الکتروشوک درمانی : کاربرد ، مزایا و معایب



الکتروشوک مغزی, الکتروشوک مغزی در تیمارستان, نحوه کار با الکتروشوک

الکتروشوک درمانی معمولا توسط روانپزشک ها تجویز می شود

 

کاربرد و عوارض جانبی الکتروشوک درمانی

الکتروشوک درمانی، روشی درمانی است که ممکن است بسیاری از افراد آن را ندیده باشند و یا عده ای تصور کنند که روشی برای شکنجه است. الکتروشوک درمانی، دارای مبنای علمی است و به عنوان یکی از تکنیک های درمانی در روانپزشکی شناخته شده است. در ادامه ی این مطلب، با ما همراه باشید تا درباره ی این روش درمانی و کاربرد های آن، اطلاعات بیشتری به دست بیاورید.

الکتروشوک درمانی چیست؟

 

دستگاه الکتروشوک, مزایای استفاده از الکتروشوک درمانی, الکتروشوک درمانی

در الکترو شوک درمانی، بیمار دردی احساس نمی کند

 

الکتروشوک درمانی، یکی از روش های درمانی است که در بیشتر موارد توسط روان پزشک ها تجویز می شود و برای درمان برخی از بیماری های روانی مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش درمانی، از جریان برق مستقیم به جای متناوب استفاده می شود. 

 

شاید بعضی از افراد این تصور را داشته باشند که الکتروشوک درمانی، یک روش درد آور و آزار دهنده است، در حالی که به هیچ عنوان اینگونه نیست. قبل از اینکه فرایند الکتروشوک درمانی انجام شود، فرد بیهوش می شود. پس از اینکه فرد به طور کامل بیهوش شد، الکترود های مربوط به ارسال شوک به جمجمه و مغز بیمار، به سر متصل می شوند. 

 

الکتروشوک درمانی، یکی از روش های بسیار مؤثر است و می تواند باعث بهبودی گستره ای از بیماری های روانی شود. این روش درمانی، کم خطر است و فرد بیمار، دردی را احساس نخواهد کرد. فقط ممکن است که فرد در مدت زمان حدود یک تا چند ساعت گیج باشد و نتواند خاطرات خود را به یاد بیاورد. پس از گذشت یک یا چند ساعت، فرد دوباره به حالت عادی بر می گردد.

 

الکتروشوک درمانی برای چه بیماری هایی استفاده می شود؟

 

الکتروشوک درمانی مغزی, فواید و عوارض الکتروشوک, عوارض شوک الکتریکی مغزی

الکتروشوک درمانی روشی سریع برای درمان افسردگی است

 

الکتروشوک درمانی، برای درمان بسیاری از بیماری های روان شناختی مورد استفاده قرار می گیرد و بسیار مؤثر است. البته در برخی موارد، مشاهده شده است که الکتروشوک درمانی نمی تواند هیچ کمکی به فرد بیمار بکند. در ادامه ی مطلب، به معرفی برخی از بیماری ها که بوسیله الکتروشوک درمانی بهبود می یابند خواهیم پرداخت.

 

اختلال دو قطبی

اختلال دو قطبی، امروزه به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های روانی شناخته شده است و می تواند زندگی فرد را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. در اختلال دو قطبی، دو حالت مشاهده می شود که یکی از آنها افسردگی شدید است و حالت دیگر، مانیا است.

ممکن است که فرد دچار اختلال دو قطبی، از شنیدن یک موضوع به طور غیر طبیعی خوشحال شود و نسبت به شرایط اطراف خود خوش بین باشد، اما پس از گذشت مدت کوتاهی، به افسردگی دچار شود و در برابر شرایط یکسان، نا امید باشد.

 

الکترو شوک درمانی، یکی از مؤثر ترین راه ها برای درمان اختلال دو قطبی است. این اختلال، ممکن است در مواردی باعث خود زنی یا حتی خود کشی فرد بیمار شود. در نتیجه، الکتروشوک درمانی می تواند در بیشتر موارد باعث بهبودی و درمان شخص بیمار شود.

 

پارکینسون

یکی از بیماری هایی که بیشتر در افراد مسن قابل مشاهده است، بیماری پارکینسون است. این بیماری، یک بیماری روان شناختی نیست و افراد مبتلا به آن، دچار لرزش در اندام های مختلف می شوند. این لرزش ها در حالت استراحت اندام قابل تشخیص هستند.

 

علت ایجاد بیماری پارکینسون، ترشح نشدن دوپامین به علت از بین رفتن سلول های عصبی ترشح کننده آن است. دوپامین، یک ناقل عصبی است نبود آن باعث تجمع ماده ای به نام آلفا سینوکلئین می شود. این حالت، می تواند باعث لرزش اندام های بدن و سفت شدن عضلات شود.

