایت به تلویزیون ختم و بسنده می‌شد در حالی‌که روش ارتباط جمعی فعلی با چند دهه قبل تفاوت پیدا کرده است. سال‌ها در ایران رسم بر این بود که در شب انتخابات شب نامه‌هایی مبنی شایعه پراکنی یا تخریب علیه افراد یا کاندیداها در ادارات و منازل توزیع می‌شد.


تخریب نامزدها در فضای سایبر بالاست
گرانمایه‌پور در ادامه یادآور شد: حدود 10 سال پیش همزمان با موج وبلاگ نویسی در ایران اتفاقی افتاد. به این معنا که اولین موج‌های تخریب کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و... با راه اندازی وبلاگ‌های متنوع و مختلف به راه افتاد. او در این باره توضیح داد: در این وبلاگ‌ها رزومه‌هایی در مورد خانواده‌ها و فرزندان کاندیداها نوشته می‌شد. بنابراین وبلاگ نویسی بعد از توزیع شب نامه اولین روش تخریب نامزدهای انتخاباتی در کشور بود. قاعدتا هر چقدر فضای سایبری گسترش پیدا کند شیوه‌ها و روش‌های تخریب افراد متفاوت تر خواهد شد. این کارشناس رسانه به شیوه‌های تخریب غیر مستقیم اشاره کرد و در این باره گفت: اگر توجه کرده باشید جدیدا کاندیداها را به روش جدیدی که گفتم تخریب یا ترور نمی‌کنند به این معنا که به اوایل زندگی کاندیدا رجوع و بر اساس آن دست به تخریب می‌زنند یا خانواده و فرزندان کاندیداها را به فساد مالی و... متهم و ترور شخصیتی می‌کنند.

 

به گفته گرانمایه‌پور، در گذشته قدرت ماندگاری و سرعت شایعه پراکنی یا تخریب افراد به اندازه زمان فعلی نبود به این دلیل که دنیا و فضای سایبری جایی برای حرف و سرعت نگذاشته است. امروزه با وجود شبکه‌های اجتماعی بر روی تلفن همراه به راحتی اخبارهای راست و دروغ منتشر می‌شود یعنی تمام آحاد جامعه از اخبار روز و اتفاقاتی که در جای جای دنیا رخ می‌دهد، مطلع و آگاه می‌شوند. این استاد دانشگاه برد تخریب کاندیداها در فضای سایبری بسیار بالا دانست و در این باره افزود: بسیاری از اخبار مبنی بر دروغ، راست، شایعه یا ترور افراد شکل گرفته است و با وجود شبکه‌های اجتماعی سرعت انتشار چنین اخباری بسیار بالاست یعنی در ذهن افراد جامعه تاثیرگذار خواهد بود.


شیوه‌های تخریب‌ به شکل مدرن
گرانمایه‌پور با بیان اینکه برخی از افراد کاندیداها را به صورت سیستماتیک و مدرن تخریب می‌کنند، اظهار کرد: امروزه ترور شخصیت بر اساس تمسخر، کشیدن کاریکاتور و ... کمی شیوه‌های تخریب را پیچیده تر از گذشته کرده است. بنابراین استفاده از کلمات رکیک و توهین آمیز کاندیداها را ترور شخصیت نمی‌کنند بلکه از این گونه روش‌هایی که گفتم برای اشخاص به کار می‌برند. وی به یکی از آفت‌های تخریب در شبکه‌های اجتماعی اشاره کرد و در این باره گفت: سرعت انتشار اخبار در فضای مجازی به شدت بالاست، اما متاسفانه نشر شایعه در چنین فضایی باور پذیری مردم را بالا می‌برد. به طور مثال در مورد فردی که نامزد انتخابات شده است بیش از 20 کانال از شبکه‌های اجتماعی در مورد وی اخبار کذب، واقعی، شایعه و... منتشر می‌کنند.

 

بنابراین شبکه‌های اجتماعی در این دور از انتخابات بر برهم زدن توازن قوای فکری مردم تاثیرگذار است. گرانمایه پور در پاسخ به این پرسش که آیا چنین رویکردی فقط در جوامع توسعه نیافته رخ می‌دهد یا خیر، گفت: خیر میزان شایعه یا ترور شخصیت در هر جامعه‌ متناسب با سواد رسانه ای مردم، درک، آگاهی و شعور اجتماعی مردم و... بستگی دارد. بنابراین در جوامع توسعه یافته نیز شیوه‌های معرفی کاندیداها با یکدیگر فرق می‌کند. متاسفانه اصل تحزب یا احزاب قدرتمند در ایران وجود ندارد و اکثر احزاب و گروه‌ها اخبار سیاسی تولید می‌کنند که اکثر اخبارشان دروغ، کذب و شایعه است.

 

گرانمایه‌پور در پایان تاکید کرد: به عقیده من هرچه قدر میزان شایعه، دروغ، تهمت، افترا و تخریب کاندیداها بیشتر باشد مردم نسبت به نامزدها و آراء خودشان نا امیدتر و دلسردتر خواهند شد. در نتیجه تاثیرگذاری چنین بی اخلاقی‌هایی بی‌اعتمادی ملت را به دنبال دارد. بنابراین کاندیداها باید در مورد خانواده، فرزندان، زندگی و... خودشان مراقبت کنند چراکه هیچ چیزی در دنیای امروز برای مردم پنهان باقی نمی‌ماند.


اخبار انتخابات  مجلس  -  ابتکار 

----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------

Makan Inc.| All Rights Reserved - © 2013 - 2024