آموزش مجازی یا حضوری کدام برای دانش آموزان گزینه مناسب تری است؟



آموزش مجازی یا حضوری

 

در عصر دیجیتال امروزی، آموزش و تحصیل دگرگونی قابل توجهی پیدا کرده است. با پیشرفت تکنولوژی و استفاده روزافزون از اینترنت، آموزش نیز به روش‌های مختلفی مانند آموزش حضوری و آموزش مجازی انجام می‌شود. آموزش حضوری که قرن‌ها متداول بوده، اکنون رقابت سختی با آموزش مجازی دارد. هر دو گزینه محاسن و معایب خود را دارند و درک این تفاوت‌ها برای دانش آموزان ضروری است تا در مورد روش یادگیری ترجیحی خود تصمیمی آگاهانه بگیرند. هدف این مطلب مقایسه آموزش مجازی و آموزش حضوری و انتخاب گزینه مناسب‌تر برای دانش آموزان است. مخصوصا آموزش مجازی برای پایه اول تا نهم ابتدایی که پایه و اساس یادگیری در دوران تحصیلی است

 

بنابراین تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا مزایا و معایب آموزش مجازی و حضوری را بررسی کرده و هر دو روش آموزشی را با یکدیگر مقایسه کنیم.

 

فاکتورهای مهم انتخاب بین آموزش مجازی و آموزش حضوری

هنگام مقایسه و انتخاب بین آموزش مجازی و آموزش حضوری، توجه به مزایا و معایب هر دو روش آموزشی و برخی فاکتورهای دیگر بسیار ضروری است. این فاکتورها عبارتند از:

 

سبک یادگیری دانش آموزان

یکی از فاکتورهای مهم هنگام انتخاب بین آموزش مجازی و حضوری سبک یادگیری هر دانش آموز است. برخی از افراد در محیط فیزیکی کلاس درس بیشتر رشد می‌کنند. این دانش آموزان اغلب در کلاس درس فیزیکی در بحث‌ها شرکت کرده و بازخورد فوری دریافت می‌کنند. برخی دیگر از دانش آموزان اما انعطاف پذیری و ماهیت خودآگاهی آموزش مجازی را ترجیح دهند. برای کسانی که به انعطاف پذیری و توانایی یادگیری از هر کجا و در هر زمان اهمیت می‌دهند، آموزش مجازی ممکن است گزینه ایده آلی باشد. این یادگیری خودجوش، فرصتی برای توسعه مهارت‌های ارزشمند سواد دیجیتال را ارائه می‌دهد و دانش آموزان را از سنین پایین برای زندگی در عصر دیجیتال امروزی آماده می‌سازد.

 

مبحث درسی و الزامات آن

علاوه بر این، موضوع و الزامات مبحث درسی نیز باید در نظر گرفته شود. برخی دروس مانند علوم، نیاز به مهارت‌های عملی یا کارهای آزمایشگاهی دارد. به همین دلیل نیز این دروس نیاز بیشتری به آموزش حضوری دارند. این در حالی است که مباحث نظری یا دروس حفظی را می‌توان به طور مؤثر از طریق آموزش مجازی نیز آموزش داد.

 

سطح انضباط شخصی دانش آموزان

یکی دیگر از عواملی که دانش آموزان هنگام انتخاب بین آموزش مجازی و حضوری باید به آن توجه کنند، سطح انضباط شخصی و مهارت مدیریت زمان است. آموزش مجازی مستلزم سطح بالاتری از خودانگیختگی و سازماندهی است. زیرا دانش آموزان باید برنامه‌های خود را مدیریت کرده و بدون حضور فیزیکی معلم، نظم و انضباط را رعایت کنند. از سوی دیگر، آموزش حضوری، محیط ساختارمندتری را فراهم می‌کند و اغلب برای دانش آموزانی که نظم و انضباط کمتری دارند، مفیدتر است.

 

میزان دسترسی به الزامات مربوط به فناوری

در دسترس بودن منابع و الزامات مربوط به فناوری نیز باید ارزیابی شود. آموزش مجازی به شدت بر اتصال به اینترنت و دسترسی به دستگاه‌های الکترونیکی مناسب متکی است. دانش آموزانی که دسترسی به اینترنت قابل اعتماد یا فناوری مورد نیاز ندارند ممکن است در شرکت موثر در آموزش مجازی با مشکل مواجه شوند. از سوی دیگر، آموزش حضوری نیز مستلزم دسترسی به منابع فیزیکی و امکاناتی است که متاسفانه به راحتی در دسترس همه دانش آموزان قرار نمی‌گیرد.

 

اگر هنوز هم از خودتان می‌پرسید آموزش مجازی بهتر است یا آموزش حضوری، بهتر است این مطلب را تا انتها مطالعه کنید. در ادامه برای انتخاب آسان‌تر بین آموزش مجازی و حضوری، معایب و مزایای هر دو روش آموزشی را بررسی خواهیم کرد.

