آخرین اخبار اقتصادی

اقتصاد ایران،اخبار اقتصادی،خبرهای اقتصادی

اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳ با بحران هایش چه خواهد کرد؟/ فقر امسال تشدید خواهد شد

یک اقتصاددان با بیان اینکه اقتصاد ایران در شرف سائوپائولویی شدن است، گفت: این سائوپائولویی شدن اقتصاد اتفاق افتاده و اکنون…

تله دلار



 

تله دلار

 

بانك مركزی آرام آرام در حال افزایش نرخ ارز مسافرتی است تا آن را با نرخ بازار آزاد، یكسان كند. این بانك روزانه به طور میانگین ۳۰ تا ۵۰ تومان نرخ ارز مسافرتی را گران تر می كند.

دیروز قیمت هر دلار مسافرتی با ۷/۴۲ تومان افزایش به هزار و ۲۹۷ تومان رسید. البته این نرخ در ساعات پایانی فروش ارز در روز گذشته دوباره تغییر كرد. ساعت ۱۳:۳۰ كه سایت ویژه فروش ارز توسط بانك مركزی بسته شد نرخ هر دلار مسافرتی به هزارو ۳۰۶تومان افزایش یافت. با این حساب دیروز ارز مسافرتی نسبت به روز قبل حدود ۷/۵۱تومان افزایش داشت.

سیاست افزایش نرخ ارز مسافرتی از هفته ها پیش در سكوت خبری درحال اجراست. تنها آنانی از افزایش قابل ملاحظه نرخ ارز مسافرتی خبردار می شوند كه برای خرید ارز مسافرتی به بانك ها مراجعه می كنند. البته متقاضیان به راحتی نمی توانند ارز مسافرتی خود را تهیه كنند. خرید ارز مسافرتی پروسه ای دارد كه ساعت ها به طول می انجامد.

متقاضیان در ساعت حوالی سه صبح مقابل شعب ارزی بانك ها صف می كشند تا زودتر به ارزهای خود دست یابند. شعب ارزی بانك ها نیز اول صبح كه كار خود را آغاز می كنند نام متقاضیان را به ترتیبی كه آمده اند بر كاغذی یادداشت می كنند.

انتظارها از همین لحظه به صورت رسمی آغاز می شود. البته پایان این پروسه همواره با خرید ارز مسافرتی همراه نیست بلكه بسیاری از افراد موفق به خرید ارز نمی شوند و باید روزی دیگر البته زودتر از سایرین جلوی شعب ارزی صف بكشند.

بانك مركزی از این طریق می خواهد ارزهای خود را گران تر بفروشد و ریال بیشتری دریافت كند. شاید این اقدام اعترافی باشد بر ارزان بودن نرخ دلار كه همواره از سوی منتقدان بانك مركزی مورد اشاره قرار گرفته است. البته مهم تر آنكه این اقدام سوءظنی را كه ماه هاست مطرح می شود قوت می بخشد. مدت هاست كارشناسان، بانك مركزی را به تامین منابع مورد نیاز دولت متهم می كنند. دولت در سال جاری با ۳۵هزار میلیارد تومان كسری بودجه مواجه است كه ۱۵هزار میلیارد تومان آن مربوط به پرداخت یارانه های نقدی است.

تلاطم های بازار ارز و سكه كه بسیاری از صاحب نظران معتقدند بانك مركزی توان كنترل و مهار آن را دارد به دلایلی آن را كنترل نمی كند. اینها همان دلایلی هستند كه منجر به ادامه تنش های این دو بازار شده اند. با این حال، بانك مركزی هرگز این ادعاها را تایید نكرده است. اما افزایش نرخ ارز مسافرتی كه بی سروصدا هم انجام می شود نمونه بارزی است كه نشان می دهد بانك مركزی از این طریق به دنبال كسب سود است. این كسب سود تا آنجا پیش می رود كه قیمت دلار مسافرتی با دلار آزاد یكسان شود.

همین دیروز، دلار آمریكا در بازار آزاد تهران به مبلغ هزارو ۵۲۰تومان به فروش رسید. با این حساب در این روز شكاف قیمت دلار مسافرتی با نرخ آزاد آن به ۲۱۴تومان بالغ می شود. البته به گفته بانكی ها این شكاف كم كم كاهش می یابد تا به صفر برسد. نرخ دلار مسافرتی در تارنمای بانك مركزی اعلام نمی شود. این بانك تنها نرخ دولتی دلار را به صورت روزانه اعلام می كند كه مصارف كاملا بازرگانی دارد. یعنی برای واردات؛ وارداتی كه با آن تولید به زانو درآمده تا از شدت افزایش قیمت ها و تورم كاسته شود. این نرخ دیروز هزارو ۱۱۵تومان بود. واردكنندگان می توانند با پرداخت اندكی كارمزد، دلار خود را به همین نرخ خریداری كنند.

در این مدت تلاش بانك مركزی تنها بر تامین دلار مورد نیاز این گروه از فعالان بازرگانی استوار شده و دلار این افراد بی هیچ كم و كاستی تامین می شود. پیشتر رییس كل بانك مركزی، طی دو دستورالعمل آن هم در یك ماه از هشت بانك خواست تا دلار مورد نیاز واردكنندگان را به صورت نامحدود تامین كنند و به همین دلیل نیز بانك مركزی تنها نرخ ارز مربوط به این گروه از فعالان بازرگانی را اعلام می كند.

نیمه دوم سال گذشته، اولین تنش های بازار ارز شكل گرفت. در آن زمان نرخ دلار نزدیك به ۱۰۰۰تومان بود. همین تنش ها موجب شد نرخ دلار در روندی صعودی قرار گیرد و وسوسه ای شود برای كسانی كه به دنبال سودآوری بودند. در كنار این، كاهش دستوری نرخ سود بانكی نیز موجب خروج بخشی از سپرده ها از شبكه بانكی شد. این سپرده ها به سوی بازار ارز هجوم آوردند و تلاطم های این بازار بیشتر شد. بازار سكه هم به تنش افتاد و تلاطم های بازار ارز را همراهی كرد.

دراین مدت دولت مردان همواره تمامی گره ها و مشكلات این دو بازار را به گردن سودجویان و دلالان انداختند در حالی كه اهالی فن معتقد بودند دولت دست پنهان این ماجراهاست. تنها اقدام بانك مركزی در این مدت تغییر سه معاون ارزی بود تا در ظاهر نشان دهد، برای آرام كردن بازارهای سكه و ارز در تلاش است. با این همه نه تنها هیچ تغییری در این دو بازار ایجاد نشده بلكه برنامه خاصی نیز برای كنترل این بازارها ارایه نشده است..... /  گزارش : روزنامه شرق

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------