 

الکتروشوک درمانی، می تواند برخی از انواع پارکینسون را درمان کند. درصد بهبودی افراد مبتلا به بیماری پارکینسون با استفاده از روش الکتروشوک درمانی، نشان می دهد که این روش می تواند بسیار مؤثر واقع شود و انواع این بیماری را درمان کند.

 

افسردگی

افسردگی، یکی از شایع ترین بیماری های روان شناختی است که در صورت شدید شدن، می تواند زندگی فرد و یا افراد دیگر را به خطر بیندازد. افراد افسرده، نمی توانند به درستی تصمیم بگیرند و اعتماد به نفس خود را در انجام دادن کار های مختلف از دست می دهند. افراد افسرده گوشه گیر می شوند و حتی کار هایی را که زمانی از انجام آنها لذت می بردند را ترک می کنند. در نتیجه، دچار غم شدیدی می شوند که ممکن است در اثر آن، دست به خود کشی بزنند. در برخی موارد مشاهده شده است که انسان های افسرده به افراد نزدیک خود صدمه وارد می کنند و یا حتی در برخی موارد مرتکب قتل می شوند.

الکتروشوک درمانی، یک روش درمانی سریع و بسیار مؤثر برای افرادی است که دچار افسردگی شدید شده اند. 

 

تأثیر الکتروشوک درمانی بر روی مغز

 

دستگاه الکتروشوک, مزایای استفاده از الکتروشوک درمانی, الکتروشوک درمانی

الکترو شوک درمانی می تواند باعث ایجاد سردرد شود

 

مغز، از تعداد فراوانی سلول های عصبی تشکیل شده است. سلول های عصبی مغز، به وسیله الکتریسیته و برق با یکدیگر و اعصاب خارج از مغز ارتباط برقرار می کنند. در مواردی ممکن است که این ارتباط ها دچار اختلال شوند و مشکلات روانی یا حرکتی برای فرد به وجود بیاید. 

 

الکترو شوک درمانی، با وارد کردن شوک های خفیف، باعث ایجاد تشنج های لحظه ای می شود. این امر، می تواند تبادلات الکتریکی مغز را به حالت درست برگرداند. در روش الکتروشوک درمانی، شوک های الکتریکی در چندین مرحله به بیمار داده می شود، که هر کدام از این مراحل یک ثانیه تا حد اکثر شش ثانیه طول می کشند.

 

هنگامی که شوک های الکتریکی به مغز وارد می شوند، مسیر های ارتباطی اشتباهی که در آن به وجود آمده اند اصلاح می شوند و ارتباطات الکتریکی مغز دوباره به حالت عادی بر می گردند. البته ممکن است که چنین اتفاقی نیفتد و مغز در حالت اول خود باقی بماند.

 

مزایای استفاده از الکتروشوک درمانی

استفاده از الکتروشوک درمانی، می تواند در زمان صرفه جویی کند و یک روش بسیار سریع و راحت برای درمان بیماری های روان شناختی و مغزی است.

یکی دیگر از مزایای استفاده از روش الکتروشوک درمانی، احتمال بهبودی بالای این روش است. تحقیقات نشان می دهند بیشتر افراد بیماری که تحت تأثیر الکتروشوک درمانی قرار گرفته اند، درمان شده اند. 

 

الکتروشوک درمانی، یکی از کم خطر ترین روش ها برای درمان بیماری های مربوط به مغز و بیماری های روان شناختی است. این روش نسبت به روش های دیگر درمانی، بسیار کم خطر است و توسط بسیاری از پزشکان و روانپزشکان توصیه می شود.

 

معایب استفاده از الکتروشوک درمانی

روش الکتروشوک درمانی، می تواند باعث ایجاد عوارض جانبی مانند درد عضلانی شود. سردرد، یکی دیگر از عوارض جانبی است که می تواند در طی الکتروشوک درمانی برای فرد ایجاد شود. 

 

این روش برای افرادی که مشکلات قلبی دارند و یا دچار صرع هستند مناسب نیست. البته در افرادی که مشکلات قلبی دارند، شدت شوک هایی که وارد می شوند، بسیار کمتر است و این شوک ها، در مدت زمان کوتاه تری به مغز وارد می شوند. 

 

یکی از معایب شوک درمانی که اتفاق افتادن آن بسیار نادر است، از دست دادن حافظه بلند مدت است. البته تمام حافظه بلند مدت از بین نمی رود و ممکن است که فرد نتواند تنها چندین ماه قبل از انجام الکتروشوک درمانی را به یاد بیاورد. همانطور که گفته شد، این اتفاق بسیار نادر است و در موارد بسیار کمی مشاهده شده است که افراد پس از الکتروشوک درمانی، به طور همیشگی چندین ماه قبل از الکتروشوک درمانی را فراموش کنند.

 

گرداوری: بخش سلامت بیتوته

 

    ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------