 

آموزش مجازی و مزایا و معایب آن

همانطور که می‌دانید آموزش مجازی به روشی اطلاق می‌شود که در آن دانش آموزان و مربیان از راه دور و از طریق پلتفرم‌های آنلاین با یکدیگر تعامل دارند. مثل هر تکنیک آموزشی دیگری، این روش آموزش مدرن نیز مزایا و معایبی دارد که در ادامه آن‌ها را بررسی خواهیم کرد:

 

مزایای آموزش مجازی

آموزش مجازی مزایای متعددی را ارائه می‌دهد که آن را به گزینه‌ای جذاب برای دانش آموزان و معلمان تبدیل می‌کند. برخی مزایای آموزش مجازی برای دانش آموزان عبارتند از:

 

انعطاف پذیری

آموزش مجازی از نظر زمان بندی و مکان انعطاف پذیری بیشتری نسبت به آموزش حضوری ارائه می‌دهد. دانش آموزان و معلمان تا زمانی که به کامپیوتر، گوشی هوشمند و اینترنت دسترسی داشته باشند، می‌توانند از هر کجای دنیا در جلسات آموزشی و کلاس‌های درس شرکت کنند. این امر فرصت بیشتری را در اختیار معلمان و مربیانی می‌گذارد که تعهدات دیگری هم دارند یا به دلیل محدودیت‌های جغرافیایی نمی‌توانند در کلاس‌های درس به صورت فیزیکی شرکت کنند. از همه مهم‌تر این امر آموزش دانش آموزان و ادامه رشد تحصیلی آن‌ها را در زمان تعطیلی مدارس آسان‌تر می‌کند.

 

مقرون به صرفه

آموزش مجازی به طور کلی هزینه کمتری نسبت به آموزش حضوری دارد. هیچ هزینه‌ای برای رفت و آمد به مدارس وجود ندارد و تنها هزینه آن مربوط به هزینه اینترنت و کامپیوتر یا گوشی هوشمند و غیره است.

 

امکان ادامه تحصیل در شرایط بحرانی

آموزش مجازی به همه دانش آموزان امکان ادامه روند آموزش و رشد تحصیلی حتی در شرایط بحرانی و تعطیلی مدارس را فراهم می‌کند. مباحث آموزشی و محتوای یکسانی را می‌توان به طور همزمان به همه دانش آموزان ارائه داد و اطمینان حاصل کرد که همه آموزش یکسانی دریافت می‌کنند.

 

صرفه جویی در زمان

آموزش مجازی باعث صرفه جویی در زمان برای مربیان و دانش آموزان نیز می‌شود. مربیان و آموزگاران مجبور نیستند زمانی را صرف رفت و آمد به مدرسه کنند و دانش آموزان نیز زمان بیشتری برای مطالعه در طول روز دارند.

 

دسترسی آسان و بیشتر به منابع آموزشی

علاوه بر این، آموزش مجازی دسترسی به طیف گسترده‌ای از منابع آموزشی، مانند سخنرانی‌های ضبط شده ، حل تمرین و یا جزوه‌ دروس مختلف به صورت مکتوب را فراهم کرده و تجربه یادگیری دانش آموزان را بهبود می‌بخشد. علاوه بر این، آموزش مجازی به دانش‌آموزان اجازه می‌دهد تا مهارت‌های ارزشمند سواد دیجیتالی را که در دنیای فناوری محور امروزی اهمیت زیادی دارد، توسعه دهند.

 

معایب آموزش مجازی

آموزش مجازی معایب مخصوص به خود را دارد که در ادامه با آن‌ها نیز آشنا می‌شویم.

 

کاهش تعامل با همکلاسی‌ها و معلمان

آموزش مجازی فاقد تعامل چهره به چهره و حضوری است. این امر می‌تواند سؤال کردن یا دریافت بازخورد فوری از آموزگاران و یا سار همکلاسی‌ها را برای دانش آموزان دشوار کند.

 

مشکلات و مسائل فنی

آموزش مجازی به شدت به فناوری و تکنولوژی متکی است که گاهی اوقات می‌تواند برای والدین و دانش آموزان مشکل ساز باشد. مسائل فنی اغلب شامل اتصال ضعیف به اینترنت یا اشکالات نرم افزاری است و بروز این مشکلات حین یادگیری جلسات آموزشی را مختل می‌کند.

 

افزایش حواس پرتی

معایب آموزش مجازی

 

آموزش مجازی می‌تواند برای برخی از دانش آموزان باعث حواس پرتی حین آموزش شود. ممکن است هنگام برگزاری کلاس تماس‌های تلفنی یا اعلان نرم افزارهای دیگر سبب حواس پرتی دانش آموز شده و بدین ترتیب تمرکز برای یادگیری کاهش پیدا کند. علاوه بر این، آموزش مجازی نیاز به نظم و انضباط شخصی و مهارت مدیریت زمان قوی دارد. چرا که فقدان یک محیط کلاس درس منظم اغلب باعث ایجاد حواس پرتی یا به تعویق انداختن یادگیری دانش آموزان شود.

 

آموزش حضوری و مزایا و معایب آن

آموزش حضوری از دیرباز روش سنتی آموزش بوده است و مزایا و معایب خاص خود را دارد. با ما همراه باشید تا نگاهی بیندازیم به مزایا و معایب این تکنیک آموزش سنتی.

 

مزایای آموزش حضوری

با وجود سنتی بودن آموزش حضوری، مزایای این تکنیک آموزشی باعث شده تا آموزش حضوری طرفداران خاص خود را داشته باشد. برخی مزایای آموزش حضوری در مدارس عبارتند از:

 

افزایش تعامل دانش آموزان و آموزگاران

یکی از مزایای کلیدی آموزش حضوری این است که فرصتی برای تعامل بیشتر با معلمان و همکلاسی‌ها وجود دارد. در یک کلاس درس فیزیکی، دانش‌آموزان می‌توانند در بحث‌ها شرکت کرده، سؤال بپرسند و بازخورد فوری دریافت کند. این موضوع درک دانش آموزان از مباحث درسی را افزایش داده و به ایجاد روابط دوستی و در نهایت تجربه یادگیری جذاب‌تر کمک می‌کند.

 

شخصی سازی آموزش

آموزش حضوری امکان شخصی سازی کردن پاسخگویی به سوالات دانش آموزان را فراهم می‌کند. آموزگاران و مربیان می توانند سبک آموزشی و محتوای خود را برای تطبیق با دانش آموزان مختلف تنظیم کنند. همچنین در اینگونه کلاس‌های فیزیکی دانش آموز می‌تواند سوالات و مشکلات خود را راحت‌تر با معلم خود در میان بگذارند.

 

معایب آموزش حضوری

آموزش حضوری بدون محدودیت نیست. در واقع همین محدودیت‌ها و معایب باعث شده تا اغلب دانش آموزان و والدین آموزش مجازی را به آموزش حضوری ترجیح دهند. برخی معایب آموزش حضوری عبارتند از:

 

محدودیت زمان و مکان

یکی از اشکالات مهم آموزش حضوری محدودیت زمان و مکان است. دانش آموزان و معلمان ملزم به حضور در یک مکان و زمان خاص هستند. این موضوع می‌تواند برای معلمانی که تعهدات دیگری دارند یا دانش آموزانی که دور از مدرسه زندگی می‌کنند چالش برانگیز باشد.

 

اتلاف زمان در محیط آموزشی

یکی دیگر از معایب آموزش حضوری، اتلاف زمان و عدم انعطاف پذیری در محیط آموزشی است. بارها پیش آمده که معلم سر کلاس درس حضور نداشته و زمان دانش آموزان تلف می‌شود. از سوی دیگر معلمان نیز زمان زیادی را در طول روز در مدارس می‌گذرانند اما بخش زیادی از این زمان اتلاف می‌شود. این در حالی است که با آموزش مجازی معلم و دانش آموز می‌توانند از زمان خود بهره بیشتری برده و بازده خود را در طول روز افزایش دهند.

 

توصیه می کنیم مقاله روش درس خواندن نابغه ها مطالعه کنید.

 

هزینه بالاتر

علاوه بر این، آموزش حضوری اغلب با هزینه‌های بالاتری نسبت به آموزش مجازی همراه است. یکی از بزرگترین هزینه‌های تحصیل اغلب هزینه رفت و آمد به مدرسه است که در آموزش مجازی حذف می‌شود.

 

کلام آخر

هم آموزش مجازی و هم آموزش حضوری مزایا و معایب خاص خود را دارند. انتخاب بین این دو روش آموزشی بستگی به نیازها و ترجیحات دانش آموزان، معلمان و والدین دارد. به طور کلی اما آموزش مجازی مقرون به صرفه‌تر و انعطاف پذیرتر است، در حالی که آموزش حضوری تعامل بهتری را فراهم می‌کند.

 

بدین ترتیب والدین و دانش آموزان باید بودجه، محدودیت‌های جغرافیایی و نیازهای خود را در تصمیم‌گیری برای انتخاب بین هر دو روش آموزشی در نظر بگیرند. در نهایت، بهترین گزینه برای دانش آموزان، گزینه‌ای است که با نیازها و ترجیحات فردی آن‌ها هماهنگ باشد. توصیه می‌شود دانش آموزان مزایا و معایب آموزش مجازی و آموزش حضوری که در این مطلب به آن‌ها اشاره کردیم را با دقت در نظر گرفته و بر اساس شرایط منحصر به فرد خود تصمیمی آگاهانه بگیرند.

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------